Monday, May 7, 2012

Warung Pok Nong

Assalamualaikum...



Di manakah tempat asal kamu ?
- Kuala Terengganu

Berapa lamakah kamu menetap di tempat asal kamu ?
- Sudah 30 tahun .. pure terengganu

Berapa lamakah jarak perjalanan dari rumah ke Warung Pok Nong?
- Lebih kurang 20minit

Tapi kenapa kamu tak tahu kewujudan Warung pok Nong?
- Entah la ...



Bila blogwalking baru tau pasal Warung Pok Nong .. entri dari bukan orang negeri terengganu..huhu..sentap sekejap rasanya..daku yang dekat nie tak pernah dengar pun perihal warung tu..

Warung Pok Nong - menjual pelbagai gorengan hasil laut ... ikan, udang, sotong..dicelup tepung..sedap..sama seperti yang mak yaya buat..yaya? tak pernah buat pun.. ^_^ ..lagi sedap jika nak dibandingkan dengan satu kedai yang yaya biasa pergi dekat airport tu..

tak susah nak cari Warung Pok Nong ..(orang luar mungkin akan sesat...hehe ^_^) lokasi di jalan pantai batu rakit.. dekat dengan UMT ..kalau nak search GPS search ..'Pengkalan Maras' .. serach warung Pok Nong memang tak de..dah sampai Jalan Pantai Batu Rakit tu..korang akan nampakwarung yang punya kereta paling banyak.Warung Pok Nong la tu... ^_^

huh... ramai sungguh orang...terkejut lagi..plat kereta semua plat luar ( tak tau la kalau org trg tapi guna plat luar)..3 4 buah je plat trg...

 sila gunting sendiri sotong anda ^_^

 sotong ada telur...sekarang nie bermula April sampai bulan Ogos musim mencandat sotong...

tu dia mr.tmfs..pakai baju oren..^_^


yaya pergi lepas hujan lebat petang jumaat baru nie.. jam 6 baru bertolak dari rumah...dan seprti yang dikhabarkan di blog2..celup tepung kat situ sememangnya sedap! dan murah ! kami makan 5 ekor ikan kembung, 2 ekor sotong, 3 ekor udang, 10 batang keropok goreng, 2 teh o ais, 2 milo kosong.. total RM 31 sahaja.. mak yaya cakap murah.. mak siap ajak pergi lagi..dia tak mo pergi dah yang kat airport tu..hehe...ape-ape la...

sape lagi orang terengganu especially orang  kuala terengganu yang tak beramah mesra lagi dengan Pok Nong.. sila-sila kan lah ye..tak rugi makan kat situ...sekali lagi diulang.. sedap dan murah!

dan peringatan..andai korang ambil sotong..jangan buat jakun macam yaya..yaya ambil sotong terus gi meja makan..sepatutnya... korang kena tunjuk dulu sotong tu kat Pok  Nong ..lepas tu Pok Nong akan bagi satu kertas kecil bertulis nombor..14 or 13 or 12 ...rupanya tu harga sotong sebekas...dan bila yaya selesai makan..time nak membyar tu bila Pok Nong tanya mana nombor...alamak..nombor ape pulak nie?...tak pasal-pasal Pok Nong kena jenguk tulang sotong dalam pinggan kami yg sememangnya tinggal tulang sahaja..kata Pok Nong ' RM11 dah la untuk 2 ekor'...hehehe...malu sungguh...haha





5 comments:

  1. nak pegi..nak pegi..nak pegi!!!:D

    ReplyDelete
  2. sjk berpindah terus ke teganu ni x singgah sgt dah kedai celup tepung ni..heheh dulu2 ms dok jauh dr trg singgah jgk...hahaha...rase mcm tau jer kedai pok nong..

    ReplyDelete
  3. bestnya sotong ada telur... yaya pos mai sini hahaha next time dtg sn ko bwk kt warong ni tau..

    ReplyDelete
  4. oo..nanti kalau singgah terengganu boleh le cari..

    ReplyDelete
  5. kedai ni mmg ramai org.wida pon biasa mkn sini.kalau nak mkn sotong..kena tunggu kat depan tu..berebut.
    yg bestnya time mkn tu kena gunting sendiri sotong tu..mmg puas hati.

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...