Friday, July 29, 2011

Wafiq Belajar Renang

Assalamualaikum....

Post entry from my hp..so nasib la pic semua tak center..xleh buat keterangan bawah setiap pic..layan pic baru bc story^^

Pagi nie yaya bersiaran langsung dari kolam renang TER...

Aktiviti outdoor terakhir sebelum ramadhan..bawak wafiq mandi kolam lagi..asyik bersungut je bdk kecik tu nak mandi kolam..sampaikan bila nampak akuarium pun dia nak masuk dalam..kalau baldi dlm bilik mandi tu kena sorokkan dari pandangan dia time nak mandikan dia..kalau tak dia sendiri akan isi air dalam baldi then duduk mencangkung dlm baldi sempit tu...alahai anak ibu...

Hari nie bukan main suka lagi...renang guna pelampung baru..beli kat teluk cempedak last week..suka dia..kalau sebelum nie just renang kat kolam paling cetek..kiranya bersentuh la ngn kaki wafiq. Tp pagi ni gi kat part dalam sikit..ajar dia apungkan kaki dia..mula2 wafiq takut jugak..asyik sebut 'ibu...tolong kami' hahha...

Tapi sekejap je takutnya tu..ajar sekejap dah pandai...dah boleh biar dia terapung dengan pelampungnya tu...dah pandai kibas kaki..Syabas anak ibu!

Ok la...nak snap pic wafiq ngan 'couch' wafiq banyak2! Hihi^^


Sent from Samsung Mobile

Tuesday, July 26, 2011

Resepi : Kek Hawflakes Kukus

Assalamualaikum ...

Berkongsi resepi lagi ..kali nie tak de tutorial .. lupa nak snap pic masa membuatnya ..tu pun mujur ada gambar bila kek dah masak..^^



gambar dari atas la pulak .. tak nampak lapisan ...en suami la yg snap nie...huhu ^^


ulang tayang gambar demi nak tunjuk lapisan ....hihi


senang je buat kek nie..terasa masam-masam hawflakes tu disetiap lapisan..bahan-bahan pun simple je..kalau tak jumpa hawflakes boleh ganti dengan buah prune ...

peringatan dari yaya ...

1) sila sabar semasa proses melapis ...sebabnya...rujuk gambar no.3 ..1st buat yang permukaan hijau tu..tengok lapisan dia...cantik je kan ..kemudian yaya buat lagi satu adunan (kek  yg permukaan kuning tu...) akibat rakus mengejar masa ..lapisan ke dua tak berapa nak masak yang dah tuang lapisan ke tiga .. hasilnya warna bercampur gaul dengan mesranya... ^^

2) untuk dapatkan permukaan yang menarik untuk bahagian paling atas..JANGAN terus susun hawflakes tu selepas tuang adunan terakhir .. kukus sekejap..dalam 4 atau 5 minit ..lepas tu susun hawflakes dan kukus lagi .. baru kek nampak catik dengan hawflakes tersusun..kalau tak jadi macam kek yaya tu..tenggelam timbul hawflakes tu ... ^^ (seni sebenarnya tu....)..nie 1st time buat...jadikan pengalaman ..hihi..

nie la rupa hawflakes yg yaya guna  ... (imej dr google..) .. nama glemer lain adalah GAMBIR ^^


Resepi : Kek Hawflakes Kukus
Sumber : http://tong-gas79.blogspot.com/2011/02/my-kek-lapis-hawflkes-steam-style.html

Bahan-Bahan :

A
5 biji telur – dari peti ais
225 gm gula castor
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar ovelett
½ sudu the garam halus

Semua bahan A dipukul hingga kembang dan berkrim

B
1 sudu teh baking powder
220 tepung gandum

Bahan B boleh diayak dulu kalau rajin

C
150 ml susu cair
100 ml minyak

Cara-Cara :
-Masukkan bahan B dan C berselang seli ke dalam bahan A
-Bahagikan beberapa bahagian dan warnakan
-Kukus selapis demi selapis..(6-7 minit)..susun hawflakes…
-lapis terakhir biar lama sikit lebih kurang 20-25 minit


selamat mencuba..^^

Monday, July 25, 2011

Makan Malam Kami Untuk Hari Nie

Assalamualaikum...

Sedang menikmati makan malam...awal kan? Hihi..begini lah kami .. Balik kerja terus cari makan..

Petang nie pekena tomyam ayam, ayam goreng kunyit dan ayam masak halia.. Something wrong somewhere with ayam masak halia... Tak seperti biasa...padahal dh banyak kali order...^^

ape pun...makan je la....

Jemput makan semua....^^

Sent from Samsung Mobile

Hotel Seasons View

Assalamualaikum ....

Hari nie nak buat kebajikan sikit .. nak buat iklan free..kihkih.. al-kisah.. yaya ke Kuantan kelmarin .. nak attend wedding kawan en.suami ...terus shopping baju raya Wafiq kat sana .. untuk ibu ayah Wafiq baju raya dah selesai ... so Ramadhan nanti boleh puasa dengan tenangnya..nie la yang kami lakukan setiap tahun ..persiapan raya sebelum bulan puasa..Ramadhan kan bulan untuk beribadat ..jadi tak nak la serabut kepala keluar cari baju segala...awal-awal lagi dah simpan duit untuk persiapan raya..kalau tak simpan duit mana nak cekau nak shopping..hihi..

wedding tu kat Hotel Vistana ..tapi kami menginap kat Hotel SeasonsView.. betul-betul kat bandar Kuantan .. tak jauh mana dari Vistana tu ..ikut google maps dalam 2 km..

kalau sape-sape bajet ciput cam yaya boleh la stay kat hotel nie .. yaya ambik bilik yang ada 2 katil queen .. RM 148.00 semalam ....dapat buffet breakfast untuk 4 orang ...ala..setakat nak merebahkan badan kan..boleh aje...tapi kalau nak ber honeymoon baru usaha cari hotel yang bintang banyak tu ...hihi ..^^



Hotel Seasons View nie lokasinya betul-betul kat belakang Kompleks Teruntum .. dekat dgn  balai polis kuantan ... 5 minit berjalan kalau nak ke Kuantan Parade ...  parking senang...nak cari makan pun senang ..kalau tak nak makan kat hotel bawah hotel tu ada kedai makan .. kat sebelah pulak ada foodcourt ...bilik kami kat level 4 ..tingkat paling atas ...turun naik lif ler kejenye ...hihi




nie keadaan dalam bilik ... tak sempit sangat dan tak luas sangat ...  kalau setakat nak solat berjemaah suami isteri tu boleh lagi .. tapi nak berjemaah lebih dari dua mmg tak boleh .. yang penting ada tingkap..tak la rasa terkurung sangat ...hihi ..



ada LCD TV .. wifi tak pasti .. rasa macam ada..yang pasti ada Astro..sebab ada Wafiq so melayan channel disney je la memanjang....hihi...lappy bawak tak bukak pun...hihi.. yg pasti ada astro ..



bilik mandi ... dah regenya murah..jd jgn korang berangan nak ada tab mandi yang besar lagi mewah dan ekslusif itu ... suka partition cermin tu ... ^^



kat belakang Wafiq tu ade connection door dengan bilik sebelah ... so kalau korang ramai boleh pilih bilik yang ada  pintu tengah ...

so korang kalau nak ke bandar kuantan....boleh la letak dalam list hotel ni kalau nak survey .. tapi yaya puas hati.. bilik ok..service ok .. breakfast sedap..yaya makan nasi goreng plus mee goreng..ambik serba sedikt .. rendang ayam pun ada..untuk Wafiq pulak yaya ambilkan pancake mcm kat McD tu.... kalau makan kat luar harus kena rm 30 ke 40 hinggit nie..

yaya book hotel nie sebab dlm bandar kuantan..lagi pulak hotel nie tak de la nampak bajet sangat kan...hihi ..bajet sikit je..dekat pulak dgn hotel vistana...tanya hotel lain susah nak dapat bed double queen..mesti satu queen satu single...lagi satu .. 10 minit je ke Pantai Teluk Cempedak ....


Hotel : Hotel Seasons View
Contact : 09 - 516 2828
Lokasi : Jalan Haji Abd Rahman


Sekian , iklan tamat ...... ^^














Sarapan Di Pagi Raya

Assalamualaikum...

Feeling pagi raya...puasa pun belum..kihkih...xpe la sekali sekala advance dari orang...

Semalam balik dari Kuantan singgah Kijal...Ramai orang jual lemang kat situ...so pagi nie sarapan mkn lemang dengan serunding daging...rendang daging pun ada..fuhh...mmg best!

Sent from Samsung Mobile

Friday, July 22, 2011

Bila Pandai Bercakap

Assalamualaikum ...

Wafiq .. baru masuk 2 tahun .. tapi dah banyak perkataan dia boleh sebut .. perangai pun tersangatlah membanggakan ... huhu .. dah pandai emo .. guling sana guling sini ... dah pandai ajak pergi kedia beli aiskrim cornetto... alahai anak.....kadang-kadang buat Yaya geram...tapi ada masanya buat Yaya geli hati...nak marah pun tak jadi .... ^^

sutuasi 1 :
Wafiq : ibu ... sapa doh Giant ... kona kot nie lok
Yaya : tak mboh gi Giant la Wafiq ...lain kali la ..
Wafiq : lain kali ?
Yaya : ye ....

situasi 2 :
Wafiq : ibu ... Bukit Besar.. jom naik!
Yaya : tinggi la Wafiq... nok naik gane ...
Wafiq : naik dengan car ibu ..
Ibu : hmmm.....

situasi 3 :
Wafiq : kuku ibu panjang ....
Yaya : pendek la Wafiq.. ibu baru je potong
Wafiq : baru potong ?
Yaya : ye .. kuku Wafiq tu panjang .. meh ibu potong ...
Wafiq : panjang .. macam hantu tak dok pale(kepala) -->.sambil tengok kuku dia
Yaya : bagi ibu potong kuku Wafiq
Wafiq : tak yoh tak yoh .. tak yoh tak yoh...


situasi 4 :
Yaya : Wafiq ... duk diam la ....
Wafiq : arghhhh ... ibu nie.. tempik sokmo !
Yaya : *pengsan*


situasi 5 :
Yaya : ibu nok gi rumoh nenek ....
Wafiq : rumah nenek ?
... tak lama lepas tu ...
Yaya : bye bye Wafiq..ibu nok gi work ...
Wafiq : tak yoh tak yoh ... ibu !!! ... ikut !!!
Yaya : ibu pergi work la ..
Wafiq: work ? ... ibu gi work .. (dah tak mengamuk lagi)
... tak lama lepas tu ...
Yaya : jom Wafiq ... gi rumoh nenek .. (kali nie dah get ready nak pergi)
Wafiq : tadi tak mboh gi .. nie nok gi ...
Yaya : *pandai mengomen ye*

situasi 6 :
Wafiq : *sedang bermain bola yg kecik dan berat tu.. tiba-tiba dilontarnya bola tu kat muka ibu dia*
Yaya : sakit lah Wafiq!  *sambil pap tangan budak kecik tu ..
Wafiq : *terdiam...kaku*
Yaya : *buat-buat merajuk sambil baring tertiarap*
Wafiq : ibu ... nok tido doh ke ...*sambil usap kepala yaya
Yaya : *alahai anak..ibu sedang memboikot kamu la...*

Thursday, July 21, 2011

Saya Nak Join Bloglist Jamaluddin.net

Assalamualaikum ...


Khamis Yang Tenang...Ending drama Annissa

Assalamualaikum....

Seronok je keje hari nie...sunyi je... Rasa aman dan tenang... Semalam kan Terengganu cuti umum so ramai la yang ambil cuti hari nie...lagi pulak esok dan lusa cuti hujung minggu...tapi yaya rasa start selasa lagi orang dah start cuti..sebabnya balik keje petang selasa baru nie lengang je jalan sampai boleh buat catwalk...

Tengok Annissa semalam...akhirnya Ana tau jugak rupanya best friend dia sendiri si Balkis tu madu dia..huhu...anak yg dia susukan tu rupanya anak tiri dia..wallaaaa.....tak sanggup rasanya nk ada kawan macam tu...si shila pulak dah masuk penjara...tu la..sape suruh buat jahat...tp kesian pulak tengok shila tu..cam dh gila je....

Kisah kawan mkn kwn nie...tabah betul si Ana tu..ditipu suami dan kawan sendiri..sampai suami meninggal baru tau hidup bermadu rupanya...huhu...ada hikmah disebalik kejadian...

Korang rasa ending Annissa tu macam mana??

a) shila kena hukum gantung n balkis mati
b) balkis selamat dan ana maafkan balkis..mereka jaga anak sama-sama
c) ana tak dapat maafkan balkis

korang nak ending yg mcm mn?? Hihi^^

Sent from Samsung Mobile

Wednesday, July 20, 2011

Siapa tengok Annissa ?

Assalamualaikum ...

Siapa tengok Annissa ?? best kan drama bersiri nie ... kebelakangan nie malam-malam bermakna sikit .. setiap malam ada cerita best .. hari Ahad ada Stanza Cinta , Isnin ada Juvana ( dah tamat pon..) harap cerita Supermak yg ganti cite Juvana tu best jugak.. Selasa, Rabu ngan Khamis pulak ada Annissa .. Jumaat ada Tahajud Cinta dan Sabtu pulak kadang-kadang tu layan cerekarama .. setiap malam penuh makna la ..kihkih...xde la rasa mengantuk sangat ...hihi ....

Malam nie Annissa ... best drama nie.. Fiza Elite best acting dia..tapi kesian pulak..orang yang dia sayang semua tipu dia kecuali si Sara tu. Bila last episode ye? esok kan ? harap-harap happy ending la ye ...


Lagu Beribu Sesalan trio Jac, Shila ngan Ning tu pun Yaya suka ...kena je dengan drama tu ...

Beribu Sesalan - Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila

Ku susuri malam ini
Yang tidak berbintang sunyi sepi
Juga rembulan dah menghilang
Dalam kelam ku sendiri

Ku mencari hembus bayu
Yang selalu berbisik madah rindu
Kini membisu dalam sayu
Tidak ku temu suaramu


Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji dimungkiri lagi

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini
Diiringi

Kisah janji
Dimungkiri
Dimungkiri

Sia-sia ku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Sia-siaku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu





Tuesday, July 19, 2011

Resepi : Tutorial Apam Polka

Assalamualaikum ...


Musim apam comel ... macam muffin pun ade... 1st time buat masa bday Wafiq.. seronok buat apam nie ..macam main masak-masak time kecik-kecik..hihi ...

disebabkan ada yg request cara nak buat apam nie.. nie yaya berusaha buat tutorial..ingat blog je ke ada tutorial.. nie tutorial nak buat kuih pulak nie ...

Resepi : Apam Polka Dot
Sumber Asal : Hana Memories

Bahan-Bahan :

3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus - yaya letak 200 gm shj...
150gm susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag) - yaya letak jem strawberry...
Pewarna

Cara-cara :

-Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
-Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
-Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
-Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
-Picitkan blueberry filling secukupnya.
-Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
-Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.


Cara Yaya :

pukul gula halus dengan telur ... tambah 1 sudu kecil esen vanilla ... pastu baking powder n gandum tu sekalikan dan masukkan ke dalam adunan gula dan telur tu .. selang selikan dengan susu segar .. last masukkan ovallete.. pukul sampai adunan jadi berkrim ....


bahagikan adunan kepada warna kegemaran.. guna sudu asing-asing tau .. kan bercampur pulak warna tu ...


susun cawan kertas yang kecik tu ke dalam acuan kuih tat .. kalau tak de acuan kuih tat agak2 ade bekas kecik comel serupa gitu boleh je guna ...kalau tak nanti berlipat2 cawan kertas tu..rupa apam jadi tak comel.. pastu picitkan adunan yg dah diwarna td ..letakkan sikit je..lepas tu letak jem..(jem boleh je nak letak mula-mula sekali,sebeum letak adunan warna..sebab nanti jem jatuh bawah jugak ^^)kemudian pipe kan lagi adunan sehingga 3/4 cup ... boleh guna adunan lain warna..tapi yaya guna warna sama je ...duk dlm cup kan..sape nampak...^^


time mengedot .... disebabkan yaya takde piping bag canggih manggih.. maka yaya letak je adunan dalam plastik beg bersih .. gunting sikit je hujung plastik tu .. gunting macam tak gunting...erkk ..hihi..^^ lepas dah dot-dot boleh kukus...kukus sekali dgn bekas besi tu ye..jgn pulak korang rajin pergi pisahkan cup kertas ngn cup besi tu ...hihi...^___^


jenggg ... yang telah siap dikukus .... kalau korang ikut resepi atas tu boleh dapat 100+ biji kek apam polka dot ...

amaran keras dari hana dan yaya ...
jangan guna api yang kuat semasa mengukus...kalau tak apam korang akan pecah dan akan jadi apam kembang setaman ...^^



nota : yaya bungkus penutup pengukus dengan kain ... tujuannya tak nak air wap jatuh atas kuih ...okey...selamat mencuba ^___^










Monday, July 18, 2011

Happy Birthday Wafiq !

Assalamualaikum .....

Wafiq sudah 2 tahun ... rasanya persiapan bday tahun lepas tak sepenat tahun nie...  (boleh baca entri nie : Wafiq 1st birthday) ye la .. anak makin membesar ... makin nakal ... kita buat kuih dia pun dia sibuk nak membantu.. penat buat kuih tak de la sangat..tapi penat melayan kerenah dia ... tunggu besar sikit lagi la Wafiq oii kalau ye pun nak tolong ibu ... jangan time kecik rajin bila besar jadi malas sudah ....

tahun nie rasa rajin sikit nak main masak-masak .. kebanyakan kuih yang yaya masak adalah masak untuk pertama kali .. alhamdulillah...walaupun 1st time menjadi kuih dan kek tu semua ....

 1) apam polka dot 2 ) kek hawflakes 3) kek hawflakes lagi... 4) blueberry cheese cake


wafiq suka sangat dengan apam polka..tu yang yaya beria-ria nak buat .. kek hawflakes tu pulak saja buat warna-warni ... memang menarik perhatian budak-budak ... banyak tangan jugak cuba cuit-cuit kek tu sebelum majlis..hihi..maka sibuk ler emak-emak mereka menghalang ...hiruk pikuk betul suasana .... blueberry cheesecake tu import kedai je .. rasa pun boleh tahan ...

 1) puding strawberi 2) spaghetti 3) mee hoon goreng tomyam 4) puding coklat


puding yang simple dan senang je nak membuatnya..sementara tunggu proses melapis hawflakes boleh buat puding ...  spagheti untuk budak2 ... mee hoon tomyam untuk para ibu dan ayah ...mee hoon tpmyam nie mintak tolong mak buat ... yaya dah tak sempat dah nak masak yang satu nie ..hihi ....


lepas gian budak Wafiq nie makan lolipop.. tapi ternyata dia tak suka mana .. jilat sikit lepas tu bukak yang lain .. lepas tu jilat lagi terus tak nak dah ... ^^ lupa pulak nak snap goodies ..  just bungkus kek , lolipop ngn jeli je bagi budak2 sebelum balik ....


 Birthday Boy !!! happy sangat dia hari nie ... satu hari langsung tak tidur .. mata bukan main layu lagi ... tahan mengantuk ....ye la awal pagi dah bangun tolong ibu buat kek ....


 sudah pandai tiup lilin.. sudah pandai sebut 'birthday to you' ^^... just main tiup je...tak de nyanyi2 ...hihi ...


 muka excited nak tuip lilin ... banyak kali jugak percubaan baru terpadam lilin tu ...so ayah ada masa nak snap gambar banyak-banyak .... tetamu habis beredar terus dia tertidur ... penat sangat tu ...


Happy Birthday Wafiq ... moga jadi anak soleh ....semoga panjang umur..semoga sihat sentiasa..sentiasa dengar cakap ayah dan ibu ... kalu nak nakal biar bepada-pada .. jangan sampai tangan ibu 'pap' tangan Wafiq .. hihi ...


terima kasih pada semua yang sudi hadir .. terima kasih pada yang sudi bawak hadiah ... suka benor wafiq dapat hadiah .. ada baju, buku, mainan, kasut etc...tq ...












Sunday, July 17, 2011

Sharing : GPS and Handphone

Assalamualaikum ...

Panjangkan info yang dapat dari emel ...  sharing is caring ...^^


With all the new electronic technology - this experience gives all of us something to think about.


GPS

A couple of weeks ago a friend told me that someone she knew had
 their car broken-into while they were at a Football game.
  • Their car was parked on the green which was adjacent to the football stadium and specially allotted to football fans. Things stolen from the car included:
  • a garage door Remote Control,
  • some money and
  • a GPS which had been prominently mounted on the dashboard.
  • When the victims got home, they found that their house had been ransacked and just about everything worth anything had been stolen. 

1. The thieves had used the GPS to guide them to the house.
2. They then used the Garage Remote Control to open the garage door and gain entry to the house.
3. The thieves knew the owners were at the football game, they knew what time the game was scheduled to finish and so they knew how much time they had to clean out the house. 
4. It would appear that they had brought a truck to empty the house of its contents.

Something to consider if you have a GPS :

don't put your home address in it. Put a nearby address (like a store or gas station) so you can still find your way home if you need to, but no one else would know where you live if your GPS were stolen.




MOBILE PHONES

I never thought of this.......


This lady has now changed her habit of how she lists her names on
 her mobile phone after her handbag was stolen.
  • Her handbag, which contained her cell phone, credit card, wallet... Etc...was stolen.
  • 20 minutes later when she called her husband from a Pay Phone telling him what had happened, he said 'I received your text asking about our Pin Number and I've replied a little while ago.' 
  • When they rushed down to the Bank, their money was already withdrawn. The thief had actually used the stolen cell phone to text 'Hubby' in the Contact List and got hold of the Pin Number.. Within 20 minutes he had withdrawn considerable amount of money from their Bank Account.
    Moral of the lesson:
  • Do not disclose the relationship between you and the people in your Contact List.

    Avoid using names like Home, Honey, Hubby, Sweetheart, Dad, Mom, etc....

  • And very importantly, when sensitive info is being asked through texts, CONFIRM by calling back.

    Also, when you're being text by friends or family to meet them
    somewhere, be sure to call them back to Confirm that the Message came
     from them.
If you don't reach them, be very careful about going places to meet 'family and friends' who text you.

 

PLEASE PASS THIS ON
* I never thought about the above! As of now, I no longer have 'Home' listed on my cell phone.








14 Tahun Menjalin Cinta

Assalamualaikum ....

Cewahhhhh .... tajuk tak hengat donia.. syorga ... hihi ..... 17.07.1997 ... tarikh keramat dalam hidup yaya... bermula kisah antara yaya dengan mr.tmfs aka en.suami ... pejam celik pejam celik dah 14 tahun .. rasa baru je bercinta dengan dia...kihkihkih...*malu...

masa tu yaya form 3 .. mr.tmfs form 4 ... gatai nooo..... kecik-kecik dah bercintan cintun .... hihi ... nie cinta pertama dalam hidup yaya ...jgn dikira berapa kali putus dan berapa kali sambung balik .. cam tali pulak..haha .. tapi jodoh kami kuat ...

23.05.2007 sah yaya menjadi tunanag mr.tmfs ... 24.05.2008 sah jadi isteri ... 16.07.2009 wafiq lahir ke dunia nie (berharap wafiq lahir lewat sehari...biar sama tarikh ngn ibu ayah dia kenal ..tapi wafiq ikut tarikh doktor la...^^ ) wallaaaa.... sekejap je masa berlalu ... *nanti nak buat entri pasal bday Wafiq ...

teringat disaat hari akad nikah ... bila tok kadi tanya mr.tmfs ..." dah berapa lama berkawan? '' ... mr.tmfs jawab "11 tahun....'' membulat jugak mata tok kadi dengar jawapan ..... hihi ..tidak ke dikau tahu wahai tok kadi ... betapa payahnya kami mengharungi dugaan semasa bercinta ? betapa payahnya daku melupakan cinta kedua ... ( haha ...konon cinta kedua yang hadir tu telah ditakdirkan untuk ku ...ape daaa)

tp mr.tmfs begitu sabar..begitu tabah ... tak sia-sia dia bersabar dgn kerenah yaya ....tapi...bergaduh la macammana pun... akhirnya ....sudah ditakdirkan kami bersama ...betul la kata pepatah ... tak kan lari gunung dikejar ... ^___^



permata hati ayah dan ibu....gambar pada 16.07.2011...2 tahun sudah .....



nota kaki : semoga bahagia itu sentiasa milik kami .... aminnn .....










6 Bulan Sudah Dalam Jagaan Kami

Assalamualaikum ...

6 bulan sudah .. sekejap je rasanya .. rasa macam baru semalam beli EPPA dan EPPY nie ... mereka yang belum tahu EPPA dan EPPY nie 1st pet yaya beli untuk Wafiq ... suka yaya tengok Wafiq bercakap-cakap dengan EPPA dan EPPY ..macam la kura-kura tu boleh faham ..

bila EPPA dan EPPY duk diam tak berjalan .. sibuk je Wafiq ngadap akuarium sambil sebut ..'EPPA ...jalan lah .. jalan lah ...' nama EPPA saje yang disebutnye ... EPPY jarang-jarang sekali ...hihi ...


13.01.11 ... ulang tayang gambar dari entri ini : 1st Pet For Wafiq


walaupun macam-macam org cakap pasal kura-kura nie ... nanti family bertelagah ... jangkitan kuman..kena cirit birit ... walaupun ada yang kata makruh bela sebab kategori haiwan tak boleh makan (kucing boleh pulak ye ...^^)tapi kami tetap bela kura-kura nie..kan kalau dilepaskan tak ke pendek umur kura-kura nie.. saja je kena baham ngan makhluk lain kat luar tu..) Alhamdulillah... dalam 6 bulan nie tak ada apa menimpa kami .. sihat walafiat .... boleh baca emtri nie jugak : Hukum Membela Kura-Kura, Yaya Terkedu !

 EPPA dan EPPY ... tak tau dah mana satu EPPA mana satu EPPY..hihi...sekarang consider yang besar tu EPPA (jantan) masa beli sama saiz..tapi EPPY terbantut tumbesaran la...hihi..^^

 EPPY yang cergas! mungkin sebab badan dia kecik lagi...jalan cam lipas kudung!

EPPA yang kuat makan ... malas jalan... huhu ....selalu buli si EPPY tu ... agaknya makanan dia makan sorang kut .. sebab tu EPPA besar EPPY kecik ... hihi....













Wednesday, July 13, 2011

Bukan Perhimpunan BERSIH!

Assalamualaikum ...

Lokasi : Pantai Pandak, Chendering , Kuala Terengganu
Tarikh : 8 Julai 2011
Masa : 6 : 15 PM

 biar terkena kotoron demi pengalaman .... *pinjam ayat iklan ^^ elok je Wafiq bersimpuh ...


 ayah, Wafiq dan ibu ....

 main timbus kaki sendiri .. lepas tu sibuk tanya ... ' mana kaki Wafiq ?? ' masa mula sampai kaki tak nak pijak pasir ... tapi sekejap je rasa geli itu hilang .... hihi


 ayah dan anak ... duk bisik ape ntah ...


 ibu sibuk bergambar ... ayah sibuk jaga anak .... ^^ tiga2 pakai baju kuning ... sokongan padu kepada pasukan bola Malaysia dan pasukan Terengganu semestinya .... bukan nak pergi perhimpunan Berssih ye ...^^


 budak berani .. bila tersembam dalam air tau pulak cakap ... 'air pata(pantai) masin!'


owh..dah lewat petang ... harus pulang la Wafiq ... next time kita datang lagi ye ....





Sunday, July 10, 2011

Mengapa Aku Mesti Menulis ?

Assalamualaikum ....


Apakah kepentingan memiliki kemahiran menulis atau mengarang? Antara sebab keperluan anda untuk menulis ialah :

  • untuk mencatat rasa hati
  • mencari kepuasan rohaniah
  • merancang kehidupan masa muka seperti mencatat dalam diari
  • berbuat kebaikan dengan berdakwah melalui pena
  • mukar imaginasi menjadi realiti atau menukar visual menjadi perkataan atau teks
  • membangunkan kemahiran baru. Ahli psikologi berkata bahawa seseorang itu mampu memiliki 120 kemahiran yang berlainan. berapa banyakkah kemahiran yang sudah anda miliki?
  • melatih minda berfikir secara sistematik kerana ketika menulis, anda meluahkan isi minda anda secara teratur.
  • menenangkan emosi, kalau anda sedih cuba luahkan kesedihan anda itu melalui prosa atau puisi.
  • melahirkan empati dan pembelaan
  • melebarkan jaringan ukhuwah seperti menulis surat, blog dan sebagainya
  • kepuasan mendapat royalti

sumer : solusi

bagi yaya..yaya menulis @ berblog nie sebagai diari kehidupan..menulis apa sahaja.umpama.diari seorang pekerja..diari seorang isteri..diari seorang anak...diari seorang ibu ...segalanya di sini ...^__^

Wednesday, July 6, 2011

Senarai Barang Sambut Kelahiran Orang Baru

Assalamualaikum ...


bakal PM tahun 2050 .... 


Anak saudara bakal dapat anak ... tumpang gembira tak terkata .. due date pun tak lama dah ... bulan depan kan ? nie anak sulung ..memang excited kemain lagi rasanya.. tapi yaya lupa pulak nak tanya girl or boy..tak tertanya pulak jantina baby ..sure dah scan kan ...

yaya dulu baju baby  semua beli warna putih..tak pun krim ..baby coat pun warna putih..kelambu baby pun warna putih ... alas getah pun putih .... nak nampak suci gitu...hihi ...^^

jadi yaya nak kongsi la list or panduan yang yaya gunakan masa nak bershopping barang baby dulu ... ambik kat internet tapi lupa dah kat mana ...list nie penting ...sebab kadang2 tu kita tak tersedar apa barang yang patut ada...

1) Kelengkapan Menyusui / Makan :
Botol Susu - 2 botol
Puting Susu - 2 buah
Berus Botol - 1 buah
Tempat makan plastik ( pinggan, sudu, gelas) - @ 1 buah
tambahan dr yaya ^^ : beli pam elektrik kalau anda ibu bekerja - cari double pumping ..dicadangkan spectra 3
tambahan dari yaya ^^  : beli liquid cleanser utk cuci botol susu .. susu badan agak berlemak ..yaya guna pureen je...boleh buat cuci buah ngn sayur jugak..hihi


2)Pakaian
Lampin - 12 helai
T- shirt / kemeja (pilih bahan yang lembut dan tidak panas) - 12 helai
Seluar pendek - 12 helai
Seluar panjang - 12 helai
Barut bayi - 5 helai
Topi bayi - 2 buah
Sarung tangan - 5 pasang
Sarung kaki - 5 pasang
Sweater / Jaket - 1 helai
Pampers - 5 pek (newborn)
Kasut bayi (diperbuat dari kain atau bulu) - 3 pasang

3) Kelengkapan Tidur
Cadar - 2 helai
Selimut - 1 helai
Selimut bayi - 1 helai
Blue Liner - 1 helai - alas getah ...
Lapisan kain untuk alas Blue Liner - 10 helai
Bantal panjang - 1 pasang

4) Perabot
Tempat tidur bayi - 1 buah
Tilam kecil - 1 buah
Kerusi makan (jika perlu) - 1 buah


5) Kelengkapan Mandi
Besen mandi bayi - 1 buah
Sabun bayi - 1 buku
Syampu dan perapi - 1 botol
Minyak bayi (Baby Oil) - 1 botol
Sikat rambut bayi (lembut) - 1 buah
Kain lap mandi - 2 helai
Tuala - 2 helai
Pemotong Kuku - 1 batang
Bola Kapas (Cotton Ball) - 1 bungkus

6) Kelengkapan Lain
Bakul Pakaian Bayi - 1 buah
Kereta Sorong Bayi - 1 buah
Beg bayi - 1 buah
Termos air panas - 1 buah
Tempat duduk bayi di kereta - 1 buah
Kain dukung bayi (Pilih yang sesuai untuk anda dan bayi) - 1 buah


nie pulak list barang yang kena siap sedia dalam kereta ..letak dalam satu beg ..sebab walaupun doktor dah jangka tarikh kelahiran persiapan tetap kena lakukan..standby dlm kereta awal-awal ..supaya senang bila sampai masa nanti..tak de la kelam kabut suami ...

Untuk Ibu:
Pra-kelahiran:
- Kain batik
- Selipar
- Stokin
- Buat santai – buku , majalah atau radio
- Makanan ringan - roti, buah, kurma
- tambahan dari yaya ^^ : 3 in 1 nestum ..hihi

 Pasca Kelahiran:
- Perlengkapan mandi (Tuala, berus gigi, pencuci muka)
- Perlengkapan kecantikan
- Baju yang akan digunakan untuk pulang (pilih yang longgar dan butang di depan agar mudah untuk menyusukan bayi)
- tambahan dari yaya^^ : pad/tuala wanita - bawa yg tebal dan panjang ... hospital punya jenis ada tali dan susah nak pakai..

Untuk Bayi :
- Selimut  dan Pakaian 
- Sarung tangan dan stokin
- Sweater
- Botol dan susu (kebiasaannya, pihak hospital akan memberikan susu kepada bayi sebaik bayi dilahirkan ) - bg susu badan jerrr

Untuk Ayah :
- Kamera/Handycam
- Bateri /Charger
- Pakaian - kain pelikat untuk solat ...
- Makanan ringan - hmm..suruh suami makan siap-siap sebelum masuk labor room ^^
- Buku atau majalah sebagai bahan bacaan saat istirehat.



nanti kalo nak ke hospital tu jgn lupa bawak buku rekod merah tu ..kad pengenalan pun jgn lupa bawak.. barang kemas dan barang berharga tinggal jekat rumah..kad kredit pun tak payah bawak..kan ada yang bershopping sakan time korang nak beranak..kihkih ...

Jawatan Kosong .. Diperlukan Dengan Kadar Segera

 Assalamualaikum ...


Siapa ada kelayakan dibawah .. boleh memohon .. kalau rasa nak balik kerja kat Terengganu nie peluang baik ... kerja kat department QS mmg dah tak tertanggung .. dorang perlukan seorang lagi QS dgn kadar segera ..

Qualification : Degree in QS
Experience : at least 3years (consultant preferable)
Gender : Male (Female pun bleh try)



 maklumat lanjut atau nak hantar resume boleh hantar ke :





nota kaki : Insya Allah korang akan rasa enjoy keje kat sini .. tekanan keje tu biasa..dengan persekitaran keje yang baik Insya Allah mental korang tak kan terancam ... hihi ...








Jom join Bloglist KECHIK ITU COMEL

 Assalamualaikum ...

nak join bloglist KIC ..



KIC .. yaya nak join bloglist nie...ye la .. harap-harap dapatla sedikit sebanyak promosi blog yaya nie .. dapatla membantu trafik ke blog nie kan .. hikhik ^^ ... rasanya nie je sebab utama orang join bloglist... hihi ...



tarikh  tutup : 8 Julai 2011
*5 blog bertuah KIC akan review






Tuesday, July 5, 2011

31-7 Birthday Giveaway!

Assalamualaikum ...





Sunah Sakura - 31 Julai 1987
cik pulau - 31 Julai 1988
CiKaLi - 31 Julai 1989
gadis melayu - 31 Julai 1990

GA sempena birthday mereka berempat ... jatuh pada 31 Julai walaupun tahun berbeza ... kepada Sunah , Cik Pulau , CiKaLi , Gadis Melayu  .. kak yaya ucapkan selamat ulamg tahun kelahiran yang ke 24 , 25 , 26 dan 27 ... semoga sentiasa dimurahkan rezeki ...



nota : pandai pulak korang cari geng kembar ye..^^

Monday, July 4, 2011

Berlenggang KangkOng Sahaja Hari Nie

Assalamualaikum ...

jauh perjalanan luas pengalaman .. betul berjalan jauh ... tak koser naik flight..tak dok pitih org trg kate .. ahhaha ...nie sekadar berlenggang kankung sahaja .. berlenggang di alam maya ... duit tak habis..tapi vontot je keras! kihkih ...

hari nie .. ke LONDON ..ziarah Linda ...
http://itsmylife-fidadc.blogspot.com/

lepas tu ke JEPUN ... pergi rumah Anum ...
http://frommetoyou85.blogspot.com/

dari jepun ke AUSTRALIA ...pergi ziarah Lemongrass n  her family ..
http://salam2benua.blogspot.com/

tapi cuti-cuti MALAYSIA pun wajib tau ...
http://www.diyanazman.com/



banyak lagi sebenarnya .. tapi langsung tak penat berjalan ... kihkih ^^

Saturday, July 2, 2011

Apam Polka , Kek Batik , Felt Craft

Assalamualaikum ...


nak update blog..berfikir-fikir nak update ape .... huhu ...


sambil tekan keyboard sambil makan apam polka dot..ambik gambar apam dulu ... comel kan apam nie..rasa mcm nak makan lagi dan lagi ... apam nie beli seringgit 4 biji .. search tenet cara buat maacam senang ...nak try buat la ... buat untuk birthday wafiq nanti ok jugak kan .. tak lama dah .. lagi 2 minggu ..

cerita pasal semalam la pulak .. semalam rasa nak makan kek batik ...


nie tak beli ye..penat tak terkira nak buat nie .. tipu .. sebab senang je membuatnya .. tak sangaka pulak Wafiq suka sangat ..buat pagi semalam ... malam dah habis .. tak sempat nak simpan untuk bekalan hari nie .. hari nie nak buat apa pulak ye..ingat nak buat kek marble ...buat yang simple-simple je ...

lagi cerita asal semalam ... bila petang tu rasa bosan pulak .. sambil tengok tv teringat kain felt lama ah tak bersentuh ..dulu pernah buat sekali je..buat nama WAFIQ dan jahit kat baju dia .. yaya tak pandai buat felt craft ..tapi gatal nak buat jugak ^^ ..tak kemas mana pun ..setakat buat mainan Wafiq je ...





malu pulak rasanya..kalau pakar felt craft tengok nie sah-sah bertong-tong komen..hihhi ..


ni la baju yang ada nama Wafiq tu .. nie 1st time bermain-main dgn kain felt ...

tak de bakat langsung kan .. tapi insya Allah makin diasah makin maju ... betul tak ? semalam mak cakap nak ajar buat baju kurung petang nie .. dah tak terkira rasanya berapa kali dah belajar potong kain ni ..tapi sekerat jalan sokmo .. harap petang nie rancangan menjadi ...







Friday, July 1, 2011

This Year July Has 5 Fridays, 5 Saturdays and 5 Sundays


Assalamualaikum ...




' This year July has 5 Fridays, 5 Saturdays and 5 Sundays. This happens once every 823 years..this is called money bags. So copy this to your status and money will arrive in 4 days. Based on Chinese philosopy of Feng Shui. Those who read and do not copy will be without money. So lets all try your luck .. passed along by a friend '


ini bukan dari yaya .. tapi copy dari status seorang sahabat di Facebok ..

mula-mula yaya terpegun dgn angka 5 tu - 5 Fridays, 5 Saturdays, 5 Sundays - tapi bila baca sampai habis jd heran pulak ...heran sebab sahabat tu agamanya Islam ...dah jelas lagi nyata itu adalah kepercayaan orang China .. tapi kenapa turut serta copy ayat tu kat status ??

dulu musim surat berantai ..lepas tu emel berantai (sehingga sekarang ) ..sekarang nie dah menular ke facebook pulak .. lupa pulak..dunia makin canggih ye ^^

kelmarin pulak Yaya dapat mesej mengandungi potongan surah yasin dalam bahasa rumi dan minta foward minima 13 orang ..dipercayai 2 jam kemudian akan mendapat perkhabaran baik dan mendapat kebahagiaan .. tapi sehingga hari nie yaya tak foward pun ...

apa pandangan anda ? kena percaya ke mesej berantai macam tu ???





Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...