FB

Thursday, May 31, 2012

Bil elektrik naik mendadak

Assalamualaikum...

hmmm...nie status Fb seorang kawan yg duk KL..

- bil standard rm80-110, tiba2 mai yg latest bil rm300++, padahal penggunaan malam ke pagi sahaja utk 1 org.. Alasan TNB, musim kemarau, tu yg bil naik.. Diorang ingat kalau musim kemarau aku duk rumah tak pegi keje ke..?


nie pulak berita dalam Sinar Harian hari nie...

 


KOTA BHARU - Penduduk di sekitar Kubang Kerian merungut apabila caj bil elektrik mereka naik mendadak walaupun tidak mempunyai bil tertunggak.

Seorang penduduk yang dikenali sebagai Maimunah, 50-an berkata, masalah terbabit berlarutan sejak dua bulan lepas sehingga menyebabkan dia kebingungan.

“Bulan lepas saya bayar bil semasa mencecah sehingga RM200 lebih dan bulan ini caj bil semasa naik sehingga RM400 sebulan. Ini amat membebankan kerana saya terpaksa menggunakan duit pencen arwah suami untuk menyelesaikan bayaran bil ini, jika tidak mungkin rumah saya akan bergelap,” katanya.

Menurutnya, perkara terbabit pernah diajukan kepada pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) namun pihak terbabit tidak dapat memberi penjelasan tepat mengenai masalah itu.

“Saya hanya ingin penjelasan segera, kerana sebagai pengguna saya merasa tertindas disebabkan masalah ini. Walaupun ia nampak remeh namun agak membebankan memandangkan saya juga merupakan ibu tunggal dan turut tinggal bersama anak dan cucu di rumah,” katanya lagi.

Maimunah harap masalah mereka mendapat penjelasan daripada pihak terbabit bagi mengurangkan beban penduduk di kawasan itu.



nota : ape kes ni? ada seseiapa lagi bil elektrik naik mandadak.. bil TNB  yaya yg latest naik seringgit je ..hehe

Wednesday, May 30, 2012

Membilang hari...

Assalamualaikum ...


4 hari lagi..4 hari lagi....hmmm...


menyesal sudah..(tak berguna..) awak-awal tak nak buat..sekarang dah bulan Rejab..puasa ganti ada balance lagi 4 hari..perut nie dah lama tak puasa..asyik disumbat makanan saja..andai tak keluar lunch pun breakfast mmg tak pernah skip..jadi hari nie..bila puasa terasa juga pedih perut nie..hehe..

pagi td bangun sahur..terima kasih mr,tmfs tolong temankan..kalau tak bergenang airmata la daku sahur sengsorang..sejak dah kawen nie lain benar perangainya..kalau makan mesti nak makan sama-sama..dia pun tutur sahur sama macam yaya..segelas milo dengan rotiboy...tp dia tak puasa pun..hehe...

tp alhamdulillah walaupun ada rasa lapar sikit tapi tetap cergas..mengantuk pun tak hari nie walaupun ofis sunyi..ramai betul ofismate bercuti..lagi tak habis cuti sekolah selagi tu setiap hari akan ada yang bercuti..

teringat cuti sekolah penggal pertama..yaya ada ambil cuti sehari..hari rabu tak silap..khamis tu dah ctu umum..jadi dapatla cuti deret 4 hari campur jumaat sabtu..bos siap kata..'anak tak sekolah pun nak cuti?' .. 'biar la nak saya tak sekolah..saya nak cuti jugak..' hehe..actually yaya nak toilet train Wafiq tp tak kan la nak bg tau dia.. tak sia2 cuti 4 hari...mmg nampak kesannya..sekarang siang hari dah bebas Pet Pet..nk tidur malam je belum berani..kadang tu bangun pagi kering je Pet Pet tu..tak sampai hajat jugak ibu nak tengok Wafiq bebas Pet Pet sebelum 3 tahun..tak ape la..

hari nie belum pun berbuka lagi..tp dari tadi lagi duk membilang hari..lagi 4 hari...lagi 4 hari..haha...Insya Allah minggu depan settlekan semua puasa ganti..

lepas tu jom kita latih perut dgn pusa sunat..latih berlapar...persiapan sebelum Ramadhan...








Tuesday, May 29, 2012

Jangan Mudah Lupa

Assalamualaikum...

Skema aje tajuk...kehkeh... yaya nie bila rasa bosan sikit2 memang sini la yaya tuju..9gag .. dah siap-siap bookmark kat henpon..senang...hehe..bila baca tu ada jer lawaknya yg boleh  buat yaya gelak sorang-sorang..tapi kalau kat ofis senyum sengih je la..suami pun naik heran..haha..tp skang dia pulak yang ralit layan 9gag ni..

ari nie tak tau nak post ape kat blog..teringat yaya ada save satu pic nie..ambil dari 9gag tu la...hihi...sesuai la sangat kalau tak de idea nak buat karangan bibliografi..(betul la kan bibliografi ? )..asyik-asyik 'aku sebatang pen' , 'aku sepasang kasut merah' ..hahaha...mana la tau ada anak atau adik tanya nak buat karangan biografi pasal ape boleh la bg idea..hehe



lenguh guna jari..guna pen pulok..

ke dok ingat doh ape ke mende tuh ? ^_^

'aku sekeping kaset...bla bla bla bla...sekarang zaman sudah canggih...dah ada cd,dvd,blue ray...bla bla bla...akhirnya aku dipinggirkan dan dicampak ke dalam tong sampah...'
-sadisnya-


manusia pun macam tu jugak...bila memerlukan kita bukan main lagi..bila tak perlu dari 1 hingga 100 campak ke no 101 pun sanggup..erkk...pulak...^_^









Monday, May 28, 2012

Alah Wangi

Assalamualaikum ...




Semalam si kacak yg kecik tu mengamuk time nak tidur..kena selsema sikit..berair hidung, dia rasa tak selesa jd ada je benda tak kena. dia minta yaya tutup kipas, tapi ayahnya yang duk dekat dengan kipas terus je gi tutup kipas tu.. ngamuk lagi..huhu..kalau dah kata ibu, ibu  la yang kena..so yaya kena buka kipas tu dan tutup sekali lagi..hmm..anak bertuah...kalau dia kata begitu, jangan la kau buat begini..memang saja cari nahas..hehe..comel sungguh perangai budak bertuah sorang nie..huhu...

Semalam nenek Wafiq ada petik bunga tikam seladang..memang harum sungguh bau bunga tu..Wafiq pun ambik la bunga tu bawak masuk kereta..nak bagi hadiah kat tok ma katanya..

sampai je rumah tok ma.. dan dan je hidung dia berair.. siap cakap kuat-kuat lagi...'bau apa kuat sangat ni' sambil tenyeh-tenyeh hidung..hihi..bau bunga tu la..yaya ambil la bunga tu letak jauh sikit..tp bunga tikam seladang ni serupa buah bachang..ko sorok cam ner pun tetap boleh bau harumnya.

Susah juga dia nak tido semalam..tp bangun pagi nie dah ok..dah tak selsema..agak yaya Wafiq tak boleh hidu bauan yg wangi-wangi sangat nie..macam ibu dia jugak..kalau bau perfume orang mula la duk terbersin..hihi..^_^




Sunday, May 27, 2012

Kek Anniversary - Kek Lapis Cheese Persona

Assalamualaikum....

Senyum je Mr.TMFS bila jemput yaya keje petang khamis hari tu..dia bg tau dia baca blog nie..ye la..isteri dia dengan teramat bersusah payahnya  cipta kata-kata indah ( untuk contest )..alang-alang join contest tu yaya pun dedicate khas untuk dia..Khamis lepas anniversary kitaorg yg ke-4.. nak baca entry tu boleh baca entri ni..korang nak join pun sempat lagi..

dan hari Khamis tu jugak la jam tangan yaya kiok! kena tukar bateri..hadiah sempena anniversary yg pertama tu...

tahun nie MR.TMFS tak beli kek..rasa aneh saje tak de kek or makanan spesel di hari istimewa..bercampur kemalasan tahap gaban pg jumaat tu yaya buat la Kek Lapis Cheese Persona..




sememeh je kek daku ..tak pe..rupa tolak tepi..yg penting rasa tu!

KEK LAPIS CHEESE PERSONA
resipi : Ryo@Ryoazhar
sumber : K.Nor@SecubitGaram


yaya ikut resepi olahan kak nor..korang gi la jenguk blog kak nor..gi tengok gambar kek kak nor..of course korang akan tergoda sampai meleleh air liur!
yaya bab-bab cheese cake nie suka sangat la..lemak-lemak tolak tepi, makan dulu menyesal kemudian ^_^ ..tapi kek kali nie Wafiq memang makan banyak..teringat Wafiq..balik dari tengok kucing comel terus tertidur..malam kul 8.00 dia terjaga..dalam mamai2 tu boleh lagi dia cakap.. ' ibu..nak makan kek...' yaya cakap ' ala wafiq...kek dah habis...' (padahal belum potong pun lg..^_^)..'sape makan semua?'..haha..kesian Wafiq..dah sebak, bergenang dah mata dia..kecik hati la tu...kihkih...bila bawak keluar kek dari peti sejuk baru senyum ...hehe..
sedang duk buat entri nie..pikir-pikir tahun lepas yaya masak apa utk anniversary..gila..baru setahun berlalu..tapi langsung tak ingat..nasib ada buat entry kat blog..jap nak godek-godek..

owhhh..rajinnya daku tahun lepas..hahaha..


- anniversary ke-2 pulak tak buat entri..tp nasib baik yaya save gambar ikut tahun dan bulan..senang nak cari..kami makan-makan kek SR je..masa anniversary pertama belum buat blog..haha..wafiq pun duk dalam perut nie lagi..






Kelabu Biru Oren Mata Mu

Assalamualaikum...

Jumaat lepas saja cuci mata kat karnival produk halal kt Sabasun 2..tau pun bila tengok pamplet kt dlm surat khabar..tengok jadual aktiviti ada pertandingan kucing jam 5 petang..mr.tmfs kalau bab kucing2 nie suka benor la dia..Iwan  Syahman dan Munif Hijjaz pun ada ..malam tu pulak ada mini konsert dorang..tp mlm kami tak pergi la..

kebetulan nak gi rumah tukang jahit..dekat je rumah tukang jahit dgn Sabasun..nak hantar kain untuk buat baju melayu Wafiq dan ayahnya..kain dah lama sangat beli tapi tak berkesempatan nak hantar..jadi buat dua keje skali..

meh tengok anak-anak kucing yg semuanya bawah 6 bulan..(mmg itu pun syarat pertandingan)..kucing kampung, kucing bandar semua ada..hehe.

*suka tengok warna mata kucing-kucing nie...

bukan penggemar kucing..tapi dah tuan punya kucing hulur kucing tu kat yaya..jadi pegang saje la...namanya Snow..mmg bulu putih melepak..geli betul pegang kucing,perut dia lembikk....hehe..tnegok tuan dia cuci taik mata kucing pun dah geli geleman...hihi..


si mata oren..

si mata biru..


mata warna apa ni ?

gerun

kami datang dari kampung ^_^


 eh..terupload skali lg wajah si gerun tp cute..

khusyuk budak nie layan kucing.

pemenang? yaya tak tunggu sampai habis...lama sangat juri check sekor-sekor kucing tu ^_^





Thursday, May 24, 2012

Contest 2 : Kata-Kata indah

Assalamualaikum....




Terima kasih Syira untuk jemputan...klik SINI utk join contest :


Buat suami tercinta...

'' Sayang ketahuilah..sesungguhnya cinta kita adalah cinta terindah anugerah Illahi .... bersama zuriat pengukuh cinta, kita akan sentiasa bersama berdansa melayari hidup..andai ada yang tersadung Insya Allah kita akan saling sentiasa ada untuk mengubat luka...saling melengkapi dalam apa jua... semoga cinta antara kita mekar hingga ke hujung nyawa dan dirahmati Illahi...aminnn ''


tag : umie mia - jgn marah ye kawan...^_^



* menjiwangkan dan mengkaratkan diri untuk menulis kata-kata indah ni..asah minda sekali sekala..lagi pulak hari ni hari extra bahagia !


 




Wednesday, May 23, 2012

Jari Jemari Salleh

Assalamualaikum ...


Di Laman Rumah

Wafiq : boleh tak Wafiq nak makan sireh ? (mulut bertanya tapi tangan dah ambil sehelai daun pokok bunga jejarum dan suakan ke mulut!)



Dalam Perjalanan Ke Taman Pertanian Sekayu 

Wafiq : banyaknya pokok sireh !!!

 - (pokok sireh apanya..tinggi sayup! pokok buah-buahan ler....yaya pun tak kenal pokok apa..hikhik)



Di Ruang Tamu  Rumah

Ibu : Wafiq...wafiq buat apa tuu...(sambil kedua-dua belah tangan yaya pegang kepala...geram weh dah tengah  malam buta masih sempat keluarkan segala buku dan pensil warna dari beg angry bird dia!)

Wafiq : nak buat hantaran kahwinnn....

Ibu : erkk...



Dan..sememangnya tak syak lagi...semuanya gara-gara JARI JEMARI SALLEH ! apa tu JARI JEMARI SALLEH ???

imej google


Jari Jemari Salleh nie salah satu episod dalam siri kartun Upin & Ipin ..musim ke-5 kalau tak silap..boleh tengok kat youtube..kat tv pun baru lg episode ni..tu yang Wafiq asyik dengan DAUN SIREH dan HANTARAN KAHWIN..hehe..


Yaya yang dah 3 series nie pun layan Upin & Ipin.. anak apetah lagi..kihkih...tak salah pun...lagi pun cerita nie banyak moralnya..kawan yaya yang kat Indonesia tu pun tak boleh miss Upin Ipin..kiki..kan Yoki  Kuncoro :-) ramai ape yg layan kartun nie kan? kan ? 

Saya orang Indonesia. Dan saya sangat suka dengan film animasi Upin Ipin. Banyak nasehat dalam hal sosial dan agama dalam film ini. Adik2 saya sangat sangat sangat suka. Mengapa di Turki tak ada ya?? :( Di Turki pun ada beberapa macam film animasi yang mendidik dan berkualitas yang saya suka. Tapi belum menemui seperti Upin Ipin yang lucu dan menggemaskan. Saya rasa sangat salah bila ada Indon yang dengki. Sebab Upin Ipin sangat digemari oleh kami. Semoga tidak ada lagi suudzon. aamiin.

- bukan pendapat Yoki..tapi pendapat Warga Indonesia yg lain..hehe..sumber SINI


sape yg tak tengok lagi Jari Jemari Salleh ? boleh tengok kat SINI ye....






Tuesday, May 22, 2012

Ramadhan Syawal Ingat Sangat La Kan?

Assalamualaikum...

hari ni ambil cuti sehari..tp ada banyak perkara nak kena buat..dan hari nie jugak dah 1 rejab. bulan-bulan hijrah bersilih ganti..cuma bulan ramadhan dan syawal saja orang duk ingat sangat..bulan wajib puasa dan bulan raya..hehehe..bulan-bulan hijrah yang lain berlalu sepi...hehe..tak kata orang tp yaya la tu, ternganga dua detik bila dengar tazkirah ustaz dua hari lepas..ustaz bg tazkirah tentang bulan rejab? owh..dah masuk rejab rupanya..hehe...

so..selamat berpuasa pada yg berpuasa hari nie..my big boss biasanya akan puasa sepanjang bulan rejab, syaaban dan bersambung di bulan Ramadhan..puasa 3 bulan dedet..korang mampu?i tak mampu...i kan perempuan..kihkih..macam mana nak puasa sunat..puasa ganfi ada beberapa hari pg nie..liat sungguh la tahun nie...nie dah sedar dah masuk bulan rejab..tak leh tangguh2 dah..kena ganti cepat-cepat..

Monday, May 21, 2012

Pakaian menutup aurat dengan sempurna tetapi bersolek dan berhias

Assalamualaikum ...


Apa hukumnya ya jika seseorang wanita berpakaian menutup aurat dengan sempurna tetapi bersolek dan berhias serta gambar diambil oleh juruganbar bukan mahram ?

Contohnya photoshoot untuk wedding ...sebelum nie tak pernah terfikir pun pasal nie.. ye la konon bergambar nak buat kenangan, pakaian pun dah sopan..apa salahnya kan ?

bila yaya terbaca satu majalah berkenaan perkara nie..huraiannya betul-betul membantu...

Pakaian menutup aurat dengan sempurna tetapi bersolek dan berhias

Hukumnya adalah dibenarkan dengan syarat tiada aksi intim ditayangkan di hadapan jurugambar dan gambar dibenarkan untuk disebar kepada rakan taulan secara berpatutan, untuk memaklumkan perkahwinan telah dilangsungkan.

NAMUN ... jika timbul perasaan riak, berbangga dengan pakaian yg dipakai dan majlis yang dianjurkan, itu merupakan dosa yang dilakukan oleh pasangan. Hal itu tidaklah menjadikan seluruh majlis dan aktiviti bergambar adalah haram. Ia dianggap haram li ghairih jika berlaku.

justeru, jika ada pasangan yang merasakan persiapan dan pakain mereka terlalu mahal dan secara logiknya akan mengundang perasaan cemburu daripada kalangan orang awam yang melihat, sebaik-baiknya gambar diminimumkan daripada disiar untuk hebahan bagi menjaga hati sendiri dan orang lain..




psst : sudah sebati dgn orang kita..

Sunday, May 20, 2012

Rahsia

Assalamualaikum...

sampai jugak hajat nak ke Rahsia Stall nie..tak jauh mana pun dari rumah..drive tak sampai  dua minit pun..haha..tapi memang yaya tak pernah perasan pun Rahsia Stall nie..sampai ler terbaca kat blog Yani.. ye la mungkin yaya selalu keluar kut simpang kiri.. Rahsia nie pulak duk kat simpang belah kanan..

Rahsia nie kedainya biasa-biasa je..cuma kat sini semua western..harga pun mmg jauh lebih murah nak banding makan western kat tempat lain..walaupun kedai biasa-biasa..tapi tahap kebersihan kelas A!

mak yaya tanya nak pergi mana..yaya just jawab .... 'rahsiaaaaa.....' bila  dah balik rumah tu mak tanya nak makan ke tak..yaya bg tau la..tak nak dah sebab dah makan..tapi boleh mak jawab...'huh..rahsia la sangat..padahal gi keluar makan je..'...kihkih....'la mak nie..mmg nama kedai tu Rahsia'...

mr. tmfs order nie.. Nasi Butter Chicken ..RM 5.00.butter sauce tu suami kata sedap! (semua daku apa pun sedap!)

Mee Jahak! yaya rasa nak cuba nie..RM 5.00.. kalau ldalam loghat terengaanu 'Jahak' tu maknanya 'jahat'..hehe..tp tak tau la Jahak nie ada maksud lain..tp sikit sangat la mee nie..hehe..

Wafiq makan nugget dah la..hehe..dia bukan makan makanan pelik-pelik...

  order puding utk Wafiq pun dia tak nak makan...

air drebar lori?..air jahak ?.erkkk.... kami order teh 'o' laici je...tempat lain yaya minum harga RM3.00. kat sini RM2.00 shj..buah laici pun besar2!

 next time nak try chicken chop la pulak..^_^




p/s : kalau ada sesiapa rasa tergoda nak pergi lokasinya di Jalan Budiman, Batu Buruk.. tepi jalan je...




Monday, May 14, 2012

Apabila anak marah ...

Assalamualaikum ...

 gambar 11.05.12 @ Taman Pertanian Sekayu ...luch kat sini then mandi manda
jejaka ini selalu buat ibu naik tension...

 gambar 11.05.12 @ Taman Pertanian Sekayu..selepas penat main air..punyalah susah nak ajak keluar kolam...
 dan jejaka ini juga lah yg selalu hilangkan tension ibu ... senyum dan gelak saje dengan kerenahnya..

gambar 11.05.12 @ Taman Pertanian Sekayu.. lepas siap ganti baju si jejaka pergi singgah tapak perkhemahan..nak menjenguk ibu saudaranya yang kena jaga students..ada ke patut sebelum balik merengek nak tidur dalam khemah..dan kemain eksaited lagi bila tengok kakak2 dan abang2 yg sedang berkawad..
 pendek kata..jejaka inilah racun..jejaka inilah penawar...tapi racun tu tak la berbisa..umpama tertelan ubat gigi..tersedak sikit-sikit je...


Nak tanya la korang ....

bila anak marah, anak megamuk, otomatik kita pun rasa nak marah kan..sampai tangan nie dah terketar-ketar..tak sabar-sabar nak singgah kat betis pejal si jejaka..berombak dada i nie tau tahan marah...dia naik marah kita pun naik geram.. so bila anak marah , korang buat apa ??

Contohnya la :

Wafiq suka la main ala-ala gusti dengan yaya..mmg sakit kalau kena smack down dengan dia..kuasa punggung dia pun dah cukup untuk buat perut yaya senak.bila kita marah dia. dia pulak yg marah kita..'ibu jangan lah marah wafiq..ibu jangan cakap,ibu diam je.. wafiq nak main gusti je la..' maknanya bg dia main gusti tu tak salah..sekadar nak 'bermanja-manja' dgn ibu dia..

kita marah dia sikit jer..tp amuknya lebih dari kita...tangan si jejaka tu laju je pap pap badan kita..even tangan dia kecik tetap terasa pedihnya..dan kita..time nie la nak tinggi suara, berbalas pap pap dengan dia pulak..kihkih..tak penyabar betul la ibu yang sorang nie..^_^


Melalui pembacaan, yaya tahu beberapa tips yang boleh digunakan untuk menangani marah sang anak...

- semasa anak hampir terlelap tidur azankan di telinga kanan mereka sebanyak tujuh kali
- jajan, jeruk,air berkarbonat, epal hijau kena elakkan..lebih baik bg kismis dlm bilangan ganjil 7, 14 atau 21 bji sehari.
- jangan berada di luat rumah pada waktu senja hingga isyak..banyak syaitan berkeliaran masa tu...
- bacakan surah al-Soffat, surak al-Jin dan surah Yassin pada air. Kemudian mandikan anak dengan air tersebut..

Harapnya...tips-tips tu dapat jauhkan sifat marah dalam diri anak serta dapat melembutkan hati anak..biar mudah mendengar kata-kita.

korang pulak macam mana handle anak yang sedang marah-marah..kongsi-kongsi la ye...




Thursday, May 10, 2012

Ye Ke Bolat ?!

Assalamualaikum ...


'' Wafiq... dulu kan masa ayah kenal ibu..ibu tak macam nie...lain sangat...masa tu muka ibu panjang..sekarang dah bulat.... ''

perlahan je suara..tapi duk kerling-kerling kat daku...ayang dengar la abang..huhu

dan anak yang baik itu dengar je kata-kata ayahnya..khusyuk pulak tu..tak reti nak backup ibu ke nak oii..wafiq tak menjawab pun..tak faham kut kata-kata sinis sang ayah..huhu...nasib baik tak menjawab..kalau dia cakap ..

'' ye la ayah...muka ibu bulattttt ...''

mau pengsan daku agaknya.


gambar 06.05.12


hmmm... ye la bulat..bulat sikit je la ^_^... awak kenal saya 15 tahun lepas..saya muda remaja lagi masa tu...masa tu semestinya saya kurus..cikgu paksa pakai baju pendidikan jasmani..tapi budak kelas saya ramai yg tak dengar cakap..tak nak pakai baju PJ.. time PJ ramai ler yg kena denda pusing padang pakai baju sekolah..tp tetap mengeluarkan peluh..membantu untuk selim melim jugak kan..tu belum lagi part kena paksa masuk perbarisan hari kebangsaan..semua tu mengeluarkan peluh melampau..hehe..nasib dapat johan..

tp..sejak kawen..sejak berkerja..mana ada masa nak pergi jogging...(alasan) kain baju pun setakat basuh tangan sikit-sikit tak de la berpeluh pun..huhu..dalam 2 tahun nie mmg konpem sekali pun saya tak pergi jogging (sebab awak tak ajak..saya pun malas nak mencadang..hehe)

awak berubah size saya tak kisah pun..hehe..makin sayang ada la...tapi awak sekurang-kurangnya mantain bersukan setiap minggu..keluar jugak peluhnya..tapi saya nie kalau suami tak paksa tak kan la saya terkedek nak gi berjogging sorang diri..kena la awak temankan..pendorong gitu...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

lor..dah serupa surat cinta pulak entri kali nie...hehe

KG yaya maintain lagi..BMI pun cun lagi ..normal.. tapi ..

APESAL LA kalau naik berat badan tang pipi tu yang nampak sangat....huhu...macam mana ye nak kuruskan pipi ^_^...

bila suami bersuara jadi tension sekejap.dan satu masalah yaya..bila tension nafsu makan makin membuak-buak..hehe..makan je la selagi badan sihat...hehe




nota : nak kuruskan pipi!

Wednesday, May 9, 2012

Kalau bercinta jadi lah couple yang ada class!


Kalau bercinta,
jalan berkepit macam belangkas,
hantar surat berbelas-belas,
SMS berbalas-balas,
masa dating sebelah tandas,
berpeluk-peluk dalam bas,
asyik menjeling dalam kelas,
minum air perghh kongsi segelas.

Bila ada konflik,
haa mula la nak frust,
nak tunai solat pun malas,
tak dapat tumpu study dalam kelas,
waktu result nak keluar tahu pulak cemas,
takut...exam tak pass,
tup-tup awek sendiri kena kebas,
kesian...melepas..



So,
jadilah couple yang ada class,
berdating ikut lunas,
bergaul ada batas,
 jaga maruah dengan tegas,
syariah dijaga dengan jelas,
tutur kata sentiasa beralas,
kalaulah cinta yang dihulur ikhlas,
janganlah bimbang,
cintamu pasti berbalas.

Cinta bukan pada couple,
Cinta bukan pada I U,
Cinta tidak terletak pada I MISS U,
itu semuanya cinta nafsu.
Cinta suci itu akan terucap saat lafaz ijab kabul dilafazkan,
ketika itulah tujuan cinta menjadi kerana Allah
Satkanlah cinta kerana Allah.



psst : berkenan dgn bait-bait kata..ambil dari surat khabar lama,,orang surat khabar kata info internet ^_^








Tuesday, May 8, 2012

Di dalam selimut ada saya

mendengar bunyi yang kuat dari dalam bilik seorang anak, si ibu bertanya dari luar....


Ibu : '' bunyi apa itu Man?? ''
Anak : '' selimut jatuh dari tempat tidur, ibu ''
Ibu : '' apasal bunyi kuat sangat ''
Anak : '' di dalam selimut ada saya, ibu ''




pesanan penting : bukan kisah realiti saya ^_^

Monday, May 7, 2012

Warung Pok Nong

Assalamualaikum...



Di manakah tempat asal kamu ?
- Kuala Terengganu

Berapa lamakah kamu menetap di tempat asal kamu ?
- Sudah 30 tahun .. pure terengganu

Berapa lamakah jarak perjalanan dari rumah ke Warung Pok Nong?
- Lebih kurang 20minit

Tapi kenapa kamu tak tahu kewujudan Warung pok Nong?
- Entah la ...



Bila blogwalking baru tau pasal Warung Pok Nong .. entri dari bukan orang negeri terengganu..huhu..sentap sekejap rasanya..daku yang dekat nie tak pernah dengar pun perihal warung tu..

Warung Pok Nong - menjual pelbagai gorengan hasil laut ... ikan, udang, sotong..dicelup tepung..sedap..sama seperti yang mak yaya buat..yaya? tak pernah buat pun.. ^_^ ..lagi sedap jika nak dibandingkan dengan satu kedai yang yaya biasa pergi dekat airport tu..

tak susah nak cari Warung Pok Nong ..(orang luar mungkin akan sesat...hehe ^_^) lokasi di jalan pantai batu rakit.. dekat dengan UMT ..kalau nak search GPS search ..'Pengkalan Maras' .. serach warung Pok Nong memang tak de..dah sampai Jalan Pantai Batu Rakit tu..korang akan nampakwarung yang punya kereta paling banyak.Warung Pok Nong la tu... ^_^

huh... ramai sungguh orang...terkejut lagi..plat kereta semua plat luar ( tak tau la kalau org trg tapi guna plat luar)..3 4 buah je plat trg...

 sila gunting sendiri sotong anda ^_^

 sotong ada telur...sekarang nie bermula April sampai bulan Ogos musim mencandat sotong...

tu dia mr.tmfs..pakai baju oren..^_^


yaya pergi lepas hujan lebat petang jumaat baru nie.. jam 6 baru bertolak dari rumah...dan seprti yang dikhabarkan di blog2..celup tepung kat situ sememangnya sedap! dan murah ! kami makan 5 ekor ikan kembung, 2 ekor sotong, 3 ekor udang, 10 batang keropok goreng, 2 teh o ais, 2 milo kosong.. total RM 31 sahaja.. mak yaya cakap murah.. mak siap ajak pergi lagi..dia tak mo pergi dah yang kat airport tu..hehe...ape-ape la...

sape lagi orang terengganu especially orang  kuala terengganu yang tak beramah mesra lagi dengan Pok Nong.. sila-sila kan lah ye..tak rugi makan kat situ...sekali lagi diulang.. sedap dan murah!

dan peringatan..andai korang ambil sotong..jangan buat jakun macam yaya..yaya ambil sotong terus gi meja makan..sepatutnya... korang kena tunjuk dulu sotong tu kat Pok  Nong ..lepas tu Pok Nong akan bagi satu kertas kecil bertulis nombor..14 or 13 or 12 ...rupanya tu harga sotong sebekas...dan bila yaya selesai makan..time nak membyar tu bila Pok Nong tanya mana nombor...alamak..nombor ape pulak nie?...tak pasal-pasal Pok Nong kena jenguk tulang sotong dalam pinggan kami yg sememangnya tinggal tulang sahaja..kata Pok Nong ' RM11 dah la untuk 2 ekor'...hehehe...malu sungguh...haha





Saturday, May 5, 2012

Potato Wedges~bekpes omputih pagi ni

Assalamualaikum.....

Mr.tmfs ada beli instant cheese powder..jadi regunya adalah potato wedges, boleh je nak makan dgn nugget ke, sosej ke...tapi pagi nie nak feel ala- ala makan potato wedges kat kfc nun...hihi....







Ni la rupa cheese powder bila di bancuh dgn hot water...rasa? Memang sama dgn yg kfc punya...:) mr.tmfs beli cheese powder tu dengan kawan dia...caranya 1 part of cheese powder campur dgn 2 parts of hot water..tp betapa malangnya ikut cara tu sampai lenguh tangan nie mengacau dia tak mo pekat..huhu...transfer task to mr.tmfs..bila dijenguk kembali..ok dah pekat...rupanya mr.tmfs lagi terror..dia tambah cheese powder tu sedikit demi sedikit sehingga mencapai kepekatan idaman...hehehe...








Potato wedges..disebabkan entri nie agak ringkas dan cara nak buat potato wedges agak mudah, jadi yaya akan tempek resepi nak buat potato wedges tu...kihkih...

Yaya guna :

1 kg kentang
2 cwn tepung serbaguna - guna brand Adabi..sekotak mmg 2 cawan
1 sudu makan serbuk lada sulah
Air, minyak dan garam

Cara-cara :

Kentang dibuang kulit dan dipotong. Rebus dgn sedikit garam,yaya guna karam kasar...
Masak kentang separuh lembut dan toskan...
Masukkan tepung serbaguna dan loda sulah ke dalam mangkuk, campurkan dengan sedikit air..jangan cair or jgn.pekat sangat..
Masukkan kentang dan kacau...
Panaskan minyak dan goreng sehingga keperangan...


Ok..selamat mencuba..susah nak cari cheese powder makan je dengan mayonis..



Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, May 3, 2012

tak nak bagi kambing masuk

Assalamualaikum....





Alahai anak bertuah....diaturnya mainan,beg,buku.... Katanya tak nak bg kambing masuk...hehe....dalam rumah tak de kambing sayang...kambing 'tiruan' pun tak de....

Tengok keletah dan kerenah kamu hilang penat bekerja seharian.....



Published with Blogger-droid v2.0.4

BEN ASHAARI : MAY 2012


bloglist Mei 2012 di buka kembali.. awal bulan hari tu ben dah buka tawaran nie..tapi tak join la sebab yaya dah join bulan lepas.. nie tawaran di buka kembali..hmmm..join jer la...sekurang-kurangnya bertambah la pembaca dtg singgah sini...tapi kalau BA nak reject..apakan daya...hahaha...

sekarang blog BA makin bertambah variasinya..dulu entri bergambar kurang..tapi sekarang nie makin best baca blog BA..banyak entri tentang Muhammad Qhaliff Iman..best ape baca cerita tentang seorang anak dari 'jari' seorang ayah...

korang kalau nak join bloglist BA cepat -cepat tau..sampai pukul 5.00 ptg nie je..

KLIK SINI untuk join ...

tapi sebelum tu klik link ni , http://bit.ly/JiGSp6 dan login pada FACEBOOK .. seterusnya VOTE ..

hebak ah orang ppuang!

Assalamualaikum...

nie sajak loghat pure ganu kiter.... sajak mengagungkan perempuan...agak2 korang bila baca nie faham tak ? hehehe... tak faham tak pe..boleh tanya...yaya sedia membantu ^_^


ooo orang puang ...

mung bangung pagi , mung gerok suami ,
mung ajok suami berj...emooh , mung jd makmung ,
mung masok , mung gosok baju suami ,
mung sedie kasut stokeng untuk suami ,
mung kuca tea , mung ato suami ke pitu pago , mung cium tangang ye ...

mung mitok maah ...
mung dok rehak ...

mung basoh baju pulok , mung pon lipak baju ,
mung kene tunggu van ikang pulok , mung beli laok maok ,
mung masok pulok , mung siang ikang ,
mung potong sayor , mung ggoreng ...

mung letih ...
mung dok rehak ...

tengohari , anok anok balik ,
anok tu lepo beg ngate , mung sabo ,
anok tu wak bising , mung redho ,
anok tu wak hhanya , mung senyum ,
anok tu nangih , mung tetak manih ...

mung taboh ...
mung dok rehak g ...

mung hidang makang tengohari ke anok ,
mung tukang suap , mung tukang basuh ,
mung tukang lap , mung tukang kkemah ...

sapa petang ...
mung dok rehak ...

suami pulok balek , mg belari cium tangang ye ,
mg mitok maah , mg hidang ke dye minung petang ,
mung bagi senyumang ke ye , mung hiborkang ati ye ...

mung letih ...
mung nyando tepi meseng nyo ...

garib tibe , mung ajok suami g ddengo kuliah ,
mung sedie juboh suami , mung sarong ppioh suami ,
mung hiborkang lagi , lagi dan lagi ...

mlm tibe , mung jd permaisuri ,
mung bahagiakan suami , mung jd bidadari ...

dengan jalan ninglah mung akang dapak syurge ...




*hebak mung orang ppuang ... :)





*sumber FB

Wednesday, May 2, 2012

Pari Bakar Cicah Air Asam, Mabeles!

Assalamualaikum...

Sempena cuti hari pekerja..projek bakar pari..dah la membakar guna dapur tradisional..bakar kat dalam dapur pulak tu..sampai berasap dapur..sampai Wafiq berteriak ' telefonbomba! telefon bomba!' haha..nasib baik sekejap je..time arang dah membara tak de la asap...

 pari bakar

air asam

pari tu bakar macam biasa je...tak perap dengan apa-apa pun.... untuk air asam.. campu je :

air asam jawa
hirisan cili padi
bawang merah hiris nipis
mangga muda disagat
sedikit belacan
 garam secukup rasa
gula secukup rasa



lunch semalam, makan nasi dengan masak lemak cili padi dan ayam goreng..selesai nasi tuba sessi meratah pari bakar! fuh! mabeles!






Yang Hensem Bertambah Hensem! ^_^

Assalamualaikum ....


nie cerita jumaat lepas..tak sensasi sungguh la daku nie..selalu ketinggalan..maaf ler yer..tak menyempat akak nak update kat blog...kiki...

rambut anak bujang dah panjang sangat..bahagian belakang kalau jemput sikit rambut dia mmg boleh ikat sikit..tepi dah tutup telinga..depan dah sentuh mata...setiap kali nak potong rambut Wafiq akan cakap..'tak payah...' maka ibunya akan memujuk ..'kena potong sikit la Wafiq..nanti Wafiq makin hensem, makin smart!' tapi anak ibu pandai jawab 'Wafiq dah smart, dah hensem...tak payah potong...'

ibu pun suka tengok anak ibu rambut panjang..kehkeh...tapi Wafiq tu lasak, bila berpeluh habis basah rambut tu..masyam jer bau..nak syampu pun susah, kena curi-curi letak syampu...huhu...

last jumaat baru nie umpan lagi budak kecik tu ...

'Wafiq nak mandi dalam besen tak? ibu mandikan Wafiq kat bawah pokok jambu? nak tak'

laju pulak menjawan 'nak nak'

'tapi kena potong rambut dulu..lepas potong rambut baru boleh mandi kat luar...'





tak sangka senang pulak nak memujuk kali nie..trick berjaya..tapi masa memotong tu layan jer lah kerenah dia..karang dia tak mo potong lagi susah..herot ler jawabnya...nak alihkan perhatian dia, bair dia lupa pak su dia tengah potong rambut.. siap bertepuk pengakap. main siram-siram air, campak batu kerikil masuk besen..macam2 lah buat...akhirnya siap jugak potong...


nampak 'penuh' muka Wafiq bila rambut dah potong ... tembam sikit! ^_^ ... 2 tahun 9 bulan dah 17.5 kg nie..tapi badan tak nampak besar pun..berat tulang agaknya..hihi...

Tuesday, May 1, 2012

Majalah NONA Versi Tablet Dilancar Hari Ini

Assalamualaikum ...

Zaman sudah berubah...dunia makin canggih..hahhah...semua nak online ye...

Hari nie (1 Mei 2012) buat julung-julung kalinya, Grup Digital Karangkraf akan melancarkan Nona Luxe iaitu majalah Nona dalam versi tablet.

Pelancaran akan bermula tepat pukul 1.30 pm di pentas utama Pesta Buku Antarabangsa, PWTC Kuala Lumpur.Korang yang duk KL nun gi la pakat-pakat memeriahkan pelancaran Nona Luxe nie... pergi awal sikit tau sebabnya 200 pengunjung bertuah akan mendapat cenderahati istimewa.... (jeles ahkak ngn org Kolumpo..hihi)


untuk muat turun aplikasi.. cuma taip JARI di Apps Store.. dan ianya adalah percuma...kan dah jimat tak yah beli majalah tapi bg yg tak de tablet kena beli tablet dulu la yer...erk...


Erra Promote Jari Original Done

video

Jadual Gaji Minimum Swasta - hukuman jika majikan ingkar

Assalamualaikum ....

sumber dari berita harian online


psst : kalau gaji minimum dah ditetapkan..bermakna jurang gaji minimum dengan mereka yeng bergaji lebih dari 900 makin kecil..kan ? kalau  ada yg bergaji 1000 tapi gaji lebih kurang je dengan pembantu am..tak boleh jadi jugak kan? hihihi....majikan kena up la sikit untuk mereka yg gaji dah lebih 900 tu..kang ada pulak rasa tak puas hati sesama mereka.. tapi..... MASALAHNYA .... MAMPU KE MAJIKAN ???

Nota daripada seorang sahabat di Universiti Medina kepada Bersih 3.0

Assalamualaikum ...



Bismillah....

Sebelum bersungguh-sungguh ingin menghapuskan korupsi pada pemerintah, rakyat harus menghapuskan korupsi pada diri mereka sendiri. Berapa ramaikah rakyat yang mengabaikan solat namun mengharapkan pemimpin seperti Umar Abdul Aziz? Berapa ramaikah rakyat yang menipu dalam urusan perniagaan namun mengharapkan pemimpin yang jujur dalam harta negara ? Berapa ramaikah rakyat yang sangat kedekut dalam bersedekah namun mengharapkan mereka mendapat harta negara dengan saksama ? Berapa ramaikah rakyat yang melanggar undang-undang keselamatan jalanraya namun mengharapkan mahkamah yang telus? Berapa ramaikah rakyat yang tidak peduli terhadap mesej kenabian lalu mengharapkan pemimpin yang memimpin dengan jalan kenabian ?

Sebelum rakyat bising mereka ditipu oleh Kerajaan, semak dulu adakah rakyat sudah berlaku jujur dalam urusan mereka dengan kerajaan. Masih ada lagikah rakyat yang tipu ketika 'punch card' di tempat kerja. Masih ada lagikah rakyat yang tipu 'office hour' dengan meng'ular'. Masih ada lagikah rakyat yang ambil M.C tanpa ada apa-apa keuzuran. Masih ada lagikah rakyat yang tipu 'claimn' untuk out station. Masih ada lagikah rakyat yang gunakan harta pejabat untuk kegunaan peribadi. Jika rakyat masih tipu kerajaan, maka tidak pelik kerajaan juga akan tipu rakyat.

Telah menjadi Sunnatullah bahawa kaum-kaum yang zalim itu diperintah oleh orang yang zalim.

Firman Allah: “Dan (penduduk) negeri itu telah Kami binasakan ketika mereka berbuat kezaliman.” (Surah Al Kahfi, 18: 59)

Al-Walid ath-Tharthusi rahimahullah berkata, “Sehingga sekarang masih terdengar orang-orang berkata, “amalan- amalan kalian adalah pekerja-pekerja kalian”, sebagaimana kalian sekarang ini; maka seperti itulah kalian akan dipimpin."

Di dalam al-Qur’an terdapat ayat yang semakna dengan perkara ini.

“Dan demikian kami jadikan sebahagian orang-orang yang zalim itu menguasa sebahagian yang lain disebabkan apa-apa yang mereka (masyarakat) usahakan.” (Surah Al-An’am, 6: 129)

Imam Ibnu Katsir rahimahullah menjelaskan (berkenaan ayat tersebut)

“Tiada orang yang zalim pun melainkan ia akan diuji dengan orang yang zalim. Dijadikan dari kalangan orang-orang yang zalim, mereka dikuasai oleh orang- orang-orang yang zalim lainnya Sebahagian mereka dihancurkan dengan sebahagian lainnya, dan sebahagian mereka disiksa dengan sebahagian lainnya, sebagai balasan atas kezaliman mereka.” (Rujuk: Shahih Tafsir Ibnu Katsir, Terbitan Pustaka Ibnu katsir, jil 3, m/s. 430)

“Wahai rakyatku! Bersikap adillah kepada kami! (Bagaimana mungkin) kalian mahukan dari diri kami sebagaimana yang dilaksanakan oleh Abu Bakar dan Umar, sedangkan kalian tidak pun mengerjakan sebagaimana apa yang mereka amalkan?!” (Siraj al-Muluk, m/s. 100-101).

Pemimpin itu asalnya adalah seorang Rakyat. Zalimnya seorang Pemimpin disebabkan zalimnya seorang Rakyat, begitu juta sebaliknya

*****Fikir fikirkan lah....setakat mana amalan kita sebelum kita mengharapkan amalan baik dari Pemerintah?

1. Sudahkah kita membayar zakat dengan telus
2. Sudahkah kita mendidik anak dengan didikan islam
3. Sudahkah kita menjalankan amalan Rukun Islam dengan sempurna
4. Sudah kah kita membantu kaum keluarga seperti di syariatkan
5. Sudahkah kita menjadi anak atau abang lelaki yang bertanggung jawab
6. Sudahkah kita solat 5 waktu sebelum bercakap hal agama
7. Adakah kita bertanggung jawab terhadap Mak Bapak dan kaum keluarga
8. Adakah kita menjadi jiran mengikut ajaran islam

Dan banyak lagi....Tanya lah diri kita setakat mana amalan kita? sebelum bercakap mengenai islam dalam negara?

Wallahu a'lam........
 
 
 
 
renung-renungkan....tepuk dada tanya hati....
 
 
 
 
 

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...