Friday, September 30, 2011

Kenapa Lovebite Berbahaya?

Menurut Daily Mail, seorang wanita berusia 44 tahun telah lumpuh selepas terkena serangan sakit jantung akibat daripada lovebite yang di lakukan oleh kekasihnya. Wanita itu (nama tidak dinyatakan) dimasukkan ke sebuah hospital di Auckland apabila mendapati dia tidak mampu menggerakkan tangan kirinya selepas kejadian itu.

Pada mulanya, para doktor mengesyaki wanita itu telah terkena serangan sakit jantung. Walaupun mereka tidak mengetahui punca sebenar penyakit wanita itu pada awalnya. Mereka kemudiannya, memeriksa wanita itu dan menjumpai kesan lovebite dibadannya. Dan dari kesan lovebite tu, mereka dapat tahu apa punca serangan sakit jantung tersebut.

Sebenarnya lovebite yang terhasil tu, menyebabkan pembuluh darah rosak dan mengakibatkan pembentukan darah beku. Darah yang telah beku tadi mengalir ke jantung dan boleh menyebabkan strok!

So, hati hati lah semasa bersama pasangan masing masing. Jangan sampai lupa diri, nanti ada yang merana baik lelaki atau perempuan. Jangan disebabkan expressi cinta, ada yang maut.

* ambik kt FB

Sent from Samsung Mobile

Thursday, September 29, 2011

MAGNUM

Nikmatnya......^_^

tak terucap dgn perkataan...hihi....sangat menggoda iklan magnum kat tv tu..

Yg yaya mkn nie almond flava..best...tak manis sangat...kalo korang pun nk rasa kesedapan eskrem nie sila beli sendiri....hihi... Harga rm 3.90....

Sent from Samsung Mobile

Wednesday, September 28, 2011

Strepsils

Assalamualaikum ...

disebabkan asyik batuk-batuk...yaya makan nie..


pernah makan strepsils nie ? yaya terpikat sebab blackcurrant flav tu...hihi..mula2 rasa best..sampai ke gigitan terakhir pon still sedap.. tapi..jeng jeng jeng .. tak lama lepas tu .. lelangit rasa kebas semacam..anak tekak pun dah rasa lain..macam kena cucuk bius time nak cabut gigi ..tipu la..rasa kebas tu kurang sikit dari tu .....hihi... padahal lagi terang, jelas dan nyata kat packaging tu tertera perkataan NUMBING ACTION .. tapi boleh lak tak perasaan..lepas rasa kebas baru tengok ...huhu ...

kiranya lagi power dari yang bawah nie ....yg atas tu untuk 'pain relief for sore throats'

last..makan yang nie pulak ..sesedap rasa jer ... yg nie just tulis ' medicine for sore throats' ... lega siket anak tekak nie ... ^___^



alhamdulillah..hari nie dah kurang sikit batuk nie...even yaya tak pantang makan..lagi ngap keropok goreng ada la...^^




Sekadar Berkongsi ... Banyak Info Bermanfaat


Assalamualaikum ...


Yaya suka baca blog nie..moga segala info yang ada kat situ bermanfaat utk korang semua .. ilmu tu perlu dikongsi..tp yaya tak ada ilmu tu cuma tau kat mana sahaja tempatnya..hihi..

pernah tak korang terfikir bahawasanya perempuan islam sakit nak bersalin pun kena solat walaupun keluar darah ??

pernah tak geng2 blogger perempuan nie timbul rasa was-was time bersolat sebab keluar angin dari vagina? sampai ambil wuduk 2 3 kali ? bimbang akan sah atau tak solat tersebut ...

info dari penulis berserta perkongsian dari kotak komen banyak membantu .. betul la kan..sharing is caring ...^__^


dan banyak lagi info terbaik kat sini ... ISLAM ITU INDAH ... kerana cinta ....

Tuesday, September 27, 2011

Macam Nie La Setiap Bulan

Assalamualaikum ...




As-salam ...
makluman untuk semua...
Gaji untuk 09 ' 11 telah pun dikreditkan ke akaun masing-masing...


hihi.. jgn garu kepala lak..tu emel yang yaya baru hantar ke semua staff..gaji dah masuk...jadi maknanya boleh la buat bajet hari nie..bajet la sangat...bulan-bulan belanja sama je ... hihi

  • utk mak
  • utk adik2
  • duit van sekolah adik
  • barang dapur rumah mak
  • duit bayar kutu
  • duit byr kereta
  • bayar bil handphone + tenet
  • bayar bil elektrik + air rumah mak
  • duit susu wafiq
  • duit saving wafiq
  • belanja makan diri sendiri 
itu la yang wajib setiap bulan ...ada la saving sikit kebelakangan nie.tu pon sebab baru baru nie dah terminate streamyx ngan line telefon kat rumah tu ..terminate pon sebab rasa berjoli sakan adik-adik daku main tenet sampai tak ngadap buku sekolah..sakit hati woo..bil elektrik pun melambung tinggi jugak...yang bergayut tepon tu jgn kira la ... sakit mata nie memandang ...huhu..

sekarang kos hidup melampau-lampau rasanya...makin tinggi gaji makin tak cukup rasanya ....padahal bajet daku tiap bulan sama jer..barang asyik naik je ..

tapi alhamdulillah... setakat nie financial management daku masih terkawal dan terurus...




nota kechikkk : ade geng2 blogger yang tak dapat gaji lagi ?erkk...









Monday, September 26, 2011

Selsema ...Adakah Kerana Witch Yoo Hee ?


Assalamualaikum ..

Mode sekarang selsema tahap medium ..haha boleh ke gitu..semalam mmg selsema tahap high menggila..sampai mai keje nie daku kelek face towel ke hulu ke hilir..untuk apa lagi face towel tu..utk itu ler..hahha..kalau guna tisu harus berkotak-kotak..kihkih...tapi sebenarnya lagi best dan lagi 'bersih' guna tisu ..

daku nie dah lama benar tak kena sakit...tak ingat dah kali terakhir bila sakit nie...orang kata antibodi kuat gitu ..daku rasa la nie sakit gara-gara seminggu dua mingu lepas tak cukup tidur..puasa straight..nie pun belumhabis mengganti lagi..stop kejap gara2 selsema nie..tekak pon perit..macam mana nak puasa..

seminggu dua nie daku gian tengok citer korea..layan WITCH YOO HEE ..-betol tak eja nie ?-haha..tengok sampai tak ingat benda lain tajuk citer pun boleh tak ingat ..nie citer lama tapi daku beru tau ade citer nie..tu pun tertengok kat TV7 ..sekarang duk main kat TV7..isnin sampai jumaat jam 12.00 t/hari..sah2 la boleh tengok jumaat jer sebab hari lain keje ..dek tak puas hati terus donlod tengok sampai lebam bijik mata...

tengah malam layan Witch Yoo Hee..4.30 bangun sahur..pastu tengok Witch Yoo Hee lagi..mana nak cukup tidur..tu rasa yang sampai selsema nie..huish..

semalam daku berbaring lesu dalam bilik ..mr.tmfs semalam gi main badminton..wafiq pulak apa ajaibnya semalam tak tau..dia tidur awal..haha..kesian kat ibu dia kut ...mr.tmfs balik main badminton terus dia bawak ubat ngn air masuk bilik..daku nganga mulut je...tersangat tak larat sampai org suapkan..lepas tu terus tidur..tidur samapi ke subuh ..langsung tak terganggu tidur...ntah ubat apa yang mr.tmfs suap semalam..mmg power habis!

so hari nie..rasa ringan sikit kepala nie..terima kasih Ya Allah bg kesembuhan nie..terima kasih Mr.TMFS tolong bg ubat..kalau harapkan daku tak kosser nak makan ubat2 nie..

so hari nie boleh ler daku berdepan dengan pegawai kastam yg nak dtg audit ..sekali dtg audit utk 4  tahun terus..huhu..berpinor mata daku ngan kak rozie siapkan dokumen2 yang diorang nak...tapi kalau mr.bos yang layan dorang kan best jugak kan ... hihi ...

WITHCH YOO HEE ..kisah cinta 5 segi ...ada part sedih ada part lucu...best! 4 setengah bintang!









Wednesday, September 21, 2011

Promosi ANMUM .. dapat susu @ ipad2 ...

Assalamualaikum ...

ANMUM kembali buat promosi..sebelum nie dah pernah dapat susu free..boleh tengok entri nie ...  tak susah mana pun ..korang kumpul hujung pencedok susu anmum tu..kala yang  bg anak susu anmum xde masalah la kan ..kalau tak satu keje pulak korang nak kumpul pencedok @ sudu tu ..

yaya dah bajet tau dah ANMUM akan buat lagi promosi nie..hah..always ada promosi you ..macam berbaloi di situ ..hihi..

menanti untuk di pos .. boleh la i redeem 4 kotak susu 500 gm ...sorang minima 5 kotak sajer tau...ingat nak hantar one by one la ..sebab setiap penghantaran ke-100 akan dapat ipad .. mana la tau kut2 ada rezeki dapat ipad free ...^^ 

kan dah cakap dapat ipad2..tak caye ?? ^_^


boleh tengok sini jugak . ANMUM PROMOTIONS


nak download form KLIK SINI ...


promosi dari : 12 September 2011 - 12 Disember 2011




pssstttt : doakan i dapat ipad2 tu ...^__^








Monday, September 19, 2011

GA : Saya nak Cream Caramel Puding dari Ourkizuna

Assalamualaikum ..

Dah berkurun tak join GA..tapi bila tengok puding caramel nie tersentap iman ..huhu..adoyai..dah la poser hari nie..terbukak hati nak join GA nie...

Comel je puding caramel nie..tapi yaya panggil puding gula hangus..hihi..rupa sama tapi nama lain-lain...


GA nie hadiahnya :

- sepeket cream caramel puding yang instant punya. Caramelnya tak payah buat dah. Include sesiap. Boleh buat dengan microwave jugak. Orang lelaki pun boleh buat. 10 minit dah siap. Rasanya pun sedap.-


yaya teringin nak instant puding caramel nie... sebabnya ...

 - telur sekarang banyak mahal la ... kedai sebelah rumah tu seringgit 2 biji .. mahal kan? ^^ .. kalau nak buat satu dulang puding caramel nie mau kena beli telur RM 5..orang kata makin banyak telur makin sedap..ye ke? tapi biasa buat 10 biji ler..huhu...alangkah bahagianya kalau ada orang sudi bagi instant caramel free ...^^

- tu baru telur..belum masuk beli susu pekat lagi..esen  vanilla lagi..tepung kastard lagi ..lepas raya nie ader ler saki baki esen vanilla ..lebihan buat biskut raya itu hari..tapi tepung kastard tak de..hikhik..tak kan nak gi beli tepung kastard..nak guna sesudu kecik je...huhu ..kalau beli mau expired tepung tu sebelum habis guna..tahun 2013 belum tentu guna habis..hihi ^^...alangkah bahagianya kalau ada orang sudi bagi instant caramel free ...^^

- tu belum citer tang nak buat caramel tu ..time nak tambah air tu..adoyai ...meletops2 gitu ..hihi..biasa mesti balut tangan ngn tuala kecik dulu ..haha..ape daa ...sayang kat tangan nie wei...silap gaya tangan nie pulak yang bergelembung ...huhu...alangkah bahagianya kalau ada orang sudi bagi instant caramel free ...^^


harapnya ada rezeki dapat yg instant punya ..(1st time tau puding caramel pun ada instant...) senang nak buat..makan pun sedap .....

korang berminat nak join tak ??? KLIK SINI







Sunday, September 18, 2011

Jadi Kenangan ...

Assalamualaikum ...

Will be a memory ....


nie gambo raya geng-geng perempuan kat ofis baru nie..staff perempuan berapa kerat je sebenarnya ..nampak ramai sebab sekali ngan trainee...yang duduk pakai baju kaleer merah tu la wife my big boss..yang duduk pakai tudung biru tu kenal tak saper..tak kan tak kenal kut ...hahha...gambar staff lelaki tak de..sebabnya dorang tak bergambar..hihi..kalo dorang nak bergambar pun tak muat masuk frame pun..kena ambik by group sebab ramai sangat ..yaya rasa lebih 40 orang ...hihi...


 dah ler staff perempuan tak sampai 2 belah tangan nie ..ada pulak yang resign .. buat bie ... hari nie dia dah start keje kat tempat baru...semoga sentiasa maju jaya dalam kerjaya ye.....









Friday, September 16, 2011

Memasak Dipagi Buta

N
Huhu ...baru lepas masak..org lain tido nyenyak daku je tung tang tung tang kat dapur tu ..ingat td nak tidur dulu ..bangun baru masak tapi takut tak jaga naya je kan..

Mr tmfs nak puasa esok..esok dah hari ke 3 dia puasa enam..daku belum sempat nak puasa 6..nie duk mengganti puasa je..tahun nie azamnya nak ganti puasa dlm bulan syawal nie jugak..Insya Allah.... Tp tu laa..open house banyak sangat..sanak sedara sahabat handai n ofismate pulak tu..tak pergi tak kena rasanya..kalau pergi tak makan haih tak leh la yaya...hihi...

Cakap bab masak awal pagi nie..yaya kalau setakat guna bhn apa yg ada kat dapur mmg fail! Tak pandai nak mereka cipta resepi..biasa masak cari resepi then cari bahan..daku nie mana la reti sangat masak memasak nie..orang muda la katakan..ahakzz

pagi nie cuma masak telur masak kicap..pastu goreng sayur sikit..dalam peti ais ada carrot ngn kentang..goreng sajo ler...huhu...sumpah tak terer masak...huhuhuhu


nota kechikk : bila ler nak masak tak guna resepi..daku memang tak leh save resepi dlm otak la....huhu

Sent from Samsung Mobile

Wednesday, September 14, 2011

Wordless Wednesday

Foot Note : our dinner right now..let u guys guess which set belongs to mr.tmfs and which one is mine??? ^^


Sent from Samsung Mobile

Tuesday, September 13, 2011

Mid Autumn Celebration


Assalamualaikum ...

ini entri penuh gambar .. kita layan citer bergambar jer la yer...hihi...seronok tengok dorang celebrate karnival tanglung nie....

tanglung hajat dilepaskan...meriah tul dorang main ...


tu tanglung la ....

fun fair pun ada..ajak wafiq naik buai nie.bukan main suka lagu budak tu..time buai tu berpusing naik ke atas maintain je muka..tp time buai tu berpusing turun ke bawah wafiq jd gerun..mintak bukak pintu buaian tu nak turun..bila naik ok balik .. hihi

nie wafiq tak leh main..bahaya lg utk dia..nak naik boleh tp ibu dia kena naik sama..sanggup??hahah!rumah hantu pun ada...kuda pusing pun ada..last wafiq ajak naik keretapi pusing ...mcm biasa..ibu dia pun kena naik sama..buat tak malu muka aje ler..lg pulak ramai pulak kaum bapak ikut naik sama teman anak..kaum ibu macam cover cun aje..daku je kaum ibu yg buat tak malu..hihi...mr.tmfs xsanggup nak naik dah keretapi..dia stil pusing-pusing kepala lepas naik buai ....so..memory remains sekejap di situ..teringat zaman budak-budak...


kimono girls...

tarian melayu pun ada...geng2 chinese melopong je mulut tengok dorang menari lemah gemalai..hihi..lepas tu baru persembahan dari 'artis cina' ...

mr.tmfs sibuk nak bergambar dgn geng2 costume...dia cakap nak tunjuk kat kawan dia yang kononnya dia gi Jepun..ceh!! hahaha...


mr.tmfs lagi..hihi..dgn budak2 pakai cheongsam nape tak nak bergambar ? kalo tak boleh cakap kat kawan gi China pulak...hikhik..macam2 la suami daku nie...


wafiq kalih belakang..tak mo tengok hantu katanya..hahaha..sekali si rambut putih tu say 'hai' kat Wafiq..menangis budak tu...hahaha...kesian anak ibu ...

'kakak..ada rabbit atas kepala'... berani pulak budak wafiq nie tegur amoi tu..tak nampak ke hantu kat sebelah kakak rabbit tu wafiq oiii..... hihi ...




sekian ....

terima kasih sudi baca....^^






Monday, September 12, 2011

Popia Nestum Horlicks

Assalamualaikum ...

Weekend baru nie buat lagi popia nestum nie..benda senang rajin la nak mebuat..buat kudap-kudapan sambil tengok tv...buat utk raya hari tu 3 paket popia lama dah habis...hihi..kalau makan nie tak sedar setengah balang ah habis..cam berhantu jer....hahaha...

nak buat senang..tak payah kasi resepi la..ramai tau buat nie..hihi...rasa nestum n horlicks plus manis gula sikit sikit tu mmg best!

nie rupa popia selepas digulung .. untuk memudahkan proses menggulung tu korang gunakan lidi sate..pastu gulung..senang je..kejap je gulung sepeket tu..yaya menggulung suka tapi memang kerah mr.tmfs 'leraikan' sehelai sehelai kulit popia tu .. rasa macam rumit jer nak buat benda tu..hihi...


 
sedia untuk dikunyah2..nyum nyum ...



nota kechikk : kulit popia mahal ler sekarang nie ....









Jika Hanya Mendapat Secupak Rezeki TAK BERMAKNA Hanya Secupak Itulah Rezeki Kita

Assalamualaikum....

Perghh..bukan kemain tajuk..berfikir- fikir nk buat tajuk apa post kali nie...tapi tajuk tu sebenarnya ala-ala kesimpulan utk entri nie...

Korang pernah dengar tak orang2 sekeliling cakap macam nie ?


Dah-dahla dia tu bekerja..dah kaya raya dah..usia pun dah warga emas..bawak beribadat banyak2 patutnya..

Tak perlu cari sangat harta dunia nie..cukup la apa yg ada..fokus pada ibadat tu penting...


Sure pernah dengar kan??

Tertanya kat diri sendiri..tahukah kita bila masanya untuk kita berhenti mencari kemewahan dunia?

Faktor usia kah? Atau agak-agak dah banyak harta cukuplah berhenti di situ?

Andaikan..

Ada seorang ahli perniagaan yg begitu gigih dan kegigihannya telah pun terbayar..empayar perniagaannya begitu luas dan semua org kenali beliau..dia merasakan telah mencapai takdirnya tp dia tetap berusaha lagi..dia ingin mengambil semua hak yg telah ditetapkan oleh Allah untuknya...dia percaya kalau dia terus berusaha dia akan dapat lebih banyak daripada apa yang dia ada sekarang nie..org kata dia tamak..sepatutnya fokus pd ibadah saja sebab usianya makin menigkat..tp dia tak mengalah sebab dia percaya selagi namanya hidup dia bertarung dgn perjuangan..sekelip mata menang dan sekelip mata jugaklah kalah..begitu juga dgn kekayaan..bila2 masa saja boleh habis..(digunakan pada jalan yg betul)

korang rasa tindakan ahli perniagaan tu betul atau salah?

Pendapat yaya sendiri...(mungkin betul atau mungkin salah..sekadar pemikiran di awal pagi ^^)

Kita tak boleh la berpuas hati dgn apa yg kita ada dan menganggap telah mencapai takdir Allah..tak ade sape pun tau apa yang sebenar-benarnya tercatat di LOHMAHFUZ ...kita rasa dia dh cukup kaya tp mana kita tahu berapa banyak rezeki yang Allah dah tetapkan untuk dia..mungkin banyak lagi rezeki yang Allah dah tetapkan dan dia perlu lebih berusaha untuk mendapatkannya....






Dan kesimpulannya seperti tajuk entri ^^

Kita tak pernah tahu apa yang telah disediakan untuk kita 'di atas' sana..entah2 melebihi dari apa yang kita sangkakan...rezeki yang ditetapkan untuk kita mungkin ada bahagiannya untuk anak yatim kat sebelah rumah..mungkin rezeki 2 3 ringit utk pakcik yang duduk kat depan bank tu ..rezeki sedikit sebanyak kat tabung masjid..

Jadi...jgnlah cepat berpuas hati..redha dgn apa yg ada depan mata..bertindak sebagaimana manusia berfikir dan berfikirlah sebagaimana manusia yg akan bertindak..manusia yg sentiasa berfikir adalah selalunya manusia yang bijak..









nota besauuu : peringatan untuk diri sendiri..siapa nak ambil iktibar diizinkan ..^^

Sunday, September 11, 2011

The Cave Of The Golden Rose Is Back !!!

Yeay !!! Mlm nie jam 10 sila bukak tv n tengok tv ..erk..xpasti channel mn..^^..hikhik..sebabnya cerita kegemaran yaya suatu ketika dulu akan ditayang kembali malam nie..tak sabar nak tengok..^^

The Cave Of The Golden Rose..dah lama citer nie..glemer dgn watak2 Fantaghiro,Ramualdo (betul ke eja nie?)..dan watak yang paling tak dapat dilupakan watak Tarabas..hero jahat yang sangat ehsem! Last dia jd baik la...

lama sangat citer nie sampai tak ingat bila.time sekolah dulu...teringat masa tu ..masa tu yahoo mesengger tak brape nak glemer lagi..semua orang duk chatting kat MIRC..(korang ingat lagi tak MIRC nie??) ..berderet2 orang guna nick name watak2 dlm citer tu..haha...

Dh ingat2 lupa jln citer tu..tp apa yang tak leh lupa ade batu kecik yg boleh bercakap tu..cakap banyak pulak tu ..hihi

ok la..wafiq mengacau nie..dh 3 hari tak hapdet blog..banyak benda nk citer tp belum berkesempatan..sibuk..banyak keje kat ofis...kat rumah sibuk melayan wafiq..kalau bukak laptop dia pun sure menyibuk sama..hihi...

Sent from Samsung Mobile

Thursday, September 8, 2011

Spectra3 Nak Kena Masuk Spa ...

Assalamualaikum ...

Hari nie nak bawak balik my spectra 3 ... dah lama duk bawah meja yaya kat ofis nie sebab before this bg kawan pinjam..untuk sementara je sebab dia pun dah beli pump sendiri ...

spectra3 yang banyak berjasa...TQVM..muach2 ..hahha....


pump tu motor dia dah tak kuat..yaya ingat nak gi hantar servis..tapi mr.tmfs cakap dia boleh baiki..bawak balik rumah dulu dia nak tengok...

harap2 menjadi ler mr.tmfs baiki pump nie..jangan bila dah servis makin hancur...kalau itu yang terjadi..u ganti balik i punya pump...hahhaha....





nota kechik : erkk..nape tiba-tiba rasa nak sevis pump nie ??? hahah..entah ler.... wafiq nak dapat adik ker??? jeng jeng jeng ....^___^

nota kechik lagi : rindu time pam mengepam..hahha!









Sate Ikan


Assalamualaikum ...

Sape tau sate ikan ??? kat tempat korang ade tak sate pesen nie??? dulu time kecik-kecik selalu beli nie.pantang ade pakcik jual sate tu lalu depan rumah pasti beli..tapi pesen yaya nak beli sate ke..air soya..buah potong ke mesti tengok muka penjual dulu..kalau muka 'tak berapa nak siap or keruh semacam je' mmg tak kan beli..nampak muka ala melayu asli baru asli...PATI2 tak layan..gerunnn....hahah!


SATAY IKAN ... bahasa yang salah...hahaha... 'satay' tu kan bahasa omputih..pic nie yaya snap masa last puasa baru nie..gi bazar nampak ade org jual ...


mahal sudah sate ikan...RM1.00 dapat 5 cucuk je... kalau dulu secucuk baru seposen..beli seringgit dapat free lagi secucuk dua..tapi sekarang nan ado dah... sudah mahal segalanya ....huhu...

korang pernah mkn tak sate ikan nie? kuah dia ada 2 rasa... pedas dan manis... time bujang dulu mesti cakap nak kuah campur...hihi..tapi sekarang kena cakap nak kuah manis saje...iyo ler...anak nak tumpang makan....




nota : sekali sekala bosan jugak makan sate ayam..tapi sate ikan tak pernah bosan...hihi...











Wednesday, September 7, 2011

Resepi : Biskut Buah

Assalamualaikum ...

Yaya ikut resepi ambik kat My Resipi ... buat untuk raya baru nie...

Bahan-bahan ( 100 biji )

  • 300gram mentega
  • 350gram tepung gandum
  • 150gram tepung jagung
  • 100gram gula icing
  • 1/2 sudu esen vanilla
  • 100gram buah buahan campuran
  • 50gram coklat chips - tak letak...
  • manik warna untuk hiasan - tak guna pun sebab guna acuan besi...

Cara-cara

  1. Tepung gandum & tepung jagung diayak bersama - ketepikan seketika
  2. Pukul mentega & gula ising hingga kembang
  3. Masukkan esen vanila ke dalam adunan mentega tersebut
  4. Masukkan buah buahan campuran (mix fruit) & coklat chips ke dalam adunan mentega. Kacau sehingga sebati
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit & uli hingga menjadi doh lembut
  6. Bulatkan doh kecil2 dan masukkan ke dalam cawan kertas
  7. Hiaskan dengan manik warna - jika suka
  8. Kemudian boleh lah dibakar pada suhu 150C selama 20-30 min
rupa biskut selepas dipenyek-penyek dalam acuan....sedia untuk dibakar ...


siap dibakar...

meh nak close up sikit ... lawa tak biskut i ? hikhik ...


Tuesday, September 6, 2011

Jam 1.10 Petang Hingga 7.10 Malam

Assalamualaikum ...

Sebuah karya terbitan Karangkraf Kerangkurap

Jam 1.10 petang : Laju-laju keluar dari pejabat bersama dua orang teman yang amat memahami .. Kak Rozie dan Kak Ha (xleh nak backlink sebab kak ha xde blog..^^)..ternyata daku paling muda di situ...(nak kena cakap nie..hahha)..bila saje daku update status kat facebook semalam tentang betapa mengidamnya daku nak makan onion ring A&W ..maka Kak rozie terus sanggup nak teman lunch kat A&W..tapi terpaksa tunda ke hari nie sebab semalam Kak Ha masih lagi cuti raya..tp still tak cukup quorum..seorang lagi geng cuti rupanya hari nie...

onion ring idaman kalbu..^__^  bukan makan nie sj...siap melantak chicken burger+root beer float+fun fries ... habis RM 17 untuk daku seorang makan ... only for luch ..huhu..

 
Jam 2.10 petang : Sampai ofis..perasaan ketika itu tersangat lah puas! hihi..puas dpt mkn onion ring..dan perasaan ketika itu juga sama seperti ibu mengandung 9 bulan ..teramat mengah! berat perut dow..haha!..perut kecik makan banyak...org ganu cakap 'se'eh'...haha...


Jam 5.40 petang : Keluar dari ofis..encik suami jemput..yaya ajak mr.tmfs ke Mydin Mall cari henna..mood nak pakai henna menerkam tiba-tiba..terpengaruh dengan orang nun jauh di Japang..kiki..tapi henna dlm paket besar la pulak..dah nama Mydin kan..mmg jual pukal ler..huhu..yang satu-satu tu ada tapi jenis tiub kaler hitam..yaya cari yang debu..lastly tak beli...

tapi daku terpandang sesuatu ..jeng-jeng ...

 
ada shop lot baru bukak kat Mydin Mall KT nie...ELIANTO dah ade dekat Terengganu..tak perlu travel jauh-jauh nak beli produk Elianto..even yaya 6 bulan pergi sekali tetap perasaan pebezaan kat sini..hihi..i prefer Giant la to shopping..tak sesak sangat ...bila tanya kat sales girl rupa-rupanya  hari nie baru start Elianto berniaga kat situ... macam-macam ade ...dari make-up, skin care, body care, nail care semua ada...

yaya pun apa lagi..tak dapat henna ...
 
ini pun jadi ler...beli sheen shadow warna evian blue (RM 10 saje..)..warna nie amat memikat hati sebabnya banyak baju tahun nie beli warna seakan gini.kiki..kira boleh matching la..kuikui..pastu beli jugak lip liner sebatang warna nude ( RM 10 jugak...) ... melayang lg RM 20...tahun nie tak beli lagi barang makeup..hihi..jarang sangat beli..sebab pakai makeup time dtg bulan je...^__^ so lambat ler habis..agaknya dah expired kut stok eye shadow,lipstik lama-lama tu..hihi..

Jam 6.30 petang : Bergerak ke foodcourt kat Mydin Mall tu...mr.tmfs tanya nak makan ape..selamba je jawab mkn buah jer la..rasa kenyang pulak..minum air masak banyak sangat hari nie..haha..padahal masih terasa kenyang melantak A&W..mr.tmfs ckp kena makan jugak..takut tengah malam lapar..kejam kan..kena akur di situ..huhu..tak boleh cakap kat dia lunch kat A&W..konpem2 dia terliur..tak pasal2 dia angkut bini dia gi A&W lagi sekali..haha..i know my husband very2 well..hahha...

suami punya..mee hot plate black pepper...dia kata sedap...
 
 yaya punya..kuewtiaw (always fail eja benda alah nie..dr kecik sampai ke besar..tak pandai2 ^_^)..rasa sedikt muak atau sebenarnya yaya tak lalu makan sebab masih rasa kenyang...hihi....akhirnya encik suami yang tolong habiskan sampai licin ....
 
 
sementara suami tunggu hotplate siap masak..yaya pergi beli air..

suami punya..coklat lavender bla bla bla....(RM3.50) yaya punya blueberry luxury bla bla bla...(RM3.90) ...panjang tol nama air... hahaha..sampai tak ingt..melayang lagi duit daku RM 7.40 ... hahha..patut teman je encik suami tunggu hotplate tu dan biar dia jer gi beli air..dia beli dia bayar..hihi...kejam statement nie...hahah...


Jam 7.10 malam : balik rumah jumpa Wafiq la pulak.... :-)



nota kecik jer : hari nie belanja RM 44.40 ...esok lusa catu makan..hahha...











Macam Senang Je Bunyinya Melafaz Akad Nikah ....

Assalamualaikum ...

Dah lepas raya nie sibuk pulak musim kenduri kendara..orang kawen sana sini ...ye la..nak sekalikan dengan cuti raya..semua sanak saudara berkumpul..kalau tak susah pulak nak cuti ..

Nie yaya share pasal akad nikah..kaum adam kalau tang nie rasanya majoriti berdebar tahap gaban ..iyo ler..bimbang tersekat-sekat..tak ke naye kalau akad sampai 3 kali tak menjadi..hahah...kalau dengan sekali lafaz baru ada macho di situ ..^^

tapi agak2nya kaum adam nie mendalami tak maksud di sebalik akad nie..jangan ler korang setakat berdebar time nak melafaz akad depan tok kadi..bila para saksi dan tok kadi kata 'sah' terus korang rasa lega...tapi cubalah selami..fahami..(cewahhhh) maksud disebalik apa yang telah korang akadkan tu ...

"Aku terima nikahnya si dia binti si ayah dia dengan mas kahwin RM.. tunai ''

Bunyi macam senang kan ? mari fahami erti sebenar dia :

“Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat,dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung, dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. Kalau gagal, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka dan malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badan aku”






nota besarrr : huh...berat tu...bersediakah anda wahai jejaka semua ? ^__^ 

















Monday, September 5, 2011

Persoalan : Kenapa Hati Perempuan Sentiasa Tak Ketahuan Hala

Soalan:

Ustaz, kenapa ya hati perempuan ni kadang² tiba² je rasa sedih tanpa sebab. Ada orang kata syaitan yang ganggu! Ada petua tak untuk elakkan hati kita ni sedih? Kadang² bila bangun pagi rasa sedih, kadang² rasa macam rindu. Tapi tak tau rindu pada siapa!

Jawapan dari Ustaz Azhar Idrus:

PERKARA BIASA. HATI PEREMPUAN MEMANG
HALUS, HANYA LELAKI SEJATI YANG MAMPU MENJADI PENAWAR...!

Sumber : status seorang sahabat di facebook...

6 Syawal

Assalamualaikum ...

hoho ... hari nie dah start keje .. gumbiranya rasa hati ini..berkobar-kobar nak buat keje ofis yang tertangguh nie ..haha..iyo lah tu .. tapi banyak betul nie keje tertangguh ..semua dokumen yaya sumbat masuk file masa last day keje before raya..ari nie baru nak tengok balik...susah jugak nie nak kena  flashback balik 'story' setiap dokumen tu ... huhu ..

semalam ayah wafiq cuti..kami cuma pergi kenduri kahwin jiran sebelah kanan rumah mak mertua dan open house jiran sebelah kiri ..last gi rumah nenek mr.tmfs kat jalan tok lam lepak-lepak kat sana...

gambar masa raya pertama sehingga raya ke 4 sekeping gambar pun tak de...raya ke 5 dan raya ke 6 baru terhegeh hegeh nak ambik gambar ... hihi ...


 anak teruna i ..buah hati pengarang jantung ... (bila nak dapat anak dara nie .... huhu )


baru ada gambar raya bertiga..haha.. wafiq..sign peace wafiq ak berapa jadi la ...




nota kechikkk buat mr.tmfs ^^ : abg, tahun depan tak kira..nak ambik gambar kat studio di pagi raya !!!














Sunday, September 4, 2011

5 Syawal

Assalamualaikum ...

Suasana raya dah makin kurang..orang dah tak pakai baju raya dah..tetamu pun satu family je berkunjung ke rumah semalam.tu pun pakcik mak yaya..sini sana duk sibuk kenduri kendara .. orang terengganu meriah rayanya setakat 3 hari je...memandangkan yaya agak hilang ingatan untuk snap gambar masa 1 syawal ..maka semalam bila nak gi kenduri kawin anak jiran sebelah sempat la yaya ber pose sikit sikit depan rumah mak..hihi ..nak jugak barang sekeping dua gambar syawal tahun nie terabdi dalam blog nie ...^^


 hihi...tak malu tempek gambo sendirik..bior ler...nak letak jugak !!! ^^ 
 (pesal muka semakin melebar ???? ...huhuhu )

 my hero my soul .... thanks tg rabeah bg present baju tu ... size 4 tahun mmg padan ngn wafiq yg 2 tahun 2 bulan tu .. cuma labuh sikit jer..tapi tak pe..boleh pakai lama..baju raya wafiq yaya pun beli yang size 4 tahun...

anak dan ibu ...mr.tmfs tak de ..pergi mencari rezeki demi sesuap nasi buat kami sekeluarga..hihi...
rambut wafiq nie ibu tengok dah macam helmet!




nota kechik : hari nie ade lagi kenduri ... mr.tmfs cuti hari nie..yeay!








Saturday, September 3, 2011

Resepi : Biskut Chipsmore aka Chocolate Chips


Assalamualaikum ...

Just nak share beberapa biskut raya yg sempat buat untuk raya aidilfitri kali nie .. bila dah drop receipe kat sini next time senang sikit kalau nak membuatnya lagi..tak yah dah search sana searh sini..search kat blog sendiri je..yaya nie koleksi resepi cara filing nyer tak berapa nak kemas..haha..mula la tak jumpa cari masa nak buat..last-last kena search tenet lagi ..kertas resepi yang banyak-banyak tu kalau hilang pun xpe dah lepas nie ..sory xde backlink..betul tak sure ambik mana resepi nie ... 

nie nak tunjuk biskut chipsmore .. biskut choc chips sebenarnya ..mula-mula tu nak buat cam cookies kat famous amos tu..tapi bila dah siap bakar try rasa..alamak..sebijik cm rasa chipsmore..maka yaya pun tukar la nama cookies nie...^^

gajus panggang agak mahal yer kawan-kawan sekalian..RM 20 utk 300 gm..lepas tawar menawar kat Pasar Payang tu dapat la kurang 2 hinggit .. so gajus tak cukup gram tapi coklat chip mmg lebih gram...^^

 yaya buat 2 adunan..so dapat la banyak sikit ..sebekas rumah mak..sebekas rumah mertua..dan dlm bekas purple tu utk diri sendiri..makan-makan di masa depan..bukan buat raya..hihi...

Jom semak resepi ...

Bahan-bahan :

450 gm tepung gandum
1 biji telur
250 gm mentega
115 gm gula halus
110 gm gula perang
100 gm choc chips
3 sb serbuk koko
250 gm gajus - panggang dan cincang
1 sk baking soda

Cara - cara :

1) pukul mentega bersama gula halus hingga kembang
2) masukkan telur dan pukul lagi
3) masukkan tepung dan baking soda yang telah diayak sedikit demi sedikit - i tak ayak pon
4) masukkan choc chip dan gajus
5) bulat kecik-kecik dan tekan guna garpu - i tekan guna jari jer....
6) bakar dlm oven dgn suhu 160c selama 15 minit - bergantung pd oven nie.. daku punya amatla lama...^^


 hah!ambek ko..gedabak besar..special request dari encik suami aka mr.tmfs ..







Profile Asmirandah


 Assalamualaikum ...

Yaya suka sangat tengok budak Asmirandah nie berlakon..cute mute jer dia nie..sekarang nie kalau nak tengok lakonan dia boleh tengok cerita NIKITA setiap Isnin hingga Jumaat jam 5.30 ptg..dia jd doktor April dalam citer tu ...

 kulit muka dia halussss jer..... jeles i!


 nie lak masa iklan rexona ....


NamaPenuh : Asmirandah Zantman
Nama Glemer : Asmirandah / Andah
Tempat  Lahir : Jakarta
Tarikh Lahir : 5 Oktober 1989
Type : Kacukan Belanda --patut ler putih melepak...
Anak ke : 3 dari 3 bersaudara
Nama Ayah : M. Tarmidzi Zantman
Nama Ibu : Sani Suliwati
Hobi : Melukis, Mendesain, Renang, Memasak



nota kechik : mendesain tu ape ???

Friday, September 2, 2011

Cuti Segalanya


Assalamualaikum ...

hah! dah seminggu blog tak berhapdet! tuan punya blog cuti raya dengan bersungguh-sungguh maka blog pun ikut cuti...hihi...sedar tak sedar hari nie dah raya ke-4 ..esok raya ke-5..hari ahad dah start keje tapi yaya apply cuti ahad nanti... last day keje ari tu tersangat sebok..sampai form cuti tak sempat nak isi ..cakap mulut je ngan bis nak cuti..nasib my head department baik hati ... dapat ler cuti lebih sehari ..campur cuti jumaat sabtu cukup 10 hari cuti raya..hihi..best! jgn tak tao..my head department pun cuti..dah la kami account department 3 org je..2 bercuti maka tinggal la kak rozie sorang-sorang ..haha..tak pe kak rozie..tak sibuk mana pun..semua org mood keje ke laut...kalau staff mintak cash suruh dorang guna duit sendiri dulu ye ... hihi ^^

tahun nie raya jem betul la...semua jem..sebabnya rasa malas nak bergerak..hahah! penat dow! rasa cuti 10 hari nie nak nikmati sungguh-sungguh! bukan senang nak dpt cuti ( tunggu beranak jer ler dapat merasa cuti lama ..^^) pergi raya sanak saudara terdekat je ...

tapi .. part paling haru...(memang mengharukan....) .... sekeping gambar wafiq pun yaya tak ambik..memang tak de gambar dia pakai baju raya..haih..betul la tak rasa nak beraya,.rasa nak relax jerrr ....memang tak ingat langsung nak ambik gambar..sekeping gambar family pun tak de ... huhuhu.....



nota kaki : wafiq baru jer bangun tido ...yaya cakap kat dia 'jom makan' ... boleh pulak dia jawab ..'tak mboh..pose'... hahahah... pengsan ibu... malam-malam pun mao puasa ka ?



















Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...