Monday, November 7, 2016

Kenangan SPM Tahun 1999

Bismillah, 
Assalamualaikum.

Hari ni bermula peperiksaan SPM. Selamat maju jaya buat semua calon SPM. Rasanya tiada saudara mara terdekat yang ambil SPM tahun ni.

Mengenang semula ketika yaya ambil SPM tahun 1999.

ye.. yaya ambil SPM tahun 1999. ^_^ . .kira umur kita letew.. haha.

Pantai timur hujung-hujung tahun dah musim tengkujuh. Peperiksaan SPM tahun 1999 jatuh pada bulan Disember.. (tarikh SPM tahun 1999) Musim tengkujuh sedang menggila masa tu. Ada hari exam pergi sekolah pakai selipar..tapi bawa juga kasut sekolah dalam beg, takut pengawas peperiksaan minta pakai kasut. Sudahnya, ambil exam dengan keadaan berkaki ayam, kaki bersila atas kerusi. Sejuuukkkk!!! 

Ada satu hari tu, kelas siap black out..dalam kesamaran  jawab exam. haha..jadi bila suasana tak berapa nak terang tu, dengan hujannya, suasana exam dah tak menjadi ngeri. haha..ramai ambil peluang bertanya jawapan. haha.

bukan saja dugaan musim tengkujuh...tapi masa tu juga bulan puasa. (tarikh Ramadhan tahun 1999).
Bila sejuk perut cepat sungguh berdansa. Itu lah..sape suruh tak bangun sahur..macam nak pecah pintu bilik dorm kakak-kakak kantin asrama kejutkan. Tak juga bangun..semalam dah stay up..memang bercinta lah weh nak bangun sahur. 

ermm..korang ingat lagi tak ambil subjek apa masa SPM? yaya ambil :

1) Bahasa Melayu
2) Bahasa Inggeris
3) Pendidikan Islam
4) Sejarah
5) Matematik
6) Matematik Tambahan
7) Fizik
8) Kimia
9) Biologi
10) Perakaunan

Agak-agak korang lah..dengan mata pelajaran di atas, apa pekerjaan yaya sekarang? 

Ada satu part tak boleh lupa..beberapa bulan sebelum SPM, ada rakan sekelas bersungguh-sungguh minta tukar subjek perakaunan ke tassawur islam. Subjek nak exam kan dah daftar, kalau nak tukar juga kena bayar. tp my classmate ni mmg tegar..tukar subject..pulun tassawur. hihi..

kenangan masa SPM memang tak boleh dilupakan. segala jerit perih hilang sekelip mata bila selesai last paper..masa tu cuma tunggu tak sabar nak raya puasa..haha..













Sunday, November 6, 2016

Pesanan Sebelum Peperiksaan

Bismillah,
Assalamualaikum.

Hari ni abang Wafiq start exam akhir tahun. Ibu kemain lagi nebes. Anak baru darjah 1 je pon..over nau! hahaha. Empunya diri relax je..exam tak exam sama je...

Yaya nak share beberapa pesanan sebelum exam. kenapa pesanan? kenapa tak tips? tips biar dia sendiri lah yang amalkan....ni ibu dia yang bagi pesanan..budak darjah 1 ni bukan boleh kira..

Seeloknya pesanan ni ibu-ibu sampaikan masa dalam perjalan ke sekolah..tak pun masa nak turun dari rumah..kalau pesan awal-awal ibarat mencurah ke daun keladi mungkin. haha.

Antara pesanan penaja

1) Baca doa sebelum peperiksaan

 - baca doa kut bahasa melayu je pon..asalkan seiklas hati dia minta pertolongan dari Allah. 

2) Jawab soalan ikut nombor soalan

- jawab dari no.1..lepas tu soalan 2, 3 dan seterusnya. Yaya perasan Wafiq ni kerap cuai masa jawab soalan. Dia main jawab je..kalau nombor tersusun ke bawah tak ada masalah. 

tapi contoh soalan no.2 duk tepi nombor 1 dan soalan nombor 3 duk bawah nombor 1.. kebarangkalian untuk dia tak jawab soalan no.2 adalah sangat besar.

- kena bagi nasihat juga..kalau soalan tu susah, baru buat soalan seterusnya. kang stuck kat situ tak ke naya.

3) Selak muka surat sehelai demi sehelai

- hah..yang ni pun pesanan penting. yaya pesan kat wafiq, 'abang belek semua kertas soalan, belek sampai muka surat paling last sampai nampak meja tulis bila lipat soalan'..hah gitew..siap demo lagi..bukan apa, takut budak tu tak terperasan page yg last tu ada soalan lagi.

4) Jangan minum ais masa rehat, tapi sekiranya nak ke tandas..

- 'kalau abg Wafiq boleh tahan, tahan lah sekejap..kalau dah tak tahan sangat pergi tandas cepat-cepat, jangan lama-lama sangat dalam tandas.' 

dalam tak sedar ni pun antara punca anak tak sempat menjawab soalan peperiksaan. Terutamanya untuk kertas exam selepas waktu rehat. Kalau minum ais masa rehat lagi lah. Nasihatkan anak supaya ke tandas semasa rehat sebelum masuk kelas.

Wafiq dah ada pengalaman bab berlama-lamaan ke tandas ni. haha. Masa ujian September untuk kertas Matematik, markah dia dapat 25%!..kategori gagal weh! 

Yaya pun naik hairan lagi ajaib. Sebab kertas soalan dia cuma muka surat depan je yang ditanda betul, muka surat seterusnya tanda soal, bukan pangkah ye..tanda soal sebab soalan tak berjawab. Lepas soal siasat tahulah puncanya..kawan tu syok buat investment kat tandas! Masuk kelas cikgu dah kutip kertas soalan. hmm.

5) Pensel tumpul tak perlu asah

- haha..yang ni pun yaya pesan. 'ibu dah letak 4 pensel, kalau tumpul, tak yah lah rajin-rajin nak asah...tukar je ambil pesen lain..'
ye lah..kalau asah pensel berapa kali pusing pensel tu tak tau la..bukan tajam yang dapat, tapi mata pensel patah adalah. Seronok sangat main asah pensel agaknya.. Anak orang lain tak kut, anak saya je suka main sharpener. haha.

Sekian dulu pesanan yang yaya pesan kat anak. Mungkin nampak simple, atau mungkin kita tak terlintas langsung antara semua pesanan ni..tapi bila dah terkena baru tersedar..

Kalau ada lagi pesanan-pesanan ringkas yang dirasakan penting boleh share. Semoga anak-anak kita terus berjaya di dunia dan akhirat. Amin..