Monday, May 18, 2015

Cara Membuat Buih Belon Besar / Bubble Giant

Assalamualaikum ..

Pernah sekali je pergi taman beli buih belon tu..sebekas kecik RM5..yaya yang dua anak anak kecil ni tak apa lah beli sebekas.. tapi kalau korang anak ramai..haih..tok koser jugak kan korang nak beli berbekas-bekas.. hari nie beli minggu depan ajak pergi taman lagi...parah...haha

apa kata korang cuba buat sendiri buih belon ni..main kat rumah biar anak terlentang kepenatan bermain..haha..hambik! nak main buih belon sangat kan...hihi...

Bahan-bahan yang diperlukan untuk buat buih sabun :
~ 250 ml pencuci pinggan joy
~ 1.5 liter air
~ 4 sudu besar tepung ubi kayu

Cara-cara :
 ~ campur semua dalam besen besar..ada orang perapkan semalaman.. tapi yaya tak perap..bancuh-bancuh semua terus main...



see..senang je kan ? bahan-bahan pun mudah.. yaya guna joy yang kaler biru tu..hebat betul lah joy ni.. ye ke mampu cuci pinggan dari johor bharu ke singapura? haha

Bila dah siap bancuh tu..ajak abang wafiq main..mula-mula tu Wafiq cam tension nak main.. tak kena teknik..tak lekat buih  kat bubble wand tu.. bila dah ajar baru ok..


klasik bubble wand..kebetulan ada besi dari penyidai kain yg dah patah.. ikat dengan cotton twine..bentuk biar jadi segitiga cam dalam gambar tu..

kalau korang tak de besi .. guna hanger baju  pun boleh, nak guna chopstick pun boleh..tak de hal.. tak de cotton twine? ambik kain baju cotton yang lama-lama tu..korang gunting memanjang cam tali..jgn lebar sangat..selebar 1 cm dah ok dah.. ala..kita buat dia..(ayat mak yaya)



buih sabun dah 'terperangkap' dalam bubble wand ... abang wafiq berdebar nak hayun, takut tak menjadi bubble giant..hihi..ni percubaan kali ke berapa ntah ni..buih sabun bun dah tinggal sikit..sebelum tu ibu ayah layan main.. eh tak ah melayan..buat demo kat anak ah..cet.



 eh eh... berjaya! syabbas mere bete!



cool...


 panjang macam caterpillar bubble giant abang wafiq... suka dia..



nak! ambik sebiji buih belon..istimewa buat makcik..tanda terima kasih sudi baca blog ibu saya.. muahhh ciked.








.

16 comments:

  1. ini usahkan anak2, org dewasa pun seronok main sekali ni :p

    ReplyDelete
  2. Macam ini boleh jual Yaya. Kakak nampak kalau dipadang-padang luas tempat budak main ada yg jual kat tepi padang. Agaknya dia buat sendiri macam inilah..

    ReplyDelete
  3. Uish snang je ropenye. Nk buatler pehni. Klu gi tmn kemaen mahal lg hukhuk

    ReplyDelete
  4. A great sharing.
    aktiviti terbaik utk anak2 ni :-)

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Dh try buat guna sunlight tak tuan? Jadi tak...kalau jadi nak try buat..kebetulan br beli sabun sunlight ni...ptg nti boleh riadah kat luar rumah ngn anak main giant bubble

      Delete
  6. sy buat x jadi pun Joy.. tiup kuar sebijik dua dan senang pecah, kenapa yea,

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. kedai alat tulis ada jual,kedai ECO, Mr.DIY pun ada..

      Delete
  8. Cotton twine tu nak beli kat mana?

    ReplyDelete
  9. boleh buat untuk anak ni,tq kasi tips

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.