Monday, December 31, 2012

Gelombang Kedua

Bismillah...

Assalamualaikum...


3 hari panas terik...semalam nak tido bukan main panas lagi..rupanya petanda nak hujan...hari nie menjadi sungguh hujannya..gelombang kedua kata kaji cuaca...

Yaya tinggal di Kuala Terengganu..area rumah yaya Alhamdulillah...tak ada masalah air naik...rumah mertua bimbang juga...ada longkang besar tepi dan hadapan rumah...setakat nie Alhamdulillah juga...tak melimpah lagi air longkang..

Tapi tempat keje yaya..yang jaraknya lebih kurang 5 minit perjalanan kereta..lain pula halnya...macam biasalah...yaya dah pernah cerita kisah air naik kat kawasan pejabat nie...



Cepat naik air dan cepat juga surutnya... Harap tak bertambah lebat hujan tu...susah juga kalau air masuk dalam ofis...







.
Published with Blogger-droid v2.0.9

Sunday, December 30, 2012

Resepi Durian Crepe Terbaik Konpem Jadi

Bismillah...

Assalamualaikum ...

Walaupun dah muncul pelbagai perisa - stoberi, jagung, oreo, coklat, anggur - tapi durian crepe tetap menjadi pujaan hatiku ..kihkih..makan crepe-crepe yang lain tu tak mampu nak membuatkan yaya angau..tapi bila makan durian crepe..rasa nak lagi dan lagi ...

ini resepe durian crepe terbaik dan konpem menjadi..dah ramai yang cuba resepi nie..daripada asyik membeli aje belajar-belajar lah membuatnya sendiri (berkata pada diri sendiri..hehehe) .. tak payah mana pun ....



jom tengok resepi :

RESEPI DURIAN CREPE
Oleh: Eyna Haneyna



Bahan-bahan untuk kulit :
(InsyaAllah kulit jadi licin, tak melekat dan cepat masak) 


- 20gm tpg gandum
- 20gm tepung ubi
- 10gm tpg kastard
- 10gm tpg jagung
- 1 biji telur
- 1 sk minyak masak
- 1 sb gula halus
- 40 ml susu cair
- 150 ml air
- pewarna kuning
- perisa durian



 Cara Membuat:


- masuk semua bahan dalam mangkuk..sebatikan dengan whisk dan tapis..kalau pekat just tmbh air sikit..
- boleh juga blender..cuma sedikit berbuih..kene hilangkan buih2 tu dulu untuk elakkan crepe akan berlubang bila byk buih..
- ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yg dipegang..
- layangkan kuali agar adunan sekata..
- masak atas api kecil..
- masak hingga kering..angkt..tak perlu terbalikkan masa angkat tu





Bahan-bahan untuk filling :

- 150ML FRESH CREAM diputar hingga kental..(boleh mix sekali dgn 2 sb isi durian)
- isi durian..


Cara Membuat :


- letakkan fresh cream, letak isi durian ..dan letak lagi fresh cream di atasnya..
- lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah..
- siaapp.


Sumber : BUKU RESEPI



Selamat mencuba ....




.

Hari Pertama Sekolah

Bismillah...

Assalamualaikum....

Alhamdulillah...dari semalam rasa berdebar..Wafiq tak berapa nak excited bila cerita pasal sekolah..bukan seminggu dua cerita kat Wafiq pasal sekolah..setahun juga tau...hihi...tapi rupanya anak ibu hanya keras di mulut...sampai tadika tadi elok jer..salam dengan cikgu-cikgu..lansung tak menangis..cakap dengan dia ibu kena pergi work..elok je bersalam..lega hati ibu...

pagi tadi tak susah nak kejut pagi..mandi..sarapan pun beres...rasa lega sangat!

kagum dan bangga sangat dengan Wafiq..manatak bangga..wafiq tak pernah masuk taska, tak pernah kena tinggal..tapi tadi relak je..siap sembang-sembang dah dah dengan cikgu.

oh ye..wafiq bersekolah di TADIKA NURUL IMAN AS-SIDDIQ.. hari nie dan esok kira training dulu..start jam 8 habis sekolah jam 10..1 Januari baru sampai petang..Wafiq duk kelas 1 Khadijah..ada 16 orang students semua sekali..tapi boboy hanya 5 orang yang lain gegirl.. ada 5 kelas semua sekali ...

*majalah PA&MA bulan nie banyak info tentang persediaan ibu bapa menghantar anak ke sekolah..ada banyak tips..Insya Allah nanti yaya kongsi..







Saturday, December 29, 2012

Daripada Perodua

Bismillah...

Assalamualaikum...

Petang tafi mr.tmfs pergi servis kereta mini kami...sekejap je dah 5 tahun pakai...lambatnya wafiq darjah 1..nak beli kereta baru..*tetibe







Welcome back to school!!

Dapat satu jer..nasib anak baru sorang..kalau tak mau haru biru....




.
Published with Blogger-droid v2.0.9

Thursday, December 27, 2012

Mari Mari Mari !!!

Bismillah...
 
Assalamualaikum...
 
ramai je yang nk kuruskn badan,cuba mcm2 produk & program pelangsingan,tp tak berjaya.bkn sbb produk atau program tu yg tal bagus tp kerap bertukar ...tak sempat pun nak tengok keberkesanan produk..

ye lah..nak kena diet, tahan lapar, kena bersenam..tak sempat nak buat semua tu kan?kerja seharian di ofis pun dah penat..

tentu korang nk sesuatu yang mudah, boleh dilakukan pada waktu yang terhad.Paling bagus ianya dapat dilakukan ketika waktu tidur kerana itulah masa yang paling terluang.

dan paling PENTING, keberkesanannya dpt dilihat dalam masa yang singkat.

Ianya produk tempatan, halal & berdaftar dengan KKM..

Nak tahu detail? pm/mesej/whatsapp : 013-9343282
 
 
 
 
 
.

Melaka - A Famosa Resort - Cowboy Town

Bismillah ...

Assalamualaikum ...

Check In jam 4 petang ..jam 8 malam dah kena turun semua..berkumpul di lobi..bas bawa kami semua ke Cowboy Town..dinner di sana.. kalau korang pergi sendiri..tak nak drive pun tak apa..memang ada service ambil dan hantar ke Cowboy Town.. kat kondo tak ada apa..tempat tidur semata-mata...

turun bas je dialukan dengan tarian ..sampai ada anak kecil family kami bertanya 'islam ke tak nie ibu'

 sebelum masuk pun ada sesi berhambar..bergambar wajib..tapi beli tak wajib..RM15..pun kami tak beli...

keadaan dalam cowboy town..macam-macam ada..ada spa..boleh tengok wayang...

memnag ramai lah yang pakai baju koboi..dah nama Cowboy Town



macam-macam stall cenderamta ada dalam nie


Anak ayah... ibu single but not available..hihi


Oh Aiman..dah naik rasmi stage..tak ada acara formal pun malam tu..just makan-makan sambil perkenalkan diri..staff-staff kat KL tu tak kenal sangat..






our MD..bersama isteri dan anak-anak...

kat Cowboy Town nie setiap malam ada aktiviti..jam 8 ada red Indian Show..jam 9 ada karnival..Nak Krismas nie kerap la ada lagu raya..hihi...dengor jer ler..depa duk lempar gula-gula lagi..lepas tu ada pertunjukan bunga api...lama pulak tu..Wafiq duk sebut wow wow sambil tutup telinga..bukan berani sangat dia tu dengar bunyi kuat-kuat...






*** fuh..banyaknya gambarrrrr! tak reti dah nak pilih..rasa macam nak letak semua..hihi...nie baru Cowboy Town..




.

Wednesday, December 26, 2012

Tangkapan malam ini

Bismillah....

Assalamualaikum...

Sebulan sekali my MIL akan ajak makan kat luar..hujung bulan lah..lepas makan mesti akan pergi ke kedai buku En.Lau...yakni Pustaka Sri Intan...wafiq memang tak sabar kalau ke kedai buku...habis satu pelusuk kedai dia round..MIL pernah bg tau..kena ajar anak suka ke kedai buku..bulan nie wafiq tak pilih buku...tapi jumpa mainan kegemaran dia..



Jigsaw puzzpe..dipeluk-peluk puzzle tu...'yeay..wafiq ada puzzle!' Sebelum nie dah beli satu..tapi yang kecil sedikit saiznya..memang penat lah melayan dia main puzzle..hihi..ajar wafiq kena pasang bahagian bucu dulu..lepas tu bahagian tepi..kena suai padankan warna...memang nampak kesungguhan wafiq nak tau macam mana nak pasang puzzle.. mainan uji minda nie bagus untuk kanak-kanak..layankan aje la..






Knock piano...yang nie yaya belikan untuk sepupu wafiq..yakni anak sedara yaya yg kiut miut tu..Rifqi Harraz..tapi wafiq macam dah 'jatuh suka' dengan knock piano tu..dah buka pun kotak tu..wafiq dah rasmi dah...nampak gayanya yaya kena carikan mainan lain untuk dihadiahkan pada Harraz...






Termometer...yang nie tangkapan ayah wafiq..katanya nak check suhu bilik..nak confirmkan suhu bilik sama dengan suhu CPU...yaya tau guna je komputer..mr.tmfs la yang selalu check suhu...hihi..



Itu lah 3 tangkapan kami di kedai buku en.lau malam ini..ke kedai buku tapi buku tak beli pun..hihi..khatam buku yg lepas2 dulu...hihi..




.
Published with Blogger-droid v2.0.9

Roh buat maksiat?

Bismillah ....
 
Assalamualaikum ....
 
tu keyword hari nie yang sangkut dengan blog nie .. tak terkomen rasanya......
 
 
 
*via emel..sebab tu gambar duk atas...
 
 
 
 
 
.

Melaka - A Famosa Resort - Condo D' Savoy

Bismillah...

Assalamualaikum ...

Jam 4 petang baru check in..biasa hotel jam 2..tapi sini jam 4..tapi yaya relak je..mana tak relak..pantang bas bergerak yaya tidur..Wafiq pun sama..mr.tmfs duduk sit belakang yaya tak berpartner..lagi best dia duk sorang-sorang..hihi..sekejap layan movie..sekejap dengar lagu...hihi..

Condo D' Savoy 

Nasib urusan check in teratur je..sekejap je masing-masing dah dapat kunci bilik..A Famaso Resrt nie sebenarnya condo..memang hilang lah segala penat bila dapat landing..

tempat nie macam tak ada orang..tapi penuh tau..sunyi je kawasan sekeliling...ada satu kolam renang awam..tapi kena berjalan lah sikit..geng family day kami tak ada yang pergi mandi kolam pun ...

sunyi+sepi = jangan fikir banyak..nanti mai rasa takut ..hihi


jom tengok bilik yaya dapat ...



dah macam rumah pula gayanya ....
sinki ? langsung tak sentuh ...
tempat nie yaya buat iron baju..plug bersepah..hihi..


bilik istirehat kami bertiga ....

antara ruangan terpenting..hihi..masuk mana-mana hotel mesti nak jengah toilet dulu


peti besi..ada duit berkepuk sila guna ye..tapi kami tak guna pun..hihi
yang nie la Wafiq tunggu sangat..al maklumlah..kat rumah tak ada bath tub...

harga yaya tak tahu..tapi dapat bilik yang boleh dikatakan besar la buat kami tiga beranak nie rasanya mahal jugak nie..wet kitchen & dry kitchen semua ada..bukan bersentuh pun..tak berbaloi pula rasanya..biarlah..company bayar kan..hihi..kalau tengok gambar kat server pejabat family yang 3 4 orang anak gedabak bilik..lagi besar dari rumah dorang...ofismate cakap kalau ada mesin basuh terus dah macam rumah dia..hihi..

meh nak tunjuk sekeping pic bilik dorang ...

betul tak yaya cakap..dah macam rumah sendiri kan ...

*tepek gambar banyak-banyak..mana la tau ada yang rasa nak bercuti ke sini...





.

Enggan berpisah

Bismillah...

Assalamualaikum...






Berdrama setiap pagi...musim cuti sekolah nie setiap hari Selasa, Rabu & Khamis nenek nak menjaga wafiq...berbahagi jadual nenek dan tok ma..cucu dekat sorang nie saja...

Bila sampai rumah nenek mulalah drama air mata..tak nak bagi ibu pergi kerja...kena kelentong berguni baru jalan...

'Ibu nak pergi isi minyak sekejap je..'

'Ibu nak pergi isi angin tayar je sekejap'

'Ibu pergi work sekejap je..buat work cepat2 pastu ibu balik'


Dan pagi nie..baru je cakap ibu nak pergi work..terus disambung wafiq...'barang ibu tertinggal ke?'...'lepas ambil barang ibu, ibu balik cepat ye..'

Tapi sekejap je sedihnya..lepas tu elok je dia main dengan pak su dia..

Alahai anak ibu..nie baru hantar duduk rumah nenek..nanti sekolah minggu depan tak tau la macam mana..




.
Published with Blogger-droid v2.0.9

TAUBAT

Bismillah...

Assalamualaikum...





TAUBAT...

Rasulululalh SAW bersabda yang maksudnya :

''Seorang mukmin tidak akan jatuh ke dalam satu lubang dua kali'







.

Tuesday, December 25, 2012

Meriahnya Krismas - Tumpang bergambar

Bismillah...

Assalamualaikum ...


Cantik di mata..jadi kami tumpang bergambar ^_^



besar sungguh Gingerbread Man nie..sampai membulat mata Wafiq.. @ Berjaya Megamall, Kuantan


Wafiq tak nak bergambar..dia suka tengok jer..tak apa..ibu boleh ambil alih..hihi..Santa tu boleh goyang-goyang..tu yang Wafiq ralit sangat tengok...


snowman.. @ Hotel Mahkota, Melaka


itu rusa erk?


nampak je pokok krismas..mesti lama dia tenung..tengok bear, pegang loceng, heran agaknya merata-rata ada pokok nie..


Sepanjang jalan masuk ke Cowboy Town A Famosa memang meriah dengan segala perhiasan Krismas


Snowman lagi..snowgirl tak ada ke? hikhik @ East Cost Mall, Kuantan

Apa pun kita sebagai Muslim memang ditegah oleh agama untuk merayakan perayaan agama kaum lain..
apa yang yaya tau Chinese New Year lain sebab yang tu sambutan tahun baru ikut kalendar cina, perayaan agama seperti Krismas & Deepavali memang tak boleh raikan...

betulkan kalau tersilap...

nasihat dari Dr Zakir Naik ....







.

Segmen : Blog Review By Siti Nurazwaniza

Bismillah...

Assalamualaikum ...


lama dah tak join segmen..kali nie terbuka pula hati ahkak nak join...nak juga tahu pandangan orang tentang blog kita nih..hihi...kalau nak join boleh klik SINI.

Tarikh Tutup : 27/12/12

Monday, December 24, 2012

Melaka - Restoran Melayu Melaka

Bismillah...

Assalamualaikum ...

Untuk makan tengah hari dan hari pertama kami makan di Restoran Melayu Melaka..semua ejen yang uruskan..tingkat satu tak ada orang lain..khas untuk geng-geng kami sahaja...makanan cukup banyak tapi kami dah keletihan sangat..makan pun dah tak lalu dah...


harus bergambar dulu..nanti boleh tunjuk kat nenek..hihi


our big family


apa yang best tentang Resoran Melayu Melaka nie ianya terletak di persisir sungai..aman dan tenang je rasa..boleh tengok river cruise..

banyak gazebo untuk istirehat di luar restoran..

hari pertama lauk berlebihan..hari keempat sampai kena menunggu...mungkin mereka ingat kami-kami nie makan sikit..hihi..so hari keempat dorang kurangkan lauk pauk...

gambar lauk-pauk tak ada la pulak..biasala kalau ke Melaka..asam pedas mana boleh campak tepi..kena duk tengah-tengah..pulak dah..hihi..





.

Melaka - Dataran Pahlawan



Bismillah...

Assalamualaikum ...

Berchenta nak buat entri nie..gambar duk merata..over pro dah dahku nie guna banyak kamera..kamera cap ayam jer pun..kamera henpon, kamera tab, kamera sony zaman jepun..kihkih...

Tahun nie D' Imperial Group buat family day ke Melaka...duit poket untuk yaya anak sorang dapat la RM500..orang yang anak dua pun dapat jumlah yang sama..anak 3 dan ke atas dapat RM700..ok la buat belanja sikit-sikit...kami bertolak Khamis malam pada 6hb Disember..10.30 malam juga baru bertolak..kalau family day tahun lepas 3 buah bas..tahun nie 2 buah buas je.. 8 keluarga drive sendiri ..dan 10 orang staff di KT yang tak dapat join family day..

Subuh singgah di Masjid Sultan Mizan Putrajaya..mandi dan solat..Wafiq jangan cerita lah..tak mau mandi..sejuukk..tapi pujuk-pujuk ok lah..selesai semua haruslah cari sarapan..dalam jadual sepatutnya berhenti sarapan di R&R Seremban..tapi perut semua dah berkeroncong..kami isi perut dulu di R&R Dengkil..

Then, kami terus bertolak ke Bandar Hilir..habiskan masa dulu kat situ..hihi..sebabnya check in kul 4 petang..huh..tak ketahuan hala sungguh nak buat apa..tak apa la..kita pusing Dataran Pahlawan dulu...


Nie Di Menara Taming Sari.. ada jual cenderamata ...

dah 'panjat' menara ..tiket RM5 untuk kanak-kanak dan RM10 untuk dewasa..boleh tahan Wafiq tak takut gayat..sebelah tu semua ahli family day..



sebelum naik Menara Taming Sari nie.. wajib bergambar family .. tapi harga boleh tahan RM 50.. tak kuasa nak membeli..gambar tak lawa mana pun...


Becaman !!!


Perjalanan standard RM 20 ..mau pusing lebih RM 30 .. lagi lebih lagi up harga..kami ambil yang RM30..


berat kami bertiga boleh tahan..tanahlah wahai abang beca..hihi









Wafiq, Aiman & Aisyah ..  Aiman &Aisyah tu kembar ..anak blogger Pena Rozie (PR)

topi baru beli tu..RM7..sedang menunggu ayah round A Famosa...


orang pergi Melaka mesti bergambar dekat kawasan nie kan..semua bangunan warna merah...






Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...