Tuesday, August 25, 2015

Forget Me Not

Assalamualaikum...

FORGET ME NOT

bukan sekadar ucapan ataupun sebaris ayat...
Tapi 3 perkataan tu sebenarnya juga merujuk kepada sesuatu..
Jeng2..ape dia agaknya kan..



Masa wazif sedang main game keluar perkataan FORGET ME NOT
dan tertera gambar bunga bewarna biru..

Eh..biar betul bunga ni nama forget me not?

Maka..

Bermulalah siasatan dengan bantuan google..hihi...
memang wujud pun bunga ni..namanya memang begitu..
tapi kat negara kita ak ada bunga ni..
Forget Me Not ni hanya tumbuh di negara 4 musim..
tapi mungkin boleh cuba tanam kalau ada yg jual biji benih..
cuma bunga ni tak boleh terima terlalu banyak sinar matahari..

Asal usul nama pun banyak juga versinya..
Sewaktu Tuhan sedang memberikan nama pada tiap-tiap bunga yang ada, Tuhan juga memberikan sebuah nama pada suatu bunga kecil. Tapi kemudian bunga kecil itu lupa akan nama yang diberikan Tuhan padanya. Bunga kecil itu merasa sangat takut, maka sambil gemetar bunga kecil itu menghampiri Tuhan.
Dengan takut-takut bunga ini berkata,"Tuhanku yang terkasih...nama yang Tuhan berikan padaku itu...ah, aku melupakannya.."
Kemudian Tuhan memandang bunga kecil yang gemetaran ini sambil tersenyum ramah, kemudian Tuhan berkata," Forget Me Not" (Tapi, jangan lupakan Aku)
 sumber : google
dahulu kala pada mula jaman, Tuhan menciptakan bumi. lalu Dia menghiasinya dengan bunga beraneka rupa. bermacam bentuk, warna dan motif ia ciptakan. hingga tiba waktunya Ia menamai mereka. maka dipanggillah satu persatu. Rose, Lily, Tulip, Magnolia, Frangipani, …., poppy, pansy,…, jasmine, lavender, ….geranium…., aster…
para bunga berseri-seri mendengar nama-nama mereka disebutkan. mereka tak menyadari bahwa disemak-semak dibawah mereka, ada serumpun bunga kecil-kecil berwarna biru yang tersembunyi dibawah bayang-bayang mawar liar. meski mungil, bunga-bunga itu terlihat cantik dengan warna biru bagaikan langit cerah. bunga-bunga itu begitu lugu dan mereka mulai khawatir Tuhan tidak melihat mereka dan lupa memberi nama. lalu mereka berseru-seru memanggil Tuhan dan berkata: “forget me not, my lord! Forget me not!” lalu Tuhan tersenyum sambil memandang mereka dan berkata: “Then shall it be your name!”. maka begitulah, bunga-bunga itupun kini dikenl sebagai bunga forget-me-not.
sumber : google


sumber : google

p/s : sekadar info






.

Sunday, August 16, 2015

Ulang Tahun Kelahiran

Assalamualaikum ...


16 Julai 2015..genap umur abang Wafiq 6 Tahun .. kali ni jatuh bulan puasa..hari last puasa..29 Ramadhan..jadi raikan secara sederhana sahaja..lepas buka puasa potong kek..kek pun ibu bantai kek murah.. ibu tak order kek pun, beli kek kat kedai bakery dekat rumah jer..pusing satu kedai tatau nak beli hape,,ade je kek sedap..tapi budak2 ni bukan makan mana pun.. last beli kek macam dalam gambar..ada deco2 itik..ultraman..hah..itu yang dua beradik tu rebutkan..haha..


basikal beli tanpa pengetahuan dia..lepas potong kek baru bawak keluar basikal dari bilik..bukan main suka lagi.. dah 6 tahun masih belum pandai basikal..arghh..ibu rasa something wrong somewhere..haha..sebab ibu dulu 6 tahun kayuh basikal sendiri tau pergi sekolah tadika..haha..tapi tak salahkan orang lain..kena salahkan ibu ayah jugak..1st beli basikal masa umur wafiq dalam 2 tahun gitu..yang tricycle colourful tu..so mana lah abang Wafiq nak pandai berbasikal kan..



so ibu tekad. ibu paksa ayah kongsi duit dengan ibu beli basikal untuk abang wafiq.. tapi akhirnya ayah kata biar ayah je yang bayar semua.. ayah nak supprise kan Wafiq. pertama sempena birthday.. keduanya sempena abang Wafiq dah dapat green belt utk taekwondo..grading seminggu sebelum puasa..yang ke tiganya sebab kegigihan abang Wafiq berpuasa..tahun ni 1st time abang Wafiq berpuasa..tapi ayah ada hadiahkan lego jugak sebab dah berjanji.. so dari ibu belanja kek murah je..hihi..dengan bulan puasanya..nak rayanya..ibu tak sempat nak mikir..next time kita makan kek sedap dan cantik ye abang Wafiq.

ibu nak abadikan jugak kat entri ni timetable puasa abang Wafiq..gigih ayah buat timetable ni..gigih ayah nak ajar anak sulung berpuasa...hihi


Alhamdulillah...

hari pertama - suku hari
3 kali jumaat - tak puasa
2 kali isnin - separuh hari
23 hari - puasa penuh

yang suku hari dan separuh hari tu Wafiq tak ingat dia berpuasa..time kawan-kawan kat tadika turun makan dengan dia sekali join sama.. bila ibu tanya ' Wafiq sampai sudah ke tak ingat wafiq puasa?' boleh wafiq jawab... 'ingat...tapi dah makan sikit..makan je lah semua!' ^____^

kalau abang Wafiq birthday nya jatuh pada hari last puasa, birthday ayah pula jatuh 17 syawal..sempatlah ibu nak menmpah kek..rajinkan ibu..sampai tak terbuat kek... hahaha... ibu tempah kek, order pizza, nenek gorengkan bihun goreng dengan keropok.. makan-makan satu family..serius simple..tapi yang penting happy!




kek macadamia ni sangat sedap..design simple tapi rasanya buat kita teringat-ingat..haha..

ayang tak tau nak suruh orang kek deco macam mana..cuma bagi tahu salah satu hobi abang ialah main badminton..hobi abang banyak sangat..ayang tak tau nak abadikan hobi yang mana atas kek tu..hihi.. tapi yang tau abang terasa suprisenya kan tengok kek tu.. tp sempat lagi seloroh 'kenapa badminton? kenapa tak kamen rider'? hah.memacam..haha.. semoga abang sentiasa sihat tubuh badan..panjang umur dan sentiasa dimurahkan rezeki ..aminnn...



hadiah? tahun nie yaya bagi can suami pilih hadiah..jap dia nak beli raket baru.. beg letak raket lah..yaya cadangkan jaket..boleh pakai time naik motor.. tapi yaya bagi dia pilih satu je..last-last dia beli kasut badminton.. suami yaya beli sendiri..pastu bagi bil claim balik...hadiah lah katakan..haha





susahnya nak berfamily photo...baru dua anak...