Thursday, July 25, 2013

Resepi Cheesekut - Saya pun nak ber'cheesekut' jugak ..

Assalamualaikum ...

sana sini duk menayang...terliur tau..nasib resepi senang..tak terasa hati sangat nak membuatnya..haha..tp siyes sedap..bg penggemar keju memang tak kan tolak..tp mak yaya..hmmm...awal2 lagi dah cakap..ape ke jenis lah kek cegini..haha..belum makan dah dasat tol komennya..haha..


meh nak menayang jugak gambar cheesekut kiter.. ;)

sedap sangat!



model pelaris..

yaya buat jumaat lepas..selasa sebelum tu bday wafiq yg ke-4..dah tanya dia awal2 lagi..nak buat bday kat school tak? tak nak katanya..nak makan kek dengan ibu nag ayah je..haha,,so sweeet lah anak ibu...bulan2 poser nie ibu pun tak berapa nak rajin nak prepare bagai... tapi di hari kejadian ibu tak menyempat pun nak buat kek..pagi2 keluarkan bday present jer..bukan kemain suka lagi..nanti next entry lah update pasal bday present nie..

lps je dapat hadiah duk hari kek bday..elok benat ibu wafiq nie rasa membuat nak makan cheesekut nie..so kira halal lah ye wafiq ibu buat kek yang teramat senang..haha..nasib wafiq pun suka makan cheesekut nie..esoknya pun sambung makan lagi..wafiq pelawa ibu sepotong..tp ibu puasa lah sayang oiii..tau dia cakap apa...'tak suka lah macam nie, nanti wafiq sorang je yang tak leh raya sebab tak puasa'..haha

ok..jom semak resepi :

RESEPI CHEESEKUT

Sumber : Nadt ..tq
Rujukan : Yaya


Bahan-bahan:
~~~~~~~~~~

1 paket biskut Deluxe Crackers
Sedikit fresh milk - yaya guna dalam 3 sudu besar
1/2 tin susu pekat manis - yaya guna teapot
250gm cream cheese - yaya guna tartura RM7.49, philadelphia mahal sanagt ;) RM12.69..harga giant nie.


Cara membuat :
~~~~~~~~~~~

1) guna mixer, pukul cream cheese sampai kembang, nak cepat guna mixer..
2) masukkan susu pekat..ada resepi guna 1 tin..1/2 tin dah ok..tak manis sangat
3) masukkan susu segar..letak lah 2 sb dulu..kalu pekat tambah lah sikit2..
4) biskut celup dalam susu segar..celup je sekejap, jgn rendam pulak ;)
5) susun buskut dalam bekas, bekas tu yaya lapik kertas minyak dulu..senang nak angkat nanti..
6) susun biskut dulu..bekas tu jgn besar sangat..nanti nipis je dapat cheesekut tue..size bekas yaya guna tak pasti tapi bila susun biskut tu 3 keping x 4 keping.. ;)
7) dah susun biskut..letak cheese pula..tak perlu tebal..sekadar menutupi biskut..ulang sampai sudah..lapisan last semestinya cream cheese..lapisan last nie kasi tebal sikit
8) dah siap simpan dalam peti ais semalaman..yaya simpan dalam 5 jam je..tak sabar nak makan lepas terawikh..hehe








3 comments:

  1. sedapnye kek tu....tgk wafiq dah besar,dulu kecik lg dia...cepatnya masa berlalu..:)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.