FB

Wednesday, August 1, 2012

Bila rasa nak makan...

Assalamualaikum ...

Yaya nak salahkan sape ye? bukan menyalahkan la...mmg dah lama tergoda tau..ari tu pernah buat sekali puding jagung lapis biskut tp jd cam lembik-lembik sikit..tapi bila adik Puteri Iqa Izyan tayang puding jagung dia teringin nak cuba lagi sekali..

gambar kecik je..tak mo la yg menegoknya makruh puasa..hihi

iqa..akak tambah sos sos kastard..mmg mabeles ah...petang semalam sampai rumah 6.20 .. terus yaya buat puding nie..tapi tak sempat makan untuk berbuka la..lepas tarawikh baru makan..makan dgn sos kastard yg sejuk tu..sedap.

jom semak resepi..akak copy paste je laye dari blog Iqa...yaya tengok kat blog2 lain, kat my resepi..pun guna resepi nie jugak...

Bahan-bahan:

1 cawan tepung kastad
3/4 cawan gula
1 1/2 cawan susu cair
3 cawan air kosong
1 cawan jagung manis

pssstt, tepung kastad tu kasi lebih sikit 2-3 sudu besar plus, kurangkan sikit air. sikit jelah. sebab resepi asal ni macam lembik sikit. tapi, for sure la sodapppppp *angkat-angkat kening*

Cara-cara:

campurkan semua bahan-bahan dalam periuk. lepas tu masak guna api yang sederhana je okenggg :) kacau sampai lenguh. heee. kacau sampai pekat dan berlikat. time tu kene guna extra energy sikit. lepas dan pekat berlikat, dan berkilat. time ni kacau lama sikit eh. tanak bagi lembik kot. ni pun tau daripada tengok komen-komen kat myresepi tu. lepas tu, masukkan dalam apa-apa bekas then sejukkan. bila dah sejuk boleh sejukkan lagi dalam peti ais kalau nak lagiiiii sedap ^_^ dah siap!

api tu kalau boleh sederhana jelah ye. nak besar pun boleh kalau nak cepat tapi, entahlah. better guneasederhana. hehehe. tapi, hari tu time malas nak kacau lama-lama aku hentam je api besar. hewhewhew. 



tp kan ...yaya salin resepi..time nak membuat tak tengok vetul betul yang '''pssst'' tu... itu la yang adoyainya tuh...so kejadian puding tu tak berapa nak pejal ye..kena buat lg sekali la kalau camnie..iqa pun dah 150 juta kali buat kan iqa kan..hihi...


untuk sos kastard tu bahan2 nya :

1 tin susu cair - yaya suka guna Ideal
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula

- campur semua bahan dalam periuk..masak hingga pekat sedikit..kena sentiasa kacau kalau tak berketul kastard tu...siap..




* tak sempat nak blogwalking..tunggu meja kat ofis nie clear i ziarah semua sekali ok.

* ister dr syeikh muzaffar, dr harlina dah pregnant 3 months..suka jer dengar org pregnant...








.

13 comments:

  1. tgk mcm best..nk menerai tu tatw la bila..hehee.apapun bookmark dulu, mana taw nti rasa nk try buat resepi dah ada...;)
    owh sophea isabella nak dapat adik...tahniah utk mereka...

    ReplyDelete
  2. kak yaya..dah makruh ke tak agknye ni..tertelan air liur doh nengok.hhuhu

    ReplyDelete
  3. Kat JB nie sejak puasa panas. Kalau dapat berbuka ini sejuk-sejuk memang mantopzlah yaya..

    ReplyDelete
  4. nyumm nyummm.. shima buat pun selalu ada lembik sket hihi.. Suka puding jagung mkn sejuk2 huiiii mmg angkat kening lah mcm Yaya jugak :)

    ReplyDelete
  5. boleh try buat ni. tp kena tggu balik rumah la =)

    ReplyDelete
  6. puding jagung ea?? nmapak sedap..tq share resepi :)

    ReplyDelete
  7. da lama tak makan puding jagung..dulu mak saya rajin buat..

    suka dengar orang pregnant bila yaya sendiri nak pregnant pulak.. hehehe..

    ReplyDelete
  8. mak Ros suka buat puding ni.. sedap :)

    ReplyDelete
  9. wah..sedapnya.lain kali hntr sebekas kat ofis wida ni..hehe
    wida tiap2 hr berkejor nak masak nasi n lauk..nk wat kuih2 ni mmg x sempat lah, asyik beli je

    ReplyDelete
  10. kak yayaaaaaaaaaaa :D
    iqa baru je jumpe post ni. hakhakhak.

    thanks kak. nanti iqa boleh try sekali dgn sos kastad tu pulak. heee :))

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...