Monday, March 16, 2015

Bread Loaf / Roti Bantal / Basic Bread

Assalamualaikum ..

Roti Loaf atau roti bantal yang simple..senang dibuat..bertambah senang bila guna breadmaker..preparation dalam 5 minit saja..biar breadmaker yang sudahkan kerja anda..

pagi nie kami breakfast bread loaf grilled with butter,,pastu letak telur sebiji,,cheddar sekeping..fuh kenyang! Alhamdulillah.. bakar dalam pemanggang ajaib je..cepat dan pantas.. meh tengok jap pemanggang ajaib paling latest, namanya pemanggang ayam/pizza Ajain 5 .. nak buat pancake boleh..nak bakar ayam, bakar pizza, buat roti jala, apam balik..kut-kut ada yang berkenan..boleh yaya tolong belikan..dekat sangat Syarikat Menang dengan rumah yaya..boleh la yaya berniaga sikit-sikitkan ... asyik beli untuk diri sendiri je..tak maju i! hehe. oh ye.. yaya di Kuala Terengganu ye kalau nak order..harga seperti dalam gambar dan plus postage. Nak barang lain pun boleh tp yang fragile yaya tak berani nak pos.








berbalik kita pada kisah roti bantal..hehehe


roti ni potongannya agak tebal..tapi nampak nipis pulak dalam gambar nih..mihmih ;)


Apa yang istimewanya tentang roti ni ialah yaya cuma guna tepung gandum faiza je.. tapi roti tetap lembut..warna pun putih..pernah yaya guna tepung high protein beli kat bakery..hasilnya roti loaf agak keperangan.. tak tau lah andai ianya terjadi atas faktor lain ;)

taraaa.. hasil tangan manusia dan juga mesin..haha

gebus lg gebas gitu...guna pisau roti utk potong okeh. jangan potong masa roti dah sejuk..berderai kang..nie dah tunggu suam sikit..panas-panas tak leh nak keluarkan dari bekas BM tuh.



yaya guna resepi dari buku manual berserta resepi masa beli Bread Maker tu..BM cap ayam je ye..tapi dah banyak jasanya..cap XION beli kat Lazada je.. tak silap harga dalam 220.00 macam tu. satu lagi BM ni kalau tengok macam bentuk sama je..brand je lain-lain.. sama je yang macam jual kat Tesco tuh..macam re-brand je kan..

yaya try check kat Lazada..BM yaya yang mcm ni lah .. tapi warna hitam.. ada 12 function..nak buat jem..bakar kek pun boleh..tp kejadian kek korang serupa bentuk roti loaf tu ler ;)


cepat-cepat terjah Lazada.. klik sini ---> Bread Maker Xion


Resepi : Bread Loaf / Roti Bantal / Basic Bread
Sumber : Yaya Azura

Bahan-bahan:

1+1/8 cawan air
2+1/2 sb susu tepung
2+1/2 sb minyak sunflower - yaya guna minyak masak
2+1/4 sk gula
1+1/4 sk garam
3 cawan strong white bread flour - yaya guna tepung gandum faiza
1+1/4 sk yis

Cara-cara:

1) Masukkan bahan mengikut urutan (dari bahan cecair ke bahan kering).
2) Tekan butang untuk basic bread (bergantung pada BM masing-masing).
3) Biarkan BM selesaikan kerja anda..tunggu hasilnya saja dalam tempoh 2 jam 45 minit..



kalau uli tangan mungkin korang boleh uli guna kedah yang biasa korang buat..yaya roti loaf tak pernah try uli guna jari jemari nih.. tapi roti sarang lebah tu pernah..sekejapan jer pun mengulinye..hehe..yang tak tahannya asyik tengok jam je..nak tunggu doh naik..hehe..



ok lah... Selamat meroti...








.

6 comments:

  1. BM shoping kat lazada ye.. memang dlm list nak beli ni.. dah lame aim..

    ReplyDelete
  2. ah sudah...dah la aku tgh puasa ni..terliur pulak tgk roti cheese ko tu...arghhhhh...

    temptingnya...

    ReplyDelete
  3. aida uli pakai mixer.
    kena la jugak perhatikan doh tu. biar kenyal.
    pakai bm senang ekk. terus elok kejadiah doh tu :)

    ReplyDelete
  4. Yaya, puas saya cari Xion punya manual/resepi online. I bought my Xion bread maker 2nd hand - so takdak manual/resepi bagai. So, thank you for sharing this - now I know Xion is wet-to-dry-ingredients kinda breadmaker. Happy New Year 2016 Yaya.

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.