Saturday, June 4, 2011

Our 3rd Anniversary

Assalamualaikum ....

Ulang tahun perkahwinan ke -3 sebenarnya dah lepas ... 24.05.11 baru nie .. tp nak buat macam mana ...encik suami tak berapa sihat ..kena chicken pox..makan pun berpantang ... tak boleh berminyak...makanan berlemak pun kena elak .. sekarang dia pun dah sihat..dah start keje balik ..jadi ari nie yaya main masak-masak la ...

konon macam nak celebrate wedding anniversary ler .. tak de kek..cuma masak pulut kuning aka nasi kunyit makan dengan rendang ayam .. pastu buat puding .. so td luch kami makan nie la...

 
pulut kuning ...

rendang ayam ... *feeling seperti di pagi hari raya je .... 

 puding coklat sos kastard .. ambik resepi kat blog kak nor ..

 puding yang sama tp letak dalam bekas comel ....^__^

 mr.tmfs rasmi pulut kuning ....

 lepas tu tambah lagi ..pulut kuning memang kegemaran encik suami ... bunga cili dah hilang satu kelopak..terbukti bukan hiasan semata-mata ...^__^

 air sunquick tropika pelengkap hidangan .. puding dalam bekas kecik tu utk kami berdua ..(^__^)


plan nak buat kek ..tapi rasa macam dah tak sempat ... buah 3 jenis makanan kat atas tu pun dah semput ...nasib baik ada Wafiq tolong sikit-sikit tabur coklat urai atas puding tu..haha... kalau buat kek jugak rasanya tak sempat nak buat makan lunch ... lain kali la .. 


Resepi Puding Coklat Sos Kastard

PUDING COKLAT SOS KASTARD
resipi : Dayang Jack
sumber : K.Nor@SecubitGaram
sumber : Yaya Azura

Puding Coklat :
10 g serbuk agar2 (plain) Cap Tiga Ros
500 ml susu segar (k.nor lebihkan 100ml)
250 ml susu cair
100 ml air
3/4 cawan gula pasir
2 sb susu pekat
2 sb serbuk koko (bancuhkan dgn sedikit air panas)
1 sb tepung kastard + 2 sb air
1 sb mentega
1 sk esen vanilla

Cara-cara :
Larutkan agar-agar dan gula bersama 100 ml air. Kemudian, masukkan susu segar, susu cair dan susu pekat. Kacau sebati dgn api perlahan. Setelah itu, masukkan koko, esen vanilla, tepung kastard dan mentega. Sebatikan. Tutupkan api. Tuangkan ke dlm bekas bersesuaian. Sejukkan.

Bahan Sos :
2 cawan susu segar/susu cair (DJ campurkan kedua2nya)
2 sb tepung kastard
4 sb gula pasir
1 sk esen vanilla

Cara-cara :
Satukan kesemuanya di dlm periuk. Kacau hingga tepung larut. Kemudian, dipanaskan dgn api kecil hingga sos kelihatan pekat. Tutupkan api, dan tuangkan ke dalam bekas puding tadi. Sejukkan terlebih dahulu. Kemudian, hiaskan dgn coklat urai jika suka.



nota untuk mr. tmfs : bila nak makan special kat luar nie ..kihkih....






20 comments:

  1. hepi anniversary. air sunquick tropika..samala kat rumah kita..hehe..=)

    ReplyDelete
  2. waaaaa so sweet la k.yaya nyh.. hadoi, kecoq ayaq liuq tgok aihh.. dh la tak makan lagi.. haishh sedap je tgok.. hoho..

    ReplyDelete
  3. hepi anniversary.. moga kebahagiaan sentiasa mengiringi..:)

    ReplyDelete
  4. perghh,ni kk pon nk.tapi dpt tgk je la. :(

    ReplyDelete
  5. wahh tahniah mama wafiq,moga kekal hingga akhir hayat :)

    ReplyDelete
  6. epi anniversary laling!!!!
    semoga kekal hingga ke syurga, amin!!!

    ReplyDelete
  7. happy anniverseri. sedapnya pulut kuning dgn rendang. yummi..

    ReplyDelete
  8. Cik yaya,
    Epi anibeseri ya....rajin tul masak.macam best plak tu.rendang tu nak sket...hheee

    ReplyDelete
  9. tahniah...siap buat nasi kunyit lagi.

    ReplyDelete
  10. salan singgah ibu wafiq :)

    erm sedapnya!!!!!!

    epi belated anivessary :)

    ReplyDelete
  11. dh 3 thun ke?
    tahniah..
    hope sllu hepi..

    ReplyDelete
  12. kk : nak ape ? nk makanan ke nak punya isteri ..hihi ...

    ReplyDelete
  13. lieyda ,leily , akai , misred , wida , wanita : tq wish ....aminnnn

    ReplyDelete
  14. pulut kuning tu yang tak tahan..anyway, happy anniversary..

    ReplyDelete
  15. Tahniah...moga berbahagia dan kekal hingga ke hujung nyawa...

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.