Tuesday, July 19, 2011

Resepi : Tutorial Apam Polka

Assalamualaikum ...


Musim apam comel ... macam muffin pun ade... 1st time buat masa bday Wafiq.. seronok buat apam nie ..macam main masak-masak time kecik-kecik..hihi ...

disebabkan ada yg request cara nak buat apam nie.. nie yaya berusaha buat tutorial..ingat blog je ke ada tutorial.. nie tutorial nak buat kuih pulak nie ...

Resepi : Apam Polka Dot
Sumber Asal : Hana Memories

Bahan-Bahan :

3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus - yaya letak 200 gm shj...
150gm susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag) - yaya letak jem strawberry...
Pewarna

Cara-cara :

-Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
-Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
-Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
-Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
-Picitkan blueberry filling secukupnya.
-Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
-Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.


Cara Yaya :

pukul gula halus dengan telur ... tambah 1 sudu kecil esen vanilla ... pastu baking powder n gandum tu sekalikan dan masukkan ke dalam adunan gula dan telur tu .. selang selikan dengan susu segar .. last masukkan ovallete.. pukul sampai adunan jadi berkrim ....


bahagikan adunan kepada warna kegemaran.. guna sudu asing-asing tau .. kan bercampur pulak warna tu ...


susun cawan kertas yang kecik tu ke dalam acuan kuih tat .. kalau tak de acuan kuih tat agak2 ade bekas kecik comel serupa gitu boleh je guna ...kalau tak nanti berlipat2 cawan kertas tu..rupa apam jadi tak comel.. pastu picitkan adunan yg dah diwarna td ..letakkan sikit je..lepas tu letak jem..(jem boleh je nak letak mula-mula sekali,sebeum letak adunan warna..sebab nanti jem jatuh bawah jugak ^^)kemudian pipe kan lagi adunan sehingga 3/4 cup ... boleh guna adunan lain warna..tapi yaya guna warna sama je ...duk dlm cup kan..sape nampak...^^


time mengedot .... disebabkan yaya takde piping bag canggih manggih.. maka yaya letak je adunan dalam plastik beg bersih .. gunting sikit je hujung plastik tu .. gunting macam tak gunting...erkk ..hihi..^^ lepas dah dot-dot boleh kukus...kukus sekali dgn bekas besi tu ye..jgn pulak korang rajin pergi pisahkan cup kertas ngn cup besi tu ...hihi...^___^


jenggg ... yang telah siap dikukus .... kalau korang ikut resepi atas tu boleh dapat 100+ biji kek apam polka dot ...

amaran keras dari hana dan yaya ...
jangan guna api yang kuat semasa mengukus...kalau tak apam korang akan pecah dan akan jadi apam kembang setaman ...^^



nota : yaya bungkus penutup pengukus dengan kain ... tujuannya tak nak air wap jatuh atas kuih ...okey...selamat mencuba ^___^










16 comments:

  1. sy suke apam tepung gandum.....klu org dulu, bt apam tepung gandum bentuk bunga, berceloreng kan?

    ReplyDelete
  2. sgt gebu cantik dan bagai cendawan di taman permainan...suker2

    ReplyDelete
  3. terus bookmark page ni. memang nak cuba buat sebab cantik sangat, tapi taktau resipi. terima kasih kat awak sudi bagi resipi. yeah !!!!

    Oh, Lelakimu Istimewa !
    Sibuk Jaga Hati Orang, Hati Sendiri Sumbat Dalam Tong Sampah

    ReplyDelete
  4. mak selalu buat... dalam dia kitorang taruk peanut butter. bahagian atas tu kitorang gigih buat bentuk ladybird. leceh sikit tapi hasilnya santek! hehehehe...

    ReplyDelete
  5. cayalah yaya.. bleh la aku try buat...tapi kena tunggu mood rajin dulu hihihi

    ReplyDelete
  6. heee..kak..comel gile lah apam tu..gebu jee

    ReplyDelete
  7. comelnyeeeeeeeeeeeeeeeeee T_____T

    ReplyDelete
  8. singgah sini & follow yaya...

    rajinnya yaya wat apam polkadot tu...hehehe..sya ni lom terbuka ati agi nak mencuba...hehehe..tgk tutorial yaya cam senang jek...

    ReplyDelete
  9. singgah sini & follow yaya...

    rajinnya yaya wat apam polkadot tu...hehehe..sya ni lom terbuka ati agi nak mencuba...hehehe..tgk tutorial yaya cam senang jek...

    ReplyDelete
  10. wajib dari peti sejuk ke telur tu? na try buat lah :)

    ReplyDelete
  11. mommy fara : sekarang mcm2 corak org design... makin canggih...hihi

    LM : mcm cendawan? hihi

    miss y : sama2... cuba la buat

    shandye : mencabar tu buat design ladybird..inti peanut sure best kn...

    ReplyDelete
  12. alamak..comelnya apam ni..huhu..
    kiut..huhu..msti sedap ni..

    ReplyDelete
  13. alamak..bestnya ada orang sudi nak kongsi ilmu membuat polka dot nie..memang dah lama cari ,macam mana nak buat...bagus lah awak...

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...