FB

Sunday, September 30, 2012

Pisang Bungkus Bersalut Lepa Kacang


Assalamualaikum....

Nampak tajuk macam heavy receipe je yek...tp nie kacang je nie...buat untuk sarapan wafiq pg tadi..semalam pun dah buat..alhamdulillah wafiq suka sampai minta nak lagi..tu yg ibu dia nie rajin buat lg pagi tadi...wafiq suka..menurun yaya tu..suka sangat dengan peanut butter..



Guna wrap jenis nie ..harga dalam rm7 beli kat Giant..sebelum guna panaskan sekejap 2 3 minit ..guna oven boleh,microwave boleh, grill pun boleh..yaya letak dlm kuali je sekejap...




Sapu peanut butter...letak banyak-banyak besttt..hihi...pisang tu yaya guna pisang berangan..siap pisang kena extend lg sebab pisang pendek tp wrap tu besar...




Lepas tu gulung, potong dan ngap !

Untuk resepi lain, boleh tengok di weelicious.com

* nama asal untuk resepi nie ialah Banana Dog Bites...tp i tukarlah nama tu...perkataan kat tengah tu tak berkenan...hihi..








Published with Blogger-droid v2.0.8

Saturday, September 29, 2012

Nak makan mengarut


Assalamualaikum..

Pernah tak korang rasa nk makan sesuatu yg mengarut..yang simple tapi halal..haha..rasa nk mln kudap-kudapan la...macam kekacang ke,coklat ke..apa2 je la...hari nie tak rasa nak makan nasi...so jalan2 cari makan lepas selesai sesi playgroup Wafiq...

Singgah A&W dan makan ini....



Apa nama ntah..nachos cheese ape ntah...




Published with Blogger-droid v2.0.8

Friday, September 28, 2012

Silang Kata


Assalamualaikum ...

Terkejut..rasanya baru lagi hadiahkan father in law buku teka silang kata nie..tapi ayah dah habiskan semua...fuh semangat daku..daku nie bab teka silang kata nie slow sikit..dalam harian metro tu ada la cuba-cuba buat..tapi memang take time..dah la take time tak berjaya jawab semua pulak tu...



buku teka silang kata tu ada 3 tahap..yaya beli yang tahap 2..tahap sederhana..sederhana pun boleh tahan jugak susahnya..




ada 126 teka silang kata..banyak kan..tapi ayah buat sekejap je..rasa tak sampai sebulan..tiap2 hari buat 4 muka surat agaknya..ada jawapan tapi tak aci tengok la kan..mak cerita ada satu hari tu mak ajak ayah lunch .. ayah cakap sekejap..dari nak lunch sampai membawa ke petang..asyik duk sekejap..sekejap.. tu dia buat silang kata sampai lupa makan..dasyat nie..

yaya memang dah tau..ayah dan mak mertua memang obses sungguh dengan teka silang kata...kalau ayah tak dapat jawapan ayah akan tanya mak..menggembleng fikiran lah mereka berdua..memang padan sungguh mereka berdua..haha..kalau masih tak dapat jawapan kami balik je kerja mereka akan tanya.... mr.tmfs pulak ada masanya otak dia ligat jugak bab teka silang kata ni...tapi yaya kebiasaannya memang tak dapat bg jawapan..hahaha...

2 minggu lepas yaya dan suami diuji...balik je kerja..melangkah masuk dalam rumah..duduk sekejap..mak mertua bertanya..ni soalan dari dalam buku tu jugak..dorang dah ada jawapan pun tapi saja nak ngetest menantu dia yg sorang nie hah..

MIL : ra ... klu dia almari kecil dan para menteri..cuba teka apa kaitan almari dan menteri...
YAYA : ermm... ada kaitan ke ma ?
MIL : -senyum-senyum-
MR.TMFS : -senyum-senyum- awak tak tau ke?
YAYA : dah tu..awak tau?
MR.TMFS : senang je tu..

yaya masih berfikir..dan memang tak ada jawapan..tapi akhirnya tau jugak..mr.tmfs bagi tau... korang cuba teka.......

almari kecil dan para menteri

jawapannya :

jeng-jeng

~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~

KABINET !








daaa...







Thursday, September 27, 2012

Maxis Celcom Maxis Celcom - Feninnnn

Assalamualaikum ....

Ini bukan entri pembandingan syarikat komunikasi mana lagi baik tapi hari nie dua nama nie telah bikin guwe fenin..bukan salah mereka tapi salah diri sendiri..

Di handphone yaya pakai line Celcom.. tab pula pakai line maxis.. tab adik yaya pula pakai line Celcom.. dua hari lepas dah bayar bil untuk telefon dan tab yaya guna maybank 2u..ok..tak ada masalah.. Tadi pula pun guna maybank 2u yaya nak bayar untuk adik..sebelum nak memilih payee memang yaya teramat berhati-berhati..beringat yang adik yaya guna line Celcom...

Lepas bayar bil tab, bayar bil TNB pulak..dah siap semua rasa nak tengok lagi sekali...

adoyainya...

tersalah pilih payee !!!!

terlalu berhati-hati pun boleh bikin masalah tauuu...huhu...otak fikir lain, tangan buat lain..so jd clash..haha..

perbezaan antara maxis dan celcom kat maybank 2 u..bila korang buat pembayaran, untuk celcom lepas masuk no akaun akan keluar bill register name..untuk maxis tak ada...nasib baik yaya perasaan macam tak keluar je nama adik tadi..tengok2 daku pergi klik maxis..apa nasib RM 150 daku? arghh...kacau sungguh.

yaya call hotline maybank 1300 88 66 88..lepas tu tekan 1, tekan 4, tekan 3 (^_^) baru dapat bercakap dgn khidmat pelanggan..nasib tak menunggu lama...lepas bagi detail segala dia cakap dalam masa 6 - 8 minggu baru duit akan dikreditkan semula ke dalam akaun kita..maybank kena tunggu report dari maxis dahulu..lepas maxis confirm no akaun tu tak wujud baru duit dikembalikan kepada maybank..(dgn syarat kita dah buat report...)

take time kan..tapi tak apa la..asal dapat semula..(bukan ABC - Asal Bukan Che Mat...Sabtu nie ada demonstrasi ABC kat Pantai Batu Buruk..) nak tau apa cerita sebalik ABC..gugel lah yer..

Jadi pengajaran untuk diri sendiri..tarikh kemuncak jangan mengada buat payment online..haha..tadi sibuk benor nak prepare untuk pembayaran cukai perkhidmatan..hari nie last day..esok jumaat Terengganu kan cuti..sebenarnya dah siap awal pun kira-kira cukai perkhidmatan ni.tapi ada satu income tu projek lama.MOA masih guna 5% service tax..untuk tahun nie Kastam tak terima dah 5%..semua 6%, jadi syarikat kena tanggung la 1% tu..tapi income tu baru dapat ..akauntan pulak tetap berusaha nak bayar 5%..siap call AG(bukan AG Hot FM..hihi) ..daku pulak dah berdebar2..hari nie kan half day..haih..last guna 6% juga..lewat sehari penalty 10% tau...eh..korang paham tak daku ceita apa nie..

apa-apa jer la....




Tuesday, September 25, 2012

Bunga - kali nie ada gambar dah ye..hihi

Assalamualaikum....

*entri semalam dah di edit..sebab tak keluar gambar...^_^

Kisah bunga...

semangat yaya membeli 2 kuntum fresh daisy dan sekuntum kekwa...sampai je rumah,baru je masuk rumah..duduk dan letak bunga kat tepi...datang Wafiq,sambil pegang sekumtum bunga daisy dan bertanya nama bunga,masa tu jugaklah wafiq liukkan batang daisy...ibu tergamam..sekelip mata tamat riwayat si daisy..penat ibu memilih bunga pun belum hilang..terkejut ibu sampai tak terkata apa.. ayah jengkilkan mata...dan si anak .....

'ayah, jangan marah wafiq.wafiq masih kecil'...

Dengar bait kata dari anak..ayah tak jadi marah, tersenyum pulak kami...




Ni pula bunga kt rumah mertua...fanatik fresh rose..hihi..





Kisah di ofis pula... Kami nak tukar bunga baru..bunga untuk sudut penjuru je pun..tapi alahai...mula-mula pergi pilih main flower 2 jenis..pastu terserah kat dia la nak gubah macam mana pun..asal bajet tak lebih 200...pasu recycle yg lama je..esoknya nak pergi ambil.dia cakap bunga dah siap.harga pula mmg sharp rm200.letak duit tu atas kaunter..siap cakap kat dia lagi jgn buka bil lg sbb nak tambah bunga..tapi bila tengok kejadian bunga yang digubah tu berkerut dah kami tak berapa nak puas hati...macam main letak je semua bunga tu..pulak tu banyak betul bunga dia campur.



Komen korang?...

Tanya kat miss china tu boleh tukar bunga tak.dia cakap tak leh sebab dah potong2.. bunga kuning dan bunga sepit udang tu mmg kami yg pilih..yg lain tu semua dia letak..dan kombinasi tersangat lah tak kena...

Hmmm...kami cari bunga lain.yang nie nak letak atas meja receptionist..tp semangat nk memilih bunga dah down..teringat bunga td yang dah nampak cam k****g tu...agaknya miss china tu perasaan kami tak puas hati.last dia bg tukar bunga..tp dapat tukar sikit jer pon..


Nie la rupanya..selepas ditukar-tukar....terima je la seadanya...huhu

Dan kisah bunga meja pula tetap sad ending..haha..walaupun kami yang pilih bunga,kami tengok miss china tu gubah tapi disebabkan bunga 1st dah 'kecundang'.. tengok bunga meja tu pun xde feel tau..huhu....



Tak jadi letak atas meja..letak atas rak di penjuru tangga...sebenarnya kami cari pasu putih yg tak clear tapi xde..hentam saje pasu kaca..tak ada mood dah kan..hihi...tu pun rm 60 tau...lepas settle semua miss china tu bg bil, dia cakap total rm250.. kurang rm10 untuk bunga 1st..katanya dah kurang bunga..tp sikit benor diskaunnya kan..kawan yaya pulak dah masukkan bunga dalam kereta.tp bila dia minta duit yaya bg je duit sendiri..yaya pun dh mcm blur dah..masuk kereta tanya kawan,bukan ke td dia dh bg duit rm200 kt miss china tu..patutnya yaya tambah rm50 je la...kami masuk balik dlm kedai..dia cakap dia belum terima..kalau dah terima dia akan buat cash bill dan terus punch cash register..tp mmg kami tak bg buat bil dulu sebab nk tambah bunga..siap cakap ntah2 duit tu ada dalam sling bag yaya..eh pulak..kawan yaya tu tak bawak beg..dia pegang duit rm200 yg yaya siap2 bg kat ofis tu dlm tangan ye..dia cakap ntah2 u terletak kat mana2 masa cari bunga,belek pasu td..kami dah cakap dh..dia ambik duit tu masa kami mula-mula sampai.tap dia tak nak ngaku..choi sungguh la...dia cakap kalau jumpa dalam kedai nanti call bagi tau..

Dan ... Petang tu dalam jam 6 lebih miss china tu telefon bg tau dah jumpa duit dekat bahagian  pasu..huh..dan yaya yg tengok sendiri kawan yaya letak duit atas meja tu mula fikir bukan2..hihi...agaknya bila dah nak tutup kefai hari tu..bila check cash dlm cash register..pastu check.cash bill..baru tau duit terlebih 200.hmm..ye la tu jumpa kat pasu-pasu..

Bunga ini pula...


Nie pun bunga baru kat ofis ...bunga nie unik kan.. bunga merah yaya tak tau bunga apa..bunga kantan ke? Hihi...bunga hijau tu pulak tokey kedai cakap bunga angry bird..harga dlm 160 macam tu la...

Dan ini kisah last megenai bunga...


Bunga yg dah wujud sekian lamanya kat ofis nie..bunga kesayangan bos..so adalah mereka minta makcik cleaner tolong basuh..rendam sabun je kan..pastu jemur sampai kering..walaupun dah sekian lama bg tau minta basuh bunga tu..dan telah di beritahu berulang kali.. tapi bunga tu tetap begitu rupanya....hahahaha...


Bunga


Assalamualaikum....

Kisah bunga...

semangat yaya membeli 2 kuntum fresh daisy dan sekuntum kekwa...sampai je rumah,baru je masuk rumah..duduk dan letak bunga kat tepi...datang Wafiq,sambil pegang sekumtum bunga daisy dan bertanya nama bunga,masa tu jugaklah wafiq liukkan batang daisy...ibu tergamam..sekelip mata tamat riwayat si daisy..penat ibu memilih bunga pun belum hilang..terkejut ibu sampai tak terkata apa.. ayah jengkilkan mata...dan si anak .....

' ayah, jangan marah wafiq.wafiq masih kecil'...

Dengar bait kata dari anak..ayah tak jadi marah, tersenyum pulak kami...



Ni pula bunga kt rumah mertua...fanatik fresh rose..hihi..



Kisah di ofis pula... Kami nak tukar bunga baru..bunga untuk sudut penjuru je pun..tapi alahai...mula-mula pergi pilih main flower 2 jenis..pastu terserah kat dia la nak gubah macam mana pun..asal bajet tak lebih 200...pasu recycle yg lama je..esoknya nak pergi ambil.dia cakap bunga dah siap.harga pula mmg sharp rm200.letak duit tu atas kaunter..siap cakap kat dia lagi jgn buka bil lg sbb nak tambah bunga..tapi bila tengok kejadian bunga yang digubah tu berkerut dah kami tak berapa nak puas hati...macam main letak je..pulak tu banyak betul bunga dia campur.



Komen korang?...

Tanya kat miss china tu boleh tukar bunga tak.dia cakap tak leh sebab dah potong2.. bunga kuning dan bunga sepit udang tu mmg kami yg pilih..yg lain tu semua dia letak..dan kombinasi tersangat lah tak kena...

Hmmm...kami cari bunga lain.yang nie nak letak atas meja receptionist..tp semangat nk memilih bunga dah down..teringat bunga td yang dah nampak cam k****g tu...agaknya miss china tu perasaan kami tak puas hati.last dia bg tukar bunga..tp dapat tukar sikit jer pon..



Nie la rupanya..selepas ditukar-tukar....terima je la seadanya...huhu

Dan kisah bunga meja pula tetap sad ending..haha..walaupun kami yang pilih bunga,kami tengok miss china tu gubah tapi disebabkan bunga 1st dah 'kecundang'.. tengok bunga meja tu pun xde feel tau..huhu....



Tak jadi letak atas meja..letak atas rak di penjuru tangga...sebenarnya kami cari pasu putih yg tak clear tapi xde..hentam saje pasu kaca..tak ada mood dah kan..hihi...tu pun rm 60 tau...lepas settle semua miss china tu bg bil, dia cakap total rm250.. kurang rm10 untuk bunga 1st..katanya dah kurang bunga..tp sikit benor diskaunnya kan..kawan yaya pulak dah masukkan bunga dalam kereta.tp bila dia minta duit yaya bg je duit sendiri..yaya pun dh mcm blur dah..masuk kereta tanya kawan,bukan ke td dia dh bg duit rm200 kt miss china tu..patutnya yaya tambah rm50 je la...kami masuk balik dlm kedai..dia cakap dia belum terima..kalau dah terima dia akan buat cash bill dan terus punch cash register..tp mmg kami tak bg buat bil dulu sebab nk tambah bunga..siap cakap ntah2 duit tu ada dalam sling bag yaya..eh pulak..kawan yaya tu tak bawak beg..dia pegang duit rm200 yg yaya siap2 bg kat ofis tu dlm tangan ye..dia cakap ntah2 u terletak kat mana2 masa cari bunga,belek pasu td..kami dah cakap dh..dia ambik duit tu masa kami mula-mula sampai.tap dia tak nak ngaku..choi sungguh la...dia cakap kalau jumpa dalam kedai nanti call bagi tau..

Dan ... Petang tu dalam jam 6 lebih muss china telefon bg tau dah jumpa duit celah pasu..huh..dan yaya yg tengok sendiri kawan yaya letak duit atas meja tu mula fikir bukan2..hihi...agaknya bila dah nak tutup kefai hari tu..bila check cash dlm cash register..pastu check.cash bill..baru tau duit terlebih 200.hmm..ye la tu jumpa kat pasu-pasu..

Bunga ini pula...



Bunga baru kat ofis nie jugak...tapi bunga nie unik kan.. bunga merah yaya tak tau bunga apa..bunga kantan ke? Hihi...bunga hijau tu pulak tokey kedai cakap bunga angry bird..harga dlm 160 macam tu la...

Dan ini kisah last megenai bunga...



Bunga yg dah wujud sekian lamanya kat ofis nie..bunga kesayangan bos..so adalah mereka minta makcik cleaner tolong basuh..rendam sabun je kan..pastu jemur sampai kering..walaupun dah sekian lama bg tau minta basuh bunga tu..dan telah di beritahu berklang kali.. tapi bunga tu tetap begitu rupanya....hahahaha...





.
Published with Blogger-droid v2.0.8

Thursday, September 20, 2012

Cara saya ajar anak mengenal nama sendiri

Assalamualaikum ..

harap-harap keyboard wireless ni dapat bertahan sekejap..last guna pc masa entry sebelum ni..tengok la..lamanya tak on pc kat dalam bilik ni..time tu bateri dah weak sangat..tekan huruf kat keyboard ketang-ketung 5 6 kali pun tak keluar-keluar...

*huh..lama tak update blog..serius kekok*

yaya perasan masa awal tahun nie ..masa 1st time hantar Wafiq kat playgroup..teacher ada guna sticky paper buat jadi nametag..lekat kat baju..masa 2nd time pergi teacher ada tanya 'mana satu nama Wafiq'..hah..hentam saje Wafiq ambil nama orang lain..hihi..masa tu dia 2 1/2 tahun...baru perasaan, yaya belum ajar Wafiq kenal nama dia sendiri...

lepas tu yaya usaha la sikit-sikit  nak ajar Wafiq cara kenal nama..alphabet tu boleh la dia ingat..tp ari nie ingat..minggu depan dah tak ingat..gitu la..skang dah ok..tapi kalau jarang tanya..mmg tak berapa nak jelas la butir hurufnya tu..pasal nama dia pulak yaya tak ada la bg dia cam nama panjang..setakat WAFIQ je...

bila search internet..terjumpa banyak juga kaedah...

Antaranya yang yaya ingat (dah 10 bulan berlalu..mmg lupa..lagipun tak catat apa pun...):

1) tulis nama anak..tampal kat dinding, pintu bilik, etc
2) tulis nama anak..guna straw atau batang lidi, buat bendera kecil..kasi cantik..letak dalam pasu atau ape saje bekas..

*lorrr..2 kekdah jer ke yang aku ingat....

tp..tak pe la kan..korang boleh je buat apa2 je cara bagi anak tertarik..yang penting bagi tau anak tu nama dia dan letak kat tempat anak senang nampak..

dan ini cara yaya...

1) guna cover yg clear tu..letak kertas kosong di bahagian tengah ..stapler bahagian tepi yg lebar tu..bahgian tepi yg memanjang jangan di stapler..senang nak masukkan kertas

2) bahagian belakang pun kena ada cover plastik clear tau..yaya letak nama penuh Wafiq...

 3) yaya guna 2 kertas yang size kecil..masukkan bawah plastik cover..atas kertas tu yaya tulis nama dia..satu nama yang ditulis secara dot dot..satu lagi straight line..yang dot-dot tu biar dia ikut ..yg staright line tu untuk reference anak..Wafiq 10 minit pertama je fokus..tak pe..10 minit yang bermakna..

 kemudian..dah start sesi contengan dah..haha...tapi yang bagusnya..guna plastik cover je kan..menulis guna magic/marker..anak conteng ibu ambil tisu dan lap...

semangat belajar pendidikan seni..hhahha...tak ape nak..ibu boleh recycle berjuta kali 'alat bantu mengajar' tu...


sebenarnya...yaya tak mulakan dengan terus menulis nama anak..start dengan sesi main-main dulu..lukis bintang, lukis bulan,pokok,kereta,rumah.. sekejap lukis sekejap padam,pastu anak pula yang 'melukis'..nak bagi anak rasa 'relaks' dulu...

lepas tu baru perkanalkan dia dengan nama dia..sambil dia menekap, boleh refresh alphabet...boleh menyanyi...
'ants on the apple.. a a a ... ''a'' is the sound of A...'
'five flamingos' ... f f f...''f '' is the sound of F...'
lagu feveret dia nie...ada kat youtube...
yaya yang mak budak nie pun suka phonic song..kih kih

tapi ibu kena rajin la..kena buat selalu sampai anak dah kenal dengan nama sendiri..memang tak makan masa lama pun nak ajar anak kenal nama...bg yaya cara nie berkesan..

selamat mencuba...


*eh..tak hang la pulak keyboard nie..ke mr.tmfs dah tukar bateri?..^_^







.


Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...