Wednesday, March 9, 2016

Ada cara lagi mudah untuk difahamkan ?

Bismillah.
Assalamualaikum.



btw itu fb yaya. meh lah berjemaah add friend ^___^

fikir-fikir nak share kat mana.
kang story mory kat IG blog pula bersawang,
upload kat FB, nasiblah ye nanti ada lg cite sama kat blog.
tp di  blog best lagi celotehnya.

berbalik pada landasan.

itu soalan matematik darjah 1.
ada lagi yang advance, bab sempoa (abacus) pun dah ada.
alhamdulillah Wafiq mudah faham soalan-soalan berkaitan abacus
itupun ibu tumpang belajar juga dengan wafiq.haha
sebab ibu tak pernah diwajibkan belajar sempoa.hihi.
mujur juga ada nota-nota dari 'kipas hikmat'
boleh search beliau di facebook.
sila follow sebab tersangatlah banyak ilmu di situ.
terima kasih encik kipas hikmat.

berbalik lagi pada landasan.

yang dalam gambar atas tu.
Ya Allah..
nampak macam soalan operasi tolak tambah yang biasa-biasa je
tapi bila dah pusing-pusing
dibuat pula dalam bentuk ayat
memang ambik masa lah budak umur 7 tahun nak hadam.
kena terangkan satu persatu.
kena bagi contoh soalan banyak-banyak.
biar mahir.

7 kurang 2 daripada ?
? lebih 3 daripada 3

apa nama bentuk soalan macam ni?
nak minta bantuan google ni
kut-kut lah ada ibu ayah atau cikgu-cikgu
yang share cara lagi mudah nak bagi anak faham.









4 comments:

  1. Mak pun tak tau jenis apa soklan tu Yaya hihi...Yelahkan mau pening budak drj 1 kena buat soklan gitu. Soklan putar belit gamaknya hihi...

    ReplyDelete
  2. Kakak dah lama tinggalkan untuk tahun satu Yaya.
    Anak bongsu kakak pun dah 13 tahun sekarang.
    Tapi sebenarnya memang bila nak ajar anak kita kena belajar juga
    Kakak dulu gitulah sebab kalau boleh tak mahu anak tanya kita tak dpt jawab

    ReplyDelete
  3. Hi hi, penin2, tapi tu soalan yg ditranslate dr BI, mmg camtu, ank akk yg sulung sempat belajar math dlm BI, dia kata soalan math dlm BM lagi susah nk faham.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum, aii umur lebih 7 tahun lagi keliru nampaknya :)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.