Sunday, January 29, 2012

Siakap 3 Rasa

Assalamualaikum....

Up resepi siakap 3 rasa buat semalam...makan 3 rasa nie mmg menyelerakan..rasa pedas masam manis tu mmg tak mampu tekak nie nak tolak..tak de selera pun tiba-tiba boleh jadi berselera...hehe..tapi yaya bukan pro sangat pun..tersangat tak pandai sebenarnya...resepi nie ikut cara mak yaya...resepi biasa yang istimewa bagiku..hehe...





Bahan-bahan :
  • 1 ekor ikan siakap
  • 3 ulas bawang putih - dadu
  • 1/2 biji bawang besar - dadu
  • 1/2 biji tomato - dadu
  • 10 biji cili padi - hiris nipis2
  • sedikit nenas - dadu - xletak sebab xde stok
  • 5 sudu besar sos tomato
  • 5 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tiram
  • gula dan garam secukupnya
  • sedikit cuka

Cara-cara :

  • Bersih ikan (buang sisik dan basuh dengan air asam jawa)..kemudian perap ikan bersama garam halus,cuka,serbuk lada sulah dan ajinamoto kalau suka..perap dalam 10 minit..gorang ikan dlm minyak panas..
  • Tumis bawang putih, bawang besar. masukkan cili padi dan semua bahan2 lain..rasa la ikut sedap anak tekak masing-masing.
  • kuah 3 rasa tu boleh la dicurahkan ke atas ikan siakap goreng..siap!




selamat mencuba....


kalau suka entri nie boleh klik LIKE untuk share di FB..

Game Tag Versi 2012

Assalamualaikum ...

Lama dah tak main tag menge'tag' nie ..kali nie kena tag dgn shima ... game tag nie rupanya soalan yang berlainan ... ingatkan soalan sama je...hehe...meh cek shima bg soalan ape kat yaya...

Yg kena tag tu sila jawab soklan best dr daku yerp!
1. Nama penuh & nama manja anda
2. Umur target anda mendirikan rumah tangga.. Adakah sama dgn yg sebenar?
3. Masakan yg anda masak yg paling disukai keluarga?
4. Aktiviti lasak yg ingin anda cuba?
5. Jenama handphone pertama anda?
6. Kelab sukan yg anda sertai di sekolah menengah?
7. Nama yg paling unik anda pernah dengar
8. Keluarga anda berasal dari negeri mana?
9. Benda pertama yg anda buat slps bangun tido?
10. Minuman kegemaran?
11. Doa yg selalu dibaca utk anak2...
11 soalan tuh... hoho..meh nak jawab satu persatu...
1. Nama penuh Noor Azura ... nama manja dari kecik Yaya..tak tau sape reka Yaya tu...mungkin sebab  hujung nama ada 'ra'..macam adik yaya nama shukri..panggilnya 'yie' .. kawan nama nazrul panggilnya 'yo'.. tak de orang panggil yaya guna nama 'noor' ... 'azura' pun xde yang panggil...org baru kenal mungkin akan panggil 'azura'..last bila dia org sekeliling panggil yaya dia ikut panggil yaya jugak..tak de paksaan ok..hehe...tenggelam gitu je nama comel daku...dan sekarang bila org panggil guna nama 'azura' rasa macam..owh..sopannya daku...haha...kat blog nie macam tengok kat header la...nama manja plus nama betul...cute tak..kehkeh...

2. masa sekolah lagi mak yaya dah pesan dgn anak-anak dia...nak kawen kena tunggu umur 25! jadi anak dia nie set la umur 25 baru pikir pasal rumahtangga..biarpun bercinta 11 tahun! sabar menunggu sehingga umur 25.. cukup 25 thn cakap dgn mr.tmfs dah boleh masuk pinang dah..haha...set tarikh cuti sekolah tunang..genap setahun kawen..kira kawen umur 26 la..

3.erm..ade ke? haha..tak de la sampai ada spesel feberet..dorang jenis makan je..mr.tmfs lagi la..tak komen langsung..senang dia tak cerewet..hihi..yaya sebenarnya suka buat kek dan biskut...tak payah tunggu raya nak buat biskut raya..hari-hari biasa pun buat..tapi bila nak raya kebanyakkan biskut beli je..buat 2 3 jenis..malas la nak memenatkan badan bulan Ramadhan..

4.Aktiviti lasak ? aktiviti tak lasak pun banyak lagi tak cuba..hihi..yaya teringin nak scuba diving..tapi tak pandai berenang..tak pandai berenang boleh scuba diving tak ? ^_^

5.Nokia 3310 ! ..banggan bg tau nie.. tapi tu pun adik yang bagi..haha...5 handphone yg pernah pakai tak de satu pun yaya beli sendiri...haha..belas ihsan adik-adik je..kihkih..2 yang last dari mr.tmfs...

6.kelab sukan masa kat sekolah menengah...form 4 & 5 join pentanque..tapi adalah 3 4 kali pergi..huish...yaya malas betul la bersukan ...

7.Nama unik..erm..semua nama cantik2 lor.. tapi kan..ada junior kat sekolah dulu nama dia 'Rosmawatie E'.. hehe..ada single alphabet lagi..adik beradik dia semua macam tu...unik kan...

8.Kami orang Terengganu !

9.Lepas celik mata tengok jam dulu..kalau awal lagi pejam mata balik..lepas tu tengok jam lagi..kalau dah 6.20 kena bangun dah...lipat selimut then terus gi mandi..

10.Blackcurrent ! sunquick ke..ribena ke..boleh je..tp sekarang air manis jarang2 dah minum...huhu..minum air masak je..

11.biasa berdoa mnegharap agar anak menjadi anak soleh..sihat tubuh badan...dengar cakap ibu bapa..menjadi seorang yang taat pada perintah Allah....


DONE !..hehe...

tapi nak tag sape tak tau la..nak reka soalan pun tak pandai...so sape-sape yang komen kat bawah nie nanti consider korang di tag eh? hihi... boleh guna soalan sama je..ok?







Cucur Labu Manis

Assalamualaikum...

Lama dah tak.makan cucur labu....asal nak buat sekaya labu..tapi terbuat cucur labu..next time la sekaya labu menyusul...tak sangka wafiq mkn..tapi bila gigit labu yg tak berapa nak hancur tu dia keluarkan balik dari mulut..haiyaa wafiq...ibu sengaja buat kasi ketul- ketul sikit biar bila gigit terasa labunya...tapi mr.tmfs yaya tak bg dia makan banyak..rasa sebiji cukup dah..tengah demam tu...kang demam urat pulak lepas makan cucur labu nie...




Tu la rupanya cucur labu..agak leper sebab lupa campak soda bikarbonat...yaya letak adunan dalam kuali pakai sudu..kalau terer guna jari lagi bagus..buat bulat- bulat lagi menawan..hehe..mak yaya terer guna jari...tp yaya sampai skang nie tak reti..huhu...

Tak susah nak buat cucur labu manis nie...

Bahan-bahan :

1 biji labu - potong kecil kemudian rebus atau kukus..yaya kukus..
Tepung gandum
Gula
Garam
Soda bikarbonat
Air secukupnya


Sama macam buat cucur lain jugak...pandai- pandai korang la nak agak banyak mana tepung, gula, garam dan air tu.. boleh jugak kalau tak nak rebus labu tu korang just parut halus- halus je... Nanti bila dah goreng akan rasa garing sikit labu tu..cam cucur bilis...tapi yaya tak suka la macam tu...prefer rebus dulu...hehe....

Saturday, January 28, 2012

Ulser Katanya ....

Assalamualaikum....

Bagi snek boleh je makan..Bagi biskut boleh je makan...Gosok gigi boleh je....pendek kata semua boleh kecuali makan nasi..bila bagi makan nasi budak kecik tu akan cakap..

'' mulut wafiq 'nettuk' la ibu ''

Untuk makluman kakak abg sekalian..'nettuk' tu adalah perkataan terengganu yg membawa maksud ulser..dan untuk makluman jugak kami nie org trg...bukan kelantan ye...hehehe...baca komen entri-entri sebelum nie ada yg ingat wafiq bercakap loghat negeri jiran..

Ada hari budak wafiq tu nak makan nasi...ada hari nak..nasi lemak sebungkus habis...tengah hari nasi lagi...ptg pun sama..tp kalau dia tak nak makan..macam-macam alasan...ku cuba intai juga ulsernya tapi tak nampak pula....tapi budak kecil mana mungkin berbohong...wafiq pun mulut xberapa nak nganga..susah nak cek....tapi tak pe la...consider ulser ok wafiq..ibu buat bubur ye....




Bubur nasi campur lobak..pastu campur ngan isi ikan goreng..bukan main selera lagi..wafiq makan sampai habis! Lega ibu bila wafiq makan..yaya nie bukan ape kalau anak tak makan nasi rasa cam anak ibu tak cukup makan je...next time kalau wafiq tak nak makan nasi butir ibu kena buat bubur la jawabnya.....

Thursday, January 26, 2012

Mekah ?

Assalamualaikum ...



Wafiq dah bercakap macam org dewasa...tapi dah nama budak-budak...kalau dia salah cakap mmg buat yaya ketawa..ada masa tu dia akan sebut...

Wafiq nok gi tandas toilet sekejap ...

bila bg tahu tandas dan toilet tu sama saje tp lain kali tetap sebut lagi... ada masa tu bila kita puji dia bila dia buat apa yaya suruh..yaya akan selalau sebut 'good boy' or 'clever boy'...tapi sekarang tak sempat nak puji Wafiq akan puji diri sendiri..

good clever boy ...

haha..tak ke masuk bakul angkat sendiri tu...

tapi semalam Wafiq salah cakap...balik keje pergi ambil Wafiq kat rumah tok ma dia..bila dah melepasi Giant dan Mydin seperti biasa dia akan cakap...'tak dok parking..ayah dok leh gi Giant' ..hehe..tak payah yaya buat alasan..dia dah tahu yaya akan kata apa..jadi dia membebel sendiri...bila lalu depan mahkamah pulak boleh dia cakap :

ayah dah sampai Mekah !

hahaha.... tergelak sakan yaya...dan Wafiq buat muka derk saje...control macho.....hehehe....

Wednesday, January 25, 2012

Kek Pelangi Hawflakes & Kek Coklat Tanpa Butter & Telur

Assalamualaikum ..

aci tak main tempek gambar saje..boleh la ye....sebab dua-dua dah pernah buat sebelum nie..resepi dah ada kat enri tu..boleh refer kat situ ...nie la projek 2 hari cuti CNY...


 kek pelangi hawflakes..sama je dengan resepi kek marble .. cuma tambah hawflakes je di setiap lapisan warna tu ....



kek coklat tanpa butter dan telur ... resepi ada kat entri nie ...




psst..masuk keje lepas cuti nie rasa nak bermalasan je..hihi..but cannot la..keje banyak nie...



Sikap Negatif Sebab Air

jangan terkejut air pun boleh buat kita jadi negatif..time makan minum tu la  mulut nak mengomel...sebab tu belajar kat tadika jangan bercakap masa makan...hehe...tau baca bismillah je..doa-doa tak berapa nak rajin..lepas nie kena amal baca doa la..Insya Allah..
 
 
  • Untuk memastikan kita bersemangat sentiasa, rajin-rajinkan diri membacakan ayat-ayat suci atau doa-doa sebelum meminum air yang anda mahu minum, walaupun air tu air berais, air sejuk atau air suam. Janji air.
 
  • Elak untuk memaki, memarahi, mengumpat atau mengomen-ngomen di depan air.
 
  • Jika anda berbuat begitu, anda sedang menerbitkan getaran energi negatif lantas diserap oleh air minuman yang berada di dalam gelas di depan anda. Bila anda minum air tu, anda akan menjadi orang yang berenergi negatif, menjadikan sikap anda negatif, kata-kata anda negatif, tindakan anda menjadi tindakan negatif. Seterusnya, akan menjadi bertambah-tambah negatif.
 
 
Kesannya, anda tak dapat mencapai apa-apa kecemerlangan dan langsung tak dapat merubah apa-apa sikap dalam masa panjang.

Nak Sunat

Assalamualaikum ...



Semalam ...sembang-sembang dengan Wafiq sebelum tidur ...

wafiq..besar nanti wafiq nak jadi apa ?

tu dia soalan.. bertanyakan pasal cita-cita pada anak umur 2 1/2 tahun..

jadi doktor ye ?...

haha..nak anak jadi doktor..padahal ibu dia dulu mak ayah suruh jadi doktor tapi kelas biologi separuh hati je duk dalam makmal..nasib ambik 10 subjek..sains tulen tambahan pulak subjek prinsip akaun..akhirnya sekarang keje tekan kalkulator memanjang...
tau apa respon Wafiq ?

ermm...bila besar wafiq nak sunat la!

hahaha!  nasib ibu tak pengsan dengar jawapan anak bertuah...tak sabar nak potong ye..hhehe..sabar wafiq..akan tiba masanya..^_^

Monday, January 23, 2012

Antara Gagal Dan Berjaya

orang yang gagal adalah orang yang tidak mampu mengurus masalah, hanya yg mampu mengurus masalah sahaja yang akan berjaya


orang yg berjaya juga mampu menimbulkan perasaan kagum serta takjub orang lain kerana kejayaan dan kehebatannya


orang yang berjaya tidak hidup di pinggir peristiwa, bukan orang yang kosong tanpa nilai dan bukan orang yang hanya menjadi pelengkap


Mahu menjadi yg gagal atau berjaya pilihan ditangan kita..andai gagal sekali tak bermakna tiada kejayaan menanti..belajar dari pengalaman adalah guru yang paling baik, jatuh pada lubang yg sama adalah suatu kebodohan..maka marilah kita sentiasa berusaha menjadi lebih baik...


Sekian dari pakar motivasi anda..^_^

Sunday, January 22, 2012

Alim Kids Playgroup

Assalamualaikum ...

Petang semalam Yaya bersama Wafiq join preview untuk Alim Kids Playgroup..1st kat Kuala Terengganu...


Actually alimkids ni is a playgroup utk kanak2 umur 2-4 ..tapi kat KT nie dorang extend sehingga umur 6 tahun..one hour per session di mana kanak-kanak ( di bantu oleh ibu/kakak/penjaga ) akan di ajar mengenai asas dan nilai-nilai islam melalui aktiviti yang menyeronokkan dan kreatif e.g menyanyi, melukis,story telling dan games.

semalam Wafiq bukan main suka lagi dia..jumpa ramai kawan..bila ramai kawan berlari ke sana ke mari...kawan-kawan sekeliling dia buat tak hirau...kita panggil pun dia buat tak hirau je...







tengok la Wafiq..suka buat hal dia sendiri..langsung tak nak join group...cikgu menyanyi dia baca buku..other kids melompat dia belek buku...memang tertekan jiwa raga ibu dia..hahha...

maybe Wafiq tak dihantar ke taska..so dia macam tak boleh nak join surrounding yang ramai orang..bukan dia malu tapi suka buat hal sendiri...berfikir banyak kali jugak samaada yaya patut atau tak register dia untuk Alim Kids tu...takut dia tak join nanti sia-sia la bayar..

balik rumah tu Yaya tanya Wafiq...'where is my little khalifah ?' tak sangka pulak dia jawab.. 'saya'..(sepatutnya kena jawab 'Ana') .. sekurang-kurangnya dalam pada dia duk membuas tu dia dengar lagi apa teacher ajar...

so semalam..bincanglah dgn mr.tmfs..tengok syllabus (lebih kepada tauhid)..at last we have decided untuk register wafiq dlm program tu..register utk 1st module..ada 8 sessi...kalau kat tempat lain setiap sessi tu dalam sejam tapi kat sini dalam sejam 20 minit...so after this setiap sabtu petang adalah masa bersama Wafiq kat Playgroup..ibu tak leh dah baring-baring depan tv layan citer hindustan..kihkih..

harapnya bila dah join Alim Kids nie..Wafiq lebih terdedah dengan group work..kalau kita sendiri yg ajar kat rumah mana la dia nak dengar cakap...mmg tak jadi..kena org asing yg ajar..test dulu utk 1st module..ada perkembangan positif nanti yaya cerita lagi ...

Kek Lobak Merah

Assalamualaikum...

Ingat nak buat tajuk 'kek carrot' tapi jadi rojak la pulak bahasa tu..nie 1st time buat...tak brape nak menjadi...terover lembap jadinya..lembab hala ke lembik..ntah mana silapnya pun tak tau...






Ada sesiapa pernah buat carrot cake?? Bak mai resepi..nak try lg.. resepi yg yaya buat nie ambik dgn ofismate..dia buat pun tak jadi..yaya buat pun tak jadi...atau mg carrot cake tu mmg akan jd lembab? Tp masih boleh di makan lagi kek ni..bg kat wafiq relaks je dia makan..hehe..



Suka dapt hadiah buku resepi..thanks adik sbb sudi bg buku resepi nie ..sesuai sangat utk kakak mu ini yg jarang memasak..haha..mak baru 9 hari tak de kat rumah tp i dah pening fikir nk masak apa setiap hari....huhu.....

Thursday, January 19, 2012

Servis Penghantar Susu Ibu

Assalamualaikum ....
 
Ada juga servis macam nie ye..pelik je bunyinya..alhamdulillah kat negara kita nie kesedaran mengenai penyusuan susu ibu dah semakin membuka mata ramai org ...  berlumba-lumba upload kat FB gambar stok susu dorang..tak salah pun..boleh bg semangat kat ibu-ibu lain...tapi cuma bila tang komen-komen bawah gambar tu..mula start stori mori pasal stok susu..lepas tu sessi masalah...tak leh nak menyusu or mengepam sebab itu nipples luka berdarah..nie kira sopan lagi ayat nie tapi ada lagi ayat-ayat yg kita baca pun malu rasanya...kat FB tu bukan semua kaum perempuan dan ibu-ibu..kawan-kawan lelaki pun ramai...segan pulak rasanya..hihi.....
 
tapi kes ibu kat Jakarta nie pelik la bg yaya..hehe...dah ada ilmu tentang kebaikan susu ibu tapi masih rasa sangsi nak bg susu ibu yg dibekukan..so rela guna servis penghantaran..sekali hantar RM 13.00.. tak pe la...demi anak....untung anak dia dapat minum susu fresh....^_^
 
 
 
 
SEORANG pekerja, Lenny Rukiya Tampubolon (kanan) menyerahkan susunya kepada kakitangan penghantaran sebelum diserahkan kepada bayinya di Jakarta, semalam.
SEORANG pekerja, Lenny Rukiya Tampubolon (kanan) menyerahkan susunya kepada kakitangan penghantaran sebelum diserahkan kepada bayinya di Jakarta, semalam.
 
Syarikat sedia khidmat penghantaran pastikan bayi dapat khasiat terbaik

JAKARTA: Febby Kemala Dewi kembali bekerja di firma perakaunan Jakarta selepas tiga bulan menghabiskan cuti bersalin tetapi seperti ramai ibu baru, dia terpaksa mengimbangi kehidupan bekerja dan rumah terutama memastikan bayinya terus menyusu badan.
innity_country = "MY"; innity_client = "17"; innity_zone = "603"; innity_channel = ""; innity_keyword = "";
Enggan menghentikan penyusuan badan selain tidak mampu mengepam secukupnya untuk sepanjang hari dari pagi sebelum ke tempat kerja dan sangsi memberikan bayinya selain susu segar, beliau mendapatkan perkhidmatan yang unik di Jakarta, penghantaran susu ibu menggunakan motosikal.
innity_country = "MY"; innity_client = "17"; innity_zone = "761"; innity_channel = ""; innity_keyword = "";
"Saya perlu bekerja tetapi pada masa sama saya perlu menyusukan anak," kata Dewi ibu kepada Ashalina Putri, lapan bulan.

Perunding teknologi maklumat berusia 29 tahun itu mengepam susu badannya di pejabat di tengah Jakarta dan penghantar mengambil botol susu ketika waktu makan tengahari.

Susu dimasukkan ke dalam beg tahan kedap udara dan diletakkan di dalam beg sandang sebelum penghantar menghantar susu itu dalam tempoh 45 minit hingga sejam melalui kesesakan Jakarta untuk menghantar susu kepada ibu Dewi yang mengasuh bayinya.

Ekonomi Indonesia berkembang pesat di Asia selain China dan India, dengan jumlah wanita bekerja mencecah 40 juta orang pada 2009, menurut Kementerian Pembangunan Wanita.
Ini turut meningkatkan jumlah ibu bekerja. Perkhidmatan itu dilancarkan pada 2010 oleh Fikri Nauval.

Pemilik perniagaan dokumen perkapalan dan kargo yang mendapat ilham daripada isterinya selepas menggunakan khidmat penghantar untuk menghantar susu badan ke rumah selepas kembali bekerja.

Dia mengenakan 30,000 hingga 40,000 rupiah (RM10.25 hingga RM13.70) satu penghantaran, sambil mengesan keadaan kesesakan lalu lintas dan laluan terbaik untuk pemandu motosikal mengguna peta GPS dalam komputer.

"Saya mahu membantu negara ini membina generasi lebih baik dengan membantu ibu bekerja menghantar susu badan untuk bayi di rumah," kata Nauval, 40, yang percaya khasiat susu ibu tidak dapat digantikan dengan susu tepung.

Jumlah wanita yang berbuat demikian jatuh kepada 38 peratus pada 2007, kata pakar kanak-kanak yang juga perunding susu ibu, Yulianto Santoso Kuniawan.

Kebanyakan ibu menerima maklumat mempromosikan susu formula atau sampel ketika masih berada di hospital selepas bersalin tetapi Kurniawan berkata, hospital perlu mempromosi susu badan terutama bagi meningkatkan daya tahan badan bayi secara semula jadi. – Reuters
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wednesday, January 18, 2012

Antara senarai nie..mesti ada yang korang buat masa kecil...

Assalamualaikum ...
 
Anda pernah buat salah satunya masa kecil:

1. Buka kipas meja, cakap depan kipas nak dengar suara bertukar.

2. Naik kereta, tengok bulan & ingat ... bulan ikut kita.

3. Naik basikal,boleh lepas tangan dari 'handle', rasa hebat.

4. Masa sekolah, ada orang bagi milo free, lepas ambil sekali, menyamar jadi orang lain, beratur ambil air lagi.

5. Lukis burung guna huruf 'v'.
6. Lukis matahari di penjuru atas kertas lukisan dan antara bukit.

7. Masa kecil, fikir bentuk hati yang sebenar macam ni --> ♥
8. Tutup peti ais dengan perlahan, sebab nak tengok bila lampu dia mati.
 
 
 
tergelak bila baca...hahahah....rasa semua buat kecuali no.4..sebab tak suka sangat air Milo + bukan berani sanagt ponnn...
 
 
 

Gembiranya bila Casey Subramaniam approve saya di FB ^_^

Assalamualaikum ...





dah lama tak dengar khabar Casey...Cuma lagu dia je berkumandang kat radio..suka dengar lagu Jangan Ada Benci .. Seribu Impian pun suka jugak..

Casey pun dah ada anak..comel anak dia...sebijik macam muka Casey...tapi segan la yaya nak minta izin copy paste pics kat sini..kalau korang nak tengok pics add la dia kat FB...hehe...

ermm...yaya tak reply pun coment dia kat FB tu...tak terkata sampai tak tau nak balas apa..kihkhih...ada idea ???

Tuesday, January 17, 2012

Kek Marble

Lama dah tak buat kek marble..bila tengok kak rozie buat teringin nak buat...dulu buat dengan mak,sekarang buat dengan wafiq...memang excited budak tu..time nak melapis kek tu la part paling best...kita baru nak letak warna hijau dia sibuk suruh letak pink..baru nk letak pink dia sibuk suruh letak yellow colour....yaya buat malam...malam tu simpan dlm peti ais dulu...wafiq bangun tdo pagi terus berlari pergi kat oven cari kek..hehe....suka tengok wafiq makan..sampai terpejam mata...next time boleh buat lagi sbb kek marble nie simple je cara buatnya..bahan-bahan pun senang....


Yaya guna :


250 gm buttercup

200 gm gula kastor kisar halus

220 gm tepungnaik sendiri MFM

5 biji telur gred B

3 sudu besar susu pekat

3/4 cwn air suam

Esen vanilla

Pewarna hijau,kuning,pink


Cara-cara :


Pukul butter + gula hingga kembang...seterusnya masukkan semua bahan-bahan lain kecuali pewarna..lepas dh blend semua asingkan adunan kpd 3 bahagian..letak pewarna berasingan utk setiap adunan..letak dlm loyang adunan bewarna td gilir- gilir ke dalam loyang...bakar pada suhu 180c selama 45 minit atau sehingga masak (bergantung pd oven masing-masing...


Kek kalau letak dlm peti ais dulu sebelum mkn memang best..bila dah tambah susu pekat tu bila mkn mmg terasa kelembapannya.....selamat mencuba...^_^






Published with Blogger-droid v2.0.1

Monday, January 16, 2012

16.01.12 - 2 tahun sudah

Assalamualaikum ...


Yaya pernah bg tau yaya buat blog nie masa umur wafiq 6 bulan..genap2 enam bulan...

hari nie Wafiq dah 2 tahun 6 bulan..maknanya dah 2 tahun berblog....tapi 6 bulan pertama tak aktif pun...alhamdulillah..suka berblog nie...ada ramai kawan..walaupun cuma di alam maya terasa seperti dah lama kenal..dekat di hati....nak list kat sini kan tercicir pulak nama...pendek kata terima kasih kpd semua yang sudi singgah sini, drop komen...tanpa korang semua tentu dah hilang semangat nak berblog...

tak ada apa yang boleh di banggakan..trafik pun sekadar itu aje..ada pembaca pun dah suka sangat..mmg yaya tak terlintas langsung pasal trafik or $$$$$ ....tak caya meh nak tunjuk pageview blog kesayangan yaya nie...


 kawan-kawan lain PV 4K sehari... yaya ? relax jer 4K sebulan..kehkkeh..ada kesah ? takkk .....



 nie antara entri yg telah terglemer secara tak sengaja


nuffnang yaya camne ye..nak tau ke...erkk..segan pulak rasanya ...hehehe..ok..dengan 'bangganya' .....


hhehee ...sikit je....  tapi tak pe..dah kira bertuah ada ernings untuk org yang tak berusaha kejar trafik macam yaya .... ^_^


BE yg sedang running ....

semenjak dua menjak nie baru BE sudi singgah ...nie pun sebab jasa korang jugak..rajin singgak kat sini...up kan PV..kalo tak xde la cik nuff tu sudi pandang blog sepi yaya nie ....


ok la...sekali lagi terima kasih yang tak terhingga buat korang semua...followers..silent readers ....harapnya kita sentiasa kekal rapat walaupun tak bersua..keep blogging !







Thursday, January 12, 2012

Vitamin C + Udang = MATI (Meracun diri sendiri)

Assalamualaikum ...


Kejahilan meracun diri sendiri

Seorang wanita tiba-tiba mati dengan tidak disa...ngka-sangka dengan tanda-tanda pendarahan dari telinga, hidung, mulut & mata. Selepas bedah siasat awal ia disahkan bahawa kematian disebabkan keracunan arsenik.

Dari manakah arsenik yang datang?

Polis melancarkan siasatan secara mendalam dan meluas. Seorang profesor institusi perubatan telah dijemput untuk datang membantu menyelesaikan kes itu.

Profesor dengan berhati-hati melihat kandungan dari < h. Dalam kurang dari setengah jam, misteri itu dapat diselesaikan.

Profesor itu berkata: 'simati tidak membunuh diri atau dibunuh, beliau meninggal dunia akibat kemalangan dari kejahilan!'

Semua orang hairan, mengapa kematian akibat kemalangan dari kejahilan?

Profesor itu menjelaskan: 'arsenik dihasilkan dalam perut si mati.' Si mati yang mengamalkan pengambilan Vitamin C setiap hari, yang dengan sendirinya tidak menjadi masalah.

Masalahnya ialah bahawa dia makan sebahagian besar udang semasa makan malam. Makan udang tidak mendatangkan masalah dan tiada apa yang berlaku kepada keluarganya walaupun mereka telah sama-sama udang. Walau bagaimanapun, pada masa yang sama si mati juga mengambil vitamin C ', itulah yang mendatangkan masalah!

Penyelidik di University of Chicago di Amerika Syarikat, mendapati selepas melalui uji kaji, makanan yang seperti kekerang lembut (shell) mengandungi kepekatan yang lebih tinggi lima sebatian arsenik kalium.

Makanan itu segar dengan sendirinya tidak mempunyai kesan toksik terhadap tubuh manusia.

Walau bagaimanapun, dalam mengambil vitamin C, tindak balas kimia berlaku dan asal unsur-unsur bukan toksik berubah kepada unsur-unsur toksik.

Keracunan arsenik mempunyai peranan magma dan boleh menyebabkan kelumpuhan kepada saluran darah yang kecil. Oleh itu, orang yang mati akibat keracunan arsenik akan menunjukkan tanda-tanda pendarahan dari telinga, hidung, mulut & mata. Oleh itu sebagai langkah berjaga-jaga, JANGAN makan udang apabila mengambil vitamin C '.



dah lama tau tentang pantang nie...cuma ada masanya terlupa...pagi kelmarin yaya mkn vitamin C...tengah hari lunch dgn udang size sederhana (10ekor !) tp syukur alhamdulillah masih panjang umur...cuma ada rasa pening kepala sampai ke malam ... berlanjutan sampai esoknya...tapi still tak terlintas sakit kepala nie mungkin kerana Vitamin C + udang ! sampai la yaya terbaca artikel nie lagi sekali hari nie kat FB... mungkin yaya minum air masak yg banyak membantu meneutralkan toksik dalam badan...(kesimpulan sendiri..)

nampak gayanya lepas nie yaya kena pantang udang dah sebab setiap hari ambil vitamin C dan B Complex...



pssttt....teringin nak makan vitamin E ..tapi apa kan daya ahkak mu ini merancang untuk preggy....dan info tambahan untuk korang vitamin E tak boleh diambil bg mereka yg merancang untuk mengandung ataupun di awal kehamilan sebab kadar antioksidan yang agak tinggi..dikhuatiri si ibu akan mengalami risiko keguguran. Biasanya diawal kehamilan, imunisasi ibu memang rendah kerana hendak memberi laluan bayi membesar dalam rahim si ibu. Pengambilan vitamin yang meningkatkan antioksida boleh memberi risiko keguguran pada janin tadi. Maka, vitamin yang tidak boleh diambil seharusnya dihentikan sebaik sahaja mengetahui si ibu telah mengandung.
jd kesimpulannya :

1) jgn makan udang sekiranya mengambil vitamin C !

2) jgn ambil vitamin E sekiranya merancang utk hamil ataupun dah hamil !







EDIT :

Arsenik. Arsenik ni jika diperhatikan di periodic table bawah ni, ianya berada pada group yang ke 15. Maksudnya Arsenik ni merupakan sejenis element.

Seperti apa yang kita pelajari pada Kimia di tingkatan 4, pengertian elament ialah;

An element or chemical element is the simplest form of matter in that it cannot be further broken down using any chemical means.




Maksudnya, Arsenik merupakan sejenis element.Element tidak boleh terbentuk oleh dua benda ataupun lebih, kerana iannya telah pun berada dalam bentuk yang paling ringkas.

Sama jugalah dengan emas iaitu aurum. Emas tidak akan terbentuk oleh gabungan dua bahan atau lebih. Manatahu lepas ni keluar pula artikel keracunan emas gara-gara makan Ayam panggang dan Vitamin  C. Siapa tahu kan. :)
sumber : SINI



banyak fakta pulak kan...mana satu boleh percaya ntah...tp dah ada kekeliruan macam nie...hati hati sajalah bila makan udang dan vitamin C...






Ainol Novo 7 Advance

Assalamualaikum....


Korang tau tak ape tu Ainol Novo 7 Advance ? Cuba sebut Samsung Galaxy Tab, I pad,..sure semua tahu...sebenarnya ainol tu pun sejenis tablet jugak...tak glemer pun sebab barang murah...produk China...

Sebenarnya tu kepunyaan suami..semalam baru dapat..asalnya mr.tmfs cakap dia nak beli tablet murah untuk wafiq...eh ntah cmne ntah dia pulak yg guna...tp mcm tak jd bg wafiq..bg pinjam sekali sekala je kut..kan abg? hihi...tp ok la sbb semalam wafiq tak sentuh pun HTC Flyers yaya...duk main tablet yg baru sampai tu je..





Full Android Market ... tp mr.tmfs guna tablet nie untuk baca file pdf je..duk terlentang tergolek pun still boleh baca..katanya lenguh pinggang dah mengadap desktop or laptop lama-lama...hmm..

Wafiq nak kelek ke sana ke mari pun tak bimbang..kalau dikeleknya HTC flyers yaya tu was2 yaya..andai terlucut dari tangan nak menangis pun ibu tak mampu wafiq oii..Si Ainol nie mr.tmfs beli dgn harga RM299..tapi ofis mate yaya ada beli Ainol Basic tp dgn harga RM450..erkkk.....

Wednesday, January 11, 2012

2 liter sehari



Jumlah air masak/putih yg diperlukan oleh badan ialah 1 liter untuk setiap 25kg berat badan kita...berat yaya dalam 52 kg..jadi setiap hari yaya kena minum air masak dlm 2 liter....


Bekas kat atas tu utk 1.8 liter..setiap pagi sampai ofis je terus ke pantry ambil air...dlm pukul 4 ptg habis la air tu...dulu masa breastfeed wafiq mmg paksa diri minum air masak banyak-banyak..after wean off dh jadi malas...satu bekas tu  2 hari baru habis..


Masuk tahun 2012 dah insaf...hehhe....almaklumlah tahun nie i dah 3 series...kulit kena jaga..wakakaka...haha....


Jom kawan-kawan semua...kita pakat telan air masak banyak2.. telan banyak keluar pun banyak....huhu....before lunch 4 kali i ke toilet u....hahha..xpe....dugaan kecik je tu.....nasib baik toilet dekat.....tak mo tahan kencing ye..bahaya...


Published with Blogger-droid v2.0.1

Tuesday, January 10, 2012

Hantu Raya

 
Assalamualaikum ....
 
 
 
Pernah dengar cerita tentang hantu raya ? orang kata orang dulu2 ada yg membela hantu raya...orang kata laa...yaya pun tak de kenal sape-sape yg bela hantu raya nie nak korek rahsia..(erkk..tak kenal pun tak pe..) andaikata tuan dia tu keje nelayan..turun ke laut..tapi kita masih nampak tuan dia tu ada di rumah...hantu raya la tu...jaga rumah katanya...hihi...
 
kiranya hantu raya nie menyerupai rupa tuan dia...tapi kalau tuan dia meniggal dunia hantu raya tu kiranya berkeliaran la ye ? ke macam mana ? ada sesiapa tau ? hantu raya tu still menyerupai tuan dia atau boleh ikut muka sape-sape yang hantu tu suka ?..kihkih...
 
al-kisahnya....
 
ada sepasang suami isteri nie...menyewa sebuah rumah...tapi si suami nie asyik kena kacau dengan hantu dipercayai hantu raya(tuan dia dah meninggal)...diceritakan hantu raya nie berkenan dengan bini dia...(erkk..)...jadi si suami nie kerap kena ganggu..meracau-racau..dek kerana tak tahan kena ganggu dorang pindah menyewa kat tempat lain...tapi kat rumah baru pun gangguan tu tetap ada...hantu raya tu ikut bini dia...
 
ermm...
 
dengar macam parah jugak kan...hantu raya tu menjelma macam muka suami dia..sampai isteri confuse mana hantu mana suami...suami kena ganggu, isteri ketakutan...
 
 
 
info mengenai hantu raya
 

Hantu Raya dalam budaya Melayu, merujuk kepada sejenis makhluk halus dan perkara tahyul. Ia dikatakan terdiri daripada golongan jin atau syaitan, yang dipelihara bagi tujuan membantu tuannya melakukan kerja dan juga bagi memudaratkan musuh. Pemeliharaan makhluk halus ini dikenali sebagai saka. Dinamakan Hantu Raya bersempena saiznya yang besar seperti penggunaan dalam bahasa Melayu Balairaya, jalanraya dan sebagainya

Hantu Raya akan dikawal oleh pemiliknya yang boleh menyuruhnya melakukan apa-apa juga jenis kerja berat. Hantu Raya juga boleh disuruh oleh tuannya bagi merasuk seseorang. Hantu raya mempunyai keupayaan menjelma sebagai manusia biasa atau haiwan lain, dan biasanya Hantu Raya akan menjelma sebagai tuannya.

Hantu Raya yang dipelihara itu akan perlu diberi makan sebagaimana yang dipersetujui. Biasanya makanan yang disediakan dikenali sebagai acak / sajian termasuk telur, ayam panggang, pulut kuning dan sebagainya. Sekiranya tidak dijaga dengan baik dan diberi makan, Hantu Raya yang kelaparan itu akan menyerang tuannya.

Hantu Raya biasanya perlu diwarisi, dan sekiranya tidak diturunkan kepada waris, tuannya akan menjadi bangkai bernyawa. Tubuhnya mati dan berbau busuk, tetapi apabila hendak dikebumikan, ia akan bangkit seperti hidup. Selain itu, ia akan makan dengan lahapnya apabila diberi makan.

sumber : Wiki

 

 

 

 

 

 

Wednesday, January 4, 2012

WW : Berkenaan bayi, apa yang boleh dan apa yang tak boleh ^^

Tuesday, January 3, 2012

Keropok Goreng vs Roti Bakar

Assalamualaikum....


Relax je wafiq makan keropok goreng....siap cicah sos cili lagi...pedas? Tak de maknanya..kalau pedas sikit-sikit wafiq boleh tahan lagi....


Lepas habiskan keropok..ini pula yg dibedalnya....


Roti bakar....berselera betul dia makan...tak hirau org dah..siap buat sign good saje kat akak-akak kat kedai tu..thumbs up kiri dan kanan tu....sengih je akak-akak comel..berkali-kali wafiq tunjuk good....


Keropok licin....roti pun licin..... So kira seri 1-1......^_^

Monday, January 2, 2012

Berehat sebentar dengan ...

 
Assalamualaikum ...
 
 
dah dekat 4.30..lagi setengah jam tamatlah office hour untuk hari nie...time petang-petang gini energy dah nak habis...so berehat sebentar dengan...blog.... ^^
 
cukup rindu dengan blog nie...sehari kalau tak buka tak sah..tapi tu la..kadang tu buka je tapi tak sempat nak buat entry pun...blogwalking lagi la...nie pun taip entri guna emel..emel ofis pulak tu...haha...emel ofis mmg on setiap masa...nak guna emel yahoo malas pula nak login...
 
buat teman-teman blog semua...malam nanti yaya singgah blog korang..itu la masa paling ideal..kat tempat keje dah tentu sibuk bekerja....harapnya mata nie tak cepat layu....hihi....
 
ok...sambung keje......^^
 
 
 
 

Sunday, January 1, 2012

Semoga Ada Rezeki Itu

 
Assalamualaikum ...
 
 
Sedikit blur untuk buat entri pertama tahun 2012...bukan tak semangat cuma macam biasa ...tak berkesempatan...point tu banyak..cuma masa tak mengizinkan untuk olah semua tu...
 
welcome 2012 !
 
wafiq pun tahun nie dah 3 tahun..dah sampai masa untuk jadi abang...semoga tahun 2012 nie ada rezeki anak buat yaya...sekarang wafiq cukup 'enjoy' ..  naik semput melayannya..kadang tu terbabas jugak kesabaran.. cepat jugak tangan nie nk 'ngap' pipi dia...aduh yaya....walaupun pukul manja tapi tu sebenarnya tak elok...tapi dalam 3 4 bulan nie yaya banyak membaca tentang cara mengawal kerenah anak..setiap kali rasa nak marah..cepat2 tarik nafas beristighfar..nak pukul pun dari lutut ke bawah je..biasa pap tangan nie kat bahagian pampers dia..
 
agaknya la kan ....
 
kalau dah ada adik mungkin kurang sikit ragamnya .. jadi abang penyayang gitu.. hihi..wafiq cucu sulung..belah yaya dan juga belah suami .. ramai la orang manja kan dia..semalam.. bukan kemain susah lagi nak tukarkan pampers dia...yaya cakap kat dia..
 
'cepat tukor pet-pet .. nenek maroh tu ....'
 
tau apa dia balas ...
 
'dok la..nenek dok maroh..nenek sayang Wafiq kan.....'
 
 
 
alahai anak bertuah...mulut memang petah....bukan setakat mulut .. kaki kamu pun bukan main lajunya..dah pandai main hentak kaki mengamuk..tambah pula cukup ligat sepak bola..tak kira masa...belum sempat sang ayah masuk rumah setelah penat bekerja seharian..anak dah laung ' jom ayah! main bola...'
 
dan sekarang ...kami berdoa agar ada rezeki itu.....tak kisah la bertambah hiruk pikuknya..menangis sana menangis sini ...semua tu ragam anak..juga penambah seri......
 
teringat keletah Wafiq minggu lepas..
 
'ibu...ibu punya..' sambil tunjukkan kerongsang yaya..hilang dan Wafiq jumpa celah sofa..
 
'terima kasih Wafiq...' ucap yaya..
 
'sama-sama ibu..' Wafiq balas...
 
'sayang Wafiq..' sambung yaya lagi...
 
'sayang cucu-cucu opah...' balas Wafiq... (pengaruh upin-ipin la nie...)
 
 
anak ibu....kehadiranmu menceriakan hidup ibu dan ayah .... tak kira betapa nakalnya kamu...ibu tetap sayang kamu.......
 
 
 
 
 
 
 

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...