FB

Thursday, August 25, 2011

Baju Emergency

Assalamualaikum...

Huru hara pagi nie..udah ler budak kecik si wafiq tu bangun awal...dengan dia berak..susah nk ajak masuk bilik mandi nk basuh uk uk dia..semua tu take time..dlm bilik mandi nasib tak banyak ragam wafiq pagi nie..tp nak pakai pampers pun susah..dia asyik lari jer...mencabar keimanan ibu betul la wafiq nie..

Dah la yaya bawak balik duit n sampul raya nk bg duit raya kat staff pg nie..adush...pagi2 dh berpeluh cam lari 100 meter...semalam tak sempat buat semua tu kat ofis..dah la majlis tu pagi nie..

Balik terawih semalam (buat 4 rakaat jer....huhu)... Berlari lari yaya cari supermarket nak beli air twister botol besar tu 2 karton..dari masjid abidin terus pergi Astaka..xde air tu kat situ..pasti pergi H-Lai..pun xde..wafiq pulak berak lagi..( ko nie wafiq suka betul membuang time tome emergency gini..gi drop wafoq dulu kat rumah mak..then pergi Sabasun..gigih yaya mencari air twister tu..tp nan hado jugak!!!! Sabau yaya...sabau......

Last gi Giant...dr kejauhan dah nampak karton air twister tu...yey! Suke suke.. Ye la...encik suami dh jln heret tapak kaki dah sebab dia mengantuk teramat sangat... Berbaloi rasanya dengan kesusahan mencari parking..dh la hujan..orang jgn kira la..sikit lg nk jd mcm lautan manusia..hihi

ok..kembali pd tajuk entri..^^

seandainya korang terjebak dgn perkara emergency mcm yaya nie maka baju emergency memainkan peranan yg amat penting..hihi..ye la ..pagi nie tak sempat nak iron baju..maka yaya akan capai je baju yang tak perlu digosok...so hari nie yaya gi keje dgn baju tak bergosok..tudung pun tak bergosok!

Yaya kalau beli kain nak buat baju kurung mesti cari kain yg tak perlu digosok... Memudahkan keje....^^

Nota kecik : korang ada bj emergency ?


Sent from Samsung Mobile

Wednesday, August 24, 2011

Dapat Jugak Bonus Raya + Duit Raya


Assalamualaikum ....

Yeay .. gaji dah masuk! kami keje swasta macam nie la..lambat sikit..tapi nie dah kira awal 4 hari dari tarikh yg biasa masuk gaji ..bukan setakat dapat gaji tapi dengan bonus setengah bulan.. syukur sangat .. boleh buat topup untuk raya nie..mana tahu nak tambah kuih raya ke..tambah baju raya ke...hihi..tapi paling supprise duit raya pun dapat..korang ade? hahah

even tak banyak mana duit raya .. tapi boleh la wat bayar upah tempah baju kurung 5 6 pasang..alhamdulillah lagi...syukran syukran ...tapi baju yaya 2 pasang je yang belum ambik .. boleh makan kepsi 3 4 kali lagi...hihi..kalau staff office baca nie mati daku....director tak hebohkan lagi pasal duit raya nie ... hihi ...besok baru dapat duit raya tu ...

biasa dapat bonus sebulan .. tapi tahun nie dapat setengah bulan je... huhu ...tapi yaya percaya pihak pengurusan mesti ada agenda sendiri .. diorang tak kan saje2 bg bonus setengah bulan ...bos.. nak gi family day ke ? ke nak naik gaji kaw-kaw gitu  .. hihi.. bonus paling banyak pun 2 bulan gaji..tu pun bonus akhir tahun..bukan bonus raya .. tapi kalau gaji naik banyak dapat merasa selama setahun tu....lagi banyak dari 2 bulan bonus ...mana satu pilihan kamu??? i prefer naik gaji dari bonus tinggi .. best best !

ape pun yang paling penting kita terima bonus tu dengan seikhlasnya .. itu adalah rezeki...ganjaran pihak syarikat untuk kita ...baik ada dari tak ade .. kan kan ??? orang kat malaysia nie agak-agaknya ada tak yang sujud syukur dapat bonus ??? hihi .....




nota kecik besar : SYUKRAN SYUKRAN !!!

















Tuesday, August 23, 2011

Iftar 23 Ramadhan

Hari nie berbuka kat Saharah Tandori..tekak nie meminta-minta nak makan roti canai..percayalah..kat restoran nie la roti canai paling sedap yg pernah yaya makan..dengan rotinya yang lembut..kuah kari yang kick..kuah kacang dal yang pekat...mmg perghhh...sepatutnya ada sambal bilis lagi satu..tp agaknya dah habis kut....

Orang lain order beriani..tp kami makan roti canai kosong je 2 keping sorang...dah kami berempat nie semua pakat mengidam roti canai..bila tengok pelayan dia duk angkut beriani terliur mr..tmfs..akhirnya dia panggil jugak pelayan nk order beriani tp malangnya dah habis...hahha...kesian suamiku..


Sent from Samsung Mobile

Tak Sesuai La Wafiq


Assalamualaikum ...

Semalam pergi rumah mak jap..mak tengah nak menjahit baju raya untuk cucu dia..anak kakak yaya...mak tenung-tenung je sample baju tu..dia cakap macam besar sangat je pinggang..last-last mak mintak wafiq pakai baju kurung tu..nak try tengok padan ke tak...sebab diorang tu lebih kurang je saiznye...cuma anak kakak yaya tu kecik sikit walaupun umur sebaya ...

 ganaz semacam je..tengok kaki..suka la buat kaki gitu... huhu...

 muka jantan mu terserlah wahai anakkku ... hhahah

 iklan ubat gigi ker...wafiq selalu buat gaya nie kalau nak bergambar...

 duduk katak...ikut perangai ibu nie...hahahha....

hahaha.... tak sesuai !!!!







TQVM Pena Rozie



Assalamualaikum ....

Terima kasih tak terhingga buat Pena Rozie ... sebab sudi bg kek coklat nie..pagi-pagi dah dapat .. buat terliur jer letak depan mata nie..hihi ... semoga kak rozie sentiasa dilimpahi rezeki ..rezeki berganda-ganda gitu...dan semoga bahagia selalu ..^____^


Wafiq suka sangat makan kek..mesti dia suka sangat tengok kek nie petang nanti ...:-)



nota kechikkk : kek je ke ? duit raya tak  nak bg ? hihi...










Abaikan Perkara Rutin Buat Seketika


Office dah bertukar wajah ...tunggang langgang...orang terengganu cakap 'hanyar belanar' ...

Kena buat gift utk client.. Tu tak snap lagi pic barang-barang untuk ibnu yatim dan para asnaf..
Nampaknya hari nie kena lupakan sekejap kerja rutin..buat on off je..xleh mengadap sangat.. Tapi yg pasti kena settle jugak semua kerja yaya sebelum cuti raya... Kalau tak harus haru biru bertambun keje nk kena buat lepas raya..

Nota: Lambatnya khamis....

Sent from Samsung Mobile

HEBAT !!!

Assalamualaikum...

Sudah banyak hari tak bersiaran...Siang hari banyak keje kat ofis tu.. Mlm pulak rasa penat memanjang..bila penat harus buat muka mcm orang sakit...biar suami rasa teramat belas..teman anak bermain...pergi tukar lampin anak..buatkan susu dan layan anak sehingga anak tidur...hihi...^^ terima kasih abang..

Banyak cerita sebenarnya yang boleh buat entri..tp tu la..mood masih main sorok2..mlm nie rasa gagah sikit mata nie..kalau tak balik terawih terus rasa nak tidur..nie pun duk baca paper semalam..betapa daku ketinggalan sehari..paper hari nie bila la nk baca agaknya...hahah..

Berita penting belum baca..tu semua berita yg boleh bikin berat kepala..ambik helaian kesihatan dan cerita artis dulu..hihi..nak tergelak bila baca column 'kisah lucu'...

--> 3 warga tua (teras masyarakat nie...) iaitu Ali, Bala dan Ah Chong bertemu di sebuah hospital..mereka menjadi akrab tidak lama kemudian...

Ali : datuk saya pada usia 13 tahin adalah pemuzik terkenal...

Bala : datuk saya pula berkawan baik dgn pengasas hospital nie. Hebat betul dia tu...

Ah Chong : saya merupakan satu-satunya ahli keluarga saya yg menjadi tentera. Kalaulah datuk saya masih hidup, tentulah dia adalah manusia paling terkenal pada hari ini...

Ali : apa kerja datuk awak tu?

Ah Chong : orang kampung saya..cuma sekarang kalau dia hidup, usianya 165 tahun. Tentu hebat bukan?!


Nota kecik : sumber dari utusan .. Utusan pulak mendapat sumber dari majalah Mastika..^^

Sent from Samsung Mobile

Thursday, August 18, 2011

Bila Mr.M Datang Menyapa

Surat layang khas untuk Mr.M...

 

Assalamualaikum ...

 

Kehadapan Mr.M ...

(dgn sape la agaknya ko tengah berdating sekarang nie?)

 

Rasa dah tak terdaya nak melawan …

Kuat betul pujuk rayu …

Tapi diri ini mesti kuat …

Akan ku gagahkan diri ini …

Akan ku tetapkan iman nie …

Supaya tak tergoda oleh pujuk rayumu …

Ku mohon pada mu Mr.M …

Tolong .. Tolong lah Mr.M …

Jangan dekat dengan daku

Jangan engkau sapa diri ku ini …

 

Ku tahu engkau hebat …

Ramai yang tewas dengan  bisikan mu …

Namun tak kan ku biar diri ini menjadi seperti mereka itu …

Lagi pula nie bulan puasa …

Bulan keberkatan …

Tak kan lah daku nak melayan engkau wahai Mr. M …

 

Tapi bila engkau aku mampu jauhi …

Jauh dari diri daku …

Datang pula masalah lain …

 

Software Peachtree Accounting! …

Kenapa engkau pulak buat hal ? …

Baru je bersemangat nak buat kerja …

Huhu …

 

Nampak gayanya …

Daku terpaksa ikut saja rentak mu …

Wahai Mr.M …

Si penyakit MALAS dan MENGANTUK ! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuesday, August 16, 2011

Dah Tukar Duit ?


Assalamualaikum ...

Goverment servant dah dapat habuannya..boleh la beli dan tambah apa yang patut ... boleh la menghabiskan duit bonus..hihi..

korang duk sibuk fikir persiapan raya tu tp yg satu nie jgn lupa pulak.. kalau tak sediakan yang satu nie harus ramai budak kecik bermuram durja..haha...so kira penting la jugak..apa lagi DUIT RAYA la!! dah serbu bank lom tujar duit ? kalau gi saat akhir susah nak dapat duit baru...

yaya bab duit raya nie lega sikit..tak perlu bersesak kat bank..kami kat ofis nie tukar secara pukal .. ambik nama semua staff then just state diorang nk RM50 banyak mn..RM5 banyak mana..RM10 banayk mana n singgit banyak mana ...

gila banyak orang tukar duit tahun nie!

biasa ofis yang advancekan payment..yang kayo rayo tu terus bayar la..kami yang kais pagi mkn pg nie harus tunggu gaji or bonus ler...hihi ....

nota kaki: erk..ada bonus ke? kalau tak dapat bonus aci tak kalau tak bg duit raya?..hikhik .. tak pun bg lima puluh sen je .. ^^ kejam tak ?? hihi ...budak2 sekarang nie dapat duit raya satu kemestian..selagi tak dapat selagi tu mintak..dah bg tu siap bukak sampul..tak cukup mintak lagi..huhu..sepupu daku ler tu ..kihkih...






Monday, August 15, 2011

Apa Nama Biskut Nie??

Assalamualaikum...

Tolong yaya...sape tau biskut kat atas tu nama apa... Rasanya sunggguh memikat kalbu.. Sedap yang teramat sangat!

Biskut tu adik beli kat sekolah..kawan dijual..satu bekas tu RM 20 .. Biskut tu jual as biskut raya la tp kami semua dah ngap dengan rakusnya..hihi..dh sedap sangat nak buat camno!^^ wafiq pun suka sangat! Sampai makan sambil letak biskut celah kangkang..punya la dia tak bg org lain ambik..hikhik..

dlm biskut tu ada black choc chips n kacang..tp xtau kacang ape..rangup semacam kacang tu... Rasa biskut ada rasa macam butter biscuit..tp lg sedap..

Sape tau nama biskut nie..kalau dah tau nama boleh yaya tanya pakcik google mintak resepi...Buat sendiri lagi jimat .. Lagi puas hati..kan?


Sent from Samsung Mobile

Dari Tak Ada ... huhu ..

Assalamualaikum ...

sekarang dah tiba masa orang serbu bandar MBKT nie..semalam balik terawih singgah kedai kasut..pukul 10.30 pun kedai bukak lagi ..agaknya dah start beroperasi hingga lewat malam..ye la lagi 2 minggu nak raya kan ..nak cari kasut raya untuk Wafiq .. buat perkiraan sendiri kononnya time govermnent boleh bonus nanti lagi sesak bandar nie..tapi semalam dalam kedai kasut tu pun dah sesak ..huhu ..

dah la ramai orang..kasut pulak takde pilihan .. dah la saiz kaki anakku ajaib semacam..kena try dulu..susah kalau beli online..beli offline pulak mana ada banyak pilihan kat Kuala Terengganu nie.. harapkan kedai Kasut You tu je lerrr..huhu...

budak Wafiq tu pulak berkenan kasut-kasut dalam kotak lutsinar tu..mmg la cantik-cantik tapi tu kasut baby Wafiq wei.. hihi ...

 akhirnya beli sandal POOH Disney ni sajoo...

sandal raya Wafiq.. tak pe la Wafiq..dari tak ada.. ingatkan nak beli kasut tapi no choice! nasib baik budak tu tak de masalah..dibuatnya tak nak pakai camno!

budak besar kaki pun besar ..hihi .. lemah semangat kalo dia ajak main  gusti..surrender!.. tapi apa kan daya dia terus serang hendap !



sekarang semua persiapan raya sudah selesai..tinggal nak buat kuih raya je..baju ibu ayah anak..mak..adik-adik..mak mertua ayah mertua semua beres!..lega sangat-sangattttt.....







Budak Budak Nie Buat Yaya Rasa Nak Amuk !!!

 
Assalamualaikum ...
 
Semalam lepas berbuka kat taman terus ke Masjid Abidin untuk Solat Maghrib seterusnya sambung ke solat terawih...apa yang yaya nak cerita nie yaya rasa semua org lalui..saban tahun mesti macam nie...
 
kat Malaysia nie lazimnya saf kanak-kanak selalunya di bahagian paling belakang..yaya heran sebenarnya...adakah di luar negara pun sama seperti di sini ? mungkin takut putus saf..tapi bukan ke ibu bapa seharunya ajak anak solat disebelah ? bila kita menanggap anak kita masih kecil (walaupun secara fizikalnya begitu) tapi anak-anak kebanyakkannya suka kalau kita menanggap mereka dewasa..tiada beza..tentu mereka lebih rasa dihargai (rasa seperti setaraf orang tua..)..entah la..kita boleh treat diorang solat berjemaah..diorang pun mungkin tak kan buat bising..yela..dikelilingi orang dewasa kan...mungkin yaya silap..siapa ada ilmu tentang nie boleh bg komen...
 
tapi bukan tu yg nak dibahaskan kat sini..cuma nak cerita pasal apa yang berlaku kat masjid semalam ...
 
di bahagian saf paling belakang ada kanak-kanak perempuan berlari-lari..macam main sorok-sorok pun ada..bila ade geng macam tu la...bukan budak kecik..mungkin dalam 11 atau 12 tahun ..dah boleh faham sepatutnya apa yang boleh dan tak boleh buat bila dalam masjid..
 
bila orang sedang solat..boleh je diorang nie melintas dihadapan orang yang sedang solat tu..bergelak ketawa kat belakang .. ibu pulak langsung tak menoleh ke belakang..tak kan tak cam suara anak sendiri..bangun la sekejap bagi warning..ibu dia pun solat saf belakang..tak susah langsung rasanya kalau nak bangun sekejap bg warning kat anak ..tapi..dibiar je anak tu berlari-lari buat bising..
 
kita solat pun tak khusyuk .. kast-last bila selesai solat terawih ada sorang makcik nie sound..
 
'keturunan aku tak de yang berani lintas depan time aku solat!'
 
then..barulah ibu-ibu budak yang buat bising tu sibuk cubit nak mereka..dah selesai solat..tak de gunanya baru nak cubit..bukan baru semalam..14 hari berpuasa budak sama je yang buat bising..
 
ibu ayah dorang tu tak nasihat ke anak diorang kat rumah...bg tahu jgn buat bising..duk senyap-senyap kat belakang..kalau tak nak solat terawih buat keje sekolah diam-diam..yaya tengok buku sekolah bawak..tapi tak sentuh pun...
 
alahai ... salah ibu bapa tak bg nasihat kat rumah ke atau salah budak tu .. mungkin dah bg nasihat tapi degil melampau..kita besarkan mata tapi tak faham-faham...huhu...
 
 
 
 
 
 
 
 

GA | Kad raya dari Solicious StoriNori



Assalamualaikum ...



dah lama tak join contest ke..segmen ke..GA ke.. tapi kali nie join GA dari SS .. dapat kad raya free..ye la ..sekarang nie susah sanagt nak terima kad raya tradisional..setem mahal skang nie..semua pakat wish hari raya via emel..tak pun sms je..nak gantung kad kat dinding rumah pun dah tak de kad..abg posmen pun tak pening kepala...

ss..kak yaya nak sekeping kad raya..hihi.. tak dapat yg Hsue Craft dapat dari SS pun dah suka sangat...^___^









Sunday, August 14, 2011

Menu Berbuka Semalam


Assalamualaikum ...

Petang semalam mak saudara masak lauk pauk nak hantar masjid untuk berbuka..jadi mak yaya awal-awal pagi dah pergi rumah dia tolong memasak..sepatutnya yaya sekeluarga kena berbuka kat rumah mak long lah..tapi bila rasa itu tiba..malas pulak nak pergi..

jadi..bila mak tak de kat rumah..kena la masak sengsorang untuk juadah berbuka ...berhempas pulak jugak otak nie berfikir nak makan apa..patut la mak kalau dia nak memasak asyik tanay nak makan apa..agaknya dia pun dah kering idea nak masak apa..last-last adik yang bongsu tu request nak makan bihun goreng ..stok udang kering ada banyak..akhirnya buat la bihun goreng udang ...

yaya main hentam resepi..rasanya kalau buat bihun goreng udang masa menumis tu tak letak cili giling..ganti dengan cili api..tapi mengenangkan nak suap Wafiq sesudu dua terpaksa lupakan niat nak campak cili api masuk kuali...^^

yaya masak mee memang main hentam..segala sos dlm peti ais tu yaya bawak keluar..sos cili, sos tomato, sos tiram, kicap semua main masuk kuali je...hihi..kalau chef wan tengok bihun udang yaya sah-sah geleng kepala 32 kali ... ^__^


Bihun Udang versi yaya semestinya kurang sayur ... sayur yaya sekadar perhiasan sahaja ..kihkih ...murtabak, popia,cempedak goreng and wedges tu adalah hasutan supaya berbelanja di bazar ...


makanan sampingan untuk dimakan dengan bihun semestinya keropok goreng..pastu buat omellet 4 biji telur.. cukup la tu untuk berbuka.. hihi..lepas masak semua..macam biasa..angkut semua masuk kereta..lokasi pilihan semalam taman di Dataran Syahbandar..ramai betul family-family ceria berbuka kat sana...sambil berbuka sambil layan skrin besar tengok perlawanan badminton...



nota kaki : semoga Datuk Lee Chong Wei menang game malam nie..geram tengok Lin Dan tu..ego semacam je ...^^







Fida Pantene Bercinta Dengan Mamat Sepah

Assalamualaikum ....

Fida: Tandatangan Mamat buat saya jatuh hati




"Saya mula tertarik pada Mamat sejak melihat dia menandatangani autograf dalam tulisan jawi kepada peminatnya sewaktu sama-sama mempromosikan filem "Man Sewel Datang KL," ujar Fida Ibrahim kala diminta berkongsi kisah bagaimana hatinya boleh terpaut pada jejaka bernama Mamat dari kumpulan pelawak, Sepah.

Fida Ibrahim atau nama sebenarnya Rafidah Ibrahim, 25, yang juga bekas juara "Pencarian Siti Nurhaliza Mencari Bintang Pantene 2007" tanpa berselindung mengakui dia dan Mamat kini dalam proses mengenali hati budi masing-masing kerana hubungan mereka baru sahaja menginjak enam bulan.

Ketika diminta bercerita lebih lanjut perihal Mamat di matanya, Fida menjawab, "Mamat sememangnya seorang yang kelakar, tetapi pada masa yang sama seorang yang manja, sensitif dan tegas orangnya."

"Salah satu sebab lagi yang membuatkan saya jatuh hati padanya adalah sikap penyayang dan mengutamakan keluarga. Selepas menjuarai pertandingan "Maharaja Lawak", Sepah memang sibuk dengan aktiviti promosi dan latihan namun walau sesibuk manapun dia terlebih dahulu balik kampung untuk meluangkan masa bersama keluarganya. Dari situ saya mula perasan yang Mamat seorang yang bertanggungjawab." jelas Fida sambil menguntum senyuman.

Berbicara soal jodoh pula, apakah cinta yang baru bersemi ini akan disusuli dengan ikatan pertunangan seterusnya perkahwinan dalam masa terdekat, Fida mengatakan ia masih terlalu awal untuk dibicarakan.

"Biarlah kami mengenali hati budi masing-masing dahulu. Terlalu awal untuk membincangkan perkara tersebut. Apatah lagi kami berdua baru hendak menapak dalam industri ini. Biarlah kami masing-masing fokus pada kerjaya, stabilkan karier sebelum berfikir ke arah itu. Walaubagaimanapun sekiranya ada jodoh, saya tidak akan menolak," akhiri Fida.


sumber : SINI

Saturday, August 13, 2011

Pop Pop Dah Berubah Wajah

Assalamualaikum...

Owh abang polis...daku nak buat entri pasal mercun...jangan tangkap daku..daku tak jual mercun..pun tak beli mercun..main pun tidak..cuma tengok orang main mercun je...^^

Korang ingat lg tak mercun bawang? Dulu masa kecik-kecik nie la satu-satunya mercun yaya berani main..hihi..setakat campak kat tanah mcm tu je budak kecik pun berani main...

Tp semalam yaya tengok sepupu yaya yg darjah 1 tu main mercun..bunyi sana mcm mercun bawang..pun main camoak jugak..tp rupa mercun bawang dah berubah...

Kalau dulu bentuknya macam bawang putih selabu tu..sebab tu la agaknya org panggil mercun bawang..tapi sekarang dah berubah wajah.. Bentuk macam tiub...berwarna-warni... Comel je tengok...zaman dh berubah..dunia makin maju...^^

Ape-ape pun..mercun tu bahaya..anak anak zaman sekarang mungkin tak kan ada pengalaman macam kita kecik kecik dulu...tunggu 7 likur je la pasang pelita dan main bunga api yg kaler merah tu..dulu masa yaya kecik seposen 8 btg...sekarang dh berapa ye???

Sent from Samsung Mobile

Thursday, August 11, 2011

Sementara Menanti

Assalamualaikum...

Hari nie berbuka puasa kat taman rekreasi balik bukit...Sementara menanti waktu berbuka wafiq jalan-jalan ngan tok ma sambil tengok matahari terbenam...

Puasa ramadhan sebulan hampir 20 hari kami berbuka kat taman..beli juadah serba ringkas then angkut bawak gi taman...ramai org bukak puasa kat tmn nie...

Nanti bunyi bedil meriam..boleh nampak bunga api bedil tu..cantik..hikhik..bedil meriam tu ditembak dr atas bukit depan kami nie je..

Lepas berbuka cepat-cepat gerak gi Masjid Abidin aka masjid putih...solat maghrib n sambung terawih terus..

Macam nie la kami bulan puasa....simple and easy....^^

Sent from Samsung Mobile

Sotong Sumbat Tersedap Di Dunia !

Assalamualaikum ...

Petang semalam berbuka kat Primula Hotel ..ada invitation ..  mkn free kat hotel .. saper tak nak kan ...hikhik..banyak pulak tu makanan...orang lain kejar nasi tapi yaya dah aim beef stick! bila nampak kami berdua syok makan beef stick tu org yg duk semeja ngan kami berdua yg mkn nasi semunya tu jeling-jeling kat pinggan daku..ahha..terliur ler tu.. laju je korang mkn nasi ye gi ambik beef stick pulak..ahhha..

meja kami nie ramai org media..ada org surat khabar..ada orang dari radio terengganu .. kami tak kenal pun dorang..jadi kami makan je dengan penuh perasaan tanpa pedulikan mereka itu..kihkih..kejam..tak de la kejam sangat.. sekali 2 kala pandang-pandang senyum-senyum jugak...^^

nie ler mr.tmfs my hubby also merangkap my bonzer ..^^


 dah namanya pergi berdua..aku snap gambar ko..ko snap gambar aku ... hihi


 dapat ler cenderahati sorang satu..ingatkan dapat ler bawak balik IPhone 4..tak pun blackberry..tapi dapat semanis kurma pun ok dah..hihi...


dan ini cerita yang sebetul-betulnya... ^__^


balik je dari berbuka puasa kat hotel tu..terus singgah rumah mak yaya...sebabnya petang tu tinggalkan Wafiq kat situ .. langkah kanan betul sebab mak buat sotong sumbat!


 nie dia sotong sumbat tersedap didunia ! cuma boleh didapati di sebuah kedai makan rumah bertempat di Kg Nibong, Kuala Terengganu .. lebih kurang 5 km dari Bandaraya Kuala Terengganu ..kehkeh ^^

 ibu wafiq makan tak ingat dunia..lepas makan kat hotel terus sambung makan kat rumah ...lupakan diet sekejap..huhu..udah ler sotong tu kalori dia tinggi ...demi menikmati sotong sambil sebut dalam hati 'ada aku kesah kalori tinggi ke rendah!' ... bedal saje.... ^^

info tambahan : sedara sotong yakni udang tak boleh dimakan sekali dengan suppliment vitamin C .. jika diingkari amaran ini dibimbangi korang akan tekan perot dan berkrekot seperti udang...ini betul...^^


~ bila la muka yaya nie  nak kurus .. lama dah muka nie tembam .. kalau boleh biarlah raya nanti yaya dapat 'muka baru' ... hihihi .... pakai face slimming yang sapu-sapu tu menjadi tak ?? ^^










Cara Mudah Mencari Muka Surat Dalam Quran..!!!

Assalamualaikum ...
 
Nie entri yang diemel lagi..just foward emel  yang yaya dapat dari emel office...kesahihannya yaya belum pasti.. nanti balik rumah baru yaya check...
 
Mari     Kita Cuba ....!

Al-Quran adalah peninggalan Rasulullah     kpd kita semua umatnya. Ada      2
benda yg Nabi Muhammad s.a.w tinggalkan kepada kita iaitu Al-Quran dan     juga
Sunnah utk kita semua amalkan. Berapa kali korang baca Al-Quran     sehari? 1
kali? 2 kali atau dalam solat sahaja? Pahala paling senang nk dapat     adalah
melalui pembacaan Al-Quran kerana setiap huruf diberikan 10 pahala,     tambahan
pula Al_Quran adalah kalam Allah (dtg daripada Allah sendiri bukan    
diciptakan manusia)

Tip yg nk kongsikan ni adalah cara utk menghafal muka  surat setiap juzuk
Al-Quran. Memang     menakjubkan kerana hanya dengan menggunakan formula
matematik ringkas, kita     dapat tau muka surat      setiap juzuk Al-Quran.

Jom sama2 kita belajar...

Contoh 1
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82
Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman    
82. Menarikkan?

Contoh 2
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:
10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:
23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu 23 adalah pada halaman 442

Subhanallah, memang menakjubkan kan      kawan2. Sama2 kita kongsikan kepada
kawan2 kita, adik2 kita, famili2 kita     supaya kita sama2 mendapat pahala...

Dipanjangkan info ini..moga dipanjangkan pahala bagi yg menulisnya.
 
 
 
 
 
 


Ini Belog Ibu Wafiq T____T


Assalamualaikum ...

Tajuk post kali berupa jawapan kepada soalan atau kemusykilan atau kejelekan yg mungkin akan terdetik kat hati korang..kehkeh...

hihihi...saje je la ...ye la...mana la tau kut2 ade yang terdetik ' pe sal sume pic anak dia je nie..' atau ' cam dia sorang ade anak..' atau yang sewaktu dengannya...

dan tajuk entri nie la jawapannya.... jgn marah ye.... ^^

semalam nak snap pic wafiq..tapi..alahai..susah betul nak dapat pose lawa..tak duk diam...tension mak nokss...nak ambil gambar dia ngan baju n seluar baru..beri beli online kat facebook..RM25 saje sepasang.. ada budak ofis nak beli baju raya utk anak dia..so yaya tumpang ler dua belah kaki..jimat ler postagenya...hihi..

















Tuesday, August 9, 2011

Lebih 7 Kg Dalam Perut !


Assalamualaikum ...

Lebih 7 kg dalam perut! kembar 4... tak terbayang rasanya.. macam mana ler bawak perut tu ye.. tak tertonggeng ke belakang ke...kihkih..seksa ibu mengandung...yaya bawak beras 5 kg pun dah semput .. hihi ... alhamdulillah anak semua sihat tanpa sebarang kompilasi..yaya masa mengandungkan wafiq yang lahir dengan berat 3.61kg pun cukup terasa mengahnya..

seronok juga dengar orang dapat kembar .. teringin rasanya..hikhik ^^ tapi family yaya tak de keturunan kembar..tapi orang kata kalau guna kaedah IUI kemungkinan besar mmg boleh dapat kembar ...tapi kalau dapat kembar maknanya belanja pun kena besar ler...preparation kena ade tu.. pampers berganda-ganda..susu berganda-ganda...sanggup ke?...erkkk ...





KUALA LUMPUR 8 Ogos - Pasangan Dr. Jasmina Qamaruz Zaman, 39, dan suaminya, Hazli Zakaria, 39, bersyukur kepada Allah SWT apabila penantian selama tujuh tahun mereka untuk mendapatkan anak kedua berakhir setelah dikurniakan anak kembar empat.

Jasmina yang melahirkan kembar empat itu dengan cara pembedahan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) pada 22 Jun lalu berkata, dia dan suami tidak pernah menyangka akan dikurniakan anak kembar.

“Kami berusaha untuk mendapatkan anak kedua selepas mendapat anak pertama Eimann Arrazi yang lahir pada 2004 sewaktu saya sedang belajar di United Kingdom (UK).

“Pelbagai usaha dibuat sehingga saya dan suami memilih untuk menjalani kaedah persenyawaan dalam rahim (IUI). Doktor ada memberitahu IUI akan membolehkan saya mendapat anak kembar tetapi saya tidak pernah menyangka ke arah itu.

“Selepas disahkan mengandung, tiga minggu selepas itu, saya sudah diberitahu akan mendapat anak kembar empat. Tidak banyak masalah sewaktu mengandung, cuma pada bulan keenam saya sudah dimasukkan ke HKL sehinggalah bersalin,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di rumahnya di sini, hari ini.

Menceritakan pengalamannya, Jasmina berkata, sewaktu pembedahan, doktor mengambil masa selama satu setengah jam untuk mengeluarkan anak dalam kandungannya itu.

“Alhamdulillah, selepas pembedahan, keempat-empat anak saya, yang mana dua lelaki dan dua perempuan sihat tanpa sebarang komplikasi,” katanya.

Beliau berkata, sewaktu dilahirkan anak kembar mereka iaitu Eirfann Arrazi adalah seberat 2 kilogram (kg), Sara Yasmin (1.34kg), Eihsann Arrazi (2.1kg) dan Shaza Jasmin seberat 1.66kg.

“Eirfann dilahirkan pada pukul 2.08 petang, Sara (2.09 petang), Eihsann (2.10 petang) dan Shaza pada pukul 2.11 petang iaitu masing-masing selang seminit,” jelasnya.



sumber : UTUSAN



Tak Mampu Dipisahkan ... Tergoda Jua

Assalamualaikum...

Sekejap je..hari nie dah masuk hari ke-9 berpuasa..nie baru lepas sahur..bedil penutup baru je bunyi..tp rasa tahun nie slow semacam je bunyi je...

awal ramadhan ada buat azam...tak nak berbelanja ikut nafsu kat bazar ramadhan nun..alhamdulillah..kami beli main menu je.. Kuih muih xbeli..langsung tak terliur..alhamdulillah sangat..

Seminggu berpuasa kami gi bazar beli murtabak ayam yg 2.50 tu je 2 biji..mr.tmfs sebijik yaya sebijik..tu la juadah berbuka puasa kami..air pulak nk air masak je...senang selera mr.tmfs tahun nie..keje yaya pun jd senang...hihi^^

Tapi time sahur mr.tmfs nk nasi la..tp dia mkn tak bnyk..sikit je..separuh pinggan je..tekad nk jg badan tu..dgn isteri sekali ikut terpengaruh...

tp semalam berbuka kat rumah mak..mak buat nasi ayam...abis je murtabak sebijik jeling-jeling kat nasi ayam..tengok ayam bergelimpangan dalam pinggan betul-betul menggugat nafsu...akhirnya telan jugak nasi ayam tu...

Haih...nafsu oh nafsu..mak bukan main suka lagi sebab kita org mkn jugak akhirnya..ye la semalam dah kali ke3 berbuka kat rumah mak..tapi baru semalam kami mkn masakan dia..

Nasi kan...dah sinonim... Tak mampu dipisahkan..harap2 berbuka hari nie tak tergoda lagi...hihi^^


Sent from Samsung Mobile

Monday, August 8, 2011

Roh Boleh Balik Rumah Ke Pada Bulan Puasa ???

Assalamualaikum ..

Dikatakan ...

apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan.Roh yang dibenarkan pulang adalah kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka. Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan terus di penjara di Luh Mahfuz.

Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka. Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka.Perkara ini akan berlarutan sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.


BETUL KE ROH BOLEH BALIK RUMAH ???


jom baca pendapat-pendapat tentang kepulangan roh ke dunia nie....



1. Syeikh Dr Yusuf al-Qaradhawi.
Bahawa roh tidak akan mencampuri urusan yang tidak berguna lagi padanya [Fataawa Muasyarah, 1/70]. Pada hakikatnya, roh berada suatu alam yang dinamakan alam barzakh yang sudah tentu penghidupannya sangat berbeza. Sheikh Walid al-Firyaan mengatakan bahawa alam barzakh adalah jangka waktu diantara kematian seseorang dan Hari Kiamat.
Bagi Roh orang yang beriman, ia akan menerima balasan yang baik di alam barzakh. Dan bagi mereka yang mengerjakan maksiat maka mereka akan diazab di alam barzakh. Sebagaimana sabda Nabi S.A.W:-
Roh orang yang beriman adalah burung yang sangkut di pokok-pokok syurga,memakan buah-buahannya, dan Roh orang kafir akan pergi ke neraka"
Sebagai kesimpulan, alam Roh dengan Alam Dunia amat berbeza sekali. Kekesanan Alam Dunia kepada Alam Roh adalah sebagaimana yang dinyatakan didalam hadith sahih iaitu : sedekah jariah, ilmu yang bermunafaat dan anak yang soleh yang mendo'akannya. Tidak ada gunanya pun kalau roh-roh ini dibenarkan pulang kalau ia tidak memunafaatkan diri mereka.



2. Ustaz Zaharuddin Abd Rahman

Apabila roh sudah berpisah dari tubuh, ia berada di alam yang dinamakan Barzakh, dan ia tidak akan mampu sama sekali untuk kembali ke alam dunia semula sama ada dalam keadaan baik atau buruk. Dakwaan Roh pulang kembali ke rumahnya setelah hari-hari tertentu adalah TIDAK BENAR. Tidak kiralah sama ada roh itu dalam keadaan baik atau buruk. Manakala jika benar kelihatan mahkluk seperti si mati dan kendengaran suara-suara menangis, maka pandangan Ulama adalah ia hanyalah angkara Jin dan Syaitan yang menyerupai si mati dan gangguan mereka, tidak lebih dari itu.

Apabila roh sudah berpisah dari tubuh, ia berada di alam yang dinamakan Barzakh, dan ia tidak akan mampu sama sekali untuk kembali ke alam dunia semula sama ada dalam keadaan baik atau buruk. Dakwaan Roh pulang kembali ke rumahnya setelah hari-hari tertentu adalah TIDAK BENAR. Tidak kiralah sama ada roh itu dalam keadaan baik atau buruk. Manakala jika benar kelihatan mahkluk seperti si mati dan kendengaran suara-suara menangis, maka pandangan Ulama adalah ia hanyalah angkara Jin dan Syaitan yang menyerupai si mati dan gangguan mereka, tidak lebih dari itu.

Bukti bahawa Roh tidak boleh kembali berdasarkan dalil berikut :-

Firman Allah ertinya : " Hingga apabila datang kematian kepada seseorang dari mereka ( orang kafir) dia berkata : " Ya Tuhanku kembalikanlah aku ke dunia, agar aku berbuat amal yang soleh terhadap apa yang telah aku tinggalkan. Sekali-kali tidak (jawapan Allah), sesungguhnya itu adalah perkataan yang diucapkannya sahaja (janji kosong) . Dan di hadapan mereka ada DINDING (barzakh) sampai hari mereka dibangkitkan" ( Al-Mu'minuun : 99-100).

Imam Mujahid (Tabien dan anak murid Ibn Abbas r.a) dan Ibn Zaid berkata tentang ayat ini : "Barzakh adalah seperti satu tembok yang menghalang orang yang mati kembali ke dunia."

Firman Allah ertinya : "Allah SWT memegang jiwa (ruh) ketika matinya (seseorang) dan memegang jiwa(ruh) orang yang belum mati di waktu tidurnya, maka Dia tahanlah jiwa yang lain sampai waktu yang ditentukan.." ( Az-Zumar : 42 ).

Melalui ayat ini, jelas bahawa roh berada di dalam pegangan Allah SWT dan Allah tidak membenarkan sama sekali Roh untuk kembali ke dunia, sebagaimana yang dijelaskan dalam ayat sebelum ini,

Terdapat juga ulama berpandangan bahawa roh orang yang telah mati boleh bertemu dengan roh orang hidup ketika mereka sedang tidur (melalui mimpi). (Ar-Ruh, Ibn Qayyim, ms 20). Bagaimanapun, tiada yang berpandangan roh tersebut boleh bertemu dengan orang hidup semasa sedar mereka. Semua roh yang telah di ambil Allah SWT akan sibuk dengan urusan mereka sama ada baik atau buruk.

Prof Ahmed Azzedine Al-Bayanuny dan Prof. Mohamed Hussin pernah menegaskan bahwa dakwaan orang-orang kristian yang boleh bertemu dengan ruh si mati dengan teknik jampian khas adalah penipuan yang menggunakan Jin dan syaitan. Ia bukannya ruh yang sebenar. ( Rujuk Al-Iman Bil Malaika dan Al-Ruhiya al-Haditha)



3. Tuan Guru Dato' Dr Haron Din
Orang yang telah meninggal dunia, rohnya kembali kepada Allah S.W.T yang diistilahkan berada dalam alam Barzakh, ianya adalah alam Akhirat. Justeru insan yang telah pergi kepada-Nya tidak mungkin dan tidak boleh kembali ke alam dunia kerana Barzakh itu bermaksud pemisah atau penghalang. Ia seumpama sebuah tembok yang kukuh memisahkan di antara dua alam.

Maka orang yang telah kembali ke rahmatullah atau kembali ke alam Barzakh ini, dia tidak boleh kembali. Dalam Surah az-Zumar, ayat 42 yang bermaksud, "Allahlah yang memisahkan nyawa dengan mati daripada makhluk-Nya dan memegang yang telah pasti mati ini dengan tidak membenarkannya kembali ke dunia."

Ayat al-Quran lain ada menyebut, "Bahawa selepas kematian, mereka akan kembali ke alam Barzakh sehinggalah kepada hari Kiamat."

Banyak ayat al-Quran dan al-Hadis yang menunjukkan bahawa ruh si mati berada dalam suatu kepungan Barzakh yang tidak mungkin boleh kembali ke alam dunia. Sebagaimana kita ke alam dunia tidak boleh masuk ke alam Barzakh (tanpa ada sebab).

Logiknya kita lihat, kalaulah ruh orang yang telah mati itu boleh kembali ke dunia, boleh melakukan berbagai-bagai perkara, sudah tentu orang-orang yang telah meninggal itu seolah-olahnya tiada seksa kubur, tiada balasan dan seolah-olahnya mereka bebas ke sana ke mari.

Oleh itu, kita harus yakin bahawa ruh si mati tidak boleh kembali untuk menziarahi keluarganya, rumahnya atau sebagainya.

Akan tetapi berlaku dalam dunia ini, orang mengatakan roh orang mati, kembali ke dunia dan meminjam jasad-jasad yang tertentu yang jadi seperti orang kehilangan akal, bercakap dengan nada, irama dan kelakuan orang yang telah mati.

Daripada pengalaman saya, ada juga yang mendakwa dirinya Nabi Khidir, Sheikh Abdul Qadir Jailani, Wali Songo dan sebagainya. Ada juga pihak tertentu yang mengubat orang, yang mengajar ilmu-ilmu yang didakwa kononnya diambil daripada orang yang telah mati. Semuanya ini adalah tidak benar dan ditolak oleh Islam. Seolah-olah wujudnya fahaman mengembalikan roh, dalam istilah Arabnya disebut tanasuthil arwah - reincarnation -. Fahaman ini ada dalam fahaman Buddha, Hindu dan fahaman purba. Islam bersih daripada semua fahaman ini.

Umat Islam mesti beriman bahawa ruh adalah untuk dirinya sahaja dan tidak boleh masuk dalam diri orang lain. Satu jasad satu ruh, apabila dipisahkan, jasad akan tinggal di alam dunia, ruh kembali ke alam Barzakh.

Apabila tibanya nanti di hari Qiamat, jasad akan dijadikan semula dan ruh akan mencarinya untuk dihisabkan oleh Allah S.W.T. Alam Barzakh adalah suatu alam yang ditutup rapat.

Oleh kerana itu pada pandangan saya tidak timbul sama sekali manusia yang telah mati, ruhnya boleh menganggu atau menyakiti manusia.

Hadis Nabi s.a.w menyebut (yang bermaksud),"Alam kubur itu adalah suatu tempat tinggal sementara, tempat berhenti daripada tempat-tempat yang akan dilalui, menuju ke alam Akhirat, alam kubur adalah sebahagian daripada alam barzakh, maka yang telah dimasukkan ke alam kubur akan berada di dalamnya sehingga hari Kiamat yang tidak mungkin boleh kembali ke alam dunia."


Destinasi Roh Selepas Mati.
Ulama berbeza pandangan dalam menentukan tempat tinggal Roh selepas mati seperti berikut (Rujuk Syarh Al-‘Aqidah At-Tohawiyah, Tahqiq Syuaib Arnout, 2/613-614, cet Muasassah ar-Risalah) :-


a) Roh Mukmin di dalam Syurga dan Roh Kafir di dalam Neraka.
b) Kedua-duanya di dalam kubur mereka, dan Roh Mukmin di bukakan taman Syurga serta memperolehi nikmatnya dan Kafir di bukakan lubang azab neraka.
c) Roh Mukmin di alam tinggi (‘illiyyin) di langit ketujuh dan Kafir di ‘Sijjin' di dunia yang ketujuh terbawah.
d) Roh para Shuhada' (mati syahid) berada di Syurga dan Roh seluruh Mukmin lain berada di kuburan mereka. (pandangan Imam Ibn Abd Al-Barr)


Antara dalil dalam hal destinasi roh selepas kematian ini ada diterangkan di dalam hadith
" Roh yang Mukmin dalam keadaan burung-burung yang bergantungan di pokok-pokok di dalam Syurga, sehinggalah Allah mengembalikannya kepada jasadnya pada hari dibangkitkannya." (Ibn Majah, no 1449 ; Ahmad, no 15716 12/315 cet Dar al-Hadis; Sohih menurut Ibn Hibban no. 743, Syuaib Arnaout dan Ahmad Syakir)
Berdasarkan sebuah hadith lain, apabila seorang Mukmin itu mati rohnya akan dibawa naik ke langit sehingga sampai ke langit ke tujuh, maka berkata Allah SWT : Tuliskan buku hambaku ini di ‘illiyyin' (tempat yang tinggi) dan kemudian dikembalikannya ke jasadnya kembali dan di datangi pula oleh dua Malaikat ... (Ringkasan Hadith riwayat Ahmad, Abu Daud no 4753, Sohih menurut al-Hakim, Syuaib Arnaout dan Ahmad Syakir)


Manakala Roh si jahat dan Kafir pula juga di bawa naik ke langit dengan bau yang amat busuk dan digelar dengan nama yang terburuk dan apabila sampai di langit, maka tidak dibukakan pintu langit kemudian Nabi SAW membacakan ayat 40 dari Surah al-A'raf . Kemudian Allah SWT mengarahkan agar dtuliskan namanya di dalam ‘Sijjin' (neraka) kemudian di campakkan Rohnya dan Nabi SAW membacakan firman Allah : " Sesiapa yang syirik kepada Allah, maka adalah seolah-olah jatuh dari langit lalu disambar oleh burung, atau diterbangkan ke tempat yang jauh" (Al-A'raf : 31) . Kemudian dikembalikan kepada jasadnya, ...kemudian di datangi Malaikat..lalu dibukakan pintu dari neraka, lalu datanglah kepanasannya dan racunnya, dan kuburnya pula menyempit sehingga bersilang rusuknya. (Ringkasan dari Hadith riwayat Ahmad, Abu Daud no 4753, Sohih menurut al-Hakim, Syuaib Arnaout dan Ahmad Syakir)
Berdasarkan ayat Quran juga, ruh si jahat juga akan di azab di dalam alam barzakhnya. Iaitu :
" Api neraka dikenakan kepada mereka (kafir) pada pagi dan petang, manakala di apabila tiba qiyamat mereka di masukkan bersama keluarga Firaun yang dikenakan azab" (Ghafir : 40)
Kesimpulannya, Roh tidak mampu kembali ke alam dunia kerana Barzakh adalah tembok yang menghalangnya, dan Roh mukmin di berikan nikmat di alam barzakh manakala Roh di kafir diazab sehingga kiamat. Wallahu'alam.





Mercun oh Mercun ...

Assalamualaikum...

Bila bulan puasa je berdentum-dentum ler bunyi mercun..kat kawasan yaya nie tak payah tunggu bulan puasa, seminggu sebelum ramadhan baru nie dorang dah sibuk main mercun..bukan budak kecik je, bapak budak pun sibuk main...aduhaiiii...maki je ler dalam hati nie...

Wafiq pulak setiap kali bunyi mercun ketakutan semacam..berpeluh budak tu mcm org lepas lari 400m..ada sekali tu sebelum puasa wafiq tengah tido..tiba-tiba bunyi mercun betul-betul depan rumah nie..tersentak dia macam kena sampuk menangis..mr tmfs pun apa lagi..keluar rumah n cakap ngn bapak budak tua bangka jgn la main mercun depan rumah..anak nak tidur...alih alih dia kata mr tmfs samseng dan ajak bertumbuk..mr.tmfs kata aku dah cakap elok-elok tapi kalau nak bertumbuk jugak mari la.. Last bapak budak tua bangka tu blah macam tu je..pastu sempat lagi dia pasang mercun..tak puas hati la tu..patutnya mr.tmfs kena cakap..' tak yah la ajak aku bertumbuk...tulang ko tu dah reput..' doktor tegar la katakan...cucuk badan sendiri...keluar masuk penjara...

Nie bila dah masuk bulan puasa lagi la..dari penjuru mana ntah bunyi mercun..dari setiap pelosok kampung nibong yaya rasa..baru lepas buka kejap dorang dah start main..kita nak kemas nak cuci pinggan pun tak senang..ye la..anak asyik merengek takut...takut...wafiq siap sebut..'mercun bunyi lepongg ibu..kekgi mercun ambik wafiq'....alahai anak ibu....hihi...

 gara-gara bunyi mercun.. tengah syok tengok buku tersentap budak tu ...yaya ingatkan nape la senyap je nie..tertidur ke...pastu dengar dia cakap dibalik buku tu..'ibu..tolong wafiq...tolong wafiq...bunyi mercun...' sekali nak angkat buku tu bukan main payah lagi...dia nak tutup muka dia guna buku tu .. lepas angkat buku tu tengok muka dia berpeluh sakan..mcm lepas mandi...alahai..kesian betul anak daku...fobia bunyi mercun nie...



Nota kaki : bila bunyi bedil relaks pulak budak wafiq tu...agaknya dia dah pandai bezakan bunyi yang ada faedah ngn bunyi sia-sia...kihkih^_^



Sent from Samsung Mobile

Sunday, August 7, 2011

Palm Spring Resort PD - Jangan Duduk Situ !

Assalamualaikum...



Panjangkan maklumat yang dapat dari emel.. tapi betul ke tempat tu berhantu? menyeramakan? dah 3 tahun orang tak stay situ? dengar cerita gerun pulak rasanya..ade orang negeri sembilan or orang PD sendiri boleh confirmkan tak .. kongsi2 kongsi info ye ..


Rabu, 15/6/11 – saya dpt voucher free 3h/2mlm @ Palm Spring Resort PD  – Tolong jgn duduk situ!

Ø   1.30pm
Check in. Receptionist dia ok, 5 star. Tp apartment? Ya Allah, seram, mcm kedai tinggal, usang, suram, beberapa blok pecah2, berlalang, parking lubang sana sini, kolam renang kering & xde org lain check in langsung! Masuk bilik, langsir lusuh & koyak2. Tuala pun sama. Sgt2 lain suasana bilik tu. Remang tengkuk, tp cuba wat xtau. Rasa panas sgt (pdhal dh on aircond paling sejuk & kipas paling laju!) kami g mandi laut kt Blue Lagoon. Ok la, laut bersih & cantik.

Ø
  6.30pm
Balik bilik. Husband nmpak 'benda'  di sebalik tangga & 'benda'  itu hilang dlm dinding! Tp dia diam je, xnk bg tau.

Ø
  7.00pm
Lps mandi husband xsedap ati, nk balik time tu juga! Masa kemas beg, anak saya duk renung toilet. Husband marah, jgn pndang toilet! (mereka bdua nmpak 'bnda'  tu ada dlm toilet!)

Ø
  7.20pm
Masa nk keluar bilik, tiba2 anak saya ckp "baby xnk balik, nk main kt sini, ada kawan. 'Dia'  nk kawan ngan baby" ohh tidak! Kami paksa dia kuar bilik. Gila la!

Ø
  7.25pm
Masa sibuk masukkn beg dlm kete, anak saya lg skali duk tenung tangga apartment, tp kali ni muka dia takut sgt2!

Ø
  7.40pm
Odway balik rumah mertua kt seremban, dlm kete husband citer ape yg dia nmpak. Tiba2 anak saya mncelah, katanya "mama, td ada hantu  kt situ. Hantu  tu ada depan baby, tkejut baby. dia nk main ngan baby" Ya Allah, aduhai!

Mlm tu tdo rumah mertua. Nasib baik anak x meragam. Tp saya xleh tdo smpai jam 4 pagi, baru terlena.

Khamis, 16/6/11
 - Anak saya demam muntah2, terkejut agaknye. Dia banyak senyap & baring je. Pakcik husband saya bg tau, kolam renang hotel tu ramai budak mati lemas  & bilik hotel kami duduk tu ada budak hilang dlm bilik. Hilang begitu sje depan keluarga mereka!  Xde org duduk hotel tu pun sejak 3 tahun yg lepas.

Jumaat, 17/6/11
 - Anak saya cakap "mama, hantu  tu takut air. Hantu  tu nk main ngan baby, hantu  tu ckp kt baby 'haahaaa...haahaaa' baby nmpak kt kt toilet, kt dlm katil.."

Ya Allah..nasib baik kami cepat kluar dr hotel tu, tanpa tdo 1 mlm pun!
 




nota kaki : seram !!!




F.O.C

Assalamualaikum....

Semua dlm pic tu brg-brg free..suke suke bila dapat brg free...

Mandian tu yg besar...1000ml..dpt masa beli baju Wafiq kat Anakku..masa beli tu dapat 3 keping kad scratch..sekeping tu dapat mandian..lagi 2 keping dapat baby wipes...tak pernah pakai mandian tu..best jugak bila try semalam..bau baby melekat kat badan...ada contest jugak masa tu..contest signature 'Anakku' yaya mmg sah kalah..fail betul kalau bab tandatangan kreatif..hihi...

Pastu beli kat Baby Kiko pun dapat free gifts jugak...dapat baby wipes dalam botol tu dgn losyen baby..losyen tu mmg dah sedia pakai sebelum nie..kebetulan dah nak habis..selamat duit beli baru..^^


Sent from Samsung Mobile

Puding Keju

Assalamualaikum ....

Terliur tengok puding kak nor.. buat la untuk buka puasa hari jumaat tu ...petang khamis balik keje terus singgah pasar mini kuala terengganu...gi beli serbuk agar-agar dengan biskut keju ..


PUDING KEJU
resipi : AlongRoz - http://homekreation-recipes.blogspot.com/2011/02/cheese-pudding.html
sumber : K.Nor@SecubitGaram - http://www.secubitgaramnor67.com/2011/07/puding-keju-lapis-coklat.html

BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar - yaya guna 2 bungkus serbuk agar-agar Nona 16 gm
1 liter Air - lebih kurang 5 cawan ... yaya guna 6 cawan
120g Gula - yaya bubuh 5 sudu besar
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus - yaya guna sebungkus
1 sb Tepung Kastad - tak letak..tak sedar dah habis dlm simpanan..huhu..
400ml Susu Cair - susu cair Ideal 1 tin yg 400 gm tu..kalau sukat dalam 350 ml je..sebab tu yaya lebihkan air
200g Susu Pekat - yaya bubuh 4 sudu besar
50g Mentega - yg nie 1 sudu besar...
CARA2: 1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.Masukkan gula .. kacau sehingga sebati. 2. Pukul telur sehingga rata, campurkan biskut , tpg kastad.Masukkan susu .. kacau sebati. Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi, tutup api apabila mendidih.Masukkan mentega sehingga sebati. 3. Tuang ke dlm tin/acuan, biarkan sejuk di suhu bilik.Sejukkan sebelum di hidangkan.
sila pusing kepala anda..haha..sorry ye..lup nak rotate pic.. yaya guna serbuka agar-agar nona .. setiap satu tu 8 gm..guna 2 bungkus jadi kena lebihkan air ...  
 biskut keju ...RM2.60 je...kat plastik tulis 180 gm..bila yaya timbang biskut je dalam 200 gm..kompius daku..hikhik..tapi yaya guna semua .. malas nak cari tupperware nak simpan biskut.. jadinya berlaku penambahan air sedikit demi sedikit bila yaya tengok puding sedikit pekat masa dalam periuk tu...
nie la hasilnya....
huhu ... tersangat la comot puding keju daku...rupa mmg fail tapi nasib boleh makan ..hihi .. ^^ yaya tambah coffee emulco .. konon nak buat lapis macam kak nor punya tapi jadi marble la pulak...huhu......  
tengok puding yaya tu yaya yakin korang tak kan terliur ..apa kata korang saksikan sendiri kehebatan Puding Keju Lapis Coklat Versi Kak Nor .. dijamin korang akan telan liur..hahhaa!
 owh... sila tahan selera....

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...