FB

Sunday, December 30, 2012

Resepi Durian Crepe Terbaik Konpem Jadi

Bismillah...

Assalamualaikum ...

Walaupun dah muncul pelbagai perisa - stoberi, jagung, oreo, coklat, anggur - tapi durian crepe tetap menjadi pujaan hatiku ..kihkih..makan crepe-crepe yang lain tu tak mampu nak membuatkan yaya angau..tapi bila makan durian crepe..rasa nak lagi dan lagi ...

ini resepe durian crepe terbaik dan konpem menjadi..dah ramai yang cuba resepi nie..daripada asyik membeli aje belajar-belajar lah membuatnya sendiri (berkata pada diri sendiri..hehehe) .. tak payah mana pun ....



jom tengok resepi :

RESEPI DURIAN CREPE
Oleh: Eyna Haneyna



Bahan-bahan untuk kulit :
(InsyaAllah kulit jadi licin, tak melekat dan cepat masak) 


- 20gm tpg gandum
- 20gm tepung ubi
- 10gm tpg kastard
- 10gm tpg jagung
- 1 biji telur
- 1 sk minyak masak
- 1 sb gula halus
- 40 ml susu cair
- 150 ml air
- pewarna kuning
- perisa durian



 Cara Membuat:


- masuk semua bahan dalam mangkuk..sebatikan dengan whisk dan tapis..kalau pekat just tmbh air sikit..
- boleh juga blender..cuma sedikit berbuih..kene hilangkan buih2 tu dulu untuk elakkan crepe akan berlubang bila byk buih..
- ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yg dipegang..
- layangkan kuali agar adunan sekata..
- masak atas api kecil..
- masak hingga kering..angkt..tak perlu terbalikkan masa angkat tu





Bahan-bahan untuk filling :

- 150ML FRESH CREAM diputar hingga kental..(boleh mix sekali dgn 2 sb isi durian)
- isi durian..


Cara Membuat :


- letakkan fresh cream, letak isi durian ..dan letak lagi fresh cream di atasnya..
- lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah..
- siaapp.


Sumber : BUKU RESEPI



Selamat mencuba ....




.

16 comments:

  1. saya da berapa kali nak cuba..beli durian tak sempat cuba da habis.. hahaha..

    ReplyDelete
  2. Salam,sy guna resepi ni juga aritu. Crepe dia lembut.sedap

    ReplyDelete
  3. sy kan serius blm cuba lagi nth kt mn nk cr area klia n salak tinggi ni hah.kena g kl kot huhu.ada sorg kwn tu dia dpt 2 box,konon satu nk smpn utk sy,elok 2 hr lps tu,ms nk bg sy,durian crepe dh bertukar jd TEMPOYAKKKKKKK CREPE huwaa!pttnya dia kn bg sy cpt sbb klu dh lbh seminggu mmg arwahlah durian crepe tu hah ngehhhh ^^

    ReplyDelete
  4. lum cuba lagi..tapi akak akan cuba gak la...

    ReplyDelete
  5. assalam..sye bwu nk cbe..p nk tye kan.. sukatan tuk minyak (sk) tuh ape??
    dengn gula..sb??ape tuh??

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum..akk..sye bwu nk cbe buat..tapi nk tye kan..sk dan sb tuh ape??
    1 sk minyak dan 1 sb gula..
    sye xphm sk and sb tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sk tu singkatan untuk sudu kecil.
      Sb tu pulk singkatan untuk sudu besar.

      Delete
    2. Sedap resepi nie... baru je cuba.... gebu n lembut je kulit creep...

      Delete
    3. Sedap resepi nie... baru je cuba.... gebu n lembut je kulit creep...

      Delete
  7. Sedap resepi nie.... n thanks sudi kongsi resepi nie yaya....

    ReplyDelete
  8. wah... sedappppp
    nice
    sudi sudilah ke blog sye http://ohsupplements.blogspot.com/

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...