FB

Thursday, February 16, 2012

Anak Tak Fokus !

Assalamualaikum.....


sebelum nak taip panjang2 tiba2 terkezut pulak..selama pakai HTC Flyer nie kalau nak buat entri mesti kena guna 'Edit HTML' ...kotak 'compose' disable...tapi kalau entri tak bergambar lagi senang guna blogger droid..kalau nak letak gambar jugak alamatnya gambar duk atas sekali la jawabnya...

tapi lepas dh upgrade dari gingerbread ke honeycomb boleh la pulak taip entri guna menu 'compose'...ini sudah bagusssss....hihihi....tak perlu lagi berhadapan dgn kod bagai tatkala meng'upload' gambar.. 

Kali nie nak cite nie sebenarnya....

betapa kagumnya yaya dgn mereka bergelar guru...guru tadika,taska,prasekolah or guru darjah satu terutamanya....sebabnya bukan senang nak mengajar budak kecik yg zero..tak tahu apa-apa...yaya tak hantar wafiq ke nursery or taska..jadi mmg tanggungjawab kami ayah dan ibu memberi pendidikan tak formal utk wafiq..alhamdulillah..tok ma dan aki wafiq banyak membantu..orang kata anak kalau ditinggalkan dgn datuk dan nenek akan dimanjakan..perangai pun menjadi-jadi..tapi sebenarnya kalau kita pun mainkan peranan semasa anak bersama dengan kita..insya Allah perkara tak baik dapat dielakkan..sedangkan hantar anak ke taska pun ada pro dan kontranya...mcm tu la kalau mak ayah kita jaga anak kita...

wafiq pun dah 2 1/2 tahun..dah tahu dah faham banyak perkara..maknanya..nak mengajar dia makin mencabar..tak sempat kita nak bukak mulut..dia lagi laju bercerita dengan skrip cerekarama panjang berjela...


nie buku Parts Of My Body .. teacher kat Alim Kids Playgroup bg pinjam kat yaya..minta bacakan untuk Wafiq..so kiranya macam nak bg Wafiq belajar  in advance la..nak bg Wafiq fokus...this week baru teacher nak guna buku tu..

sepatutnya yaya nak tanya Wafiq :

1) dalam picture ada girl or boy ?
2) why good girl kena pakai tudung ?
3) good girl minum air guna hand belah mana ?
4) siapa jadikan hand ?
5) Allah jadikan hand..so kita kena ucap ?

dan banyak lagi soalan nak tanya kat dia sebenarnya.... bahasa harus dirojak sampan jadi somtam sebab Wafiq bukan dah terer english pun.. dekat Alim Kids Playgroup macam tu la labih kurang pembelajaran..everything must based on tauhid...

tapi bukan senang..huhu...mental kena kuat kalau nak ajar budak Wafiq nie..kalau ikut hati mau je tutup buku pergi tengok tv..hahha...soalan kita tak berjawab..cerekarama dia pulak yang keluar...tau apa dia cakap bila tengok picture atas tu ?

'ibu..kakak minum air..kesian kakak minum air sorang-sorang...kakak sedih..kakak nangis..kesian kakak..mama dia tak dok..mama dia pergi work..mama dia tinggal dia..kesian kakak kena tinggal...kesian kakak ibu...'

ambek ko!..haha...sungguh daku tertekan jiwa raga..haha..itu baru cerekarama muka surat 10...ada 21 muka surat semuanya...macam-macam cerita keluar..kita punya soalan dapat celah 1 2 soalan setiap muka surat dah alhamdulillah sangat-sangat..

sebab tu yaya kagum sangat dengan cikgu-cikgu nie..kental jiwa dorang...

wafiq nie bab story telling ke, menyanyi or menari ikut lagu ke dia kurang fokus..tapi kalau something yang melibatkan arts memang dia suka..last week kat Alim Kids ada buat arts guna water colour..100 % wafiq fokus..main warna-warna jari..suka sangat dia sampai nak buat dua kali..kat rumah yaya pun ada print out gambar buah and sayuran ..ajar dia buat kolaj..mmg dia suka..

harapnya sessi Alim Kids sabtu nie kurang sikit nakal Wafiq..hihi..fokus ye Wafiq......



*scan satu buku letak dalam tablet..moga cara nie Wafiq lebih tertarik ...












6 comments:

  1. Cara dia interpret gambar tu sangat lain. Penuh emosi. Mungkin akak kena tanya dia lebih lagi?

    ReplyDelete
  2. tingginya imaginasi wafiq..pandailah dia

    ReplyDelete
  3. bagusnya sis ade inisiatif mengajar anak dr rumah

    ReplyDelete
  4. wafiq..cntik nama dia akak...baru follow blog kamu..klau ada masa nnt singgah la blog saya..kalau sudi follow lg bagus..hehe boleh share cerita nnt (^_^)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum. .nice sharing :)

    Jom lawat blog saya

    http://liyanasonestop.blogspot.com

    http://Yanayusuff.blogspot.com

    http://vitaminmarvelous.blogspot.com

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...