FB

Friday, June 15, 2012

Perisian Automatik...

Cara menjadikan installer perisian anda automatik.(install using silent switch)

Kepada anda yang selalu install software kedalam pc @ laptop (cth: pekerja cyber cafe, technician computer, admin dll), pastinya tugas untuk memasang(install) perisian seperti adobe reader, winrar , winamp dan berbagai lagi perisian kedalam pc @ laptop yang baru di format amat membosankan..

disini saya ingin kongsikan satu perisian yang dapat memudahkan proses installation ini kepada automatik.

Perisian ini adalah:

SFXMaker (klik disini untuk muat-turun).Pasangkan perisian SFXMaker kedalam pc @ laptop anda.


Langkah pertama (klik 2 kali pada installer SFXMaker yang telah anda muat-turun tadi) :


Langkah kedua (klik pada "i accept the agreement" dan tekan butang "Next") :


Langkah ketiga (icon SFXMaker akan muncul pada dekstop anda, klik 2 kali pada icon ini) :

Langkah keempat (Perisian SFXMaker akan terpapar seperti dalam gambar.klik pada butang ditepi "installer path")


Tetingkap "please select the installer" akan terpapar. di sini saya menggunakan installer winamp sebagai contoh installer yang akan dijadikan automatik.


klik pada butang ditepi "Silent Switches". ini akan membuatkan SFXMaker mencari suis senyap (silent switches) untuk digunakan pada installer winamp tersebut.


Langkah kelima (klik pada butang ditepi "SFX path". ini adalah tempat untuk installer winamp yang telah siap nanti(cth: desktop) .Kemudian klik pada butang "create"
 untuk memproses)


setelah selesai proses, satu installer winamp baru akan muncul di tempat yang telah anda pilih di "SFX path" tadi.


Sekarang anda boleh gunakan winamp installer yang baru ini untuk dipasang (install) ke dalam mana2 pc @ laptop secara automatik dengan hanya klik 2 kali pada installer tersebut.Ianya akan memasang(install) winamp kedalam pc @ laptop anda secara automatik..tq.








.

9 comments:

  1. anti proses installation tu akn jadi full installation ke.. or anti ade certatin2 software xabis install... :)

    ReplyDelete
  2. agak kurang faham sebenarnya kenapa nak kena silent?

    bab2 macam ni saya selalunya serah kat encik suami je..malas nak meneroka..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebabnya rai kalau sehari one technician tu install byk2 PC..jd x la penat nak kena klik byk kali..so tak kan ada banyak pertanyaan dari software macam 'next,yes or no'..terus install je..

      Delete
    2. saya buta IT...

      sekian, terima kasih.

      Delete
  3. salam..

    berguna utk mereka y memerlukannya nie :)

    ReplyDelete
  4. Oooo..benda ni macam too techical utk org yg buta IT macam saya..ekekeke

    ReplyDelete
  5. mudahnye sape ada cc tu...lappy saya ni semua benda kena install sendiri.jenuh dok install satu2 dulu.

    ReplyDelete
  6. Selalunya en.suami yang pandai bab komputer ni.. Ros cuma bukak blog and fb jer..hahhaha

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...