Tuesday, April 30, 2013

Terawal Membeli

Assalamualaikum...

Alang-alang ada offer 20%..baik beli dulu.. Jumaat hingga Ahad lepas ada offer kat Kiddy House.. usha harga online sama je..tu belum plus postage.. so memang jimat sangat dah...

Semua jenis pakaian ada less 50%.. baju untuk anak perempuan mmg cantik2 lah..boboi biasa laaa...tak banyak pilihan..untuk bawah 2 tahun ada banyak..besar wafiq tak de sangat..Tp beli jugak 5 helai..hihi..kata mr.tmfs..'nk jimat simpan buat raya..'..so simpan jer lah....

Sunday, April 28, 2013

31 Kisah Nabi sudah ada dalam tangan

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..dapat jua akhirnya..almaklumlah kat Kuala Terengganu nie mana ada kedai buku Popular..minta tolong dgn adik cari kat kedai buku kat Kuantan..pun tak jumpa..hmmm..kena beli online lah nampak gayanya..(plus postage...ermmm).

Tapi...

Teringat kat seorang kawan..dia pergi pesta buku KL..selaku penulis sebenarnya..pergi promosi novel beliau..

Apa lagi..hantar sms minta dia belikan..alhamdulillah dapat buku yang diidam-idam...

Sape nak beli online..ada berita baik..yaya baru buka website ni..hari tu tengok less 10%.. but now dah 20%.. berbaloi-baloi..

Jom grab !!!!

http://www.bookcafe.com.my/en/kanak-kanak/31-kisah-nabi.html

Daaaa....

Tuesday, April 16, 2013

31 Kisah Nabi - sudah di ulang cetak

Assalamualaikum ...
 
Sekadar perkongsian..
 
Anak teruna yaya tu kekadang serupa gegirl..sebelum tidur nak bedtime story..ibu dia nie pula hentam saje lah cerita apa..kalau hari dia terlebih nakal bagi dia dengar kisah Tanggang, hari dia tak nak share makanan yaya bg dengar kisah batu belah batu bertangkup..hehehe..kejam sungguh..bg dia gerun sikit.. ;) tapi ok jugak..nampak kesan positifnya..hehe
 
kadang tu cinderella kawen dengar puteri raja pun bagi dia dengar..cite sang kancil dengan buaya la, kancil dengan gajah la...macam-macam lah..dah habis idea nak cerita..
 
ada juga yaya cerita kisah nabi..kisah nabi nuh, nabi sulaiman..kisah nabi ibrahim.. tapi tu lah.. kalau dah tak ada idea menggaru kepala jugak nak cerita apa..
 
tapi paling best tadi kat facebook penulis buku 31 Kisah Nabi dah war-warkan buku tu sudah diulang cetak setelah sekian lama tak ada stok..
 
daripada cerita kisah dongeng rekaan semata-mata baik cerita kisah2 nabi kan? <---peringatan diri sendiri ;) lebih baik cerita kisah nabi yang benar-banar berlaku sebagai pedoman supaya kita sendiri dan anak-anak sedar tentang keistimewaan nabi-nabi kita..
 
Nak dapatkan buku nie di mana ?
 
- di kedai2 yang menjual buku-buku keluaran PTS seperti di Popular, Syarikat Muda Osman (sekitar Kelantan) dan lain-lain..
 
- atau boleh je beli online di http://www.bookcafe.com.my/en/kanak-kanak/31-kisah-nabi.html ada diskaun lagi ...
 
 
 
Apa lagi..jom dapatkan..sebelum kehabisan stok lagi..
 
 
 
 
 
 
.

Wednesday, April 3, 2013

Resepi Apam Mayat

Asalamualaikum ...

Bila LM tanya apa tu apam mayat, tak reti nak jawab..bila google rupanya orang kelantan panggil apam kelantan..pun glemer juga apam nie dengan nama apam bakar...orang terengganu je kut panggil apam mayat.. pasal apa panggil apam mayat?? den pun tatau... ;) agaknya  dulu-dulu orang hidang nie time tahlil arwah..

apam mayat nie macam pancake lah gitu..klasiknya makan cicah dengan kelapa muda..sedap2...


 gambar dari entri sebelum nie;)



RESEPI APAM MAYAT

Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung beras
  • 4 biji pisang - lenyek
  • 5 ketul tapai ubi size kecil
  • 2 sb gula  - kemanisan ikut citarasa masing2 
  • sedikit lada hitam - tumbuk lumat
  • 1sk yis
  • sedikit garam
  • air secukupnya
  • sedikit minyak
  • kelapa parut (yg putih je) + garam secukupnya
Cara-cara

  • Campurkan pisang lenyek, tapai nasi@ubi, garam dan gula , lada hitam ke dalam bekas. (yis  aktifkan dahulu dgn air suam kemudian barulah masukkan ke dalam adunan)
  • Masukkan tepung dan air sedikit demi sedikit sehingga adunan agak pekat.
  • Perap adunan 2-4 jam..kalau lama jadi masam
  • Panaskan kuali dan lengserkan dengan sedikit minyak (mcm buat lempeng) dgn api sederhana kecil.
  • Tuang adunan dan tutup kuali sehingga apam naik kembang dan berlubang2. Kemudian terbalikkan sebentar dan angkat. Hidangkan dengan kelapa parut yang dicampurkan dgn sedikit garam.

tapi resepi nie banyak 'pemboleh ubah' nya..ada orang tak letak pisang..ada orang tambah bawang merah, halia dan serai yang ditumbuk lumat.. ikut resepi negeri masing2 lah kut...





.

Tuesday, April 2, 2013

Main-main ye wafiq?..

Assalamualaikum..

Daripada sunyi tak berupdate..;)

Pandai anak ibu godek2 handphone ibu..tp benda alah tu yaya yg install..install suka-suka dan tak pernah guna..

Dia pilih gambar2 dia je tak pe..gambar breakfast apam mayat i pun masuk sama..hehe