Thursday, December 20, 2012

Buat adik-adik lepasan PMR ...

Bismillah...

Assalamualaikum ....

Semalam dah keluar keputusan PMR .. nak ambil result perasaan dan macam kena hantar berperang .. yang tak belajar..relak jer..susah hati memang tak..bergelak tawa lagi..budak-budak sekolah yang suka ponteng area rumah yaya la contohnya..memang tak ada perasaan budak-budak tu..result k.o ke ape ke tak de masalah..tak nampak masa depan lagi tu...

yang belajar siang malam nie jangan cakap la.. seminggu sebelum result pun dah tak ketahuan hala..makan pun tak berselera..dapat result cemerlang alhamdulillah..berbaloi dengan usaha...tapi janagn lalai ye adik-adik...ni baru PMR..bimbang juga kalau UPSR straight A's..PMR straight A's..naik tingkatan 4 ber'honeymoon' sakan...tak kata orang,adik bongsu yaya tu lah..buku campak tepi,tapi Alhamdulillah result akhir tahun nie tak la teruk sangat walaupun tak cemerlang..nasib baik ko insaf cepat dik..tingakatan 5 tak leh main-main dah..



tapi kalau dah bersungguh-sungguh belajar..result tak menyebelahi nak buat macam mana..mak ayah tak akan kecewa..mak ayah tak akan marah..sebab dia tahu anak mereka dah berusaha..cuma setakat itu rezekinya..

jangan sedih-sedih tau..perjalanan masih panjang..banyak exam lagi nak kena tempuh..lagi 2 tahun SPM pula..yang nie exam besar...exam penentu. jadikan kekecewaan korang terhadap result PMR sabagai pendorong..time nie balas dendam betul-betul tau!

Paling penting aliran yang nak kena pilih masa tingkatan 4..kena pilih betul-betul..jangan ikut trend..ikut kemampuan diri..kalau rasa tak boleh pergi dengan subjek sains jangan ikut kawan masuk kelas sains tulen..diri sendiri tahu apa minat dan apa cita-cita...


*buat anak saudara yaya (anak abang)...Nurul Nadia Syuhada..dah ok dah resulut 7A 2B tu...jangan sedih2...dan sorang lagi anak saudara(anak kakak)..Nazatul Asyikin..sampai bila nak berahsia hah?!






.

7 comments:

  1. tahniah...sape yg kurang berjaya tu boleh cuba lagi time spm nnti.

    betul tu kak, kena ukur di badan sendiri lah..jgn ikut kawan2 n mak bapak..diri sendiri yg nak belajar.ikut kemampuan diri sendiri.

    sbb saya rasa ramai makbapak yg tentukan pilihan anak2..sampai tertekan budak2 tu. dah lah ramai yg pandai skrg

    ReplyDelete
  2. adik sye alhamdulillah straight A tp dier sendiri ckp mmg xyakin ms amik result, dh rezeki Allah bg, yg penting dh usaha. Kalau yg x dpt tu, x semestinya dunia dh berakhir, sye pun dulu golongan yg sederhana je, xlh straight A tp alhamdulillah kat universiti Allah tolong, yg penting usaha jugak, Allah yg tentukan segala-galanya....

    ReplyDelete
  3. Anak kakcik semalam menangis2 telefon bagitahu keputusannya. Ingatkan dah gagal terus ke apa (dia memang tak masuk kelas tuisyen dengan sesungguhnya dan kerjanya asyik mengadap laptop/iPad atau 'main masak2'). Taklah teruk sangat = 1A, 6B dan 1D... hmmmmm....

    ReplyDelete
  4. saya bukan tak sokong bebudak yg kejar 8A tu..tapi kalau sampai kata 7A 2B tu tak cemerlang..saya rasa sedih..sistem kita terlalu exam oriented.. sedangkan ramai yg dapat cemerlang masa sekolah ni bila betul2 dalam masyarakat tak berapa nak cemerlang pun..kalau dah dapat 8A tu bagus la.. tapi kalau tak dapat pun ada banyak masa nak baiki..

    ReplyDelete
  5. adik shima? .... hemmm... 1A.. kwn baiknya 4A.. Bila ditanya naper tak lawan sama2? dia ckp tgu tahun depan la huhuhu...

    ReplyDelete
  6. Cemerlang atau buruk result nya, perjuangan tetap akan diteruskan..perjalanan masih jauh...:)

    ReplyDelete
  7. ya..perjalanan masih jauh..tak boleh sedap ati sgt masa pmr.

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.