Thursday, April 2, 2015

My 1st GST

Assalamualaikum ...

Sana sini orang bercakap pasal GST..haih. sebagai rakyat marhaen nak menanggung satu hal..sebagai orang yang keje bahagian akaun nak melaksana GST pulak satu hal..banyak hal sungguh lah. haha..sebab tu yaya tak banyak komplen.. lantak pi lah dengan GST ni.. flash mob sana sini.. komen sana sini.. up status ayat kasar2.. tak ada orang nak endah pun.. GST terlaksana sudah. 

Yaya suka dengan pendapat kawan Yaya..''sebenarnya kerajaan ni jeles tau sebab kita' kaya', 'banyak duit', jom kita berusaha lagi supaya bertambah kaya raya..biar kerajaan semakin dengki'... haha.. ayat penyedap hati gitew.

semalam tak ada belanja luar..lunch pun kedai tu harga biasa-biasa je..kata pakcik tukang bungkus nasi tu kedai ni takde GST..harap2 macam tu lah sampai mendatang..tapi kalau harga barang2 lain naik, harga tetap nak sama macam sebelum GST ke?

semalam dah janji nak beli lego untuk wafiq..lego cap ayam je pun..yang jual kat kedai ECO RM2 tu.. oppss.. tak ada maknanya RM 2.. sila tambah 6%.. so blog nie manjadi saksi..yaya nak abdikan my 1st GST kat sini..haha..

abg wafiq..tengok nih..lego awak dah naik harga tau..so tak boleh beli kerap sangat!

lahai..tragis weh..wafer kesukaan naik harga! ;)
 

jangan biarkan korang di cas GST seandainya kedai atau syarikat tu tak de lesen GST ni..so boleh cek kat sini..

link : 



shaklee register GST ye..





ni cara nak cek company tu register atau daftar GST atau tak. sebab ada yg yaya yaya tengok kat FB duk viralkan kedai makan caj 6 % tapi tak ada no GST pada resit.. kalau cek..dorang berdaftar tapi silap dorang tak pamerkan GST ID dorang..

1st -  klik link atas tu
2nd - boleh pilih bahasa melayu atau english
3rd - klik lookup GST status / carian status GST
4th -  boleh cari menggunakan nama perniagaan

k lah.. selamat menempuh GST dalam keterpaksaan..nanti bila nak PRU sila buat istikharah, solat hajat 40 hari berturut sebelum hari PRU tu.. kuasa memilih di tangan anda..:)



.


1 comment:

terima kasih sudi komen.