Tuesday, May 27, 2014

Air Putih Kena Cukup, Jadual Pam Susu Kena Konsisten

Assalamualaikum ..

Semenjak 3 minggu nie rasa air masak sangat tak sedap. Rasa payau, rasa masin semua ada..macam mana nak minum? macam mana nak telan? kalau nak kumur masa berwudhuk pun rasa semacam.. Berteriak Wafiq masa gosok gigi .. ' ibu, kenapa air nie tawar?!!!' hahaha...dan dan rasa tawar lah pulak.


di 'snap' semasa sesi ke-2 pam utk hari nie ;)


tapi 2 3 hari nie dah semakin ok..dah boleh telan..so dah boleh habiskan 2 liter sebelum petang.. Alhamdulillah...

bukan apa .. yaya kan menyusu badan, kalau menyusu badan air masak kena cukup.. makan pun kena cukup.hihi.. sayu je hati bila nak balik kerja campur2 semua . hah? 15oz ? 13oz? biasa yaya akan dapat 21-23 oz 3 kali sesi pam di pejabat.. banyak kan drop..hmmm...

tambahan pulang musim audit akaun..kadang kelaut waktu pam susu..waktu pam kena konsisten. Biar kilang susu kita tau dan hafal bila waktu kena release product.. itu yang pentang waktu pam susu..jangan skip waktu pam.. alahai.. yaya dah tau semua nie..tapi ada masa terbabas jugak. sekarang saya insaf!!! ;)

demi melaksanakan hajat dihati dan tanggugjawab ibu kepada anak serta memberi hak yg sepatutnya kepada anak yakni melengkapkan penyusuan susu ibu selama 2 tahun yaya kena kuat semangat! kena kental!

sekarang Wazif baru 7 bulan .. masih jauh perjalanan


moral :

~ walaupun makan supplement tapi tak cukup air pun tak jadi juga
~ walaupun makan supplement tapi jadual pam tak tentu pun tak jadi juga


Keperluan Air Putih/Air Masak
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Asanya :

Setiap 25 kg berat badan anda pelu minum 1 liter air putih. Kalau 50kg 2 liter lah.. kalau macam yaya berat tak sampai 50kg 2 liter sudah mencukupi.. tapi disebabkan yaya menyusukan anak dan makan supplement iaitu set menyusu shaklee yaya kena lah upkan water intake.. dapat minum 3 liter sehari lg bagus!


Jadual Mengepam Susu
~~~~~~~~~~~~~~~~

Yaya tetapkan 3 kali sesi mengepam sehari di pejabat. Malam direct feeding. Jadual pam susu di office pula :

1) Jam 9.30 pagi
2) Jam 12.30 tengah hari
3) Jam 4.30 petang

15 minit hingga 20 minit satu sesi..



'Semoga Allah permudahkan perjalanan penyusuan Yaya dan juga ibu-ibu di luar sana...amiinn...'








.

Thursday, May 22, 2014

Pentingnya Pemakanan Tambahan/Vitamin

Assalamualaikum...

Pemakanan tambahan atau vitamin..tak perlu nak pertikaikan kepentingan pengambilan vitamum ni..analogi nya sangat mudah...

■ Kenapa perlu makanan tambahan walau hari-hari dah makan ?
■ Kenapa perlu gosok gigi walauapun gigi sihat dan cantik ?
■ Kenapa perlu kelas tambahan walaupun dah ada kelas harian ?






jawapannya :




♥ Kalau hidangan yang kita ambil seharian lengkap dengan segala zat dan nutrisi. Amalkan pemakanan seimbang yakni :

        6-11 hidangan daripada kumpulan roti, bijirin, pasta dan nasi.
        3-5 hidangan dari kumpulan sayuran hijau.
        2-4 hidangan dari kumpulan buah-buahan.
        2-3 hidangan dari kumpulan daging, ayam, ikan, telur dan kekacang.
        2-3 hidangan dari kumpulan hasilan tenusu iaitu susu, keju dan dadih.
        Lemak dan minyak hendaklah diambil sedikit yang mungkin.

MAMPUKAH kita ??? lagi pula badan kita sendiri tak mampu nak hasilkan semua keperluan nutrien kuta..sebab tu lah kita sangat digalakkan consume vitamin... kata lah..'aku setiap hari makan ikan. makan daging..' tahukan kita protein mudah musnah bila terdedah suhu tinggi.. goreng ikan sekor..agak2nya berapa banyak protein yg tinggal? fikir-fikir kan..sedangkan protein tu makanan sel..kulit cantil, kuku cantik, kesihatan tulang, rambut semua perlu protein...

Sayur-sayuran yg disembur racun, (nak beli sayur cari yang daun berlubang-lubang ye..daun cantik penuh racun..ulat pun tak nak makan..nak selamat tanam sendiri..mampu kah kita?) makan ayam yg gemuk-gemuk tu dah kena suntik.. Tahukah ayam dan daging pula mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan..


♥ Kita gosok gigi hari-hari..sebab nak CEGAH dari sakit...tapi KONFEM ke gigi tak akan sakit?owh no...disebabkan oleh faktor pemakanan gigi tetap akan sakit..dah sakit kena la dapatkan rawatan..lepas tu?sambung la lagi gosok gigi...sampai bila?Selagi ada gigi ..sehingga itu lah kita gosok gigi..sampai kita mati..


♥ walaupun sekolah 5 hari seminggu..tapi cikgu-cikgu tetap buat kelas tambahan..ye lah..kadang apa yang kita dah belajar masa form 4 ada yg dah tak ingat..form 5 kena study balik..kena refresh balik.. pemakanan kita pun macam tu lah..jangan kita kata dah makan makanan berkhasiat kita rasa selamat..setiap jari badan kita mencipta toksin..toksin dalam badan nie bahaya..org gemuk kalau tak detoks dulu makanlah ubat diet apa jenis pun tak kan mujarab, sebab toksin dah halang penyerapan ubat tu oleh badan kita..itu contoh lah..


 Mencegah lebih baik dari mengubati

Yaya Jual Shaklee
untuk order : 
PM:  https://www.facebook.com/messages/yayahealthstore

@ whatsapp : 013- 934 3282 

 

 





Tuesday, May 20, 2014

Congo Bars

Assalamualaikum ...

Yaya baru kena hinggap demam Congo Bars.. orang lain lama dah pulih dari virus nie..haha..biar lambat dari tak pernah membuat dan merasa.. hahaha

duk fikir-fikir nak bagi hadiah apa kat teachers Wafiq sempena hari guru, terlintas nak try buat congo bar.. start cari resepi, cari loyang..confuse jugak bab size loyang nie.. yaya cuba guna loyang 12x12.. takut kalau guna 10x10 jadi tebal kang lemau pulak..sebab nak dapatkan 100pcs cam orang2 jual tu..depa mmg guna loyang 12x12..




thank you kak nor utk resepi.. yaya panjangkan resepi kak nor kat sini ye..

CONGO BARS
sumber: Rima & Ayu
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients,
2 3/4 cup all purpose flour-(315g) 
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened-(150g) - yaya guna buttercup
1 lb. light brown sugar(453g) - (k.nor letak 200gm) - yaya letak 220 gm
3 eggs ~ (k.nor guna telur A)
1 teaspoon vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips(326g) - (k.nor guna choc chips) - yaya guna chocolate button
1 cup chopped pecans (optional) - yaya tak letak
yaya tambah badam hiris, choc chips, walnut


Sift flour, baking powder and salt into a large bowl. Set aside.
Stir brown sugar into softened (not melted) butter in another large bowl until butter disappears. You can use the back of your spoon to help incorporate the two together.
Add eggs one at a time to butter mixture and stir well after each egg.
Add vanilla, chocolate chips and nuts. Mix well.
Add dry flour mixture and stir until well combined.
Coat a 13 X 9 -(Ayu used 10x10)pan with non-stick spray and spread batter evenly into dish(Ayu used parchment paper).
Bake at 170 degree for 30 minutes or until top is golden brown. Make sure you don’t over bake.

hadiah untuk cikgu


Monday, May 5, 2014

Aiskrim Goreng Karipap

Assalamualaikum ...


yang kiut miut tu saya suka.. haha...cepat jer tergoda tau..ni hah..tengok ada kawan upload kat fb eskrem goreng dia..kiut sangat! miut sangat! tu yang tiru tu..hehe..anak-anak sure suka makanan yg comel-comel cenggini..





kiut kan???

guna sarang karipap nie...lagi senang dan comel kalau nak banding dengan buat terap guna cup tu kan? pun boleh memperdayakan orang nie..ku sangkakan karipap..sekali ngap rasa eskrem meleleh..sedap!

nak buat nie korang cuma perlu :

sarang karipap yg size besar
roti gardenia
aiskrim
minyak untuk menggoreng

roti tu korang kasi gelek lah sikit dengan roller pin..tak de roller pin bantai jer lah dengan botol2 yang berat..haha..nie fungsinya tak nak kasi roti tu kembang minyak banyak time menggoreng..time menggoreng pulak minyak kena betul-betul panas tau..jangan gatal nak update status kat fesbuk 'sedang goreng eskrem goreng kiut!'.. nescaya hangus lah eskrem goreng korang..haha..