Thursday, November 1, 2012

tercekik tulang ikan?


Assalamualaikum....

Waktu makam malam semalam, mr tmfs tercekik ikan..ikan kecik je pun...ikan goreng selar kuning...dia dah selesai makan tapi lepas tu nak ratah ikan goreng lagi... Masa tu awak lagi..belum jam 8 malam..ajak pergi klinik tak nak..ye lah, yaya dah kepal nasi, dah bg air selawat tp tak lepas lagi tulang tu..dia kata tak kan lekat tulang nak pergi klinik jugak..

11.30 malam...yaya ajak mr.tmfs ke klinik..kali ni dia setuju..tak tahan sakit sangat lah tu..kami ke Pusat Perubatan Intan..bila jumpa doktor, doktor suluh tapi tak nampak apa pun.. doktor minta pergi ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) bahagian kecemasan.

Pergi pula kami ke hospital..dah bertahun tak ke bahagian kecemasan..bahagian kecemasan pun dah beralih tempat..menggagau jugak mencari..bila dah daftar, tunggu sekejap..kena jumpa Pembantu Perubatan dulu (MA) dulu..lepas tu baru MA pass ke doktor..doktor check pun tak nampak apa..last kena buat x-tray..dua kali juga kena x- tray sebab yang 1st time tu result x-tray tak nampak benda aneh pun dalam anak tekak..kali kedua x-tray pun stil tak nampak apa..huhu..laki den nie betul ke tercekik tulang?

Lepas tu kena jumpa doktor lagi sekali...doktor pun sahkan memang tak ada apa-apa....haiyaa...apa main nie mt.tmfs...yaya dah menguap berbelas kali dah nie..mengantuk..hihi...



Doktor pun rasa pelik bin ajaib jugak...result semua NO NO .. sihat walafiat ler tu..ke mana la tulang ikan tu menyorok..tp tonsil membengkak sedikit..dah keluar surat rujukan tu maknanya hari nie kena pergi HSNZ lagi..jumpa doktor lain pulak agaknya..

Tak dapat la.nak temankan mr.tmfs..kerja kan..semalam pun jam 2 pagi baru sampai rumah..harap-harap tak ada apa la..mr.tmfs tu kalau sakit manjanya over...hehe...





Published with Blogger-droid v2.0.9

9 comments:

  1. alahai..seksanya..kat celah mana la tulang tu tersangkut.. semoga cepat hilang bengkaknya tu..

    ReplyDelete
  2. tosei begkak bole demam tu.. nasib baik xde da tulang ikan tu.

    ReplyDelete
  3. hehe..sy pun pernah tercekik tulang..smpi gy klinik ah suh doktor cabut tulang tu..hehe

    ReplyDelete
  4. Dah kat dalam kawasan tonsil memang susahlah nak nampak. Kesiannya. Harap tak melaratlah..

    ReplyDelete
  5. nk telan air liur pun sakit.siannyer dah ke sana sini still x nmpk apa.moga cpt sembuh hubby yaya tu ye

    ReplyDelete
  6. Mungkin betul tak tercekik tulang pun...Maybe hanya jangkitan tonsil ( tonsilitis). Sebab simptom tonsilitis boleh ada rasa sakit tekak, seolah olah tercekik..

    ReplyDelete
  7. bahayanya..dulu ada petua kalau nk ilangkn tercekik tulang tu, tp lupa lh

    ReplyDelete
  8. Salam Yuyu..

    Kesian suami tercekik tulang. Kalau masih terasa, baik jumpa dengan doktor pakar ENT. Sebab dulu kakak saya pernah tercekik tulang ikan terubok. Kami pergi ke Hospital Besar Ipoh, dah la berjam menunggu, dah sampai giliran, mesin x-ray rosak, terus doktor bagi pain killer sebab dia check takde apa2. Mana boleh bagi pain killer kalau tulang tu masuk ke dalam terus ke jantung lagi bahaya. Kakak dah perit sakit tidak selesa sebabkan tulang tu mencucuk dalam tekak. Kami pon pergi ke Klinik Pakar ENT. Pakar tu tarik lidah, gunakan alatannya dan dapat mengeluarkan tulang tu. Kena RM97. Hihihi. Tapi tulah cuma nak berkongsi pengalaman.

    Apa2pon DONE FOLLOW

    Blog Qashmere
    Style Me Gorgeous By Qashmere

    Take Care Sis...

    ReplyDelete
  9. alahai... tulang 'lutsinar' kot.. saja lawak,..

    harap2 x da benda dan betullah org llki ni manjanya over sangat2,..

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.