Wednesday, November 30, 2011

Ombak Rindu Menyerang

Movie yg ditunggu-tunggu abad ini..sebelum nie Nur Kasih The Movie (tak tergerak hati pun nak tengok ^^) kali nie time Ombak Rindu pulak..

Minggu lepas ada terdengar kat radio..katanya penulis novel Ombak Rindu iaitu Fauziah Ashaari tak berapa nak puas hati ngn filem nie..jalan cerita agak singkat katanya..yaya pulak baca dua2 novel tu..

Ombak Rindu dan Cinta Tiada Akhirnya (kesinambungan Ombak Rindu)..memang meleleh air hidung baca novel2 tu...memang best..nie yg rasa excited nk gi tengok wayang nie..nk jugak tau bila dah transform ke movie nie mcm mn jln ceritanya..

Baca paper semalam David Teo sampai meruntun jiwa, merah hidung sampai sebak bila tengok tayangan Ombak Rindu untuk media..lakonan maya,lisa,aaron n bront mmg power la agaknya kan sampai David yg kaki lawak tu boleh menangis..hihi..

Nampaknya terpaksa la meredah sampai ke Kerteh mancari TGV.....Bandaraya KT tak de panggung wayang u ^^

Sent from Samsung Mobile

Thursday, November 24, 2011

[Gambar] Standby Banjir















































































bila dah darurat...semua jadi kreatif....


sumber : dari emel






klik 'LIKE' kalau nak share entri nie ..

Wednesday, November 23, 2011

TV Online Di Fan Page Facebook


Assalamualaikum ...




baru letak kat Fan Page...(fan la sangat..baru 9 like....haha..) mula buat fan page 11.11.11 baru nie..nak jugak buat sesuatu on tarikh comel tu..maka terhasil lah fan page tu..

pagi tadi dah tambah aplikasi TV online kat page tu... sape-sape rasa nak tengok tv boleh klik SINI

kalau suka boleh klik LIKE tu....

Kalau nak tahu cara buat TV online kat page FB boleh klik SINI







jgn segan utk share entri nie ^^

Tuesday, November 22, 2011

GA dari Lydiamiza.com

Assalamualaikum ...




Blog Pink Panther buat GA..harus join nie..tak menang tak pe..tapi harap ade rezeki la kan..hihi..yg penting semangat berkawan di alam maya nie ada..yaya suka baca blog LM..walaupun tak buka setiap hari..(sebab blog sendiri pun tak buka setiap hari..^^) bila singgah blog LM mesti kena khatam entry kat sana..menekan 'older post' je la jawabnya..hihi..tapi komen tu on off la ye LM..rasa ada idea komen la..hihi...

Esok dah bithday LM..23 November..yg ke berapa tersangatlah tak pasti..tapi yang tersangatlah pastinya yaya lagi berusia dari LM..huhuhuu..beza dlm 2 tahun rasanya..betul tak LM? kalau salah tolong betulkan ye..yaya tahun nie 29..LM dah anak empat..i anak sorang jer tau...jeless!

ermm...nak hadiah ye ? hihi ^^ bab hadiah mmg pening nak fikir..kalau ku mampu akan ku bina jambatan pintas dari pintu rumah LM kat qatar tu hingga ke pintu rumah bonda akan ..cewahhh..mengarut...hihi..sangat tersentuh setiap kali baca entri rindu family kat sini..terutamanya kat bonda..huhu..pernah alami perasaan nie masa belajar dulu..selalu ingat rumah...nak2 time banyak assignment..weekend kena balik jugak rumah jenguk adik-adik, jumpa mak..jumpa ayah..balik sehari pun dah ok..asal dapat tengok muka dorang..percayalah..segala rasa tekanan belajar tu akan hilang dan mood baru akan muncul..lepas tu akan rasa lebih fresh dan lebih bersemangat...

tapi LM..jambatan pintas sah-sah memang yaya tak mampu bagi..^^ belanja makan jer la ye LM..downgrade dengan menjunamnya...haha..itu je yang mampu kot...



HAPPY BITRTHDAY IN ADVANCE BUAT LYDIA MIZA..SEMOGA PANJANG UMUR DAN SIHAT SENTIASA BERSAMA SUAMI DAN ANAK-ANAK...AMIN...




nota : Ummie Mia...anda di tag ...^^



Bola Oh Bola


Assalamualaikum...

Wafiq suka main bola .. besar nanti nak jd pemain bola professional ke? er..apa saje la anak..yg penting manusia berguna..




Sana-sini cakap pasal bola..ibu segala emas milik Malaysia juga akhirnya...menonton tv bersama mr.tmfs semalam mmg sentiasa diiringi degupan jantung kencang..jantung yaya la..jantung tmfs tak tau..^^

syabas dan tahniah untuk pasukan Harimau Malaya .. semangat juang korang memang terserlah..bukan senang bermain dalam tekanan..dikelilingi penyokong garuda 100 ribu org...memang dasyat..berlatih bola dalam hotel..masuk padang naik kereta kebal..tak pernah dibuat org..tp tu yg pasukan kita terpaksa buat...dlm tak sedar tekanan tu yg menaikkan semangat diorang...

yaya tengok dari awal sampai ke sudah..FIL and MIL awal2 dah menyorok dalam bilik..asyik rasa berdebar..dorang tak tahan main tersentap sentap nie..baik tak payah tengok..haha..time penalti yaya sampai tak mampu nak bukak mata nie luas2..bukan mengantuk tapi berdebar tu lain sangat rasanya..sampai tengok celah-celah jari saje...hahaha...

Last penalty kick dari blackberry BB mmg rezeki...tak sangka boleh goal..dah Allah takdirkan emas milik Malaysia..bola perlahan yang dah kena kaki keeper si Miega tu still masuk goal..memang rezeki namanya....bola itu bulat..takdir tetap takdir.

suka tengok Kentucky Fried Chicken Malaysia KFCM ..bukan sebab dia putih melepak..tinggi dan bermata sepet..tapi yaya tengok dia main masih mampu lawan tekanan..maintain je air muka dia..tak de nak marah2 ke hape.. mmg mampu bermain dlm tekanan tinggi..

ape pun..dah terbukti bola Malaysia paling hebat di Asia Tenggara..tapi harapnya performance biarlah konsisten...^^



nota kechik : saya banggga dengan kamu ..apa yang penting ..tak hidup dipuji..tak mati dikeji...(dengar kat radio td..radio mana tak tau...^^)..










kalau suka entri nie jgn segan dan silu utk share...^^

Sunday, November 20, 2011

Kek Coklat Tanpa Butter Dan Telur

Assalamualaikum ...


Masa duk search resepi kek tanpa telur tersinggah la kat blog kak nor..kek coklat tu nampak best..menggiurkan...tak boleh tahan..last week dah buat...this week buat lagi..memang sedap..serius sedap..kalau tak tak kan sampai 3 kali buat..minggu lepas sebiji..hari nie 2 biji..hihi..mula2 buat sebiji..tapi bila dah start sesi memotong dan men'ngap'kek tu..mok yaya bukan main lagi cakap sedap..(yg last week mok dok mkn ke ?..hmm..) kalau org tua kata sedap means mmg sedap la kan..haha..siap mok suruh buat lagi sebijik sebab petang esok geng2 dia nok mai rumoh nok tengok cucu mok no.2..sibuk dah dia buat popia and prepare sayur2 untuk mee hoon tomyam..

kek coklat tanpa telur dan butter..adik yaya yang dalam pantang tu hentam makan je sebab tak de telur katanya...erk..air cuka macam mana pulak ye...bahaya tak?

mmg gebu dan mulus kek nie....lembut je...nak buat pun senang..dah la tak payah guna mixer..just campur semua bahan..kacau2 je dgn senduk kayu or spatula...lepas tu tapis dan bakar..senang kan ?



selepas bakar..lama je rasa nak tunggu kek nie sejuk .. letak dlm peti ais dulu...lagi sedap makan....



mmg terbaik la rasa kek coklat nie kak nor..sedap..bukan main pelahap lagi budak Wafiq tu makan..


semak resepi dulu ...

resepi asal : Dayang Jack
kredit juga untuk : kak nor secubit garam

Bahan-bahan : loyang kecil
1 cawan tepung gandum*
1/3 cawan serbuk koko hitam*
1 sk serbuk penaik*
1/2 sk soda bikarbonat*
1/4 sk garam
3/4 cawan gula pasir / gula halus (dikisar halus seperti gula icing)
1/3 cawan minyak masak sayuran / minyak jagung
3/4 cawan air kopi panas
1/3 cawan susu segar
1 sk esen vanilla
1 sk cuka / jus lemon

Cara-cara :
Sediakan loyang kek. Griskan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung.
Panaskan oven pada suhu 170-180 C.
Di dalam mangkuk adunan, ayakkan bahan-bahan bertanda *. Masukkan gula dan kacau rata-rata.
Masukkan bahan-bahan selebihnya (kecuali cuka) dan kacau sebati dengan menggunakan senduk kayu / spatula. Kacau mengikut arah pusingan jam.Pastikan air kopi betul2 panas.
Tapiskan adunan.
Masukkan cuka dan terus kacau serta merta selama 20 saat.
Tuangkan cepat2 adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak. (suhu bergantung pada jenis oven masing2).
Setelah masak, sejukkan kek semalaman sebelum dipotong. Nak hiaskan dengan ganache pun ok.

*** Gunakanlah cawan dan sudu metrik utk menyukat bahan-bahan.
*** Fungsi cuka antaranya adalah utk membantu kek naik cantik dan tidak melimpah keluar dari loyang semasa dibakar.









Klik 'like' kalau suka entri nie..^^

Saturday, November 19, 2011

Trend Telur Asin

Baru tukar trend ka? Atau daku yg ketinggalan zaman...Hihi..dari telur ayam bertukar ke telur itik..bukan setakat telur itik rebus tp nie telur asin..org ganu sebut telur masin..^^

tadi pergi kenduri kawen dapat bunga telur.sekali tengok kulit telur warna putih ko..terkezut ahkak..hihi..

Bunga telur pun bukan murah..kalau bagi telur yg cantik plus telur asin mmg kelas ko..kihkih...dh dlm kemampuan masing2..xde salahnya...

Sekarang dah start cuti sekolah..musim kenduri kawen..bnyak jugak nie kad walimatul urus..erm..biasa kalau pergi bg duit je la..kalau kawan bg hadiah..korang kalau gi kenduri kawen jemputan org sekampung biasa korang bg brape rm? Nk kata kenal xla sangat..ada tu sekadar kenal muka je..nama pun xtau..bercakap pn xpernah...kalau korang, korang bg hadiah ke duit? Kalau duit bnyk mana pulak? RM 10 boleh?? Kihkih...ala...perut kecik je..mkn pun sikit..^^

Sent from Samsung Mobile

Thursday, November 17, 2011

Terengganu Terbaik UPSR 2011 Kali Ke-11

Terengganu kekal pencapaian terbaik UPSR kali ke-11

17/11/2011 12:51pm


KUALA TERENGGANU 17 Nov. - Terengganu terus mengekalkan pencapaian terbaiknya dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) buat kali ke-11 berturut-turut.

Seramai 3,548 calonnya memperoleh semua A (15 peratus) daripada 22,801 calon, peningkatan 0.2 berbanding tahun lalu manakala gred purata negeri bertambah baik kepada paras 2.15 peratus. 
-  Utusan



* hebat budak-budak nie......semoga PMR 2014 dan SPM 2016 masih mengekalkan kehebatan nie..jangan masa UPSR je cemerlang...teruskan kecemerlangan ye adik2....^^

Sunday, November 13, 2011

Yee Stall No.5

Assalamualaikum ....


Lokasi : Medan Selera Batu Buruk
Nama Kedai : Yee Stall No.5

Lunch hour selalu jugak ke sini..malam pun kalau rasa nak mkn kat luar mmg nie salah satu tempat yg dituju..tak jauh mana pun dari rumah...

Makanan kat sini memang best! macam-macam ada...dari nasi ayam...western food .. mee claypot..pisang goreng pun ada...tp bolah tahan harga pisang goreng..RM 1 dpt 4 keping nipis je..hihi..tp western food kat situ boleh tahan ...

chicken chop with oriental sauce..besh...1st time mkn dgn oriental sauce..tp lg prefer black pepper la..lagi beshh!!! oriental sauce nie murah sikit je nak banding dgn yg black pepper tu ...


come a set with chickep chop..sementara tunggu chicken chop sampai ngadap bun montel nie dulu..bun panas2 mkn dengan butter..sedap sedap...


mee udang kaw! paling sedap pernah ku makan abad nie..mr.tmfs kalau dtg sini mesti order mee udang...udang ada tiga ekor je tak silap..hihi..size biasa2 je ... tapi kuah dia terbaik! ada lagi satu kedai kat rumah yaya nie..sedap jugak mee udang dia...1st mkn best..kali ke2 tak sedap..tp kat sini setakat nie kena semua sedap....hihi..jgn mendatang nasib malang menimpa sudah...hihi...


fresh orange utk daku...apple juice untuk dikau...^^


sape2 yg kat area bandar kuala terengganu nie boleh la mai mkn kat sini..harga pun berpatutan..ala..medan selera jer pon..bukan restoran gah..tp pisang goreng tu tak yah la order la..bikin sentap ! hihi...








Murah..Bau Pun Best !

Assalamualaikum ...


hihi...dulu bukan kemain lagi ke hentam yg mahal..brand yg pakai sebelum ni sebotol dekat RM 6..lama2 pakai dan komitmen makin banyak terasa jugak mahalnya..hihi...haha...akhirnya beli yg nie sudah..harga murah tp kualiti baik punya..berbaloi-baloi rasanya...masa mula-mula pakai brand nie beli yg botol hijau dulu...tp bila nk gi restock baru ni tak de yang botol hijau tu..nak tak nak lepas curi bau sikit terus ambik yang nie..


pinjam pic en google...


pencuci pinggan glo yg botol hijau tu bau lime... pun ok yg lime tu..even ko cuci pinggan bersinki-sinki tak de nya tangan tu nak rasa panas ke apa..tp tak sangka pulak yg botol biru nie lagi best dari yg lime tu..yg nie mmg khas utk memelihara tangan..buih pun banyak tapi tak licin..senang nak bilas pinggan mangkuk tu...tak perlu nak picit banyak banyak cecair glo tu...mmg ekonomi la..bau pun best..macam bau mandian bayi..


macam pelik pulak rasanya buat entri pasal pencuci pinggan nie..tapi barang bagus kena kongsi..kan kan ?lepas nie rasanya dah tak cari yg lime tu..nak stay yg aloe nie pulak..hihi..gegirl kat rumah nie semua suka dgn bau aloe nie..makin bertambah kerajinan nak cuci pinggan..hihi..











Saturday, November 12, 2011

Walaupun Dia Kecil , Jangan Lukakan Hatinya ...


Assalamualaikum ....





Aku terlanggar seorang asing semasa berjalan,”Oh maafkan saya, saya tak perasan” ..
Katanya “Maafkan saya juga, saya tak nampak saudara.”……

Kami amat sopan dan saling menghormati, saling melambai sambil berlalu pergi. Di rumah bagaimana kita melayan orang tersayang, tua dan muda. Lewat petang, ketika memasak makan malam, anak lelaki kecilku berdiri di dapur secara diam-diam. Bila berpaling aku hampir melanggarnya jatuh.

Jerkahku, “Jangan buat kacau di sini, pergi main jauh-jauh”..

Dia berlalu pergi, hatinya hancur luluh dan beku. Aku tak sedar, betapa kasarnya kata-kataku. Sedangku berbaring di katil mendengar musik, terdengar suara halus datang membisik: “Bila bersama orang tak dikenali, begitu bersopan dan merendah diri, tetapi ahli keluarga tersayang, sering dimarah dan dicaci. Cubalah kau pergi lihat di lantai dapur. Kan kau temui bunga-bungaan berterabur. Itu adalah bunga-bunga dibawanya untuk kamu. Dia memetiknya sendiri, kuning, biru dan unggu. Dia berdiri senyap agar jadi kejutan buat kamu. Kamu tak pernah sedar airmatanya yang datang bertamu.”

Pada tika ini, aku merasa amat kecil sekali, Airmataku mencurah ibarat air di kali, Senyap-senyap aku ke biliknya dan melutut di katil, “Bangunlah, anakku, bangunlah si kecil. Apakah bunga-bunga ini dipetik untuk mak?”

Dia tersenyum, “Adik terjumpanya di belakang rumah di semak. Adik memetiknya kerana ia cantik seperti ibu, ibu tentu suka terutama yang unggu,”
“Maafkan ibu, atas sikap ibu hari ini. Ibu tak harus menjerkah kamu sebegini.”
Katanya, “Oh, ibu, itu tak mengapa,S aya tetap sayang ibu melebihi segala.”
Bisikku, “Anakku, ibu pun sayang kamu dan ibu suka bunga itu, terutama yang unggu………”

Sekiranya kita mati hari ini, syarikat tempat kita berkerja akan senang-senang mendapat pengganti dalam hanya beberapa hari. Tetapi keluarga yang kita tinggalkan akan merasa kehilangan kita sepanjang hayat..Dan sedarlah, sekiranya kita menghabiskan masa kita kepada kerja melebihi keluarga kita adalah merupakan suatu pelaburan yang tidak bijak. Bukankah begitu? Jadi apakah maksud yang tersirat?

Makna FAMILY =

(F)ATHER
(A)ND
(M)OTHER
(I)
(L)OVE
(Y)OU

Friday, November 11, 2011

Nak Juga Buat Sesuatu Pada Tarikh Istimewa Nie

Assalamualaikum ...


11.11.11  @ 11 November 2011..comel tarikh nie..ramai tak org buat akad nikah pada tarikh nie? sure ramai tapi yaya tak dapat pulak jemputan..even satu pun tak de..lagi satu bertuah kalau mommy2 preggy beranak tarikh nie..especially org ganu kite.. dapat no i/c cantik woo.. 111111-11-**** ...terpacak no 1 lapan kali..

apa yaya nak buat dgn tarikh nie ye? nk nikah dah ada anak ponn..nak beranak tak sempat buat ponnn...hahaha...

last2 ...

tu hah..kat sidebar tepi nie..tak perasan ke.. ai baru beranakkan page kat FB..hahaha...anak alam maya sudah la...masih lagi 'zero' like..before tu yaya dah like guna FB personal..aish..tak mo la..unlike balik..nanti segala update singgah fb personal tu...

jadi..hendaknya..harapnya lah...sudi lah tuan hamba semua like rumah hamba tu..mai la kita berpakat berkampung, berkelah kat situ..bertukar-tukar pandangan..menambah kenalan..boleh kan? boleh ke idak nie ? hihi.. ^^


hmmm...mana lg better..create page ke create group..sumpah mmg tak pandai...^^







Thursday, November 10, 2011

Biar Ikhlas ... Jangan Harapkan Balasan

Assalamualaikum ...

Kabare ? Moga semuanya waras ...( kan niena ? ^^) iyo la kan... kalau tak waras bukan setakat menyusahkan diri...menyusahkan orang sekeliling jugak ...


Jangan mengharapkan balasan ..... fikir-fikirkan !! dan selamat beramal ^^




apa yang penting kerjeeesamee keikhlasan ... mmg Allah swt je yang dapat menilai keikhlasan hati seseorang selain tuan empunya diri..org sekeliling cuma dapat menilai dengan mata kasar..entah betul penilaian entah tidak...

bila kita tolong org..jgn harap org tu akan tolong kita..bila kita buat baik kat org jgn harap org tu akan buat baik kat kita..bila kita sayang org jgn harap org tu akan sayang kita macam kita sayang dia...

setiap apa yang kita buat biar ikhlas ... jgn bila kita dah pernah menolong org..merasa susah payahnya..turut merasa perit mereka dalam kesusahan.. sampai masanya..bila hal itu terjadi kepada kita, kita berharap mereka turut merasa apa yang kita pernah rasa...mengharapkan mereka menolong kita sebagaimana kita tolong mereka.. tu tak ikhlas namanya... mengharapkan balasan...kalau tak ikhlas tak dapat pahala tau.....sia-sia saja...

semua org keperibadian lain-lain...lahir pun dari perut lain-lain..adik beradik seibu sebapa pun boleh boleh diragui keihlasan..nie pulak kita yg cuma terikat atas dasar saudara sesama islam...mmg susah untuk memahami semua orang ... latar belakang berbeza perangai pun berbeza...

jadi mmg tak perlu mengharapkan orang lain akan buat sama seperti yang kita pernah kita buat !

perangai berbeza..keperibadian berbeza..hati berbeza .... ada hati sensitif (jgn kita fikir sensitif kita je perlu dijaga)....ada hati kering ... ada panas baran..ada penyabar ... cek la sendiri korang kategori hati yg mana satu ^^



Macam mana hati kita nak tenang? 

Lembutkanlah hati kita. Tundukkanlah diri kita pada Allah. Bersyukur dengan nikmat yang Allah pinjamkan pada kita. Semua itu tidak akan kekal. Bila-bila masa Allah boleh tarik balik semua itu. Ikhlaskanlah hati dalam setiap perkara yang kita buat.

Sesungguhnya, hanya Allah sahaja yang berkuasa menilai keikhlasan hati kita. Insya Allah, kita akan dapat merasai kelazatan halawatul iman itu sendiri. Tenanglah dikau wahai hati...

Sumber : Unit Penerbitan Bahagian Dakwah, JAIS


Keikhlasan mempunyai kilauan dari sinar...meskipun ribuan mata tidak dapat melihatnya ...


nota di kaki : kalau sayangkan pasangan terima perangai mereka seadanya....jangan cepat sensitif dan melenting.. kalau dah jenis tak de perasaan sayang tu lain cerita...^^









klik 'like' kalau suka entri nie ..^^

Wednesday, November 9, 2011

Dia Ambil Boyfriend Saya !

Assalamualaikum....


Raya korban dah makin hilang seri..kalau raya puasa habis Syawal pun ada lagi org buat open house...raya baru nie dapat jugak budak Wafiq tu duit raya..Dapat RM 55.00..hihi...ada jugak org nak bg anak ai duit raya..seingat masa yaya kecik dulu mmg tak pernah dapat duit raya time raya haji... huhu

terdengar cerita masa raya baru nie..bila berkumpul sanak saudara macam-macam cerita ada...riuh suasana...

al-kisah ada seorang sepupu yaya..kecik lagi..baru darjah 4...baru pindah  terengganu..so sekolah baru dan dapat kawan baru la..nak jadi cerita ada seorang lagi budak sekolah baru tu duk sekampung ngan makcik yaya...pun budak darjah 4 jugak..sekelas agaknya...

budak tu tanya makcik yaya.... 'mak long kenal tak dengan Fatin Nadhirah ?'

mak long yaya cakap la ... 'kenal la...nie mak sedara dia la nie...nape Ummi kenal dengan Nadhirah ke ? Berkawan ke Nadhirah tu ?'

tau tak ape budak Ummi tu cakap .... 'Ummi kawan giti-gitu je dengan Nadhirah..sebab Nadhirah ambil boyfriend Ummi..'.

haha...gelak yaya bila tau kisah budak2 nie...yaya tanya dengan Nadhirah tu betul ke dia ambik boyfriend budak ummi nie...dia kata ...'kita tak ambik la boyfriend dia...boyfriend dia suka kita...kita tak suka pun..'

haha..kecik2 dah pandai bercintan-cintun....korang camne..kecik2 gatai tak? ^^












Job Vacancies












Sunday, November 6, 2011

Salam Aidil Adha ~ Pekena Lontong , Choc Chips , Popia Simpul


Assalamualaikum ...

Macam mana raya kat tempat korang..meriah tak ? pg tadi solat raya kt masjid Kg Nibong nie boleh tahan ramai orang..jemaah perempuan pun ramai...tp  tak de la ziarah menziarah..cuma saudara terdekat je ada dtg rumah..tu pun sebab datang tengok baby baru kat rumah yaya..oh ya..anak saudara yaya namanya RIFQI HARRAZ ..kitorang panggil HARRAZ.. hari nie Harraz dah 14 hari ..alhamdullillah..Harraz tak banyak kerenah..cuma menangis time lapar je...


hari nie kami bersarapan lontong...juadah pagai raya camua nasi himpit + kuah lodeh..sepanjang hari pulak sambil tengok tv sambil makan chop chips + popia simpul..popia tu pun tak buat banyak..buat sebungkus kulit popia je....

lontong...resepi ambil kat dapur kak liza ... lama dah rasanya tak pekena lontong...dapat ngap di pagi raya aidil adha nie rasa puas !hihihi...


chocolate chips dengan popia simpul inti serunding daging...kalau raya aidilfitri bukan main penuh meja juadah raya plus biskut raya..tp time raya korban nie aje..huhu..patutnya raya korban kena lagi meriah dari aidilfitri tapi trend sekarang dah terbalik ... laku betul choc chips..dah tinggal setengah bekas..td..sepupu dtg bukan main suka lagi dengan choc chips nie..sampai mintak resepi..lepas nie isteri dia kena buat la tu gamaknya...hihi.. 
 
choc chips yang yaya buat kali nie rasa lain sikit..dah tiga kali buat guna resepi nie..thanks Ar.Yezz for the recipe..ada rasa macam choc chips yg kat famous amos tu...kalau nak choc chipd yg rasa macam biskut Chipsmore boleh guna resepi nie ..BISKUT CHIPSMORE .
 
 

psttt : esok nak breakfast ape ye..hmm..










Thursday, November 3, 2011

Bila Dah Mengadap ...

Assalamualaikum ...




time nie Wafiq dengan berani hatinya gi main Angry Bird kat komputer mr.tmfs..tu pun sebab mr.tmfs guna komputer aki dia...komputer aki dah jd 'komputer wafiq tu....' ...dan2 ko mengaku ye nak..dah pandai ambil alih kuasa... 

sebelum start main lampin 'clear' lagi...tak lama lepas tu dia cakap...'ibu...wafiq  uk uk ...'..sambil menyelam minum air yer wafiq..main game lagi..buat bisnes lagi..(melabur...^^)..terer...

disebabkan baru start main dan baru jugak start melabur dia jadi agak degil untuk diajak ke tandas...hhaha...rela mencangkung walaupun segan itu ada .... ^^

alahai anak ibu ....








klik 'like'kalo suke entry nie ^^

Wednesday, November 2, 2011

KOLSIYONG

Assalamualaikum ...

Kelmarin merewang satu family ke Mydin Mall ..satu family bunyi cam ramai jer..padahal 3 beranak nie jer...Mr. TMFS nak usha handphone..handphone dia dah nazak teramat sangat ... time bday yaya boleh je dia bg hadiah smartphone nie..tp time bday dia selalunya sampai masa tarikh bday tu always ler kewangan daku tak mengizinkan..abg beli sendiri la yer handphone tu .. tp ok la kan..dia bg presents bertempat..daku nie sesuka hati je atau bila2 masa je rasa nak beli sesuatu untuk dia yaya beli je..time bday dia duit pun habis..haha! semalam pun beli sehelai seluar putih cam org nak gi haji tu...bukan mr.tmfs nak gi haji tp boleh pakai ngan jubah time solat berjemaah kat surau..kalau solat jumaat mmg pakai baju melayu ...


ok..back to story..^^


lepas usha2 handphone tu kitaorg masuk bahagian pasaraya...saja cuci mata...cuci mata pun habis jugak seratus! mencikk!! perempuan macam nie lah <---salahkan diri sendiri!

tiba2 !

'ibu...ibu..lagu muka buku!' ....

siap menyanyi2 lagi..hoho..advancenya anak ibu..boleh nyanyi lagu Najwa Latif ! hihi!..patut ar Wafiq leh tahu lagu nie,..rupanya kat desktop komputer ada video lagu nie..dia selalu dengar rupanya ..(padahal daku jugak yg donlod..sampai daku sendiri dah tak ingat..dah org duk bercakap sangat pasal lagu nie best..teringin jugak nak dengar..sempat dengar sekali..lagu budak2 rupanya..tak sesuaiii dengan jiwa ibu...kehkeh^^)
lepas tu Wafiq terpandang satu benda alah nie kat atas rak..kemain excited lagi dia sambil sebut KOLSIYONG! KOLSIYONG! KOLSIYONG!

ingatkan ape..rupanya benda nie hah...


KOLSIYONG!... CALCI YUM la Wafiq ...

pengaruh iklan lagi nampaknya..sebab sebelum nie tak pernah beli pun calci yum nie...yaya beli yg ada flavor grape and vanilla...Wafiq pegang makanan dia nie..takut yaya letak balik agaknya...hihi..sampai time nak bayar dia sendiri hulur calci yum tu kat budak cashier ...wafiq oo wafiq...

dlm kereta on way balik tu jenuh pulak yaya perbetulkan pronunciation Wafiq...Calci Yum! kena sebut betul-betul Wafiq..bukan Kolsiyong !(mengapa mesti ada G ?? ..huhu...kalau dah org trg...^^)

sampai rumah je terus mintak Kolsiyong dia...nasib baik Wafiq suka makan..kalau tak membazir beli....









 klil 'LIKE' kalo suke ^^

Tuesday, November 1, 2011

Masih Kurang Berat ?


Assalamualaikum ...

Rasa tangan nie lenguh berganda-ganda time dukung Wafiq...time manja melanda mula  la mengada-ngada minta didukung..nak2 time yaya marah dia...pandai buat muka sedih..pastu cakap ..'ibu...dukung Wafiq'...dah buat salah minta dukung..kesalahan hampir sama setiap kali kena marah..terer tul sebut perkataan tak elok yg satu nie..'b**do* '! .. siap buat lagu lagi..haiyya!!...

yaya kalau dukung dia sekejap saja..pastu surrender n pas kat mr.tmfs...yaya rasa dah over  berat dah budak wafiq nie..tapi bila gi timbang kat Giant rupa2nya..tak obes pun..hihi...


masih kurang 800 gm utk berat ideal dgn ketinggian 93 cm ... tp rasa dah ok la kan untuk usia 2 tahun 4 bulan...




psstt : bila la berat ai nak jadi 45 kg ^^










Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...