Wednesday, June 29, 2016

Doakan kesembuhan untuk Wafiq ...

Bismillah.
Assalamualaikum.

Awalnya entri ni nak dipublish sebelum pembedahan mata abang Wafiq pada 27hb Jun baru ni.. ingin mohon doa kawan-kawan dari kejauhan. Tapi terlalu banyak kekangan..operation pun dah selesai, Wafiq sekarang seronok rehat2 rehat dekat rumah dengan keadaan mata yang tak berapa luas bukanya..dapat MC 16 hari..cuti awal anak aku..hihi..nasib baik sekali harung dengan cuti raya..tak ada lah lama sangat tertinggal pelajaran.

seingat aku, belum pernah lagi cerita pasal masalah mata Wafiq dalam blog.. tak tahu nak mulakan macam mana, lahir dengan keadaan mata yg kelihatan normal. bermula usia setahun setengah  baru perasaan kelainan pada mata Wafiq selepas baik dari sakit mata.

masa tu kecik lagi, nak buat ujian pun payah. doktor pakar minta tunggu hingga 3 tahun. Bila umur Wafiq menginjak 3 tahun sekali lagi aku bawa Wafiq jumpa pakar..masa tu Wafiq dah kenal ABC, jadi senang lah nak check mata dia..tak ada rabun..semua huruf  kecil besar boleh jawab dengan tepat.
Tapi ada masalah lain, anak mata dia kiri dan kanan sanagt ajaib bagi pendapat aku. Nak kata squint tak sangat...sikit je, dia boleh alternate anak mata dia, bila penat guna mata kiri, mata kanan akan nampak lain nya dan sebaliknya. Ada masa nampak sangat normal macam tak ada masalah apa.                                            

nampak macam sangat normal kan?

kalau orang tenagok tak tahu pun dia ada masalah squint.

tapi ada masanya..akan jadi macam gambar atas..dia boleh bertukar kiri atau kanan. dia control mata dia.sebab tu aku kata ajaib.

lepas tu terus bawa ke HSNZ.bawak reference letter dari doktor pakar swasta. bertahun jugak lah ulang alik ke Jabatan Oftalmologi HSNZ. Awalnya, doktor hanya ajar latihan mata untuk dibuat di rumah. Latihan tengok objek yang sama jauh dekat.. Nak Bagi anak mata tu fokus. Sebab sekarang problemnya mata malas. (Lazy Eyes). Hanya gunakan satu mata untuk melihat imej. Sama ada mata kiri atau mata kanan. Kalau dibiarkan tanpa latihan dan rawatan makin menjadi squint tu.

Tapi latihan mata tu walaupun senang, anak kecil mana lah nak fokus lama-lama, dia ingat macam kita ajak dia main je. Sudahnya tak ada kemajuan..statik begitu. Bulan 12 tahun lepas kami ke satu klinik di Jalan Ipoh, KL untuk 'ukur' mata. Ambil ukuran untuk pembedahan. Bayang kan dalam Malaysia hanya ada 2 klinik (itupun swasta) yang ada kemudahan nak ukur mata tu, satu di KL dan satu lagi di Johor.

Dapat ukuran bulan 12, 27/06/16 baru boleh buat operation. Sampai sekarang aku  belum betul-betul boleh tengok mata Wafiq..masih ada bengkak.. Sahabat semua doakan mata Wafiq cepat sembuh ye.




Monday, June 13, 2016

Macam-Macam

Assalamualaikum.

Entri ke 1000. hampir 7 tahun berblog baru 1000 entri eh?
boleh laa.. dari blog ni terus bersawang berhabuk..
walaupun tuan tanah kedaun tenggelam timbul ada juga yang sudi datang menyinggah..
terima kasih semua.

cerita pasal adik wazif lah kali ni..kurang cerita tentang adik kat blog ibu
hari ni 8 Ramadhan.. sekalipun tak pernah adik terjaga time bersahur
nyenyak sungguh tidur, time orang berbuka pun dia tak kecoh
bagi nasi, kuih muih hadap lah dia
sangat berdikari anak ini
walaupun belum 3 tahun tapi nampak sangat pandai membawa diri
bercakap sangat petah walaupun ada pelatnya.

sebelum puasa adik Wazif duk sebut nak tengok tv besar (tengok wayang la..)
jadi Jumaat sebelum puasa kami pergi menonton The Angry Bird Movie
yang layan cerita cuma abang Wafiq, bukan era adik Wazif game angry bird ni
adik Wazif tak pernah tau game angry bird.
abang Wafiq pun dah lama tak layan game angry bird.
yang ada pilihan untuk tontonan family cuma Angry Bird dan Doraemon




suka abang Wafiq dan adik Wazif ayah belanja tengok tv besar..hihi
bonus pop corn besar lagi
yang tak berapa nak suka ibunya ni hah..sejak ada anak-anak ini,
tengok movie kartun je memanjang..hmm


ralit semacam je adik ni..
macam ulat buku..jumpa buku feveret macam ni lah..
ayah dah belanja tengok movie tadi..
so ibu belanja adik buku Zootopia dam
pensel warna besar untuk abang.


2 3 kali adik ulang-alik pergi duduk port ni.
akak-akak jurujual duk perati je gelagat adik.


bangun tidur minta buku Zoootpia dan nak tengok cerita Zootopia.
awal-awal pagi dah sarapan cerita kartun.hihi

adik Wazif pula suka lah ikut ibu membebel
aku perasan banyak ayat-ayat mebebel aku dia serap masuk memori
hahahah..bertuah sungguh la budak kecik ni
'ibu, baca buku ni..'
'ibu, buat kerja sekolah, nak rotan ke?'
'ye lah tu..'
hihihi..macam-macam lah adik ni

semalam ibu bebel2 sikit kat abang Wafiq.
semalam dah start sekolah, abang Wafiq puasa tapi ibu bagi jugak duit RM3,
dah pesan duit ni guna kalau-kalau perlu beli apa-apa dekat kooperasi sekolah,
buku latihan habis ke, pembaris patah ke..
tapi pelik sungguh abang Wafiq, pergi beli handiplast, takut2 luka katanya,
standby siap-siap..grrr..ni kali ke dua dah beli handiplast..beli seringgit dapat 5.
lagi dua ringgit beli buku mewarna,
buku mewarna tak tau dah kali ke berapa.
mewarna lah selai muka surat..pastu simpan senyap..

bila adik Wazif dengar aku buka kitab membebel
sibuk lah dia nak join sama
satu ayat keluar dari mulut aku,
dia terus ulang,
aku cakap dia ulang..
geram semacam je abang wafiq tengok adik dia ni
aku nak membebel pun tak fokus..hahaha
nak tergelak adalah..

sudahnya aku tanya..
'adik Wazif ni dah kenapa, ikut-ikut ibu cakap ni kenapa?'
boleh dia jawab..
'adik tak buat apa pun, nape ibu marah adik?'
grrrr...penawar sungguh lah keletah adik ni.

sudahnya semalam..ibu masuk dapur..
buat puding roti campak-campak..walaupun jam dah 10 malam..



bakar dalam pemanggang je dalam 10  minit lebih kurang
sempat lah menjamu puding roti sebelum tidur
hmm..macam mana ibu nak kurus....









Monday, June 6, 2016

Nak kurus sikit je...

Bismillah.
Assalamualaikum.

Selamat berpuasa kepada semua kawan-kawan alam maya.
Pagi tadi bersahur ala kadar..nanti nak berbuka pun ala kadar.
Wafiq tak ada masalah ajak bertarawikh dan bangun sahur.
dah bersedia sangat nampaknya anak ibu tahun ni.
En.suami pulak awal-awal dah bagi tahu..nak makan segenggam nasi je
time sahur dan berbuka.
tak nak banyak-banyak..hamboi..kurus lah abang raya nanti yer.
dia tak tau isteri dia ni nak makan 3 sudu nasi je.
muahaha..mampukah?

Kalau dapat turun berat dalam 3 kg jadilah.
aim 50 kg raya ke-7..sekarang 53.5 kg.
Cabaran termasuk hari raya..muahaha lagi.
Ada sape nak join kempen turun berat bulan puasa?
Tapi sendiri berkempenlah..Haha.

dan untuk peringatan kepada diri sendiri..
berat aku akhir ramadhan tahun lepas adalah 47kg.
semalam timbang 53.5kg..patut ar peha bergesel..ahakz.

macam gerun pulak bila teringat penambahan kg pada badan2 ni.
huhu.
dalam 7 bulan ni bagai di pam-pam.
selepas dengan jayanya bercerai susu badan dengan adik wazif,
maknanya pam susu pun stop sekali lah.
sebab adik dah 2 tahun dah time tu..
lepas tu lah makan macam biasa tapi gemuk.
sebelum tu makan banyak tapi kurus.
huhu...
tu lah satu hikmah menyusukan anak..boleh kurus!

Kenapa nak kurus sikit je?
Mak cakap teruk sangat rupa aku bila aku kurus.
asalkan ada gap antara peha..
lengan tak bergeleber..perut tak buncit sudah..
ermm..macam susah  je..haha
So..harap2 tak hangat-hangat tahi ayam lah nak kurus ni.
Chaiyok yaya.






Wednesday, June 1, 2016

Ramadhan Kareem

Bismillah.
Assalamualaikum.

Memo waktu berkerja bulan puasa dah keluar
atau erti kata lain aku dah keluarkan memo..
tak supprise langsung. haha

jomlah kita masuk kerja awal setengah jam
balik awal sejam.
eh, macam best dengar balik awal sejam.
tapi sama je sebenarnya..
masuk awal setengah jam, rehat tengah hari tolak setengah jam.
macam tak menyempat je kalau nak solat zuhur di masjid.
Ramadhan tahun lepas solat zuhur sepenuhnya di office
Tahun sebelumnya ada geng perempuan, ramai-ramai pergi masjid..pergi surau..
Tahun ni tak tahulah, cuaca panas ni nak keluar office pun malas.


*agaknya entri ni muncul pukul berapa lah di bloglist kawan-kawan...hmmm. dah terkena penyakit sama macam blog Kakcik...