Sunday, November 6, 2016

Pesanan Sebelum Peperiksaan

Bismillah,
Assalamualaikum.

Hari ni abang Wafiq start exam akhir tahun. Ibu kemain lagi nebes. Anak baru darjah 1 je pon..over nau! hahaha. Empunya diri relax je..exam tak exam sama je...

Yaya nak share beberapa pesanan sebelum exam. kenapa pesanan? kenapa tak tips? tips biar dia sendiri lah yang amalkan....ni ibu dia yang bagi pesanan..budak darjah 1 ni bukan boleh kira..

Seeloknya pesanan ni ibu-ibu sampaikan masa dalam perjalan ke sekolah..tak pun masa nak turun dari rumah..kalau pesan awal-awal ibarat mencurah ke daun keladi mungkin. haha.

Antara pesanan penaja

1) Baca doa sebelum peperiksaan

 - baca doa kut bahasa melayu je pon..asalkan seiklas hati dia minta pertolongan dari Allah. 

2) Jawab soalan ikut nombor soalan

- jawab dari no.1..lepas tu soalan 2, 3 dan seterusnya. Yaya perasan Wafiq ni kerap cuai masa jawab soalan. Dia main jawab je..kalau nombor tersusun ke bawah tak ada masalah. 

tapi contoh soalan no.2 duk tepi nombor 1 dan soalan nombor 3 duk bawah nombor 1.. kebarangkalian untuk dia tak jawab soalan no.2 adalah sangat besar.

- kena bagi nasihat juga..kalau soalan tu susah, baru buat soalan seterusnya. kang stuck kat situ tak ke naya.

3) Selak muka surat sehelai demi sehelai

- hah..yang ni pun pesanan penting. yaya pesan kat wafiq, 'abang belek semua kertas soalan, belek sampai muka surat paling last sampai nampak meja tulis bila lipat soalan'..hah gitew..siap demo lagi..bukan apa, takut budak tu tak terperasan page yg last tu ada soalan lagi.

4) Jangan minum ais masa rehat, tapi sekiranya nak ke tandas..

- 'kalau abg Wafiq boleh tahan, tahan lah sekejap..kalau dah tak tahan sangat pergi tandas cepat-cepat, jangan lama-lama sangat dalam tandas.' 

dalam tak sedar ni pun antara punca anak tak sempat menjawab soalan peperiksaan. Terutamanya untuk kertas exam selepas waktu rehat. Kalau minum ais masa rehat lagi lah. Nasihatkan anak supaya ke tandas semasa rehat sebelum masuk kelas.

Wafiq dah ada pengalaman bab berlama-lamaan ke tandas ni. haha. Masa ujian September untuk kertas Matematik, markah dia dapat 25%!..kategori gagal weh! 

Yaya pun naik hairan lagi ajaib. Sebab kertas soalan dia cuma muka surat depan je yang ditanda betul, muka surat seterusnya tanda soal, bukan pangkah ye..tanda soal sebab soalan tak berjawab. Lepas soal siasat tahulah puncanya..kawan tu syok buat investment kat tandas! Masuk kelas cikgu dah kutip kertas soalan. hmm.

5) Pensel tumpul tak perlu asah

- haha..yang ni pun yaya pesan. 'ibu dah letak 4 pensel, kalau tumpul, tak yah lah rajin-rajin nak asah...tukar je ambil pesen lain..'
ye lah..kalau asah pensel berapa kali pusing pensel tu tak tau la..bukan tajam yang dapat, tapi mata pensel patah adalah. Seronok sangat main asah pensel agaknya.. Anak orang lain tak kut, anak saya je suka main sharpener. haha.

Sekian dulu pesanan yang yaya pesan kat anak. Mungkin nampak simple, atau mungkin kita tak terlintas langsung antara semua pesanan ni..tapi bila dah terkena baru tersedar..

Kalau ada lagi pesanan-pesanan ringkas yang dirasakan penting boleh share. Semoga anak-anak kita terus berjaya di dunia dan akhirat. Amin..






No comments:

Post a Comment

terima kasih sudi komen.