FB

Saturday, May 5, 2012

Potato Wedges~bekpes omputih pagi ni

Assalamualaikum.....

Mr.tmfs ada beli instant cheese powder..jadi regunya adalah potato wedges, boleh je nak makan dgn nugget ke, sosej ke...tapi pagi nie nak feel ala- ala makan potato wedges kat kfc nun...hihi....







Ni la rupa cheese powder bila di bancuh dgn hot water...rasa? Memang sama dgn yg kfc punya...:) mr.tmfs beli cheese powder tu dengan kawan dia...caranya 1 part of cheese powder campur dgn 2 parts of hot water..tp betapa malangnya ikut cara tu sampai lenguh tangan nie mengacau dia tak mo pekat..huhu...transfer task to mr.tmfs..bila dijenguk kembali..ok dah pekat...rupanya mr.tmfs lagi terror..dia tambah cheese powder tu sedikit demi sedikit sehingga mencapai kepekatan idaman...hehehe...








Potato wedges..disebabkan entri nie agak ringkas dan cara nak buat potato wedges agak mudah, jadi yaya akan tempek resepi nak buat potato wedges tu...kihkih...

Yaya guna :

1 kg kentang
2 cwn tepung serbaguna - guna brand Adabi..sekotak mmg 2 cawan
1 sudu makan serbuk lada sulah
Air, minyak dan garam

Cara-cara :

Kentang dibuang kulit dan dipotong. Rebus dgn sedikit garam,yaya guna karam kasar...
Masak kentang separuh lembut dan toskan...
Masukkan tepung serbaguna dan loda sulah ke dalam mangkuk, campurkan dengan sedikit air..jangan cair or jgn.pekat sangat..
Masukkan kentang dan kacau...
Panaskan minyak dan goreng sehingga keperangan...


Ok..selamat mencuba..susah nak cari cheese powder makan je dengan mayonis..



Published with Blogger-droid v2.0.4

6 comments:

  1. sesekali ubah selera..mmg sedap.... tapi mmg sedap pun kan.. :)

    ReplyDelete
  2. cam sedap je. dah la tgh lapo ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. feveret saya tu cheezy wedgers tu...adoi la..terliur sudah...huhu...


      p/s: hai dear, tengs drop by my blog, saya follow sini terus yer...

      Delete
  3. wida selalu bei wedges segera tu jer. cheese powder tu mmg sedap..tp lepas preggy baru ni terus tak lalu makan:(

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...