FB

Monday, May 14, 2012

Apabila anak marah ...

Assalamualaikum ...

 gambar 11.05.12 @ Taman Pertanian Sekayu ...luch kat sini then mandi manda
jejaka ini selalu buat ibu naik tension...

 gambar 11.05.12 @ Taman Pertanian Sekayu..selepas penat main air..punyalah susah nak ajak keluar kolam...
 dan jejaka ini juga lah yg selalu hilangkan tension ibu ... senyum dan gelak saje dengan kerenahnya..

gambar 11.05.12 @ Taman Pertanian Sekayu.. lepas siap ganti baju si jejaka pergi singgah tapak perkhemahan..nak menjenguk ibu saudaranya yang kena jaga students..ada ke patut sebelum balik merengek nak tidur dalam khemah..dan kemain eksaited lagi bila tengok kakak2 dan abang2 yg sedang berkawad..
 pendek kata..jejaka inilah racun..jejaka inilah penawar...tapi racun tu tak la berbisa..umpama tertelan ubat gigi..tersedak sikit-sikit je...


Nak tanya la korang ....

bila anak marah, anak megamuk, otomatik kita pun rasa nak marah kan..sampai tangan nie dah terketar-ketar..tak sabar-sabar nak singgah kat betis pejal si jejaka..berombak dada i nie tau tahan marah...dia naik marah kita pun naik geram.. so bila anak marah , korang buat apa ??

Contohnya la :

Wafiq suka la main ala-ala gusti dengan yaya..mmg sakit kalau kena smack down dengan dia..kuasa punggung dia pun dah cukup untuk buat perut yaya senak.bila kita marah dia. dia pulak yg marah kita..'ibu jangan lah marah wafiq..ibu jangan cakap,ibu diam je.. wafiq nak main gusti je la..' maknanya bg dia main gusti tu tak salah..sekadar nak 'bermanja-manja' dgn ibu dia..

kita marah dia sikit jer..tp amuknya lebih dari kita...tangan si jejaka tu laju je pap pap badan kita..even tangan dia kecik tetap terasa pedihnya..dan kita..time nie la nak tinggi suara, berbalas pap pap dengan dia pulak..kihkih..tak penyabar betul la ibu yang sorang nie..^_^


Melalui pembacaan, yaya tahu beberapa tips yang boleh digunakan untuk menangani marah sang anak...

- semasa anak hampir terlelap tidur azankan di telinga kanan mereka sebanyak tujuh kali
- jajan, jeruk,air berkarbonat, epal hijau kena elakkan..lebih baik bg kismis dlm bilangan ganjil 7, 14 atau 21 bji sehari.
- jangan berada di luat rumah pada waktu senja hingga isyak..banyak syaitan berkeliaran masa tu...
- bacakan surah al-Soffat, surak al-Jin dan surah Yassin pada air. Kemudian mandikan anak dengan air tersebut..

Harapnya...tips-tips tu dapat jauhkan sifat marah dalam diri anak serta dapat melembutkan hati anak..biar mudah mendengar kata-kita.

korang pulak macam mana handle anak yang sedang marah-marah..kongsi-kongsi la ye...




6 comments:

  1. anak pun macam kita juga ada rasa nak marah.kita kena la thn sikit hati dan cari sebab naper dia nak marah2

    ReplyDelete
  2. ermm aku pun kadang2 naik geram.. cakap elok2 dia takmo dengar.. dia plak yg mngajar semula.. blehla aku try tips ni

    ReplyDelete
  3. betul lah sis..wida pon ada masalah yg sama jugak.kdg2 smpai ketar2 tangan ni nak 'membagi' kat budak sorang tu bila dia buat perangai 'baik'. ish..nak2 bila dah makin hmpir nak dapat adik baru ni..makin menjadi-jadi perangainya.

    tq share tips tu

    ReplyDelete
  4. salam..


    satu lagi..

    ketika anak tidur, gosok ubun2 dia sambil cakap " nama dia, janganlah degil dan selalu dengar cakap mak dan ayah" kena guna ayat sama dan buat tiap-tiap kali anak tidur. kata orang menjadi..

    ReplyDelete
  5. xsabar lak nk kawen n ada anak sendiri sis.. hehe.. betol org kata kan.. anak lah racun n anak jugaklah penawar :)

    ReplyDelete
  6. anak sendiri xde lagi,anak buah ada la.sakit jugak ati bila diaorg buat perangai,menguji kesabaran.alhamdulillh makin besar makin kurang nakal,takde la nak marah2 dah.

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...