FB

Monday, April 30, 2012

Muffin Coklat Pisang

Assalamualaikum ...

Separuh dah buat cekodok pisang.... balance buat muffin pisang...mengigau mak mencari balance pisang atas meja..hahah..sorry mak, dah sumpah jadi muffin ... dia ingat yaya buat muffin coklat biasa jer... ada rasa pisang la mak...hikhik...


toys Wafiq tu sajer jer nak interframe...beli masa gi Kuantan minggu lepas...tanya nak ke tak dijawabya tak nak... tapi ajak angkat kaki tak mau..tak kan nak tenung je keretapi tu sampai mall tutup? hmm..ibu kena beli jugak akhirnya walaupun anak tak nak sebab ibu nak shopping benda lain pulak..hihi

rupa mmg out..yaya nie buat keje bukan nak sopan santun lemah lembut, tau nak cepat masak, nak ngap cepat-cepat..sebab tu ada yg penuh cup, ada yang 3/4 cup..bior jer la...^_^




Wafiq yaya belum siap kukus semua dia dah makan 14 biji....kena dengan selera dia la tu...banyak biji jugak dapat muffin nie..dekat 100 biji....dah macam nak buat berniaga pulak...hikhik...tak nak bg semak peti ais yaya ambik letak dalam tupperware..sebekas yaya bawak ofis. sebekas bg husband, sebekas bagi adik suruh kawan-kawan kat sekolah makan, sebekas bg kat mak minta mak jamu kawan-kawan dia..ye la ...daku pun dah kebas pisang mak kan..kehkeh...

jom tengok resepi...(ambil dari buku resepi chef hanieliza 365 resepi tu..tapi yaya dah doublekan resepi tu sebab pisang ada lebih..)


RESEPI MUFFIN COKLAT PISANG

Bahan A: - diayak

2 cawan tepung gandum
2 sb serbuk koko
1 sk serbuk penaik
1 sk soda bikarbonat
garam secukup rasa
- yaya guna 1 sk garam sbb dah doublekan adunan

Bahan B:

1 cawan pisang dilenyek - 8 biji pisang bila dilenyak dekat 2 cawan jadinya...
1 cawan minyak masak
1 biji telur - kacau sikit guna garfu


Cara-cara :

- Masukkan bahan A ke dalam bahan B ...
- Masukkan ke dalam cup dan kukus selama 20 minit...


senang je kan ? kalau susah tak de la yaya merajinkan diri nak buat...hihi....

3 comments:

  1. Thanks sharing. Nak buat gak la...:)

    ReplyDelete
  2. mmg banyak tu..patutnya kena hntr sebekas kat sy jugak..ngee

    ReplyDelete
  3. mmg banyak tu..patutnya kena hntr sebekas kat sy jugak..ngee

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...