FB

Thursday, September 20, 2012

Cara saya ajar anak mengenal nama sendiri

Assalamualaikum ..

harap-harap keyboard wireless ni dapat bertahan sekejap..last guna pc masa entry sebelum ni..tengok la..lamanya tak on pc kat dalam bilik ni..time tu bateri dah weak sangat..tekan huruf kat keyboard ketang-ketung 5 6 kali pun tak keluar-keluar...

*huh..lama tak update blog..serius kekok*

yaya perasan masa awal tahun nie ..masa 1st time hantar Wafiq kat playgroup..teacher ada guna sticky paper buat jadi nametag..lekat kat baju..masa 2nd time pergi teacher ada tanya 'mana satu nama Wafiq'..hah..hentam saje Wafiq ambil nama orang lain..hihi..masa tu dia 2 1/2 tahun...baru perasaan, yaya belum ajar Wafiq kenal nama dia sendiri...

lepas tu yaya usaha la sikit-sikit  nak ajar Wafiq cara kenal nama..alphabet tu boleh la dia ingat..tp ari nie ingat..minggu depan dah tak ingat..gitu la..skang dah ok..tapi kalau jarang tanya..mmg tak berapa nak jelas la butir hurufnya tu..pasal nama dia pulak yaya tak ada la bg dia cam nama panjang..setakat WAFIQ je...

bila search internet..terjumpa banyak juga kaedah...

Antaranya yang yaya ingat (dah 10 bulan berlalu..mmg lupa..lagipun tak catat apa pun...):

1) tulis nama anak..tampal kat dinding, pintu bilik, etc
2) tulis nama anak..guna straw atau batang lidi, buat bendera kecil..kasi cantik..letak dalam pasu atau ape saje bekas..

*lorrr..2 kekdah jer ke yang aku ingat....

tp..tak pe la kan..korang boleh je buat apa2 je cara bagi anak tertarik..yang penting bagi tau anak tu nama dia dan letak kat tempat anak senang nampak..

dan ini cara yaya...

1) guna cover yg clear tu..letak kertas kosong di bahagian tengah ..stapler bahagian tepi yg lebar tu..bahgian tepi yg memanjang jangan di stapler..senang nak masukkan kertas

2) bahagian belakang pun kena ada cover plastik clear tau..yaya letak nama penuh Wafiq...

 3) yaya guna 2 kertas yang size kecil..masukkan bawah plastik cover..atas kertas tu yaya tulis nama dia..satu nama yang ditulis secara dot dot..satu lagi straight line..yang dot-dot tu biar dia ikut ..yg staright line tu untuk reference anak..Wafiq 10 minit pertama je fokus..tak pe..10 minit yang bermakna..

 kemudian..dah start sesi contengan dah..haha...tapi yang bagusnya..guna plastik cover je kan..menulis guna magic/marker..anak conteng ibu ambil tisu dan lap...

semangat belajar pendidikan seni..hhahha...tak ape nak..ibu boleh recycle berjuta kali 'alat bantu mengajar' tu...


sebenarnya...yaya tak mulakan dengan terus menulis nama anak..start dengan sesi main-main dulu..lukis bintang, lukis bulan,pokok,kereta,rumah.. sekejap lukis sekejap padam,pastu anak pula yang 'melukis'..nak bagi anak rasa 'relaks' dulu...

lepas tu baru perkanalkan dia dengan nama dia..sambil dia menekap, boleh refresh alphabet...boleh menyanyi...
'ants on the apple.. a a a ... ''a'' is the sound of A...'
'five flamingos' ... f f f...''f '' is the sound of F...'
lagu feveret dia nie...ada kat youtube...
yaya yang mak budak nie pun suka phonic song..kih kih

tapi ibu kena rajin la..kena buat selalu sampai anak dah kenal dengan nama sendiri..memang tak makan masa lama pun nak ajar anak kenal nama...bg yaya cara nie berkesan..

selamat mencuba...


*eh..tak hang la pulak keyboard nie..ke mr.tmfs dah tukar bateri?..^_^







.


10 comments:

  1. kalau nama anak panjang..sian budak tu nak menghafal n tulis kan. emm waiz a,b,c pon x lepas lagi..
    nape jrg updated blog, kak pr pon sama..bizi ek

    ReplyDelete
  2. wah...bagusla kk yaya.. nnt bole la praktikkn utk bakal ank sy..hehe

    ReplyDelete
  3. kalo anak sy mesti conteng kt tangan ni marker tu..tp tips yg bagus skali

    ReplyDelete
  4. InsyaAllah, bila ibu tak jemu mengajar, anak tidak akan susah belajar. :)

    ReplyDelete
  5. anak2 zaman sekarang namanya panjang2..kesian pulak rasanya.. (anak sendiri pun panjang jugak namanya..hahaha)

    ReplyDelete
  6. anak sy bru 5 bulan..tampal je la ek nama die.biar cpt sket blajar...ekekekeke..

    ReplyDelete
  7. baru saya taw nak ajar budak2(anak)kenal nama pun ada cara...:)

    ReplyDelete
  8. waaaaaaa.. mcm tu ye.. nnti da ada ank leh bt mcm kak yaya. huhu

    ReplyDelete
  9. tak penah pun tau ade cara2 nak ajar. biase duk sebut2 je kat budak kecik. lame2 die ingat. :P

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...