Thursday, January 29, 2015

Masih meneruskan...

Assalamaualaikum...

Alhamdulillah..yaya masih diberi kekuatan, masih diberi kesihatan yang baik untuk memeruskan perjuangan...


perjuangan untuk meneruskan perjalanan penyusuan...

Wazif sekarang dah 1 tahun 3 bulan..masih menyusu badan sepenuhnya. Akan yaya perjuangkan hak wazif sehingga Wazif berusia 2 tahun. Insya Allah. Semoga dipermudahkan.



Alhamdulillah.. rezeki mu anak.







.

Wednesday, January 21, 2015

Puding Biskut 'Cream Cracker' Mudah Tapi Sedap

Assalamualaikum,

Ramai yang menayang, hati pun turut membuak-buak rasa nak mencuba, biasalah kalau di facebook, cepat betul viralnya, seolah rasa tak tertahan-tahan lagi nak membuatnya..haha.. resepi pula agak mudah.

see... cantikkan kejadiannya!(up diri sendiri).. Wafiq agak payah nak makan puding-puding bagai ni.. kategori lembik-lembik macam jeli, agar-agar, yg chewy-chewy memang Wafiq tolak mentah-mentah. Wafiq tak suka makanan lembik-lembik!..katanya lah.. hihi..memang sah anak yaya maskulin tahap 300%.*tetibe...  lembut2 tamo ye..

tapi memang dalam sejarah.. setelah dipaksa-paksa, bonus kejadian puding yang cantik berbelang-belang, bagi tahu warna coklat tu rasa macam milo ais kegemaran dia .. hah.. tergoda you! Akhirnya, makan sampai hirisan terkahir gitu.. biar dia yang habiskan..kang kalau yaya yang habiskan tak naya kalau Wafiq minta lagi..'yellek dah nak..ibu mu dah makan kasi habis'..

nanti-nanti boleh buat lagi puding ni.. very recommended! yaya guna biskut cap ping pong..rasa lemak-lemak masin tu..nyum nyum...


Apa lagi..jom masuk dapur....



Resepi : Puding Cream Cracker
Sumber : Yaya Azura
Rujukan : Page Resepi Ringkas
** gandakan bahan-bahan untuk dapatkan hasil seperti dalam gambar.

Bahan-bahan :

10 keping biskut cream crackers
2 biji telur
1/3 cawan susu pekat manis (+/- ikut selera)
2 sudu besar milo/koko

Cara-cara :

1) Biskut direndam dengan air masak sampai kembang dan lembut. Ketepikan.
2) Pecahkan telur dalam pengisar, masukkan susu pekat dan biskut lembut tadi.
3) Bahagi 2 bahagian. Satu bahagian warna asal, sebahagian lagi letak milo.
4) Kukus dalam 5 minit, tuang lagi adunan milo, kukus. Ulang sampai adunan habis.
5) Lapisan akhir kukus dlm 10 minit.


pesan yaya : kalau gandakan adunan tambahkan masa mengukus setiap lapisan dalam 8 minit atau lebih..bergantung pada size loyang juga ye.. lapisan tebal lebihkan sikit masa tu..nanti kalau tak sempat mengeras adunan bercampur.







.




Wednesday, January 14, 2015

Setahun berlalu, ada kemajuan atau tidak ?

Assalamualaikum ...

Hari nie bersarapan di rumah..setiap hari pun bersarapan di rumah, cuma kebiasaannya yaya yang tak sempat nak makan. Yalah kita dah siapkan..tapi mulut sendiri tak sempat nak ngap..akhirnya tapau makan di pejabat. Kadang2 tu cuma siapkan bekal Wafiq..bekal Yaya Mr.TMFS beli nasi lemak je kat warung. 

Hari ni suamiku macam ada sedikit geram campur nak marah tapi tak berapa nak marah .. hahaha... kan abang kan? hehe.. sod ba ro... sabarrr ye abang.. anak kesayangan ambik kepala robot bawak gi sekolah! lepas tu tak bawa balik.. rasanya dah bagi kat kawan dan kawan tak pulangkan.. bila tanya Wafiq tak jawab..agaknya dia masih terfikir-fikir mana dia letak kepala robot tu..

robot tu bukan kepunyaan Wafiq..tapi salah satu koleksi robot-robot / gundam kesayangan ayah.. 'Mainan' ayah lagi banyak dari mainan Wafiq okeh!

Maunya ayah tak bengang kan? haha.. sod ba ro abang... hmmmm....

dah-dah.. kita berbalik pada persoalan ada kemajaun ke tak? hehe..

Hari ke-2 persekolahan tahun ni Wafiq bawa balik hasil kerja dari Tadika. Rasanya masih belum start belajar secara formal.. jadi melukis  dan mewarna je lah agaknya. Tahun lepas pun sama pada hari pertama persekolahan pun bawa balik hasil mewarna.

Tahun 2014 dapat 3 bintang, Tahun 2015 dapat 2 bintang! Itulah perbezaan pertama yang dapat dikenalpasti. haha.. Wafiq oo Wafiq..

Bapa sedondon baju sampai ke kasut.
eh bapa nie.. memang suka pakai sedondon baju sampai ke kasut eh? ;)

Lukisan ke-2 tak siap..banyak main nih! tapi nampak yg ke-2 tu lg cantik kan. warna makin terang, makin kemas. Kalau dapat siapkan lukisan nie mesti nampak bertambah cantik.






.

Tuesday, January 13, 2015

Kek Marble Lembut Dan Gebu

Assalamualaikum,


Begitu sekali yaya letak tajuk kek marble ni. nak beritahu sahabat semua bahawa sesungguhnya kejadian kek ni sangatlah memuaskan hati yaya. Sangat sedap. Sangat Lembut, Sangat Gebu. Memang tak puas makan. Makan sehiris nak sehiris lagi.

Suka mak yaya dapat makan kek ni. Zaman mak anak-anak masih kecil, kek ni lah yang mak kerap buat. Sekarang anak-anak dah besar giliran anak pulak yang buat. Mak cakap sangat sedap. Lagi sedap dari dia buat dulu-dulu ;)

Yaya jenguk2 jenguk resepi pada beberapa blog. Yaya sebenarnya suka ikut resepi yang menggunakan bahan tu secukupnya..Contoh, yaya biasa beli buttercup yang beratnya 250gm. Jadi kalau ada resepi yang guna 225gm rasa leceh juga.. nak menyimpan pulak lebihan buttercup tu.

Setelah ditelek-telek beberapa resepi yaya guna respi di blog Azie Kitchen. Boleh rujuk disini untuk resepi kek marble kak azie.. Satu blog lagi yang dijadikan rujukan iaitu blog Mori's Kitchen. Setelah meneliti dua-dua resepi , meneliti segala pendapat di ruangan komen, akhirnya terjadi kek marble di bawah ni.

Yaya pernah terbaca tips membuat kek butter, tak perlukan griskan loyang, nanti kejadian kek tak cantik, jadi mendap. Yaya apply kan juga tips tu pada kek marble. Lagi satu setelah kek masak segera keluarkan dari oven, keluarkan kek dari loyang dan sejukkan atas redai untuk mengelakkan permukaan kek berkedut.


Resepi Kek Marble Lembut dan Gebu
Oleh : Yaya Azura
Rujukan : Azie Kitchen , Mori's Kitchen

Bahan-bahan :

250 gm buttercup - suhu bilik
170 gm gula pasir -  yaya blend halus. tak ada gula kastor kekdahnya.
200 gm tepung gandum - diayak
1 sudu besar baking powder 
5 biji telur gred A - suhu bilik
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar ovalette
4 sudu besar susu pekat
2 sudu besar serbuk koko - diayak


Cara-cara :

1) Pukul buttercup dan gula halus sehingga kembang dan putih.
2) Masukkan telur sebiji demi sebiji.. pukul telur anggaran seminit setiap sebiji telur.
3) Masukkan esen vanilla, ovalette, susu pekat, putar lagi adunan hinggan sebati.
4) Masukkan tepung bersama baking powder sedikit demi sedikit. Jangan berhenti putar/pukul adunan masa proses masukkan tepung.
5) Asingkan adunan kepada dua sama banyak. Campurkan serbuk koko kepada salah satu adunan.
6) Sudukan lebih kurang satu sudu besar adunan putih dan adunan koko. Mulakan dari tengah loyang. Akhir sekali lorekkan dengan chopstik atau apa-apa saja lah ;) Yaya guna penebuk susu ;)
7) Hentakkan perlahan loyang, nak bagi adunan tu sekata.
8) Bakar pada suhu 170C selama 45 minit atau sehingga masak.


Yaya guna loyang springform size 8 inci yang hitam tu. Loyang hitam cepat menyerap haba dan cepat panas. Kalau guna loyang biasa (loyang putih)..mungkin perlu tingikan suhu dan masa memasak. Sekitar 180C selama 50 minit. Bergantung pada oven masing-masing.


Selang selikan adunan. Mulakan dengan warna asal.

Kek kesukaan satu family.. sedap! Adunan koko terbanyak dari adunan putih..tu yang marble tak berapa menjadi tu.


Jom hujung minggu ni buat kek marble lagi. haha.. dah ada request dari adik. Siap suruh buat banyak-banyak. Banyak cantik! haha.

Selamat mencuba.. Jangan lupa maklumkan hasil kek anda pada yaya.







.

Monday, January 12, 2015

Nafas Baru

Assalamualaikum ..

Entri pembuka tahun baru. Lama yaya lemau nak berblog.Sekarang lemau-lemau letak tepi. Mulakan dengan semangat baru, Insya Allah.

Alhamdulillah, hari kedua bersekolah untuk Terengganu. Masih bersekolah di tadikan yang sama.. sekejapan dah masuk tahun ke tiga. Teacher cakap ' sekejap je abang dah besar ..dah 6 tahun..' Dia macam tak ada perasaan. Nak kata teruja sangat memang tak lah. Nak kata liat bangun pagi pun tak. Cuma sembang perjalanan petang semalam dia cerita excited nak masuk darjah 1. LOL. 

Yaya pun bersemangat sama. Tahun ni nak beri penekanan lebih dalam Bahasa Inggeris. Bahasa Melayu tak ada masalah dah. Seawal  4 1/2 tahun wafiq dah boleh membaca. Begitu juga Iqra', sekarang kat tadika dah iqra' 4..rasa lega sikit part mengaji..budak-budak hati terang kan. Subjek2 lain masih dalam kawalan lg..masih belum terbabas.hehe.

Adik Wazif makin aktif, baru boleh kaki pada usia 14 bulan, sama macam abang dia boleh berjalan  pada usia 14 bulan. Tapi yang lemahnya kuat sungguh merajuk..menyembam muka kat lantai..raja air mata sungguh lah.haha.. tapi sangat cerdik dan panjang akal. Cepat meniru tingkah laku abang.


22 Oktober 2014. Genap setahun usia putera ke2 ibu.
29 November 2014. Peneman setia ibu. Ni dalam perjalanan  menghantar abang Wafiq ke kelas Iqra dan Fardhu Ain di masjid.





25 Oktober 2014. abang baring, adik baring, abang berjalan adik ikut berjalan, abang berlari adik belum boleh berlari..

3 November 2014. nakal ;)

25 November 2014. hmm.. mujur tak luruh jantung ibu. mana boleh duk dalam tu dik oii..

14 Disember 2014. Patploh kali gi library..patploh kali jugaklah bergambor kt mendealah ni..tp hari ni br dngar #tgahmadwafiq sebut unclesawan instead of angkasawan..lol..dh betul kn sebutan..dengan wafiq sekali gelak terbahak bila dia sedar slh sebut


gambar-gambar dari instagram. boleh follow yaya di instagram.. klik di sidebar.. mungkin ada instagram kut yang jadi lemah lemau nak berblog ni..haishh.





.