FB

Wednesday, March 21, 2012

Kek Lapis Biskut Sultana

Assalamualaikum ...

Resepi dari : mailto:http://www.myresipi.com/top/detail/13183




maaf ye..kuliti gambar kurang memuaskan....

saje try kek nie..terkenankan 'tagline' dia tu.. tak perlu kukus by layer..jimat masa..jimat tong gas

lebih kurang kek hawflakes kukus yang yaya buat masa bday Wafiq tahun lepas..buat sekali terus tak buat..hihi..tapi yg yaya buat tu kukus by layer...boleh klik sini untuk resepi kek hawflakes kukus...

yaya paste resepi untuk korang refer..tp yaya tak guna biskut sultana, ganti dgn biskut cheese crackers.. pendapat yaya lagi sedap kalu tak de biskut... tapi xtau la kalau guna biskut sultana rasa masam manis sultana membuatkan kek rasa makin sedap..tapi bila guna hawflakes banyak( disusun rapat) memang sedap! cover rasa biskut tu...

Bahan-bahan ( 10 org )
  • 1 cawan mentega (227gram)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3/4 @ 1 cawan gula pasir (ikut suka nak manis atau tidak)
  • 4 biji telor gred A
  • 1 sudu kecil essen vanila
  • 1 kotak biskut sultana
  • asam hawflakes secukupnya
  • pewarna kuning dan hijau (ikut suka nak kaler ape pun)
Cara-cara

1. Panaskan kukusan terlebih dahulu dan lenser tin dgn butter dan lapik baking paper loyang 8' x 8'

2. Pukul dengan kelajuan tinggi mentega dan gula sehingga kembang dan berkrim, gula dah hancur n then mentega bertukar warna lite cream

3. Masukkan esen vanila, kemudian puku telor satu persatu..sambil terus memukul

4. Kemudian tuangkan tepung gandum sikit2..sambil terus pukul.

5. Bila sudah sebati, bahagi adunan kepada 2 bahagian. dan warnakan mengikut kaler kegemaran(lupa plak nak snap pic )

6. Ambil 5-6 sudu besar adunan kaler kuning dan ratakan di loyang. Kemudian susun hawflakes..lepas tuh lapiskan plak dengan kaler hijau,..kemudian susun biskut sultana tuh...lapis balik dgn kaler kuning dgn hawfleks..dan buat la susunan mcm mula2 td...sehingga selesai (sepatutnye hawflakes dan biskut sultana tuh kena susun rapat-rapat, tp sbb penyakit M datang...CB buat jauh-jauh. :)

7. Kukus selama 45-50 minit menggunakan api sederhana besar, dan tutup tudung pengukus dgn kain yang bersesuaian ataupun aluminium foil





6 comments:

  1. Rajinnyer buat kek.ym dh lmer nooo tk buat kek.huhuhu

    ReplyDelete
  2. Selalu mkn biskut sultana tu..ni boleh jadi kek pulak yer

    ReplyDelete
  3. suka kek lapis tp xpndai wat..hehe

    ReplyDelete
  4. napok macam sedap... adam datang ziarah balik.. :)

    ReplyDelete
  5. wah pandainya dia , rasa mcm nak copy resipi ni,boleh tak?

    ReplyDelete
  6. kak~ wah biskut sltana sedap. klau dpt buat kek mesti sedap. erm nk try la^^u

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...