FB

Monday, April 30, 2012

Muffin Coklat Pisang

Assalamualaikum ...

Separuh dah buat cekodok pisang.... balance buat muffin pisang...mengigau mak mencari balance pisang atas meja..hahah..sorry mak, dah sumpah jadi muffin ... dia ingat yaya buat muffin coklat biasa jer... ada rasa pisang la mak...hikhik...


toys Wafiq tu sajer jer nak interframe...beli masa gi Kuantan minggu lepas...tanya nak ke tak dijawabya tak nak... tapi ajak angkat kaki tak mau..tak kan nak tenung je keretapi tu sampai mall tutup? hmm..ibu kena beli jugak akhirnya walaupun anak tak nak sebab ibu nak shopping benda lain pulak..hihi

rupa mmg out..yaya nie buat keje bukan nak sopan santun lemah lembut, tau nak cepat masak, nak ngap cepat-cepat..sebab tu ada yg penuh cup, ada yang 3/4 cup..bior jer la...^_^




Wafiq yaya belum siap kukus semua dia dah makan 14 biji....kena dengan selera dia la tu...banyak biji jugak dapat muffin nie..dekat 100 biji....dah macam nak buat berniaga pulak...hikhik...tak nak bg semak peti ais yaya ambik letak dalam tupperware..sebekas yaya bawak ofis. sebekas bg husband, sebekas bagi adik suruh kawan-kawan kat sekolah makan, sebekas bg kat mak minta mak jamu kawan-kawan dia..ye la ...daku pun dah kebas pisang mak kan..kehkeh...

jom tengok resepi...(ambil dari buku resepi chef hanieliza 365 resepi tu..tapi yaya dah doublekan resepi tu sebab pisang ada lebih..)


RESEPI MUFFIN COKLAT PISANG

Bahan A: - diayak

2 cawan tepung gandum
2 sb serbuk koko
1 sk serbuk penaik
1 sk soda bikarbonat
garam secukup rasa
- yaya guna 1 sk garam sbb dah doublekan adunan

Bahan B:

1 cawan pisang dilenyek - 8 biji pisang bila dilenyak dekat 2 cawan jadinya...
1 cawan minyak masak
1 biji telur - kacau sikit guna garfu


Cara-cara :

- Masukkan bahan A ke dalam bahan B ...
- Masukkan ke dalam cup dan kukus selama 20 minit...


senang je kan ? kalau susah tak de la yaya merajinkan diri nak buat...hihi....

Semarak Api

Asalamualaikum ...

baru berpeluang menyentuh dan memegang..orang lain mungkin dah biasa dengan pokok semarak api ni..tapi pokok di halaman rumah yaya ni..setelah lebih 7 tahun tanam baru bunga nak menampakkan diri...jadi memang rasa teruja...

semalam hujan berangin..pagi tadi ada sekuntum bunga semarak api gugur..rajin pula mr.tmfs bawak masuk rumah..siap snap lagi..hihi...dia teruja jugak ler tu..



cantik kan...merah menyala...rasa segar mata bila tengok bunga nie...


pokoknya tinggi..daun rendang..mak mertua yaya tanam guna anak pokok..dia citer masa tu ada orang bandaran tebang pokok semarak api kat parking kereta sebelah Pustaka Sri Intan yg depan Maybank tu..dia mintak dengan orang bandaran tu..ada anak pokok agaknya...ntahlah..takut yaya khayal masa dia cerita..ntah2 orang bandaran baru nak tanam dan dia minta sepohon...kahkah..entahlah!

bila dah tanam kat laman rumah, pokok makin membesar.. orang bandaran nampak..siap ambik pulak sikit pokok nie...nak TUT kan katanya..nak kacuk camner pun tak arif la yaya....katanya nie pokok perlindungan..

rumah mertua yaya ada sepohon pokok saga, sepohon pokok getah, saje tanam..pokok getah pun dah banyak kali keluar biji getah..boleh la Wafiq tu kenal biji saga, biji getah.kalau tak mana nak cari kat bandar nie..

imej google...

gini la rupa pokok semarak api kalau dah berbunga lebat...tak sabar nak tengok! baru berbunga 2 3 kuntum jiran-jiran dah mintak..hikhik...kelakar sungguh! kena tanam guna anak pokok laaa...mana ada anak pokok..tapi yang herannya  bunga 2 3 kuntum tu sayup tinggi..perasan pulak dorang ye?






Sunday, April 29, 2012

Istilah sains dalam produk yang mengandungi unsur KHINZIR - kena tau!

Assalamualaikum....
 
Hati-hati semua ye..nak makan sila tengok betul-betul ingredients..contoh kalau beli sandwich..sandwich kat tak de ingredients kat pembalut...cuma ada nama..contoh.. 'Ham Sandwich' .. sebab tak tahu maksud main beli jer dan bantai makan...cari lah makanan yg halalan toyyiban..jangan sampai merosak hati.. so hati-hati..
 
 
Umumnya kita ketahui produk Khinzir dikenali sebagai pork... Sebenarnya ada lagi nama lain bagi khinzir ni jarang kita ketahui...jadi sebelum makan awasi kandungan makanan anda.

Tolong sebarkan ini kepada Saudara kita yang lainnya agar ber...hati hati dalam memilih makanan,

Istilah Makanan Yang Berkaitan Dengan Khinzir..

Mungkin banyak umat Islam tidak tahu bahwa label label yang bertulis 'This product contain substance from porcine.Sebenarnya bermaksud 'Produk ini mengandungi bahan daripada khinzir. Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah 'The source of gelatin capsule is porcine' yang bermaksud 'Kapsul dari gelatin khinzir.

Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur khinzir.

1. Pork:Istilah yang digunakan untuk daging khinzir di dalam masakan.

2. Swine:Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis khinzir.

3. Hog:Istilah untuk khinzir dewasa, berat melebihi 50 kg.

4. Boar:khinzir liar.

5. Lard:Lemak khinzir yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.

6. Bacon:Daging haiwan yang disalai, termasuk khinzir.

7. Ham:Daging pada bahagian paha khinzir

8. Sow:Istilah untuk khinzir betina dewasa (jarang digunakan).

9. Sow Milk:Susu khinzir

10.Pig:Istilah umum untuk seekor khinzir atau sebenarnya bermaksud khinzir muda, berat kurang daripada 50 kg.

11.Porcine:Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada khinzir. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada khinzir.

Sebarkan kepada semua saudara-saudara kita agar lebih berhati-hati..Moga Allah S.W.T akan membalas jasa baik anda dan semoga Allah memelihara kita di dunia dan di akhirat.
 
 
 
 
 
 
 
 

Friday, April 27, 2012

Balik Kampung - Cerita Rusuhan Angkara Kalah Bola

Assalamulaikum ...

Sepatutnya semalam dah balik rumah mak..tp mr.tmfs sibuk dengan PC Fair di Riyaz Heritage..so pagi nie la baru balik..tak jauh mana pun rumah mertua dengan rumah family yaya..terpisah dengan Bukit Besar je..kalau tak jem kurang 10 minit dah sampai...

semalam ada member sms...dia tanya yaya balik rumah mak tak..yaya jawab lah semestinya yaya balik..then dia cakap 'best la dia boleh balik kampung..kat kg sure best, sunyi..tenang...'... hahhaha...kampung la sangat....dekat jer wei...satu lagi tak de nak sunyi nak tenang lah..kampung pinggir bandar kurang bingit sikit je nak banding dari rumah nenek yaya yg dekat Jalan Tok Lam tu..kalau ada konsert ke..Jom Heboh ke kat Taman Syahbandar memang orang tua tu tak boleh tidur..

baru nie pasukan Bola Terengganu kalah dengan Sime Darby...dok leh trime kenyataan awok2 kiter..hihi...


disebabkan presiden bola trg tu duk sekampung ngan yaya..maka merasa la kampung kami dilanda rusuhan...





bila amin wat staus gini...macam-macam orang komen..ade hok sokong..ade hok dok sokong..sapa kait bab politik..loh gi laa...ambe perhati dari jauh jer.....:)




hah! kan org kampung dah berbunyi. kami tak suka rusuhan..biar kampung kami aman damai.. :)
 bimbang jugok kalau ade next game..dan ditakdirkan kalah lagi..tak pasal-pasal orang kampung kena merasa bingit bunyi motosikal.. huh..dah la rumah mak yaya tepi jalan..kesian mak i tauu....masa dorang kejar CMJ tu mak yaya siap tanya kat adik yaya ..'bola menang ke dik' adik yaya jawab ..'tak mak..kalah..' mak yaya cakap 'dah tu, orang raikan apa yang bising sangat kat luar tu?'



tapi.... alhamdulillah...menang jugok dengan Song Lam (vietnam) ...kiki...


tapi ketidakpuasan hati tentang presiden dan jurulatih terengganu tetap ada....bila kalah akan meletopp lagi...

adoyainya....


psst : lama tak nampak jiran sekampung, Manaf Mamat ... budak2 kat kampung tu memang adore sangat dengan Manaf...yer la..pemain bola org kampung,sape tak bangga kan?...









Thursday, April 26, 2012

horlicks malties original-all time favourite!

Assalamualaikum ...


mengimbas kenangan ...


darjah 5 (tahun 1993) ...

hujung minggu yakni hari jumaat tetap bangun awal macam nak gi sekolah..dah berpakat dengan kawan-kawan di kejiranan..nak berjogging dari rumah ke pantai batu buruk..6.40 pagi dah keluar dari rumah.semangat!  masa tu tak de rasa takut.. sebab ramai orang kampung pakat keluar berjogging. keluar je dari rumah pasti akan nampak org dewasa berjogging..so kami yang kecik-kecik nie tak la takut sangat...

sebelum sampai kat simpang 4 batu buruk tu ada makcik jual nasi lemak sedap.nasi lemak dia paling sedap masa tu..kami 4 5 orang nie akan beli sorang sebungkus..sambil berjogging sambil tangan pegang beg plastik...hahaha...lawak sungguh bila ingatkan zaman dulu...sampai pantai terus bukak nasi lemak masing2...pakat berkelah tepi pantai..sebelum makan tak cuci tangan, lepas makan cuci tangan ngan air laut!

lepas makan sambung jogging kat pantai..lepas tu jogging pulak kat trek jogging kat taman Alamanda..sekarang dah tukar nama..Taman Rekreasi Batu Buruk...joging la sangat..padahal masing2 semua cekeding! biasa la kanak-kanak..bersuka ria jer lebih...hihi..penat jogging kami singgah di Medan Selera Batu Buruk..minum air je..td lepas makan nasi lemak tak minum air..hihi...sekarang nie pun selalu jugak pergi Medan Selera Batu Buruk tu..makan chicken chop kat Yee Stall No.5..glemer kedai nie...

lepas minum baru berjalan balik rumah..on the way balik mesti singgah kat kedai mesra di stesen minyak petronas..kadang2 tu singah kat kedai kat shell..esso pun ada jugak..haha..dah stesen minyak bertiga nie dekat2...singgah sebab nak beli ni..

jeng-jeng...



nak beli nie jer pun...HORLICKS MALTIES...makanan wajib beli setiap kali selepas jogging..kedai kat sekitar rumah tak de jual nie...so kena pergi jogging baru boleh makan coklat nie...



sekarang 2012 .. harga sekotak RM2.10 ..ada 3 paket dalam setiap kotak..setiap paket ada 9 pieces..haha..detail lagi yaya citer nie..hihi.. harga tak jauh beza banding dengan tahun 1993.. tak silap masa tu RM1.80 ..

HORLICKS MALTIES nie ada 2 jenis..yaya suka makan yag paket biru yakni perisa original..satu lagi paket merah perisa coklat..

siapa suka makan? best kan rasa HORLICKS MALTIES original ni kan? sape belum pernah makan ada baiknya korang cuba..kalau tak rugi korang..tersangat sedap! hihi!







Monday, April 23, 2012

Sama-sama sayang .....

Assalamualaikum ....



'terima kasih ibu...' ujar Wafiq sambil memeluk dan mencium pipi yaya...

'kenapa Wafiq ucap terima kasih?' tanya yaya sedikit hairan...hairan banyak sebenarnya..hihi

'sebab ibu ajor Wafiq buat keje school yang colour - colour tu' ...





inilah 'keje school' yang Wafiq maksudkan... bila saja Wafiq buka buku, ada pensil, ada pensil warna atau crayon..maka bermula lah 'keje school' dia..dan semestinya Wafiq tak nak diganggu....haha..keje skolah la sangat..tahun depan Wafiq dah 4 tahun baru merancang nak hantar sekolah...

mungkin dia selalu tengok pak su dia buat keje sekolah, yaya pulak selalau cakap.. 'jangan ganggu paksu buat keje sekolah'... jadi bila Wafiq duk main kaler2 pun dia tak nak kita menyibuk...ikut suka laWafiq oiii....^_^

tapi.... rasa sejuk je hati ibu bila Wafiq ungkapkan perasaan terima kasih...^_^ sama-sama sayang .......

Saturday, April 21, 2012

URL saya di bloglist kamu ?

 Assalamualaikum ....


Yaya ada ejas sikit-sikt bloglist... blog-blog masakan yang yaya selalu terjah memang tak boleh remove..hihi..sumber inspirasi tu nak masak ape... nak buat kek apa... tapi kalau berbulan tak update maaf la ye...ampunnn....

jadi nak tanya nie.....

sape ada letak blog yaya kat blog korang ?

tapi blog korang tak ada dalam bloglist yaya...

sila komen berserta URL ye...

nanti boleh la keep in touch..ziarah menziarah... ^_^

bukan apa..takut tercicir...kadang tu yaya bila nak blogwalking yaya klik je nama-nama kat komen..sebagai penghargaan datang sini..tak salah kita ziarah rumah dia pulak...betul tak ?

Friday, April 20, 2012

Semangat betul la Wafiq nie...


Assalamualaikum....

Baru nak lelap mata .. tapi duk tenung Wafiq yg sedang lena..



Tengok la rambut wafiq..cepat sungguh panjang..tengok kuku dia..hmm..agak panjang..jumaat lepas tak sempat nak potong..yaya buat apa ye minggu lepas sampai tak sempat nak potong kuku anak..kihkih..belah petang tu free tapi wafiq pulak yg tidur..jadi sekarang baru lepas potong kuku wafiq..hahaha...gasak la tengah malam pun..takut esok tak sempat lagi..plannya awal pg esok nak bertolak ke Kuantan..cuti-cuti Malaysia...

Tidur siap pakai baju bola...tu baju kegemaran dia..tak bagi pakai nak pakai jugak..baru jer ampai baju tu terus tanya 'mana baju satu malaysia Wafiq yang colour yellow?' Huhu.... kalau ikutkan dia tadi nak pakai sepasang..lepas pujuk cakap kalau pakai seluar pendek nanti nyamuk gigit terus terpedaya..haha..budak kecik....

Ok la..mau tidur dulu...kang esok mr.tmfs drive yaya kat sebelah kroh kroh...bikin mr.tmfs jeles je....hihi...selamat malam....


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, April 19, 2012

tak terer bab pisang

 Assalamualaikum ...

nama-nama pisang memang tak terer, cuma tau pisang lemak manis sebab rupanya yang kecik molek..hihi..
kalau kat kedai jual pisang tak letak nama mmg siap kena tanya la .. memalukan betul la daku nie..hikhik..

korang sebut la pisang emas ke, pisang berangan ke, pisang embun ke, pisang nangka ke, pisang ape lagi ek...huh..memang tak reti bezakan.. pisang nangka pun kalau dah sumpah jadi pisang goreng baru tau namanya pisang nangka goreng sebab normally dipotong serong..kalau tak hampeh lagi daku disitu..ahhaha...

nak dijadikan cerita..

ada la sesikat pisang atas meja kat dapur...dalam hati...'ermm...boleh buat kek pisang nie...'

tanya mak tu pisang apa..rupanya pisang putar...(satu spesies pisang lagi...hikhik)..mak mintak buat cekodok pisang..tp dalam hati tetap nak buat kek pisang..

yaya google la resepi kek pisang..tapi resepi yang yaya jumpa tak mention pun guna pisang apa..adoyainya..

lepas tu serach lagi word 'pisang putar boleh buat apa'.. haha..punya skema ayat yaya..tapi malangnya langsung tak jumpa..ke orang kampung macam yaya nie jer panggil pisang putar ??? orang bandar panggil dengan nama apa ye ???

last cakap jugak dengan mak...'orang nak buat kek la guna pisang nie...'

kata mak ..'tak sesuai la buat kek..buat jemput je (yakni cekodok pisang)...'

tapi biasala anak yang agak degil nie..macam tak boleh terima jawapan mak yaya tu..hahaha...

'dah jeput boleh buat..kek mesti la boleh buat..' (kang dah cakap..degillll)

tapi lepas mak explain baru faham..rupanya nanti kek jadi tak cantik...pisang putar tu tak de kaler-kaler hitam..meh nak tunjuk gambar ihsan google...



nampak tak yang kaler hitam yang berurat berselirat tu...hihi..yang tu la apa yang mak yaya maksudkan...


dah tu nak buat kek pisang biar jadi cantik macam dalam gambar tu nak kena pakai pisang apa ????







Wednesday, April 18, 2012

Kecik-kecik buleh sijil doh..[ Alhamdulillah..]

Assalamualaikum ...

huh..cerita sabtu lepas, baru nak abdi kat blog.. sabtu lepas last session untuk Alimkids 1st module.. sekejap je dah selesai 8 sessi... minggu nie cuti seminggu..kita plan gi jalan-jalan ye weekend ni Wafiq..next week dah start module 2 ... jom tengok pics di hari kejadian ^_^

 salah seorang mangsa keadaan di hari kejadian... bukan senang nak suruh Wafiq duduk diam..nak suruh dia duduk sebaris dengan other alim kids..iyo la..kecik-kecik semua..berlari pusing dewan syarahan macam rumah sendiri.adoyai...biarkan aje..tapi bila ketibaan ustaz dan tuan setiausaha masjid otomatik dorang nie duk diam.. good kids! wafiq memang akan hilang suara yakni jadi senyap bila yaya cakap' duk diam wafiq..ustaz tu..' hah..wafiq memang tak boleh dengar perkataan 'ustaz'..dgn sendirinya akan jadi very behave..at least dia tau ustaz adalah serang yg patut dia hormati..dah kerap bawak dia ke masjid..terawih pun bawak..tp muka ustaz di balik tirai..tp bila bulan sebelas hari tu, masa tazkirah time family day kat PD tu Wafiq boleh tengok uztas depan2..start dari hari tu la bila sebut 'ustaz' dia akan duk diam....hihi...

 ambil sijil dari tuan setiausaha masjid... slow aje berjalan..nama dia last sekali sebab start dengan huruf 'T'..sebelum penyampaian sijil tu.dorang tengok slideshow..ada gambar2 semua alimkids..gambar sorang2 and gambar masa buat aktiviti..

Alhamdulillah .... lupa nak bagi tau Wafiq bahawasanya ini adalah sijil, sampaikan malam tu Aki dia nak keluar ..sempat Wafiq bertanya.. ' Nok gi mana tu Aki? Nok gi masjid ke ambik surat dengan ustaz?' .. ahha...dibantainya sijil tu 'surat' ..^_^


Alim Kids ... comel-comel dorang nie..macam-macam ragam! yang berdiri tu paling besar..darjah 1..sepatutnya Alim Kids 2-6 years.. tapi yg nie special case..separuh kelas baru join..dia la yang memeriahkan suasana...yg berdiri belakang tu semestinya ibu-ibu...ayah-ayah pun ada datang tapi tak bergambar la..


sebelum bagi sijil tu ada kelas last..lepas bg sijil ada makan-makan..then stop jap untuk solat zuhur..solat kat masjid je..pukul 2 tu jumpa kat A&W Batu Buruk .. raikan all Alim Kids...ada mr bear..banyak aktiviti bersama mr.bear..tap Wafiq tak mo join..takut benor denagr mr.bera yang besar gedabak tu..ada 2 orang Alim Kids lagi yg takut mr bear... seronok tengok Alim Kids yang lain..ber 'chicken dance', music chair.. banayk lagi la.. yang bertiga nie pulak duk main belon je..

Alhamdulillah..selesai untuk 1st module..dah nampak perubahan pada Wafiq..nanti2 cerita ye..sekarang nie bila dari kejauhan nampak kubah masjid abidin Wafiq akan cakap ' tu school Wafiq...'

'you are on your way to become a khalifah of Allah' .... aminnnn....






Tuesday, April 17, 2012

Saharah Tandoori lagi


Assalamualaikum..

Diet? Hari nie diet hancur..pagi, tengah hari bedal makan.. Sekarang mkn malam pulak.. Sape orang Kuala Terengganu? Korang sure tau Saharah Tandoori di Jalan Air Jernih..yaya mmg berkenan restoran nie.
Tengok la apa yaya order..roti canai telur sebiji, roti canai kosong sebiji..terasa nk mkn..tak perlu fikir panjang..ingat kata-kata mak buat penyedap hati..mak cakap kurus sangat pun tak cantik! Haha..jemput makan...


Sent from Samsung Mobile

Hukuman Masa @ Nanny 911

Assalamualaikum ...

Siapa pernah tengok Nanny 911 @ NTV7 ... setiap Isnin hingga Jumaat jam 10 pagi..yaya sah-sah la hari Jumaat je berkesempatan tengok. mmg best program realiti nie.. berkisar tentang keluarga yang bermasalah..bukan maslah suami isteri ye tapi masalah anak-anak kecil yang tak boleh dikawal, nakal tak bertempat...
ada 3 orang nanny yg bersiap sedia membantu.. seorang akan dipilih untuk kerumah keluarga yang memerlukan bantuan nanny nie..seminggu nanny akan duk situ..

yaya paling suka nany yang nie..namanya Nanny Deb..tegas tapi penyayang (tiga3 pun tegas dan penyayang) tapi Nanny Deb pendekatan yang dia gunakan memang superb. Anak seper degil pun boleh dengar cakap dia...

Kesian tengok family nie..yang ada 3 4 orang anak kecil, tak terkawal dorang, emosi mmg la tak usah cakap, memang terganggu habis! Kadang tu bukan masalah anak, tapi cara didikan mak ayah yang tak kena..anak mula jadi manja dan mula tunjuk sifat seperti seorang ketua keluarga..mak ayah pulak yang kena dengar cakap anak... perkara2 macam nie la Nanny 911 akan betulkan..bg tips kat ibu bapa..

satu yaya perasaan, hampir semua family omputih yang masuk Nanny 911 nie dorang memang amalkan HUKUMAN MASA.. bila saja anak kecil buat silap hukuman masa kaan dikenakan..yakni..duduk diam la kamu wahai anak di satu sudut rumah..menangis meraung tak kan ade yang tolong..tak boleh bergerak ye..ada tu sampai 10 minit .. kalau degil jugak bg masa denda tambahan..

bila difikirkan praktikal jugak HUKUMAN MASA nie..mana ada budak sanggup duk diam tak buat apa..of course la dorang nak mainan, tengok tv kan...HUKUMAN MASA nie seakan mengerikan..

Ermm..kalau apply kat Wafiq nie ntah jadi ntah tidak..agaknya kalau yaya letak kat satu sudut dia pun bangun, yaya letak lagi, dia bangun lagi..mana larat weh..hahaha...




Isteri pertama

Assalamualaikum...

Alahai suami..dari jam 9 malam lg duk call TM center,tapi tak berangkat..line busy. Internet kat rumah nie disconnect. Apa masalah ntah.. Suami daku tu bukannya boleh hidup tanpa internet,dah macam isteri pertama..

Jam 10.40 keluar pergi main badminton. Biasa dekat pukul 2 pg jugak baru sampai rumah,tp mlm nie pukul 1 lebih dh ada kat rumah..hmmm...Rupanya game malam nie asyik kalah je..bila ditanya nape sampai boleh kalah nie..boleh dijawabnya sebab susah hati internet down...hoho...ape daaa...senyum saje la..

Try call lg TM, akhirnya berjawab jugak panggilan, dapat jugak en suami bercakap dgn technician..tak payah pun masalah, nk reset password modem je..

so sekarang internet dah ok..baru en suami senyum sampai telinga..hihi..tp paling tak sangka malam nie dia offer basuh sendiri baju seluar yg dia pakai gi main badminton td..buat pertama kalinya sejak kawen dgn dia dekat 4 tahun nie dia nak cuci baju sendiri. Cuci tangan u! Siap tanya macam mana nak cuci baju...xpe ayang bg tau camner ek..haha..

Mmg dia tak boleh hidup tanpa internet.daku nie dah serupa bermadu dengan internet..kihkih..tapi redha je la kan..dah kerja2 dia membuatkan dia intim dgn internet. Daku? Makan hati sket2 je.. Haha..

Sent from Samsung Mobile

Monday, April 16, 2012

Semalam 15.04.2012 - tarikh penting!

 Assalamualaikum ...

semalam bekerja dalam keadaan mengantuk yang teramat! mengantuk sungguh! bukan tak cukup tidur..dah tidur awal tapi entah lah..sampai berair mata nie tahan mengantuk..memang otak blur..

semalam 15.04.12..bukan tak ingat tarikh tapi semacam lupa ada sesuatu yang kena settle kan .. account department ada 3 org.. seorang akauntan, 2 orang kuli..(yaya ler tu n kak rozie)..tapi malapetaka apa ntah...semalam tiga-tiga macam hilang ingatan...


kak rozie bg yaya kalendar kecik sangat! kiki

15.04.12 due date utk bayar caruman KWSP! huh..mmg langsung tak ingat..semalam memang ada belek-belek kalendar tu ..tapi tak tengok bulan 4. tengok bulan 5 sebab awal bulan banyak public holiday! kehkeh..Labour Day..Wesak Day..best best!

tapi yang kelakarnya, semalam dalam jam 9 mlm our big big bos ada sms.. bertanya 'dah bayar belum EPF untuk bulan nie ?' ... mungkin dia heran kut sebab tak de pulak yaya mintak sign cek utk companies yg kena tandatangan dia.. tapi bila baca sms dia boleh pulak yaya bercakap dalam hati 'ape ke hal bos nie..hari nie dah brape hari bulan..of course lah dah bayar..' dan dengan confident je reply mesej big bos 'dah bayar' dan bos siap rely lagi...'alhamdulillah...jzkk'

pagi nie datang keje masih lagi tak sedar bahawanya KWPS belum bayar..haha..gila senak! sehinggalah yaya bg tau kak rozie bos ada sms tanya KWSP dah bayar belum? dan respon kak rozie.. 'yaya ! dok ingat bayor EPF..mareng kang 15 hb!'

dan yaya....

umpama tersedar dari mimpi.... hihi...cepat2 prepare chq..settle..tak pe la kena penalti pun..dividen dan faedah lewat bayar masuk ke akaun kita jugak..amal jariah buat semua staff yer boss! ampun!




Thursday, April 12, 2012

Kenapa gegaran susulan berskala lebih kecil ?


Assalamualaikum ...

amaran tsunami ditarik balik memberikan kelegaan..walaupun Terengganu berkecuali dari merasai gegaran tapi sebelum heboh orang memperkatakan tentang earthquake di Fecebook dan juga mesej rerangkak di TV (baru tau ianya dipanggil mesej rerangkak..^_^) memang kami ada terdengar bunyi yg kuat..umpama bunyi guruh tapi bukan dari langit..bunyi dari bawah tanah..mak yaya dengar..mak mertua pun dengar..yaya pun dengar tetapi ingatkan guruh..setakat bunyi sahaja tiada gegaran...cuaca pun gelap je petang semalam...wafiq pulak siap cakap 'eh..dah gelap malam ke ibu?' terasa heran di hati anak kecil ibu sebabnya masa tu dia masih melayan kartun di TV3 ..rumah yaya tak jauh dari Pantai Batu Buruk..walaupun tak merasa gegaran rasa bimbang tetap ada..


Gambar dirakamkan di perkarangan shoping complex Quensbay Mall, Bayan Baru.

bercakap tentang kenapa gegaran susulan kebiasaannya berskala lebih kecil...

suka yaya nak berkongsi tentang hal ini...gegaran pertama yang menggoncang Acheh semalam dilaporkan berskala 8.9 ritcher sebelum disahkan hanya 8.5 richter selekelegaan ? ialah..dari huru hara..orang di pantai barat semenanjung dah tak keruan perasaan..tapi amaran tsunamai ditarik balik kerana melangkaui waktu jangkaan..ada kelegaan dalam hati... tapi ingatlah (peringatan untuk diri sendiri juga) amaran tsunami boleh ditarik balik, amaran kiamat sedari dahulu (pasti akan berlaku) kenapa masih ramai yang berasa lega dan leka ?

pas itu..dan gegaran susulan pula 8.1 richter..(Setelah terjadi gempa dengan kekuatan 8,5 skala richter dan disusuli dengan gempa dengan kekuatan 6,4 skala ricthter, lalu 6,1 skala richter, kembali Aceh digoncang gempa susulan 8,1 skala richter pda jam 17.43 WIB dengan pusat gempa yang tidak jauh dari pusat gempa semula.- info google)

pernahkah kita berfikir kenapa gegaran susulan kebiasaannnya berskala lebih kecil ?

Allah S.W.T maha pencipta..maha besar..maha agung...hadirnya gempa susulan berskala lebih kecil berfungsi untuk menstabilkan kerak bumi...Ya Allah maha berkuasa ke atas segala kejadian...Hadirnya gempa pertama sebagai peringatan..peringatan terhadap segala kemungkaran di atas muka bumi..agak-agaknya kalau tiada gegaran susulan bagaimana keadaan bumi kita ??? tak stabil ...

''tidaklah bumi bergoncang kerana ada maksiat-maksiat yang dilakukan di atasnya..bumi gementar kerana takut Allah melihatnya'' - Kaab Bin Malik RA








Wednesday, April 11, 2012

Singgang sotong, sawi manis masak sos tiram, ikan goreng bawang, jus mangga

Assalamualaikum....

Siap dihidang,menunggu mr.tmfs balik makan.. kita bercuti dia bekerja..jadi faham-faham saje la..tak de makna nak keluar berjalan..kita main masak-masak je la ye..tak pe la,semalam dah gi dating berdua ..




Singgang sotong... Masakan mudah..hihi..bahan utama semestinya sotong, pastu letak bawang merah hiris nipis, serai yg diketuk,asam keping,cili merah dihiris dan sedikit garam..siap!




Sawi manis masak dengan sos tiram....sawi manis tu korang celur sehelai2 ye..letak sedikit garam kasar..ketepikan..pastu korang dadu bawang putih, cili padi,sedikit isi ayam,tumis semua tu bersama lobak merah yang disagat. Letak la kicap pekat, sos tiram..korang rasa la sesedap rasa. Tambah la apa patut..hihi..lepas tu baru curahkan atas sawi manis yg dicelur tadi.siap!




Ikan goreng bersama bawang...walaupun rupa ikan gorengku tak semenggah tp tetap ku damba ikan yg sebegini rupa..hahaha...bawang merah tumbuk digaul bersama garam,kunyit debu dan cili boh,lumur pada ikan..goreng..siap!




Jus mangga..yaya guna 2 biji mangga..eh mangga ke pelam? Lantak la.. isi mangga diblend bersama 5 sudu besar gula..fuh.. bila letak ais nengoknya tergugat iman..dah lama pantang minum ais..mmm...teguk je la seteguk dua...tak tahan nafsu!

Sekian menu lunch hari nie...suami pun dah balik...jemput makan semua....^_^

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, April 10, 2012

Gajah

Assalamualaikum ...

Nama haiwan yg pertama disebut oleh Wafiq ialah GAJAH. Mungkin kebanyakan baju ada motif gajah , kat Pet Pet pun ada gajah, botol susu masa dia baby dulu pun ada gambar gajah. So, agakanya itu yang dia ingat sangat akan gajah..badan gajah yang besar, belalai yang panjang, walaupun diterjemah dalam pelbagai ilustrasi Wafiq tetap cam bahawasanya itu adalah gajah...^_^

flash card yang pertama pun ibu letak gajah.. tu hah..kat no.9 .. elok lagi flash card nie..boleh guna untuk adik Wafiq nanti..


sabtu lepas  ....

excited kemain lagi dapat buat gajah dari pinggan kertas...bola melibatkan cat air lagi la suka budak tu. Memang kegemaran dia gam, gunting, kertas dam buku cerita. Wajib ada dalam beg dia.. Buka beg kubang semua pastu yang mengemasnya daku jugak..dia tak bagi kemas katanya nak main lagi tapi tak nak tengok berlonggok kat situ...

Antara kartun kegemaran ...


Pocoyo !

pun ada gajah..pink lagi u..nama gajah tu Ele .. ke Elly ..ntah la... tapi kartun pocoyo nie bg pendapat yaya agak bagus..belajar sambil bergelak ketawa...


sekian sahaja kisah gajah... ^_^





Monday, April 9, 2012

Ombak Rindu 3

Assalamualaikum ....

hah? ada ombak rindu 3 ? jangan terkejut  yer..(padahal i sendiri mata melopong mulut ternganga)...

oppss...ni bukan movie tapi novel..tak caye? tengok nie...(gigih yaya snap dari page novel Kan Ku Kejar Cinta Kamu)



Ombak Rindu - ada dalam simpanan..3 4 kali rasanya khatam..hihi..zaman belajar, belajar malas, baca novel rajin...hahaha

Cinta Tiada Akhirnya (Ombak Rindu  2) - ada dalam simpanan.. sekali khatam je..zaman bekerja..tak de masa...huhu

Rindu Cintaku (Ombak Rindu 3) - hah!? ( buat2 terkejut lagi )..ada sambungan lagi rupanya..2008 dah ada kat pasaran..macam mana tak tau nie...huhu...agak2 kalau gi cari kat Pustaka Sri Intan or Kedai Buku Banggol ada lagi tak?


Karya Fauziah Ashaari memang tak pernah mengecewakan...memang best! terer la kak Fauziah buat hati dan jiwa i nie bagai direntap2..sekejap tergelak,sekejap tersenyum,tanpa sedar menitis air mta... ^_^

tak sia-sia abg Aaron jadi hero filem Ombak Rindu..filem tu memang betul-betul melonjakkan nama dia..Kang dah menang Anugerah Bintang Popular...Maya Karin pun menang anugerah pelakon filem wanita popular kan?

ABPBH ?

Assalamualaikum ...

Status kat FB penuh dengan pasal anugerah semalam..kat blog pun..pasal pemenang, pasal red carpet...yaya tak tengok pun..Wafiq si budak bertuah tu tak kasi tengok..wafiq nie susah sikit nak faham dia bab tv nie..kalau dah dia kata 'tak payah tengok, tutup tv' satu rumah tak leh tengok tv..kalau ada yang gi on dia akan off balik..kalau on lagi terus dia meraung tak bg buka..ikut je la..

so malam tadi malam kami satu family bersembang kosong..segala topik ada..Wafiq pulak dah start main ngan gunting plastik dan kertas..lepas tu baca buku bergambar..baca la sangat, mana reti lagi membaca budak Wafiq tu..tapi suka dengar dia bercerita..bila tengok gambar kat buku dia akan reka cerita dia sendiri..bermula dengan 'pada suatu hari' ataupun 'pada suatu malam' tak pun 'pada suatu petang'..hahaha.. lepas tu cerita ikut gambar..

bagus jugak wafiq tutup tv..terasa bermakna malam kami..hahaha.... walaupun tak tengok i tetap tau abang aaron i kan yang merangkul anugerah bintang popular..thums up bro! 

psst : org cakap fazura cantik sangat semalam..suka jugak dengan fazura nie..sweeet je dia kan? harap ada yg upload gambar fazura..hihi...








Sunday, April 8, 2012

Sambal Ketuk

Assalamualaikum ...

selain megi..nie hah satu lagi makanan budak asrama..mak bekalkan  boleh la buat makan seminggu dua..makan dengan nasi putih, nasi tak berkuah pun tak pe..tetap terangkat! Lin ... rindu la  ngan sambal bilis yang mak kau selalu buat tu.. untung tau kawan dengan budak jelebu sorang nie tau.. selalu dia balik kampung..hujung minggu jarang tak balik..bila mai kolej balik mesti mak dia bekal kan nasi..bekalkan sambal, bekalkan kerepek pisang..yang pasti akan ada sikit bahagian yaya walaupun kami nie berlainan bilik...

semalam yaya buat sambal ketuk nie..request dari adik yang belajar kat Polisas.. dia balik sehari jer pun..pagi nie dah balik kuantan..katanya Selasa nie nak balik lagi..Rabu kan cuti..cuti umum sempena pertabalan Agung..best best! yaya nak apply cuti tak ek hari khamis?ermm..



sambal ketuk nie resepinya ambil dari blog kak nor..resepi campak2 ...memang senang nak membuat..makan pun sodap !

sila ke blog kak nor untuk cek bahan-bahan serta cara buat ye....














Kenapa mendap ?

 Assalamualaikum...





Nie panas dari oven.. nama kek ni kek sultana..tapi yaya guna kismis jumbo instead of sultana..excited je nak potong...




Rupa bila dah di potong...huhuhu...korang perasaan tak? Nape kismis tu mendap bawah ???? Kenape ???? Teriakan orang tak puas hati nie.... adakah kerana disebabkab ianya jumbo maka ia berat dan menyebabkannya mendap ????

Resepi asal : http://www.taste.com.au/recipes/7306/sultana+cake

 Tapi yaya ikut cara LG :  http://salam2benua.blogspot.com/2012/03/aussie-fare.html


Tapi rasanya lembut..makan tak muat..best..rupa aje tak cantik..... adik bongsu tapau bawak gi sekolah, yang perempuan tu tapau nak bawak balik asrama, yaya tapau bawak ofis sikit, bg mertua sikit..habis!  ^_^





Published with Blogger-droid v2.0.4







Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...