FB

Monday, February 27, 2012

Kami Yang Marah !!

Assalamualaikum ...

Lama tak bersiaran ? Ada yang rindu tak ?? haha..

nie hah tatap ler gambar nie buat pengubat rindu korang..kihkih..ada ke yg merindu ?

Kami Yang Marah !!! ooppsss... Kami Yang Merah !!! Pena Rozie (yg pakai bj  hijau tu) and Me ..








Wednesday, February 22, 2012

Puteri Ayu

Dulu kemain lagi pandang sepi je kuih nie..tengok gitu aje..dah berazali dah wujudnnya kuih nie..dah 'berjamang' jugak ler kedai depan ofis duk berniaga si puteri ayu nie..
 
tapi ..
 
sejak 2 minggu lepas, Allah buka hati nie nak beli 2 ketoi kuih hijau nie..RM0.30 seketoi...ambek ko! sodap rupanya...hihi....ingatkan kuih nie ada rasa manis tapi nice nice saje rasanya..terima kasih Allah beri kesempatan pada saya untuk menikmatai kuih sedap nie... hehe...
 
teringin nak buat sendiri tapi kena beli acuan la pulak..boleh tak kalau guna acuan besi untuk buat tat mini tu..hihi...
 
 
 
psstt :  mood update tengah merundum..tapi blog jiran sebelah, blog kawan-kawan semua tetap ku jengah tp tak drop komen la ye..sorry yek..jangan salahkan saya,salahkan sifat M yg suka bertempek dgn diri daku nie..kahkah..asal nak buat entri je dia datang menyinggah...huhu...
 
 
 
 
 
 

Thursday, February 16, 2012

Anak Tak Fokus !

Assalamualaikum.....


sebelum nak taip panjang2 tiba2 terkezut pulak..selama pakai HTC Flyer nie kalau nak buat entri mesti kena guna 'Edit HTML' ...kotak 'compose' disable...tapi kalau entri tak bergambar lagi senang guna blogger droid..kalau nak letak gambar jugak alamatnya gambar duk atas sekali la jawabnya...

tapi lepas dh upgrade dari gingerbread ke honeycomb boleh la pulak taip entri guna menu 'compose'...ini sudah bagusssss....hihihi....tak perlu lagi berhadapan dgn kod bagai tatkala meng'upload' gambar.. 

Kali nie nak cite nie sebenarnya....

betapa kagumnya yaya dgn mereka bergelar guru...guru tadika,taska,prasekolah or guru darjah satu terutamanya....sebabnya bukan senang nak mengajar budak kecik yg zero..tak tahu apa-apa...yaya tak hantar wafiq ke nursery or taska..jadi mmg tanggungjawab kami ayah dan ibu memberi pendidikan tak formal utk wafiq..alhamdulillah..tok ma dan aki wafiq banyak membantu..orang kata anak kalau ditinggalkan dgn datuk dan nenek akan dimanjakan..perangai pun menjadi-jadi..tapi sebenarnya kalau kita pun mainkan peranan semasa anak bersama dengan kita..insya Allah perkara tak baik dapat dielakkan..sedangkan hantar anak ke taska pun ada pro dan kontranya...mcm tu la kalau mak ayah kita jaga anak kita...

wafiq pun dah 2 1/2 tahun..dah tahu dah faham banyak perkara..maknanya..nak mengajar dia makin mencabar..tak sempat kita nak bukak mulut..dia lagi laju bercerita dengan skrip cerekarama panjang berjela...


nie buku Parts Of My Body .. teacher kat Alim Kids Playgroup bg pinjam kat yaya..minta bacakan untuk Wafiq..so kiranya macam nak bg Wafiq belajar  in advance la..nak bg Wafiq fokus...this week baru teacher nak guna buku tu..

sepatutnya yaya nak tanya Wafiq :

1) dalam picture ada girl or boy ?
2) why good girl kena pakai tudung ?
3) good girl minum air guna hand belah mana ?
4) siapa jadikan hand ?
5) Allah jadikan hand..so kita kena ucap ?

dan banyak lagi soalan nak tanya kat dia sebenarnya.... bahasa harus dirojak sampan jadi somtam sebab Wafiq bukan dah terer english pun.. dekat Alim Kids Playgroup macam tu la labih kurang pembelajaran..everything must based on tauhid...

tapi bukan senang..huhu...mental kena kuat kalau nak ajar budak Wafiq nie..kalau ikut hati mau je tutup buku pergi tengok tv..hahha...soalan kita tak berjawab..cerekarama dia pulak yang keluar...tau apa dia cakap bila tengok picture atas tu ?

'ibu..kakak minum air..kesian kakak minum air sorang-sorang...kakak sedih..kakak nangis..kesian kakak..mama dia tak dok..mama dia pergi work..mama dia tinggal dia..kesian kakak kena tinggal...kesian kakak ibu...'

ambek ko!..haha...sungguh daku tertekan jiwa raga..haha..itu baru cerekarama muka surat 10...ada 21 muka surat semuanya...macam-macam cerita keluar..kita punya soalan dapat celah 1 2 soalan setiap muka surat dah alhamdulillah sangat-sangat..

sebab tu yaya kagum sangat dengan cikgu-cikgu nie..kental jiwa dorang...

wafiq nie bab story telling ke, menyanyi or menari ikut lagu ke dia kurang fokus..tapi kalau something yang melibatkan arts memang dia suka..last week kat Alim Kids ada buat arts guna water colour..100 % wafiq fokus..main warna-warna jari..suka sangat dia sampai nak buat dua kali..kat rumah yaya pun ada print out gambar buah and sayuran ..ajar dia buat kolaj..mmg dia suka..

harapnya sessi Alim Kids sabtu nie kurang sikit nakal Wafiq..hihi..fokus ye Wafiq......



*scan satu buku letak dalam tablet..moga cara nie Wafiq lebih tertarik ...












Wednesday, February 15, 2012

WW : 'Anugerah' Untuk Dosa

Assalamualaikum ...

Tuesday, February 14, 2012

Jeli Oren

Assalamualaikum ...


 Penuh fridge dengan buah oren yg dah bertukar jadi jeli oren ....



ni kali kedua buat jeli oren.kali nie buat banyak sikit...borong 25 biji limau kat Sabasun ..kali nie tak guna sunkist tapi nama limau nie limau Brazil.. sizenya pulak agak besar dan bulat molek orang kata..ok sangat la kalau nak buat jeli oren..

isi buah limau semua manis-manis..jadi kuantiti gula pun dikurangkan..ikut sukatan kak nor guna..cara-cara pun ikut cara kak nor...nampak tersusun dalam fridge kan ? tapi before tu mmg letak atas mug jugak..huh..tak cukup mug..letak atas pinggan gitu je..letak rapat-rapat tak nak kasi senget..kan leleh keluar lak jeli tu..bila dah pejal sikit terus susun dalam fridge..

yaya buat banyak nie pun sebab nak bawak gi ofis ahad lepas..biasa la hari ahad kebiasaannya ada makan-makan..sebelum nie every sunday baca Yassin  tapi sekarang dah selang seli dengan tazkirah dari ustaz jemputan..so time ada ustaz tu sah-sah la ada makan-makan...




FRUIT JELLY by Yani MyR
Rujukan : Kak Nor Secubit Garam

Bahan-bahan ( 2 orang )

2 biji limau- large size
4g serbuk agar-agar
500ml air + jus limau
50g gula
secubit garam

Potong bahagian atas limau. Dengan kedua belah tangan, picit sedikit untuk keluarkan jusnya. Kemudian tarik keluar isi dengan tangan.
Isi limau tadi diperah untuk ambik jusnya.
Masukkan air dan jus limau, agar-agar, gula dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
Tuangkan ke dalam kulit limau tadi. Biarkan sejuk dan jelly keras. ( Kalau guna limau pastikan kulitnya tu tebal)

* kalau nak tengok step by step yg Yani buat boleh tengok kat SINI ya..


** k.nor ada edit sket bahan2 tu:
k.nor buat 2 adunan jd bahan yg digunakan kena la di ejjas sket kan dan gula lak spt biasa k.nor mmg kurangkan sbb kurang suka manis2

5 biji limau- large size
10g serbuk agar-agar
1000ml air + jus limau
7 sudu besar gula
secubit garam
2 sudu besar sunquick oren ~ utk beri kaler jelly lebih menyerlah (ni yg k.nor tambah)

# k.nor sukat dulu jus oren. katakan dpt dlm 400ml. ketepikan
# utk sukatan air cuma perlu sebanyak 600ml jer lagi
#masukkan semua bahan2 kecuali jus oren dan sunquick.
#bila semua dah mendidih, padamkan api biarkan sebentar baru dimasukkan jus perahan oren dan sunquick
#bukan apa, tak nak sia2kan vit C dlm jus oren, kang kalau dimasak sampai mendidih, kut2 hilang vit C tu.. sayang gak kan.. :)



nak tengok kaedah-kaedahnya sila ke blog kak nor ye .... SINI

Monday, February 13, 2012

Jatuh Cinta Dengan Paradisia By Insania

3 4 kali dengar tak terpaut langsung..tapi bila mr.tmfs selalu duk pasang lagu nie kat dalam kereta..eh..best la pulak..hihi..dulu selalu cakap nagn dia..ape ke lagu ntah lagu macam nie..buat sakit kepala je dengar...nie kalau dia tau yaya dah start suka dengar lagu nie mau dia gelak sakan..kihkih..lagu nie je tau abang ayang suka dengar..lagu-lagu lain yg abang suka tu mmg bikin sakit kepala....ini serius!
 
 
 
Insania - Paradisia
 
Once upon a time we had a world called "Paradisia".
A world with no tears no fear, no greed no hate.
But one day the earthpeople came,
Took our pride and made us their slaves,
They also messed up with,- Paradisias fate.
We all felt the pain, we cried, and prayed to our distant gods.
We needed strength and power to fight back.
'Cause the people from earth destroyed their own world,
They burned out their beautiful seas.
Now they're bringing to us,- Mankinds disease.
We didn't stand up to fight these men.
We wanted peace and harmony.
PARADISIA WAS OUR HOME,
IT WAS OUR LIFE, OUR WORLD, OUR PARADISE.
AND I KNOW, THAT WE CAN BRING,
OUR LIVES- BACK INTO LIGHT!
Our sirens are screaming so loud, we can't even hear our cries.
And maybe we won't live another day.
As time's passing by we cannot deny,
That Paradisia's going to die.
So fighting for our world is the only way.
Now we will stand up to fight these men.
They wanted war- Now it shall be!
PARADISIA REMAINS OUR HOME,
WILL BE OUR LIFE, OUR WORLD, OUR PARADISE.
AND I KNOW THAT WE CAN BRING,
OUR LIVES- BACK INTO LIGHT!
 
 
 
 
 
cam kisah dunia orang bunian je kan manusia gi buat kacau...tapi kalau nak relate dgn dunia kita yang dah banyak perang-perang pun boleh jugak rasanya...
 
yaya belum tengok lagi video lagu nie..nanti kat rumah la nengok...tapi korang try la search kat you tube...mmg sedap didengar...^_^
 
 
 
 
 

Thursday, February 9, 2012

Simple Je Hari Nie

Assalamualaikum....

Woohoo...lamanya tak update blog..maafla kepada siapa yang menyinggah tapi tak de cerita baru..rasa macam nak muntah dah tengok blog..berjangkit dengan rara agaknya..hihi...

Nie baru lepas lunch..malas betul hari nie nak keluar berjalan cari makan..asyik-asyik ke pasar mini kuala terengganu cari biskut..tak pun ke kedai kuih..tak pun ke Restoran Meka beli pisang goreng...bosan oww.....

Semalam untuk lunch ada beli daging burger dengan kacang panggang dalam tin tu..makan tu la semalam..hari nie malas nak keluar so makan benda sama la..gigih i goreng tau....hihi...




Perut pun dh kenyang...so jom sambung keje..oppss..gi surau dulu, solat sambil lepak-lepak seminit du.....

Saturday, February 4, 2012

Bukan Selalu

Baru menghabiskan sepotong kek..asalnya Wafiq bukak peti ais ternampak kotak kek comel je lateknya dlm peti tu..haruslah dia terliur...tapi budak tu makan banyak mana sangat la.. akhirnya ibunya juga yang habiskan..sedap kek ni..1st time beli..


Nama penuh kek minta maaf ye..tak ingat..tapi nie carrot kek..mungkin namanya carrot cheese cake...hehe...topping mewah dgn cream cheese, bahagian kek pula mewah dengan raisins and walnuts. Maka badanku juga bertambah mewah dgn segala lemak..haha..tak pe...bukan selalu....


Hari nie hari istimewa...tak pe la esok cerita....hehe...badan tak berapa sihat...nak tidur awal sikit...lagi pulak pagi esok ada majlis kena handle di Masjid Abidin..moga bangun tidur pg esok akan hilang selsema dan demam nie.. tak nak la melayan tetamu dengan hidung dan mata berair nie..Allah permudahkan segalanya...aminnn...


Psstt...kalau terliur kek tu esok boleh cari kat Secret Receipe ...^_^




Published with Blogger-droid v2.0.3

Friday, February 3, 2012

Kalau tanam jadi ke montok gini ?

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..usai sudah lunch sebentar td...agak lewat kan..walau badan tak berapa sihat tapi selera tetap memuncak..hihi...sekarang pun dah ada kat secret receipe..kihkih..lunch td makan nasi ayam...nasi ayam mmg tak mampu nak tolak..





Tapi yg nak cite ni sebenarnya....





Cili merah montok nie 3 biji rm 1.50 ...maknanya sebiji lima posen sebiji...hoho..sentap sekejap...ni kat kuala terengganu..kalau kat kolumpo nung agaknya berapa la sebijik ye...

Mahal mmg mahal..tanam sendiri tak menjadi...huhu....Beli saje la demi untuk buat sos nak makan dengan nasi ayam...


Ok la mau makan kek pulak.....

Thursday, February 2, 2012

Ayah, Abah, Papa, Daddy, Baba, Walit...

Mungkin ibu lebih kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari.. Tapi tahukah kita, sebenarnya ayah lah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita.. Tp tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dgn wajah yg letih ayahlah yang selalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian ?

Saat kita sakir atau demam
, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jangan minum ais!". Tapi tahukah kamu bahwa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "tidak boleh!".. Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yg sangat berharga.

Saat kita sudah dipercayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melangar kpercayaan nya... Maka ayah lah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa, ayah telah mghantar kita ke
sekolah tau kolej untuk belajar..

Di saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi, tanpa menolak, beliau memenuhinya.. Saat kamu berjaya.. Ayah adalah org pertama yg berdiri dan bertepuk tangan untukmu.. Ayah akan tersenyum dengan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah.. Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya.. Dan akhirnya.. Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya.. ayahpun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu, bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia.. Dan diapun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik.. Bahagiakanlah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yang sesekali datang utk menjenguk.. Dengan rambut yg memutih dan badan yg tak lagi kuat untuk menjaga kita..

(sebarkan jika kita sayang kepada ayah kita)


Ɩ♥ѵӗ U ayah ({})♥

* mungkin ramai yang tidak kisah akan kasih sayang seorang ayah ataupun redhanya... saat kita exam, adakah kita akan meminta ayah mendoakan kita. kebanyakannya akan meminta doa seorang ibu.

* sedalam dalam hati ayah, ada perasaan mahu melakukan yang terbaik untuk ahli keluarganya.

* answer me, siapa lelaki terbaik yang pernah hidup dalam hidup kalian? yang sanggup berkorban duit, sanggup melukakan dirinya untuk kalian...♥

 

(sebarkan jika kita sayang kepada ayah, papa, daddy, abah kita – sekiranya masih ada L)

 


Semoga ayah ditempatkan bersama dengan golongan orang-orang yang beriman dan mulia disisi Allah terutamanya Rasulullah S.W.T.



Wednesday, February 1, 2012

Termenung sekejap nak pilih baju kurung

 
Assalamualaikum ...
 
 
dulu tak de hal..weekend dah iron siap-siap 5 pasang baju untuk pakai seminggu..cuma weekend je la pening nk pilih baju mana nak kena gosok..tapi sekarang dah malas dah nak iron baju banyak-banyak..jadi merasa  la termenung setiap hari depan pintu almari duk pilih baju mana nak pakai..
 
rasa macam dah bosan pakai semua baju yang ada...banyak baju pun tak tau nak pakai baju mana..huhu...
 
korang bila masa buat baju baru ? time raya je ke or setiap bulan ? ingat lepas nie setiap bulan kena buat sepasang baju baru la..tapi bulan Januari yaya dah buat 3 pasang..huhu..
 
yaya mmg fail bab rotate baju..last week dah pakai..this week tak segan pun nak pakai lagi sekali..kehkeh...ada tu duk pakai baju emergency je..baju yang tak perlu diiron..kebanyakan baju yaya macam tu semua..iron sikit-sikit je..sebab tu iron setiap hari skang nie..
 
satu lagi bab tudung..dulu pakai tudung bawal..pakai sekali balik keje campak masuk bakul..weekend basuh..tapi skang bawal tak pandang dah..haha..nak cepat kan..pakai tudung instant balik keje tak leh campak masuk bakul dah...nanti rosak awning..hanger dulu sebelum basuh..last bila weekend lupa nak basuh..hehe..next week kita pakai lagi..haha..
 
makin ada yang instant makin malas kan ?
 
erkk...korang macam yaya tak ?
 
 
 

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...