Monday, May 9, 2016

Bukan Sekadar Sabun Mandi

Bismillah.
Assalamualaikum.

Macam-mana kegunaan sabun mandi.
tengok setara mana kreatif ke tak korang
Ada orang guna sabun mandi untuk bersihkan badan.
alang-alang dah bersihkan badan, terlajak jadi pencuci muka
alang-alang dah sampai muka..
lajak pula ke rambut jadi syampu..
hahaha..korang ke tu yg kreatif sangat tu.
akak sefamily guna lifebuoy..
sah-sah bukan akak yg kreatif bangat tu.haha.

tapi..ada banyak lagi kegunaan sabun mandi ni.
aku tiru kekreatifan yang diviralkan di facebook.
guna sabun mandi untuk cuci pakaian putih.
terutama baju sekolah.
hitam-hitam di leher baju, hujung lengan memang hilang.
tapi tipu lah kalau tak kena gaha (read : sental)
tapi hasilnya mabeles.

aku guna sabun lux yang warna putih.
lepas tu aku parut bagi cantik,
parut macam nak buat biskut sarang semut.
simpan dalam bekas.
nanti nak pakai senang.

Memarut sabun..jadi aktiviti pulak untuk adik Wazif. Seronok dia.



Kalau hari rajin, aku terus basuh baju sekolah.
Kalau rasa dah terlambat mandi, dah nak dekat maghrib, aku rendam jer lah dulu.
letak sabun mandi dalam sesudu dua
mandi subuh esoknya aku basuh.
memang hilang kotoran degil
kesan makanan ke, milo ke,
kesan pensel..memang hilang.

ke korang ada tips yang lagi best.
share lah
aku suka lah kalau ada tips-tips yang menyenangkan kerja harian.
hihi.


4 comments:

  1. Sebenarnya kan Yaya, masa zaman kakak sekolah di asrama dulu memang kami dah buat semua ini tau. Tapi masa tu manalah ada fb/tweeter bagai. Kami cuci baju dgn sabun mandi sebab nak bersih - lagi yg suka bau wangi. Kakak ingat lagi masa tu kakak guna sabun May. Ada lagi tak sabun tu sekarang tak tahulah Yaya:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih ada lagi kak sabun May tu...
      memang bersih baju guna sabun mandi

      Delete
  2. Assalamualaikum akak. Gila lama betul ika tak bertandang ke sini. Ni pon tadi terbaca komen akka kat entry2 eka taun lepas. Hehehe.

    Sabun mandi mmg banyak kegunaan. Ingat lagi masa pirst period. Makcik ajar, tenyeh sabun n biar sekejap untuk hilangkan kotoran degil kat panties kita. Berkesan. Skang kalau ada baju adra yg kotor2 skit tu pon tenyeh je ngn sabun. Msti ada stok sabin walupun guna shokobutsu hehe

    ReplyDelete
  3. Rajinnya memarut Yaya...tak kuasa mak! Hihi....mak mmg tau pun. Kalau period mmg selalu guna untuk cuci kesan darah kat seluar....mmg senang tanggal

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.