Tuesday, January 17, 2012

Kek Marble

Lama dah tak buat kek marble..bila tengok kak rozie buat teringin nak buat...dulu buat dengan mak,sekarang buat dengan wafiq...memang excited budak tu..time nak melapis kek tu la part paling best...kita baru nak letak warna hijau dia sibuk suruh letak pink..baru nk letak pink dia sibuk suruh letak yellow colour....yaya buat malam...malam tu simpan dlm peti ais dulu...wafiq bangun tdo pagi terus berlari pergi kat oven cari kek..hehe....suka tengok wafiq makan..sampai terpejam mata...next time boleh buat lagi sbb kek marble nie simple je cara buatnya..bahan-bahan pun senang....


Yaya guna :


250 gm buttercup

200 gm gula kastor kisar halus

220 gm tepungnaik sendiri MFM

5 biji telur gred B

3 sudu besar susu pekat

3/4 cwn air suam

Esen vanilla

Pewarna hijau,kuning,pink


Cara-cara :


Pukul butter + gula hingga kembang...seterusnya masukkan semua bahan-bahan lain kecuali pewarna..lepas dh blend semua asingkan adunan kpd 3 bahagian..letak pewarna berasingan utk setiap adunan..letak dlm loyang adunan bewarna td gilir- gilir ke dalam loyang...bakar pada suhu 180c selama 45 minit atau sehingga masak (bergantung pd oven masing-masing...


Kek kalau letak dlm peti ais dulu sebelum mkn memang best..bila dah tambah susu pekat tu bila mkn mmg terasa kelembapannya.....selamat mencuba...^_^






Published with Blogger-droid v2.0.1

2 comments:

  1. pandainya wafiq tu..boleh tolong ibunya dah..

    ReplyDelete
  2. akak terus salin resepi ni.. sbb terliur tgk kek marble yaya ni.. thanks yer..

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...