Tuesday, March 24, 2015

Baru perawatan, belum lagi mekap..

Assalamualaikum..

Bila dah umur 33 ni.. bukan 32..kalau 32..boleh twist the digit.
perasan kau macam 23 tahun gitu..weks..but fact still fact.. haha
memandangkan yaya lahir awal bulan Feb, so setiap akhir tahun akan datang perasaan
'aish..kulit ni nak kena jaga betul2 ni..'
'hmm..nak try produk apa ye..'
ada tak korang-korang peel serupa macam yaya...
so boleh disimpulkan yaya guna satu-satu produk tu selama setahun lah..

tahun lepas guna NOUR AIN..best.
tahun ni guna SAFI BALQIS TRILOGY WHITE tu..pun best..
tapi cuci muka yaya guna sabun hijau MARINE ESSENCE tu.yaya tak tau nak sental mana..
biasa orang putihkan ketiak.. tapi yaya sental kat muka..boleh je kan? erk..
sebelum tu guna SABUN PROPOLIS D'HERBS..belum sempat habis suami gi beli sabun hijau tu..
last2 letak kat umah mak sabun propolis tu..buat sental badan kalau balik rumah mak..
haha..banyak betul pencuci muka..main tukar-tukar..
pencuci muka tak pe lagi main tukar-tukar..
kalau yang jenis krim-krim tu ..krim siang..krim malam tak leh tau..
nak tukar produk lain..biar kulit muka tu free dulu dalam seminggu..
jangan pakai apa-apa..

ok.pasal safi balqis trilogy white yg biru tu..
sape pernah pakai..ok tak?
so far yaya try beberapa jenis macam best, macam ok.
setakat ni guna toner dan serum.
nanti dah habis sabun marine essence ni nak pakai pencuci muka safi pulak.
hari tu gi guardian teringin jugak nak beli pelembabnya sekali..
tapi yang sedia pakai ni ada banyak lagi..
buat masa ni guna pelembap BIOGLO..beli kat Cosway..best sangat..sejuk je..
extract lidah buaya aka aloevera..pure aloe..



dalam seminggu nie pulak try pakai sunblock..
yaya tak pernak pakai sunblock tu..tak pernah kenal apa itu sunblock.
tapi dengan cuaca panas terik ni..baru timbul perasaan semacam bila tengok cermin..
cuaca panas ni mendorong kepada pembentukan pigmentasi ..jeragat weh!
lahai..dan2 pi cari sunblock..moga-moga yaya dah terngadah sebelum terhantuk!
kalau dah kuar jeragat susah nak hilangkan..

mula-mula google dulu..nak cari sunblock yang sesuai..
tak melekit, tak berminyak, cepat menyerap, SPF tinggi, banyak PA+++..
hahaha..lagi banyak + + lg power okeh.
last-last yaya jumpa nie..
NEUTROGENA ULTRA SHEER DRY-TOUCH SUNBLOCK
SPF 50+, PA+++, WATERPROOF...
normal price kat Guardian RM 35.88..tp yaya dapat harga offer..RM 27.93..
so far ok pakai sunblock ni..
tapi kan..yaya tetap dapat rasa ada sesuatu kat muka nie..tak lah melekit sangat..
tak lah rasa ringan sangat muka nie..
tp tak tau nak describe macam mana..sebab biasa muka jarang bertempek
perasaan yaya je tuh kot..kena biasakan..sediakan perisau untuk cuaca panas.
satu hal yg korang perlu tahu pasal sunblock ni..
sebelum apply sunblock wajib apply pelembap
kalau tak nanti kulit korang akan kering..
sunblock tu akan menarik segala lembapan yang ada pada muka korang..

seawal pagi beratur produk-produk perawatan menunggu untuk diguna pakai..haha
even state cepat menyerap ke apa..yaya tetap bagi gap sikit..dalam 5 minit gitu..
lepas cuci muka, letak toner safi, lepas tu letak serum safi,
lepas tu pelembap Bioglo Cosway,
lepas tu baru calit sunblock Neutrogena,
last tempek bedak Sendayu tinggi sikit. (Doll Skin Matte Powder)
pastu jgn lupa lipbalm sket..kalau rajin calit lipstik sikit..
lepas tu baru lah boleh melangkah keluar rumah dengan yakinnya.
hahaha..tak perlu takut cuaca terik ;)



hah..tu lah perawatan kulit untuk muka yaya..
baru perawatan..untuk jaga kulit..
belum mekap bagai..
agak-agak yang mekap tebal-tebal tu bangun kul berapa ek?
tak menyempat lah yaya..nak sediakan breakfast lagi..
hari cuti boleh mekap..hehe....

luaran jaga..
dalaman tak perlu bimbang..supplement shaklee ada...





.

3 comments:

  1. agaga..kite x pakai semua tu lg kak. baru pakai lipbam n krim mlm je. x sempat sokmo nak belek2 muka ni. ni pun perasa ada jeragat sikit..takutnya!

    ReplyDelete
  2. Kakak pernah guna pencuci muka dia lain-lain tak lagi Yaya..

    ReplyDelete
  3. akak skrg sabun hijau ME tu, nak cantik kan muka konon, tapi muka dah tak lawa tak cantik jugak hehe guna jugak utk ketiak tapi tak jugak putih adoiii..

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.