Saturday, March 28, 2015

Nasi Goreng Isi Ikan Goreng

Assalamualaikum...

Nasi goreng yang paling sedap mesti lah yg di goreng emak. Segala masakan emak adalah yang paling sedap di dunia. Kan ?


Walaupun tiada rupa tapi rasanya sangat sedap. Rasa nak tambah dan tambah dan tambah! Tapi kena ingat, kena berjaga.. kan bila berat dah lebih 50kg baru lah susah hati tak selera makan.


.

Tuesday, March 24, 2015

Baru perawatan, belum lagi mekap..

Assalamualaikum..

Bila dah umur 33 ni.. bukan 32..kalau 32..boleh twist the digit.
perasan kau macam 23 tahun gitu..weks..but fact still fact.. haha
memandangkan yaya lahir awal bulan Feb, so setiap akhir tahun akan datang perasaan
'aish..kulit ni nak kena jaga betul2 ni..'
'hmm..nak try produk apa ye..'
ada tak korang-korang peel serupa macam yaya...
so boleh disimpulkan yaya guna satu-satu produk tu selama setahun lah..

tahun lepas guna NOUR AIN..best.
tahun ni guna SAFI BALQIS TRILOGY WHITE tu..pun best..
tapi cuci muka yaya guna sabun hijau MARINE ESSENCE tu.yaya tak tau nak sental mana..
biasa orang putihkan ketiak.. tapi yaya sental kat muka..boleh je kan? erk..
sebelum tu guna SABUN PROPOLIS D'HERBS..belum sempat habis suami gi beli sabun hijau tu..
last2 letak kat umah mak sabun propolis tu..buat sental badan kalau balik rumah mak..
haha..banyak betul pencuci muka..main tukar-tukar..
pencuci muka tak pe lagi main tukar-tukar..
kalau yang jenis krim-krim tu ..krim siang..krim malam tak leh tau..
nak tukar produk lain..biar kulit muka tu free dulu dalam seminggu..
jangan pakai apa-apa..

ok.pasal safi balqis trilogy white yg biru tu..
sape pernah pakai..ok tak?
so far yaya try beberapa jenis macam best, macam ok.
setakat ni guna toner dan serum.
nanti dah habis sabun marine essence ni nak pakai pencuci muka safi pulak.
hari tu gi guardian teringin jugak nak beli pelembabnya sekali..
tapi yang sedia pakai ni ada banyak lagi..
buat masa ni guna pelembap BIOGLO..beli kat Cosway..best sangat..sejuk je..
extract lidah buaya aka aloevera..pure aloe..



dalam seminggu nie pulak try pakai sunblock..
yaya tak pernak pakai sunblock tu..tak pernah kenal apa itu sunblock.
tapi dengan cuaca panas terik ni..baru timbul perasaan semacam bila tengok cermin..
cuaca panas ni mendorong kepada pembentukan pigmentasi ..jeragat weh!
lahai..dan2 pi cari sunblock..moga-moga yaya dah terngadah sebelum terhantuk!
kalau dah kuar jeragat susah nak hilangkan..

mula-mula google dulu..nak cari sunblock yang sesuai..
tak melekit, tak berminyak, cepat menyerap, SPF tinggi, banyak PA+++..
hahaha..lagi banyak + + lg power okeh.
last-last yaya jumpa nie..
NEUTROGENA ULTRA SHEER DRY-TOUCH SUNBLOCK
SPF 50+, PA+++, WATERPROOF...
normal price kat Guardian RM 35.88..tp yaya dapat harga offer..RM 27.93..
so far ok pakai sunblock ni..
tapi kan..yaya tetap dapat rasa ada sesuatu kat muka nie..tak lah melekit sangat..
tak lah rasa ringan sangat muka nie..
tp tak tau nak describe macam mana..sebab biasa muka jarang bertempek
perasaan yaya je tuh kot..kena biasakan..sediakan perisau untuk cuaca panas.
satu hal yg korang perlu tahu pasal sunblock ni..
sebelum apply sunblock wajib apply pelembap
kalau tak nanti kulit korang akan kering..
sunblock tu akan menarik segala lembapan yang ada pada muka korang..

seawal pagi beratur produk-produk perawatan menunggu untuk diguna pakai..haha
even state cepat menyerap ke apa..yaya tetap bagi gap sikit..dalam 5 minit gitu..
lepas cuci muka, letak toner safi, lepas tu letak serum safi,
lepas tu pelembap Bioglo Cosway,
lepas tu baru calit sunblock Neutrogena,
last tempek bedak Sendayu tinggi sikit. (Doll Skin Matte Powder)
pastu jgn lupa lipbalm sket..kalau rajin calit lipstik sikit..
lepas tu baru lah boleh melangkah keluar rumah dengan yakinnya.
hahaha..tak perlu takut cuaca terik ;)



hah..tu lah perawatan kulit untuk muka yaya..
baru perawatan..untuk jaga kulit..
belum mekap bagai..
agak-agak yang mekap tebal-tebal tu bangun kul berapa ek?
tak menyempat lah yaya..nak sediakan breakfast lagi..
hari cuti boleh mekap..hehe....

luaran jaga..
dalaman tak perlu bimbang..supplement shaklee ada...





.

Monday, March 16, 2015

Bread Loaf / Roti Bantal / Basic Bread

Assalamualaikum ..

Roti Loaf atau roti bantal yang simple..senang dibuat..bertambah senang bila guna breadmaker..preparation dalam 5 minit saja..biar breadmaker yang sudahkan kerja anda..

pagi nie kami breakfast bread loaf grilled with butter,,pastu letak telur sebiji,,cheddar sekeping..fuh kenyang! Alhamdulillah.. bakar dalam pemanggang ajaib je..cepat dan pantas.. meh tengok jap pemanggang ajaib paling latest, namanya pemanggang ayam/pizza Ajain 5 .. nak buat pancake boleh..nak bakar ayam, bakar pizza, buat roti jala, apam balik..kut-kut ada yang berkenan..boleh yaya tolong belikan..dekat sangat Syarikat Menang dengan rumah yaya..boleh la yaya berniaga sikit-sikitkan ... asyik beli untuk diri sendiri je..tak maju i! hehe. oh ye.. yaya di Kuala Terengganu ye kalau nak order..harga seperti dalam gambar dan plus postage. Nak barang lain pun boleh tp yang fragile yaya tak berani nak pos.








berbalik kita pada kisah roti bantal..hehehe


roti ni potongannya agak tebal..tapi nampak nipis pulak dalam gambar nih..mihmih ;)


Apa yang istimewanya tentang roti ni ialah yaya cuma guna tepung gandum faiza je.. tapi roti tetap lembut..warna pun putih..pernah yaya guna tepung high protein beli kat bakery..hasilnya roti loaf agak keperangan.. tak tau lah andai ianya terjadi atas faktor lain ;)

taraaa.. hasil tangan manusia dan juga mesin..haha

gebus lg gebas gitu...guna pisau roti utk potong okeh. jangan potong masa roti dah sejuk..berderai kang..nie dah tunggu suam sikit..panas-panas tak leh nak keluarkan dari bekas BM tuh.



yaya guna resepi dari buku manual berserta resepi masa beli Bread Maker tu..BM cap ayam je ye..tapi dah banyak jasanya..cap XION beli kat Lazada je.. tak silap harga dalam 220.00 macam tu. satu lagi BM ni kalau tengok macam bentuk sama je..brand je lain-lain.. sama je yang macam jual kat Tesco tuh..macam re-brand je kan..

yaya try check kat Lazada..BM yaya yang mcm ni lah .. tapi warna hitam.. ada 12 function..nak buat jem..bakar kek pun boleh..tp kejadian kek korang serupa bentuk roti loaf tu ler ;)


cepat-cepat terjah Lazada.. klik sini ---> Bread Maker Xion


Resepi : Bread Loaf / Roti Bantal / Basic Bread
Sumber : Yaya Azura

Bahan-bahan:

1+1/8 cawan air
2+1/2 sb susu tepung
2+1/2 sb minyak sunflower - yaya guna minyak masak
2+1/4 sk gula
1+1/4 sk garam
3 cawan strong white bread flour - yaya guna tepung gandum faiza
1+1/4 sk yis

Cara-cara:

1) Masukkan bahan mengikut urutan (dari bahan cecair ke bahan kering).
2) Tekan butang untuk basic bread (bergantung pada BM masing-masing).
3) Biarkan BM selesaikan kerja anda..tunggu hasilnya saja dalam tempoh 2 jam 45 minit..



kalau uli tangan mungkin korang boleh uli guna kedah yang biasa korang buat..yaya roti loaf tak pernah try uli guna jari jemari nih.. tapi roti sarang lebah tu pernah..sekejapan jer pun mengulinye..hehe..yang tak tahannya asyik tengok jam je..nak tunggu doh naik..hehe..



ok lah... Selamat meroti...








.