FB

Wednesday, June 6, 2012

Petua banyakkan susu badan

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...banyak benefit sertai forum kumpulan ibu menyusukan di facebook..walaupun yaya dah dekat setahun bercerai susu tapi mmg suka bila baca post2 kat situ..banyak info yang boleh diguna pakai ...cari ilmu dulu untuk next baby..eceh..walaupun tak pernah post apa-apa status tapi cukup rajin baca status other mommies..baca permasalahan dorang..baca komen-komen semua...tunggu ada anak kecik la ada masalah baru post..setakat nak bg pandangan membantu tu tak pandai sangat..hikhik...thanks ofismate sebab invite join group tu..

ada sorang mommy semalam post petua nak banyakkan susu badan..petua turun temurun katanya dan sememangnya berkesan..petua banyakkan susu ibu...

Yaya rasa berminat nak share kat  blog nie..nanti boleh amalkan..sebabnya masa yaya menyusukan Wafiq bila umur Wafiq setahun lebih mmg tak cukup susu..Wafiq pulak mmg kuat menyusu..siang hari je paling kurang 20oz...pam kat ofis dapatnya lebih kurang macam tu jugak...mmg tak boleh buat stok..pam hari nie utk esok..pam esok utk lusa..macam tu la..malam tak pe la boleh direct feeding.

petuanya :

1 gelas besar susu segar + 1biji kurma + 21 biji kismis +7 biji badam = blend kan smpai berbuih, then minum...

Jangan lupa selawat dan baca ' Ya Matin' 21x 

Insya Allah susu akan bertambah.... mudah2an boleh membantu mommies semua yg nak meningkatkan penghasilan susu...Amin..


Nota : Maksud Ya Matin  = Maha Sempurna KekuatanNya


Yaya dulu selalu amalkan minum longan kering beli kat kedai sensei..balik keje terus rendam dalam air panas..sementara tunggu yaya pergi mandi..nak makan malam jam 6.30 dah suam air tu..alhamdulillah .. menjadi .. tp ada masanya drop jugak..bergantung pada mood orang kata..kalau mood  tak ok pun mengganggu penghasilan susu..

kalau search kat internet mmg banyak petua yg dicadang..minum air barli , minum air sengkuang cina (yaya hentam yg dalam tin je..hehe), tinggal pilih nak amalkan yg mana satu je..tp yang libatkan sayur i tolak tepi..tak makan sayur katanya..^_^

susah jugak nak mencari milk booster..lain org lain caranya..contohnya kalau makan nasi beriani terus pam dapat banyak..itu lah milk boosternya..so hari2 kena makan nasi beriani....hahhaha..

yg penting kita makan apa yang kita suka makan..jangan diet-diet..dan yang paling penting..niat kita ikhlas nak menyusukan badan dan kena gembira selalu!




14 comments:

  1. good info dear... thx for sharing.. :)

    ReplyDelete
  2. gemokla kalau makan nasi beriani hari2..silap2 dapat sakit jantung.. haha..

    saya takde la letak banyak pun..tapi masa puasa dulu saya buat dengan yogurt pun ada..guna plain yogurt tu..letak kurma..kadang2 letak pisang.. ikut mana ada kat dapur tu..

    ReplyDelete
  3. info boleh digunakan 7 bulan lg....hik3

    ReplyDelete
  4. dulu saya suka minum barli jer untuk menambahkan susu lagi satu makan banyak buah2an...

    ReplyDelete
  5. wida kena join gak group tu nmpaknya

    ReplyDelete
  6. kalau hari hari mkn briani lama kolestrol lak.hehehe.hmm bagus lah amalan tu.nt leh rara try.

    ReplyDelete
  7. thanxs..perkongsian yg sgt bermanfaat..jmput jnguk blog sy jgk http://theqas.blogspot.com/2011/04/boost-breastmilk-productiontips-nk.html

    ReplyDelete
  8. Hihi shima pun join group tu jgk kat fb :) Cuma petua yg ini shima blom try lagi. Takat ni shima mmg kena mkn nasi. Klu agak2 lambat mkn nasi dpt minum susu segelas besar pun jadi dah. Ada gal try beli instant longan+kurma merah jenama super, Tp terrrrrrrlalu manis.. (tak minat beli 3in1 ni) sebb nk try tgok susu camne beli je la.. Huiii manis. Minum semgu sekali je hihihi. Zura dh bleh tambah tu.. :))

    ReplyDelete
  9. salam..

    petua yang bagus.. belum boleh guna lagi ni. hehe

    ReplyDelete
  10. bagus petua ni...kita mencuba, ikthiar..kemudian tawakal :)

    ReplyDelete
  11. petua untuk dikongsi pada isteri tercinta

    ReplyDelete
  12. Stock kurma tu ada tp badam dgn kismis tu malas sikit nak ke kedai..time pegi kedai xde lak teringat nak beli..huhu...akan cuba juga petua ni nanti..:)

    ReplyDelete
  13. ye betul mood mau hepi baru byk output nye.nice sharing sis.tq.tq.

    sy pnya milk booster..nasi putih panas..lepas mkn nasik panas pam susu dpt byk..hepi sgt.ehhehe

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...