Wednesday, June 29, 2011

Wordless Wednessday : Wafiq vs Kopiah Kait Menawan @ Kopiah Raya ^^









nota kaki : nak order kopiah kait ? klik sini : http://www.kopiahkait.blogspot.com/

Tuesday, June 28, 2011

Keputusan Drastik Telah Dibuat .. Minta Set Ke Mobile Template

Assalamualaikum ...

Bukan setakat keputusan tapi berserta tindakan sekali..semuanya telah selesai..semuanya sudah berakhir..sedih :( terpaksa ....

lunch tadi ke telekom ...pergi terminate line telefon rumah .. bermakna line streamyx jugak telah di terminate ..huhu..huwaaaaa....

terpaksa potong semua......

demi supaya adik bongsu yaya yang khusyuk ngadap facebook tu dapat 8A PMR tahun nie ...
demi supaya emak tak sakit mata tengok adik-adik ngadap PC memanjang ..
demi supaya bil telefon tak melambung akibat ada yang suka bergayut telefon dengan  awek ...
demi supaya bil elektrik tak semakin naik umpama serumah ada 15 org ..padahal 4 org je ..
demi supaya adik yang sorang tu tidur waktu malam dan berjaga siang dek kerana online waktu malam ...
dan ..demi supaya matlamat yaya nak saving 500.00 sebulan tercapai ... hihi ....
sebab yaya yg bayar semua bil utiliti rumah mak.....

jadi..maknanya .. bermula malam ini yaya akan berblogwalking menggunakan handphone ...lappy pulak ada masalah bateri ...huhu ..

jadi minta jasa baik anda semua yang disayangi .. tolonglah yaya ..bukan mintak duit nak beli lappy baru pun..tapi cuma ini jer...

simply go to Dashboard > Settings > Email & Mobile

 klik pada  : Yes .. on mobile device . bla bla bla ....



nanti senang la yaya nak ziarah blog kawan .... ^^



nota kaki : TQVM in advance ^^








Jom Join Giveaway Gadis Desa

Assalamualaikum ..

nak join klik sini : http://bicarasigadisdesa.blogspot.com/2011/06/jom-join-giveaway-gadis-desa-sticky.html

nak tag :  nadia hazeqa , miss leaya

segmen dan jom dapatkan 1000 follower bulan ini

Assalamualaikum ..


jiran sebelah buat segmen ..jadi yaya pun nak join jugak la..sokong jiran...hihi ...

korang nak join  ? nie linknya : http://naimulfirdaus.blogspot.com/2011/06/segmen-dan-cara-dapatkan-1000-follower.html

Hadiah-hadiahnya:

waahh..pantas jugak follower Naimul nie naik ..masa berjiran hari tu rasa follower Naimul kurang sikit dari Yaya ..tapi sekarang dah pintas daa....^^ kalau nak tahu rahsia memikat follower kena singgah ke blog Naimul ...nie antara entri di blog beliau : Cara Meramaikan Follower

yaya pun nak jugak seribu follower ..bila follower dah ramai harapnya pageview and unique view naik jugak la...dan walaupun follower dah ramai tapi harapnya biarlah mereka kembali kesini ..baca dan komen entri ..

mereka yang dah follow yaya pulak insya Allah yaya akan follow balik .. tapi kalau tak de link blog kat profile susah la kan..nak jejak macam mana ...kalau dah follow n tinggal komen atau jejak kat SB boleh la yaya jeja balik ..kalau tak..tak dapat den nolong...^^








Setiap Orang Pasti Buat Silap

Assalamualaikum ...

Baru je rasa lega teramat sangat sebab hutang dengan KASTAM untuk cukai perkhidmatan dah selesai semuanya .. bulan nie bukan bulan bayar cukai .. tapi  bulan depan ..cukai perkhidmatan dibayar 2 bulan sekali .. tapi disebabkan income ngam ngam tangguhkan dulu KASTAM tu..hikhik..maka terjadi lah penalty kat situ ..

sekarang tak de hutang dah dgn KASTAM .. walaupun agak terasa dgn penalty yg agak banyak..tapi nak buat macam mana kan .. siapa yg isi form CP No.1 tentu arif pasal nie..kenaikan 10% untuk setiap bulan kelewatan..maksimum 50% .. kalau yang tahun lepas punya sah-sah la denda 50% ..katalah kena bayar 30 ribu..bila plus penalti 50% jd kena bayar 45 ribu ..huhu...

tapi..lega tak berpanjangan ...

bila office boy bawak balik salinan borang yg dah dibayar .. tiba-tiba terlintas .. yaya bayar untuk dua syarikat ..sekeping cek tu dah cukup signature cuma yang satu lagi rasa was-was ..mcm seorang je sign..tertinggal satu sign .. aduhh..parah berul la ..

yaya call la KASTAM nak confirm .. sah! ada satu sign je .. tanya KASTAM boleh tak ambil sekejap nak sign then hantar balik..dia cakap tak boleh..dah kira penerimaan ..huhu...

nak tak nak kena bg tahu kat seorang lagi director aka my head department aka akauntan syarikat .. gerun jugak nak berdepan dgn head yaya nie..(lelaki..workaholic )...bila cakap kat dia...nasib dia just cakap..'tak pe..nanti saya pergi KASTAM sign cek tu' ...

walaupun dah settle masalah..tapi tetap rasa tak patut buat silap macam tu ..tak ke menyusahkan boss..huhu..

kenapa la boleh cuai sampai macam tu sekali ...lepas nie nak isi form SOCSO pulak..due Khamis nie..mohon jauh dari sebarang kesilapan ..kalau company lain SOCSO biasanya HR yang handle kan .. tapi kat sini yaya buat untuk 6 company ..tapi tak pe..yaya suka .. ^^

harap bg mereka yg susah sangat nak hulurkan pertolongan time org lain banyak keje..fikir-fikir kanlah ..kita keje makan gaji .. kalau tak suka..resign ...tak de sape memaksa..(keje yaya semua P&C..mmg tak boleh  mintak tolong orang..^^) ingat gaji dapat bulan-bulan tu nak bagi family makan..jadi darah daging..jgn sampai jd tak berkat pulak ...*peringatan utk diri sendiri jugak ...

nota : Ya Allah.. kuatkanlah ingatanku .. permudahkan aku dalam menjalani kehidupan seharian ... terangkan hatiku dalam menunaikan tanggungjawab sebagai seorang pekerja ... semoga rahmat Mu sentiasa bersamaku ..amin...amin.. ya rabbal alamin ...











Sunday, June 26, 2011

Dapat Hadiah

Assalamualaikum ...

dapat hadiah sebab bg komen bernas... ^^

comel kan .. macam mana nak pusing kertas nie ye ...


nie adalah bookmarks from ice cream sticks ... (blog Hsue  Craft)

boleh terjah blog kak sue ..banyak kraf comel-comel kat situ ...

TQVM kak sue ..^__^






nota : alhamdulillah ..bertuah lagi..bakal dapat hadiah dari GA nie .. dapat losyen bodyshop...












Saturday, June 25, 2011

Redeem Barney Bag

Assalamualaikum ...


Barney Bag ... comel tak ? ^^

yaya redeem guna point Cosway .. comel sangat... walaupun suami langsung tak suka dengan kartun Barney..tapi maaf ye abang .. ayang suka sangat..haha !

comel ape ..kan ..kan ..*pls say yes !

lagu yang Barney nyanyi dgn kawan-kawan dia tu yaya selalu nyanyikan untuk Wafiq..suara tak best kan..jd anak je la yang jadi mangsa mendengarnya ..haha ..

i love u .. you love me ...
we're a happy family ...
with a great big heart and a kiss from me to you ...
wont u say you love me to...

i love u .. u love me ...
we're best friends like friends should be ...
with a great big heart and a kiss from me to you ...
wont u say you love me to...


hmmm .. tak sesuai ..... haha .....

Barney si dinosour tu warna purple ..tapi tali beg tu dah macam warna pink! tak sesuai untuk Wafiq..simpan lek lok la untuk adik Wafiq.. tu pun kalau rezeki dapat gegirl...^___^





1st Giveaway by Cempaka Kuning


Assalamualaikum ...

nie 1st GA dari Cempaka Kuning .. so kena join tanda support kawan ...


tag : mummy rozie , ummie mia

tarikh tutup : 17/07/11


Friday, June 24, 2011

Ujian Dalam Hati

Anda berhak untuk memilih jalan hidup anda..

Sent from Samsung Mobile

Tidak Menutup Aurat Semasa Berwuduk

Assalamualaikum ...



Soalan :

Apakah hukum mengambil wuduk dalam keadaan tidak menutup aurat (tidak berpakaian sepenuhnya), contohnya dalam bilik air selepas mandi ?


Jawapan :

Hukum wuduk itu sah, tetapi perbuatan mengambil wuduk sedemikian adalah makruh. Sebaik-baiknya berpakaian sopan dan menutup aurat ketika berwuduk.



^__^








Cara Elak Anak Menangis Di Kedai Gunting Rambut

Assalamualaikum ...

Para ibu ayah sekalian.. tak lupa abg dan kakak wafiq kat bloglist tu ..pernah tak ada pengalaman bawak anak or adik ke kedai gunting rambut dan diorang menangis plus mengamuk bagai kena histeria ??? ada tu sampai umut 5 6 tahun pun gerun lagi nak potong rambut ...

sebelum tu kami suami isteri susah payah potong rambut Wafiq..masa dia tidur cuba potong rambut..tapi Wafiq nie cepat tersedar...mmg susah bab potong rambut...memang senget la..seb baek budak lagi ..senget2 tu lantak la ...

kali pertama yaya bawak wafiq  ke kedai gunting rambut awal bulan Februari hari tu ..semasa tunggu giliran relax jer..siap bergelak ketawa..lepas siap turn ayah maka tiba turn wafiq..dan bermu la episod mintak tolong..memang wafiq mintak tolong...'ibu...tolong...ibu..tolong...' itu la yang diulangnya..berpeluh jugak yaya nak tenangkan Wafiq..ayah pulak kemas peluk wafiq atas ribaan..ye la .. tak kan nak biar budak umur 1 tahun 7 bulan duk atas kerusi sorang-sorang....

jadi minggu lepas pergi potong rambut lagi..tapi..alhamdulillah Wafiq langsung tak menangis..malah boleh senyum-senyum pulak..dia nampak happy je ...

nak tau apa kami buat sampai Wafiq langsung tak menangis ???^^

1) psiko Wafiq selama seminggu
- bg tau dia yang dia akan kelihatan hensem kalau rambut pendek
- bg tau tak sakit pun potong rambut
- buat gaya potong rambut siap dengan bunyi mesin potong rambut ^^ - utk buktikan betapa tak sakitnya - dan suruh dia pulak yang tunjukkan gaya tu...
- selalu cakap ngn Wafiq..nanti kalau nak pergi potong rambut jangan nangis..Wafiq kan dah besar ...
- selalu tanya nak potong rambut tak ? - Wafiq tak jawab tapi akan buat gaya org sedang potong rambut..then akan sebut 'halusss' mcm iklan nescafe Harith Iskandar tu ... ^^

2) bawak ke kedai gunting rambut yang sama ...jd dia terbiasa la....

tukang gunting pun kena main peranan..kalau yang muka bengis mmg budak takut..seb baek kedai yaya pergi nie pandai beramah mesra dengan budak kecik...so Wafiq pun jadi nice je...hihi..siap masa gunting tu bolek kerling kat cermin depan dan cakap...'comel Wafiq' ..dalam kereta on d way nak balik rumah tu pun berulang kali Wafiq cakap 'Wafiq potong rambut ..comel...'  ^__^



sedang menuggu giliran ......tengok rambut tu..dah kena telinga ...depan pun panjang....


lepas potong rambut ...


fleksibel utk tidur di mana sahaja..buai, katil, toto, sofa, bawah meja ...^^








Antara Berzina Hingga Melahirkan Anak Dan Meninggalkan Solat

Assalamualaikum ...


Seorang wanita daripada kaum Bani Israel datang kepada nabi Musa a.s dan berkata :

'' Ya Rasul Allah! Sesungguhnya aku telah melakukan satu dosa besar, tetapi aku telah bertaubat kepada Allah. Maka doakanlah bagiku semoga Allah s.w.t mengampuni dosakau dan menerima taubatku! ''

Lalu Nabi Musa a.s pun bertanya kepada wanita itu: '' Apakah dosa yang telah engkau lakukan itu ? ''

Jawab wanita itu: '' Ya Rasul Allah! Sesungguhnya aku telah berzina, kemudian aku telah melahirkan seorang anak yang telah aku bunuh anak itu.''

Maka Nabi Musa a.s lalu murka, seraya mengatakan kepada wanita itu: '' Pergi engkau dari sini sekarang juga, hai wanita yang berdosa dan penzina! Moga-moga Allah tidak menurunkan api dari langit yang akan membakar kami disebabkan oleh kelakuan mu yang keji itu.''

Maka pergilah wanita itudari penghadapan Nabi Musa a.s. dalam keadaan sedih hati. Ketika itu datang malaikat Jibrail a.s  turun membawa wahyu, sambil mengatakan kepada Nabi Musa a.s : Hai Musa...Allah s.w.t. menyuruhku menyampaikan firman Nya kepada mu : ' 'Mengapakah engkau menghalau wanita yang bertaubat itu, hai Musa! Bukankah engkau masih boleh dapati orang yang lebih jahat lagi daripada wanita itu di muka bumi ini? ''

Nabi Musa a.s terpegun sebentar lalu bertanya Jibrail a.s : '' Siapa pula orang yang lebih jahat daripada wanita itu di muka bumi ini? ''

Jibrail a.s menjawab : '' Dia itulah yang meninggalkan solat dengan sengaja '' .









Segmen mudah - Blog Pilihan Nizam Ijam

Assalamualaikum ....


sape-sape nak join di alu-alukan ....





SEGMEN : Ady Budika Nak Kasi Ole-Ole Dari London

Assalamualaikum ....




ole-ole dari Bandung la ....tak kisah la dari mana pun..asal ada hadiah..hihi..pulak tu tak pening kepala nak join segmen nie ...

mula terlihat nama 'Ady Budika' kat blog Cik Mat Gebu ^^

Thursday, June 23, 2011

Pertama Kali Bantai Gelak Tergolek Bila Layan Novel


Assalamualaikum ...

dah lama tak layan novel..akak tak sempat lerr ... sebelum kawin dulu boleh la layan .. sekarang dah kawin..dah ada anak .. keje lagi..terbatas sikit masa tu.. tak de kejenya yaya nak mengadap novel tu .. sebuah novel pun makan masa 2 bulan baru habis baca...

seperti tajuk entri *Pertama Kali Bantai Gelak Tergolek Bila Layan Novel* mmg tergelak yaya baca novel yang satu nie... novel nie kepunyaan adik .. duit gaji yaya sekarang dah start rasa sayang nak beli novel .. dulu masa belajar time MARA bg allowance boleh pulak beli..^^

biasa baca novel mesti rasa sebak..menitis air mata..merah hidung..sampai bengkak mata..*tragis sungguh! tapi novel nie lin dari yang lain..tergelak memanjang...belum habis baca pun lagi tapi setakat nie mmg kelakar la novel nie..lawak sempoi gila ... samapi tergolek-golek...tipu


tajuk pun dah GELAK TERGOLEK ... ''Aku terima nikahnya Siti Maimun binti Ibrahim denagn mas kahwinnya tiga puluh rakaat tunai.'' hahaha


GELAK TERGOLEK ~ dalam pembacaan
SURAT BIRU DAKWAT UNGU ~ sedang menunggu utk dibaca
CINTA 3 SUKU ~ sedang menunggu utk dibaca



novel ringan-ringan je..kan novel pinjam dengan adik..hihi..novel budak remaja..^^  rasanya akhir tahun nie baru boleh habis 3 biji novel tu ...^___^










Senarai Link - Aku Promosi Kau Promosi Aku

Assalamualaikum ...

sebelum tu ... minta MAAF 80 juta kali ... ptg semalam mmg tak sempat nak promosi kawan-kawan..tak sempat nak gi lawat senarai link .. petang semalam banyak pulak keje kat ofis nie...kalau dah balik rumah mmg tak sempat..bukak je lappy mesti budak kecik tu datang main tekan-tekan keyboard..last..tutup je lappy tu ...

ape pun terima kasih buat mereka yang sudi singgah promosi nie...best la korang ... nanti yaya singgah balik ..

mereka yang sudi singgah : 



apa lagi ... jom ah terjah diorang !!!!! 








Wednesday, June 22, 2011

AKU PROMOSI KAU PROMOSI AKU

Assalamualaikum ..

waahh .. ber 'kau kau' pulak tajuk entri .. tukar la ... 'Yaya Promosi Awak Promosi Yaya' * sorry BA ... ^^







Bagilah Pandangan Membina , Kritikan Tidak Adil Tu Tak Perlu

Dalam suatu majlis jamuan meraikan kejayaannya belayar mengelilingi dunia, Ferdinand Magellan telah disindir oleh sekumpulan pengkritik yang duduk semeja dengannya ...

''Ah..belayar mengelilingi dunia bukanlah sepayah mana...'' kata seorang penulis dengan suara agak kuat.

''Hanya perlukan kapal yang teguh dan peta yang tepat,'' tambah seorang ahli perniagaan.

''Dan kelasi yang setia,'' ujar seorang jeneral.

''Tuan-tuan, sekarang ada sebiji telur rebus di tangan saya. Cuba tuan-tuan letakkan telur ini dalam keadaan tegak berdiri,'' kata Ferdinand mencabar para pengkritiknya.

''Mana mungkin telur itu diletakkan dalam kedudukan sedemikian,'' jawab pengkritiknya setelah mencuba beberapa kali.

Ferdinand memecahkan sebahagian kecil bucu telur itu dan menggunakannya sebagai tapak untuk meletakkan telur itu dalam keadaan tegak.

''Ah, kalau begitu siapa pun boleh melakukannya,'' kata pengkritiknya sambil mencebik.

''Ya, setelah aku melakukannya!''



Pengajaran : Kritikan yang tidak adil merupakan pujian yang tidak rasmi. Ungkapan ada mengatakan, tidak ada sesiapa yang akan menendang anjing yang telah mati. Maksudnya, selagi ada yang 'sudi' mencemuh, itulah petanda kita masih mempunyai kelebihan dan harga diri.









Tuesday, June 21, 2011

Anak Ayah


Assalamualaikum ...


Belum pun 2 tahun .. tapi tengok la lagak Wafiq..cam budak besar je ...

gambar siang td...Aki Wafiq snap time Wafiq sedang syok layan majalah Mastika ...



gambar petang semalam...  sedang merenung masa depan ....


ni la gaya yang paling digemari setakat ini tatkala berbaring ...Wafiq terikut-ikut ayah .. bila ditanya ayah tidur macam mana dia akan buat gaya tu...anak ibu oh anak ibu .... cepatnya kamu membesar ....


Monyet Amit Buku Jarjin !!!

Assalamualaikum ...


Al- Kisah .. bila Wafiq pergi birthday party .. 

Nenek Wafiq yang dapat jemputan.. jadi bawak la Wafiq sekali

ikut kata nenek besar jugak majlis tu..meriah la...bukan setakat budak kecik..orang dewasa pun ramai..

Wafiq memang mesra alam sikit orangnya..haha..habis disalamnya semua tetamu..macam dia pulak tuan rumah...

tapi ....

setiap org yang disalamnya..mesti Wafiq akan cakap ini ...

'' monyet amit buku jarjin !!! ''
di ulang - ulang ayat tu ...
'' monyet amit buku jarjin !!! ''

perkataan 'monyet' tu memang jelas kedengaran .. tapi perkataan 'buku jarjin tu' tak berapa jelas.. tambahan macam ada sebut perkataan lain lagi kata nenek...

segan jugak nenek bila cucunya duk sebut 'monyet'.. kiki
bila org tanya nenek Wafiq kata apa..nenek cuma jawab '' ntah .. biasa la budak nak belajar bercakap...'' ^^

bila dah sampai rumah disebut nya lagi perkataan tu ...
'' ibu .... monyet amittt buku jarjin !!! ''

nenek kata apa lah yang disebut  budak Wafiq ne..dari tadi lagi .. tak de sape yang paham ...

senyum je Yaya dengar ... nenek tanya ... '' ko paham ke ? ''
Yaya kata faham la... '' monyet ambil buku Jarjit !!! ''
hahahah ..semua orang pakat gelak besar .. kecuali nenek...Wafiq pulak kebingungan.... 

sebenarnya Wafiq tengok cerita Upin dan Ipin .. lupa la episode mana satu ..tapi kisah Jarjit tak hantar buku yang dipinjam kat perpustakaan bergerak ...Jarjit sendiri tak tahu kat mana buku cerita tu hilang..Upin dan Ipin pun jd la detektif siasat sapa yang ambil buku tu ... rupa-rupanya si monyet !!!

lepas yaya cerita baru nenek gelak ..hihi...ye la..nenek bukan layan cerita budak-budak pun..

perkataan 'amit' dan 'jarjin' akhirnya berjaya diperbetulkan sebutan... ^^

 khusyuk tengok upin ipin sampai dah boleh hafal dialog.. monitor atas tu wallpaper gambar basikal idaman ayah Wafiq..belum beli lagi ...hihi..sabar ye abg..^^

situasi lain pulak nie...time kitorg nk beli barang .. mesti pembantu kedai (perempuan la..) senyum-senyum kat Wafiq..pas tu tanya .. '' adik nama apa ? '' Wafiq pun bg tau la nama dia .. yaya pun cakap '' Wafiq tanya la nama akak apa ? '' sebelum nie Wafiq akan kata ''kakak nama apa'' tapi kebelakangan nie lain pulak jadinya...wafiq tak tanya nama kakak..tapi terus jawab ..'' Kak Ros '' hadushh.. pengsan ibu ... nama kakak upin ipin pulak yang disebutnya....


 
 
 
 

Monday, June 20, 2011

Awas ! Sindrom Ada Akal Tapi Tidak Berakal !

Assalamualaikum ...

Jangan berlagak seperti tahu segalanya ... memberi pandangan dan mengkritik sesuka hati.. Ilmu seputar akal belum boleh menandingi kemurnian nurani dan kehalusan budi dalam menangani sesuatu permasalahan. Pengalaman dan kematangan tidak boleh ditempa semata-mata dengan banyak membaca dan berwacana ....



Sekumpulan tikus bermesyuarat tentang cara menangani ancaman seekor kucing besar di rumah tempat mereka bersarang.

" Kita keluar waktu siang kerana waktu itu kucing selalunya tidur," cadang seekor tikus tua.

" Anak-anak yang masih kecil mesti ditemani oleh yang lebih tua ketika keluar mencari makanan," tambah seekor tikus yang lebih tua.

" Jangan lupa, hindari tempat-tempat yang berbahaya dan sensitif," kata seekor tikus yang kudung sebelah kakinya. Ia sangat berpengalaman dan pernah dittangakp oleh kucing tetapi berjaya melepaskan diri.

Tiba-tiba datang sekumpulan tikus muda menyergah masuk ke dalam mesyuarat itu dengan angkuhnya.

" Kami lebih tahu tentang selok-belok pertahanan dan keselamatan diri. Kami ada cadangan," kata seekor daripada mereka.

Tikus-tikus tua berdiam diri.

" Silakan, berilah cadangan kamu."

" Mudah sahaja. Kita gantung satu loceng di leher kucing itu. Bila dia bergerak, loceng berdering, dan kita pun boleh melarikan diri."

" Bagus! Inilah cadangan yang tebaik!" sokong tikus muda yang lain sambil memandang sinis tikus-tikus tua. Bangga. Angkuh.

" Baiklah kami terima cadangan itu. Cuma, ada satu pertanyaan..." ujar tikus tua.

" Apa dia?"

" Siapakah antara kita yang akan menggantungkan loceng di leher kucing itu?"

Semua tikus muda terdiam dan saling berpandangan. Ya, tak ya juga. Fikiran mereka tidak terjangkau lagi ke tahap itu.





nota kaki : apa pula pandangan anda ???








98 Kg Emas, 307 Kg Perak, Rs.12 Crore Tunai Ditemui

Assalamualaikum ...

Sape kenal Sathya Sai Baba ??

 ni la orangnya .. yaya tak kenal pun ..cuma dia nie over glemer je ..^^


sebelum nie heboh satu dunia konon dia la DAJAL dan ada beberapa mukjizat ...(cam nabi pulak ye..) kononnya berupaya menyembuhkan org sakit, memulihkan penglihatan org buta, mengeluarkan tepung dari jari, menurunkan hujan dan mengeluarkan linggam emas dari mulut ..tapi dia dah meninggal pun..(24 April 2011) . Kononnya lagi ada Trio Sai Baba .. dan Sathya Sai Baba adalah yang ke dua .. Sai Baba kedua lahir setelah kematian Sai Baba pertama (Shirdi Sai Baba) dan akan lahir Sai Baba ketiga 8 tahun lagi dan mengaku dirinya jelmaan tuhan ...

walaupun mendakwa ada ciri-ciri supernatural dan ada kelebihan kita sebagai org islam harus ingat tidak semua kelebihan supernatural adalah bukti ketuhanan dan kenabian seseorang .. kita wajib percaya Nabi Muhammad SAW adalah nabi terakhir...lagi pulak jelas sangat Sai Baba nie ajak kita meyakini agama Hindu...

Harap iman kita semua kuat dan teguh .. semua pengikut Sai Baba nie majoriti org intelek, ilmuwan, orng cerdik pandai la... kita nie iman tak tahu takat mana... mungkin lagi tebal kulit bawang.. ilmu di dada setakat mana sangatt la kan ...

jangan mudah terpengaruh dengan cerita begini...

para ulama membahagikan kelebihan seseorang kepada beberapa bahagian. Pertama, disebut mukjizat jika keanehan tersebut muncul pada seseorang yang mengaku sebagai nabi disertai dengan tantangan dan tidak ada yang bisa mengalahkannya. Kedua, disebut karamah jika keanehan tersebut muncul pada orang beriman yang soleh. Ketiga, disebut sihir jika keanehan tersebut muncul pada pribadi yang buruk setelah menjalani ritual-ritual khusus. Keempat, disebut ibtila’ jika keanehan tersebut muncul pada seseorang yang mengaku tuhan. Wallahu A’lam ....

oppss..dah lari tajuk pulak ... haha... sebenarnya berita kat yahoo hari nie ada tersiar pasal Sathya Sai Baba nie ... berkilo-kilo emas dan perak serta wang tunai ditemui di rauangan peribadi Sathya Sai Baba .. tu yg yaya melarat gi cerita pasal Sai Baba .. haha ...

nie dia beita dari yahoo....

 
Hyderabad, June 17 (IANS) Around Rs.12 crore in cash and nearly 100 kg of gold were found from Yajur Mandir, the personal chamber of late spiritual guru Sathya Sai Baba, at Prashanti Nilayam in Puttaparthi of Anantapur district, a trust official said.

A day after the Sathya Sai Central Trust opened the locks of Yajur Mandir, trust member and Baba's nephew R.J. Ratnakar Friday evening announced details of the cash and valuables found inside.

He told reporters at Puttaparthi that they found Rs.11.56 crore, 98 kg gold and 307 kg silver. Ratnakar said the cash would be deposited with State Bank of India (SBI).

Some bank officials and about 15 disciples of Baba, in the presence of trust members, have since Thursday counted the cash and valued the gold jewellery.

Ratnakar, however, denied that they found any will of Baba. He also evaded queries if the trust found any documents about Baba's personal caregiver Satyajit. There are speculations that the spiritual guru wanted Satyajit to be a member of the powerful trust.

Yajur Mandir, also known as Yajurveda Mandir, had remained closed ever since Sathya Sai Baba was hospitalised March 28 with multi-organ dysfunction. He died April 24.

The trust, which manages the huge spiritual empire led by Baba, owns assets in Puttaparthi, Bangalore, Hyderabad and other cities.





nota kaki : RS 12 crore tu banyak mana ye ??? ^^

Sunday, June 19, 2011

Cuti Umum Percuma Dah Berakhir ..

Assalamualaikum ...


Bagus jugak dapat berehat lebih sehari .. cuti umum sempena  Terengganu juara Piala FA dan SUKMA maka MB pun umum la cuti umum hari nie ...

kad nie ada orang hantar ke rumah Yaya .. lebih kurang seminggu sebelum perlawanan ...


tapi..disebabkan MB umum cuti hari nie ramai pulak orang keje swasta tak cuti..orang government sah-sah cuti la kan .. sepatutnya bila menang je terus umum cuti keesokannya .. selamat orang keje swasta..off hp n tak payah pergi kerja ..hihi..




nota : walaupon yaya keje swasta tapi alhamdulillah 100% ikut cuti kerajaan .. tu pun still ada yang tak puas hati dengan majikan..kita makan gaji je weii..... tak paham tak paham .. huhu...

Bila Anak Suruh Ibu Melukis


Assalamualaikum ..

Yaya rasa semua ibu-ibu yang ada anak kecil pasti pernah lalui apa yang yaya lalui sekarang ... bila bagi pen dan kertas mula -mula tu ok lagi Wafiq main conteng-conteng..bila yaya tanya Wafiq lukis apa tu dia akan cakap 'star'...padahal garisan bersilang-silang je..tak de rupa star langsung..hihi..budak umur belum 2 tahun..ape sangat la kan  ..

 Wafiq's creation...got moon, star, fish, cat ...can u see it ??? If dont, u will not live long...^^


tapi bila Wafiq suruh yaya lukis mmg susah jugak la rasanya..mintak lukis ayam, kucing, bas, kereta..macam-macam la...waktu mintak dilukiskan kucing yaya cuma buat biasa-biasa je..cuma panjangkan sikit ekor dan misai kucing tu..ibu mana la pandai melukis...hihi..Wafiq tenung lama jugak lukisan kucing yaya tu ..last dia sebut 'cat'! haha...nampak lagi rupa kucing....

bila yaya search google rupanya ada ajar cara nak melukis benda yang simple-simple nie ... yaya search cara lukis tikus ! sebab tikus dan kucing lebih kurang je ...yaya tak tahu nak bezakan macam mana ...

senang je kan ...^____^


lepas nie kalau Wafiq mintak dilukiskan tikus dah tak de masalah ... haha ... jadi kalau korang pun nak belajar melukis boleh belajar kat sini :


http://www.how-to-draw-funny-cartoons.com

kat sini pun ada banyak ...

http://www.how-to-draw-cartoons-online.com



nota : selamat melukis....^^













Saturday, June 18, 2011

Jom Kenal

Assalamualaikum ...

Alhamdulillah .. kurang 99 nak seribu follower atau follower sekarang dah 901 ..semoga pembaca blog http://diariibuwafiq.blogspot.com/ akan sentiasa bertambah .. mmg best ada ramai kawan..dapat memberi pandangan dan bertukar pendapat ... dan yang best jugak bila ilmu dan info tersebar sepantas kilat...

kali nie yaya nak ajak berkenalan dengan skandal ke 2 yaya...kali nie yaya berskandal dengan perempuan pulak.. EL-JANNA bukan setakat skandal yaya..tapi pembaca baru blog yaya yang ke -900 .. Tq EL-JANNA dan tq jugak untuk follower yang lain ..

kat sidebar blog yaya nie ada 5 entri terkini dari EL-JANNA ... singgah la ke blog beliau .. alang-alang singgah follow la sekali ye ... ^___^










Kisah Getah Kura-Kura , Biji Saga Dan Biji Getah


Assalamualaikum ....

Baru lepas google resepi puding roti bakar.. dah banyak kali buat..tapi mmg yaya segala resepi memang susah nak ingat ..sekali nak buat sekali cari resepi .. alang-alang ada roti baik buat..sebab esok dah nak expired roti tu...hihi..

seperti tajuk ... yaya cuma nak share gambar.. rupanya masih ada yang tak kenal dengan Getah Kura dan Biji Saga .. buah getah tu glemer la kan .. yaya snap gambar nie dari ruang tamu rumah..tunjuk kat ofis mate yaya yang teringin nak kenal rupa getah kura-kura dan biji saga ... sebelum di delete gambar tu semua ada baiknya yaya share kat sini pulak ...

 biji getah ... ramai yang dah kenal..ke ada lagi yg tak pernah tengok ...err ... 
*abaikan pasu yang berdebu tu ...^__^

 pic blurrr .... saiz kecik je tapi corak getah kura nie sama je dgn biji getah yg besar tu ..

yang lorek itu kendi yang merah saga .. baik budi indah la bahasa hoi hoi... ^___^
masa yaya kecik time main masak-masak goreng biji saga nie la .. letak atas penutup tin biskut jacob konon macam kuali ..^__^


pokok getah yang tanam kat felda-felda tu tunggi kan ..tapi pokok getah kura nie rendang je ...

masa muda ... menawan je ... hihi

bila tua..seri pun dah hilang...tapi boleh buat perhiasan dalam balang..tetap cantik di pandang ...^__^









Pertama Kali Masuk Felda ... Cantik Sungguh!

Assalamualaikum ..

semalam  teman suami pergi rumah kawan dia...nun jauh ke hulu terengganu... 70 KM dari bandar Kuala  Terengganu ... sejam lebih jugak perjalanan menuju ke FELDA MENGKAWANG ... tak pernah sampai mana-mana felda sebelum nie..lepas je tempuh pemandangan kelapa sawit kiri dan kanan tak sangka bila masuk kawasan kampung yakni rumah penduduk..terpesona sekejap..cantik sunguh kawasan felda..kemas dan tersusun...pokok bunga dan lanskap pun banyak ... 




setiap rumah begitu indah dan ada keunikan tersendiri... dari google yaya dapat tahu yang Felda Mengkawang nie salah satu felda tercantik dan termaju di Terengganu ..

seronok je yaya gi sana ... tapi ada masalah bahasa dengan warga emas ... org muda dah boleh cakap standard trg tp org tua nie masih pekat loghat hulu mereka ... hihi..senyum dan angguk sahaja bila tak faham ..

masa nak balik tu mak kawan suami yaya tu melahirkan rasa kesal sebab tak dapat hidang nasi buat kami..ye la anak dia tak bg tau awal-awal..kami nak sampai baru cakap... mak dia siap suruh datang lagi sebab nak masak sedap-sedap dan ajak berkelah di Air Terjun Belukar Bukit ...cukup meraikan tetamu ...



nota : pic dr google ..





Friday, June 17, 2011

3 Orang Anon Dah Kena Tangkap

Assalamualaikum ....




Three suspected members of the Anonymous hacking group have been arrested in Spain. The trio are said to have been involved in co-ordinating the group’s activity in that country. The arrests were made simultaneously in three Spanish cities – Barcelona, Valencia and Almeria. Anonymous has claimed responsibility for attacks on Sony, Spanish banks and co-ordinated action in defence of whistle-blowing site Wikileaks. A statement from the Spanish national police force said that a computer seized in the home of one person it arrested was used in the hacks. The arrests were the culmination of an investigation that began in October 2010. It involved Spanish cyber police combing through millions of lines of chat logs to identify who was behind the group’s activities.

Some of the attacks made by Anonymous members used a web-based tool called Loic to bombard target sites with data. The websites of PayPal, Mastercard and Amazon were all targeted using this tool. It seems that Loic did a poor job of hiding the identity of the people using it. It is believed that some police forces have already moved against the group based on this information. Arrests have been made in the US, UK and Holland of Anonymous members, prior to the raids in Spain. Anonymous grew out of the online picture sharing site 4Chan and describes itself as a group of concerned internet citizens. As well as attacking sites that it perceives as not supporting Wikileaks, the loosely organised collective has also attacked government sites in Tunisia and Egypt to aid popular protest movements.

Source: BBC



Thursday, June 16, 2011

Sudah Ada Skandal

Assalamualaikum ...


yey.. yaya sudah ada skandal ... jgn jeles...hikhik.... ada juga orang yang sudi berskandal dengan yaya...jgn salah faham..ini skandal bukan sebarang skandal..

sebenarnya skandal yang yaya maksudkan ini adalah salah satu tips untuk meningkatkan trafik blog... cuba tengok kat sidebar blog nie.. yaya letakkan 5 entri terkini dari Naimul Firdaus ...

cara ini akan menguntungkan kedua-dua belah pihak .. mereka yang singgah kat blog yaya nie boleh klik entri terkini dari Naimul Firdaus ... dan begitu jugak sebaliknya .. kita berblog nie jgn pentingkan diri.. membantu la antara satu sama lain ....

yaya bercadang akan tambah 1 atau 2 link lagi kat sidebar tu ... tunggu pasangan skandal dari blog Bro Wacana ... dan  1 blog lagi yaya akan cari sendiri ....

korang yang belum ada skandal dan tak pandai nak pilih skandal or pasangan blog korang .. boleh klik SINI ..cepat-cepat sertai ye sebelum penyertaan tutup....






Guru Sekolah Yang Garang

Assalamualaikum ...


tengok pic nie pun dah naik gerun .. mmg teringat kes masa form 2 ..gara-gara class mate yaya pakai perfume..mengamuk cikgu matematik..dia alahan bau-bauan kut..dah la budak tu duk depan meja guru ..jd mmg kuat la bau tu menusuk hidung..nk jd kisah cikgu tu tanya..dan class mate yaya tu banyak pulak jawabnya ...jawab main-main gitu .. hangin la cikgu tu .. sambil tenyeh hidung dia yang dah berair merah tu sempat jugak cikgu tu cekik kolar baju sekolah budak tu ..siap cikgu sepak meja lagi...haih..tu pengalaman dulu la...tapi kalau  jadi kat pelajar sekarang harus mak bapak dtg sekolah ... kiki

tapi..sekarang nie yaya nak share nie..amat menarik buat Yaya ...

tersangat kiut kan ? surat samapi kat ofis semalam ade setem nie... bila la nak buat setem muka sendiri ....   erkkkk...kihkih...




nota kaki :


ermm...nie cikgu kategori ape ye ???






Bro Wacana Ajak Berskandal

Assalamualaikum ...

mmg catchy Bro tajuk tu..haha......



ok jugak ada skandal nie ... nak cari skandal sendiri tak reti.. nantikan dikata hidung tak mancung pipi tersorong-sorong ..kihkih....jadi..ape salahnya kan join segmen Bro Wacana nie ...

nie skandal bukan sebarang skandal tau ..nie macam skandal cik mat dgn BA .. or macam Yuyu dgn IR ..nanti yaya kena dgn sape ye .....hikhik ...

harap-harap dapatla up traffic skit kalo dah berskandal nie ...^___^

sape yang nak cari skandal jugak boleh klik SINI ....

Wednesday, June 15, 2011

Situasi Oh Situasi

Assalamualaikum ....


Situasi 1 : Masa  - 8.00 pagi

Seorang rakan pejabat (lelaki) turun berlari-lari anak dari tingkat atas.. dan tiba-tiba tersentap..sebabnya terlihat seorang budak trainee yg trendy.. pakai shawl lilit-lilit .... dan secara spontan rakan tadi berkata kat trainee tu..ingatkan pakai tuala kat kepala...^___^

~ mungkin penglihatan agak kabur di awal pagi...



Situasi 2 : Masa -10.45 pagi

Seorang rakan pejabat (perempuan) sedang menggunakan mesin photostat sambil sorting dokumen .... lalu bertanya  ' lepas huruf K huruf ape ye '

~ lapar agaknya sampai tak dapat berfikir ...



Situasi 3 : 11.15 pagi

Seorang rakan pejabat (lelaki) tiba-tiba keluar dari dari bilik dia .... rupa-rupanya nak balik rumah sebab seluar koyak kat celah paha..tapi masih boleh berjenaka ... ^__^

~ mungkin duk mencangkung atas kerusi sampai boleh terkoyak..erkk...


edit:

Situasi 4 : 3.40 petang

Semua rakan pejabat sentap sebab yaya emel kepada semua staff tentang kupon jimat PIZZA..huru-hara jadinya...haha..

~ kalau bab makan laju je kan....





nota kaki : kerja harus enjoy !!!



Tuesday, June 14, 2011

GIVEAWAY KAK ES & NESLOO

Assalamualaikum ..

berminat nak join ? .. nie link nya.... http://nesloo.blogspot.com/2011/06/giveaway-kak-es-nesloo.html

yaya dah lama follow blog nesloo dan kak es... cuma tinggal like Deco Craft kat FB je... senang kan syarat-syaratnya ... hadiah pun best...cantikk!..kalau dapat satu best sangat ler... harap-harap ade la tuahnya...^__^

Duit Simpanan Anak .. Berbaloi Ke Setakat Simpan Dalam Bank Tu ???


Assalamualaikum ...

Tajuk entri ada tanda soal....tu maknanya yaya nak minta pendapat .... hihi  ^___^

al-kisahnya macam nie...

anak yaya yang sorang tu dah nak masuk 2 tahun..setiap bulan yaya menabung secara berdisiplin untuk dia..tak banyak..RM100 sahaja sebulan..yaya bukak akaun simpanan untuk dia..orang datang tengok dia masa yaya dalam pantang dulu semua masuk bank..duit raya pun sama..makcik-makcik bagi seringgit dua pun yaya masuk bank  ... pendek cerita semua duit dia yaya simpan kat bank ... biasa yaya update buku akaun 6 bulan sekali ... update setiap pertengahan dan akhir tahun...

dan semalam duit dalam akaun anak yaya dah RM5K+ .. agak banyak bagi yaya... tak sangka pun ada...hikhik .. tapi bila yaya kira balik feadah yang bank dah bg dalam tempoh 2 tahun nie cuma RM2.28 ..huhu..

nie yang membuatkan yaya berfikir .. berbaloi ke setakat simpan kat bank duit tu ???(akaun simpanan la..)

yaya ingat nak tutup terus akaun simpanan tu .. then duit tu yaya buat beli emas .. sebahagian lagi yaya nak invest dalam Public Mutual ..atau mana-mana unit trust... dan yaya akan tetap teruskan simpan RM 100 setiap bulan dalam Public Mutual tu ...

harga emas kan lagi lama lagi mahal ...kata lah yaya beli sekarang..next 15 years (umur wafiq dah 17..boleh buat persediaan duit untuk masuk U)..mungkin dah tersangat tinggi nilainya...kalau simpan kat bank tak kan mungkin dapat banyak ..

kalau tak beli emas pun yaya invest semua kat Public Mutual .... semalam dah discuss dgn akauntan kat ofis yaya nie..juga seorang agent Public Mutual ..(tapi tak pernah nak pelawa join pun...) yaya ade tanya dia kalau yaya simpan seratus sebulan and in next 15 yrs berapa yaya dah dapat..dia cakap dekat RM30K..(kira berdasarkan kadar keuntungan paling minima).....kalau simpan kat akaun simpanan baru ade RM18+..banyak bezanya tu..

bukan yaya tamak..mata duitan jauh sekali..cuma yaya rasa kita perlu bijak menguruskan wang.. ada baiknya duit tu bercambah ...untuk anak jugak kan...

siapa yang pernah hadiri kursus AKPK anjuran bank negara tentu faham maksud yaya...

pandangan korang semua amat yaya perlukan...mungkin korang ada cadangan lagi bernas..kongsi-kongsi ye dengan yaya..



nota : kursus AKPK (Agensi Kaunseling Dan Pengurusan Kredit) tu sentiasa terbuka..free je.. boleh contact bank negara terdekat .. kursus setiap hari rabu ...separuh hari je ....








#Solicitous Selasa - Jom Join

Assalamualaikum ...



Rabu ~ hangpa sebut 'Wordless Wednesday'

Isnin ~ NAZ musuh UJANG sebut 'Merapu Monday'

Selasa ~ boleh tak yaya buat istilah 'Solicitous Selasa' ????


'Solicitous Selasa' .... hari untuk kita menunjukkan betapa prihatinnya kita terhadap sesuatu ... mungkin terhadap blog, mungkin hari nie nak fokus keje, or mungkin hari nie nak layan suami/isteri je..ambik cuti ke ape.. atau ape-ape saja ...
buat mereka yang tak de idea nak buat entri..nie yaya nak bg idea..korang boleh buat entry pasal 'Solicitous Selasa' nie... cerita sikit-sikit apa yg korang nak fokuskan hari nie...


pastu tinggalkan link entri korang kat komen entri nie..nanti yaya akan list down semua link... nanti boleh la kawan-kawan yang lain singgah blog korang ....




nota : maaf istilah bahasa rojak ...harap dengan cara nie kita akan dapat tambah kenalan baru ...






Terengganu Cuti Umum Ahad

Assalamualaikum ....

Menteri Besar, Dato’ Haji Ahmad Said mengumumkan Ahad ini (19 Jun) sebagai cuti umum bagi menghargai kejayaan pasukan Terengganu menjuarai Piala FA serta kontijen negeri ini menjuarai Sukan Malaysia (Sukma) XVI.

“Dengan kuasa yang ada pada saya sebagai Menteri Besar, dengan ini saya mengumumkan bahawa hari Ahad ini sebagai cuti umum bagi meraikan kejayaan atlet kita,” katanya sambil diiringi tepukan gemuruh lebih 7,000 orang yang membanjiri Dataran Shahbandar bagi meraikan skuad Terengganu dan atlet yang menyertai kejohanan Sukma dan muncul juara kali ketiga berturut-turut.

Menteri Besar yang begitu gembira dengan kejayaan berganda ahli sukan negeri ini, berkata kerajaan negeri amat berbangga dengan kejayaan mereka dan berharap lebih banyak kejayaan dicipta atlet di masa depan.

“Kerajaan negeri tidak pernah lokek untuk memberi pengiktirafan kepada mereka yang berjaya dalam segala bidang.

“Mereka yang berjaya akan diberi ganjaran yang setimpal dengan kejayaan yang telah mereka capai,” ujar beliau.

Sempena majlis yang dianjurkan kerajaan negeri bagi menghargai sumbangan pasukan bolasepak dan kontijen Sukma itu, beliau turut mengumumkan beberapa ganjaran yang lumayan kepada mereka yang telah berjaya mengharumkan nama negeri.

Beliau turut berharap rakyat negeri ini akan terus memberi sokongan kepada pemain bolasepak dan atlet negeri yang menyertai kejohanan pada masa depan.




nota kaki : yeayyyy!!! terima kasih kepada para atlit SUKMA dan pemain LIGA FA ...sebab korang daku dapat cuti FREE!!!





Monday, June 13, 2011

Macam Ni La Daku Bergelar Blogger

Assalamualaikum ..

Dah pukul sebelas lebih...Wafiq pun baru tidur ..awal pulak budak kecik tu tidur malam nie..kebiasaannya yaya tak sedar Wafiq lelap pukul berapa..mungkin sama-sama terlelap..memang budak kecik tu tidur lewat..kalau siang hari tak tidur..lepas maghrib mesti dlm pukul 8 dia tertidur..tp jgn harap tidur sampai ke pagi .. pukul 11 dah bangun dan kembali aktif..kalau jadi macam nie mmg naya lah.. sebab tu yaya lagi suka dia tidur lewat...sekurang-kurangnya dia tidur sampai pagi ..haha..

bila Wafiq dah tidur baru boleh bukak blog..update satu entri or blogwalking...kadang-kadang tu siap buat 2 3 entri dan scheduled je untuk publish keesokannya..kat ofis mmg tak sempat..kalau entri simple-simple or macam join GA boleh la on the spot buat....

jadi yaya minta maaf la kalau komen tak berbalas..yaya baca komen tu semua tapi mungkin tak berbalas la..kalau komen lebih kpd soalan yaya lebih suka jawab kat blog diorang..ye la...tapi nie untuk hari sibuk la ..

tapi kalau kat ofis dan yaya rasa otak nie sedikit ringan memang akan ada fresh entri...biasanya awal bulan la macam nie...dah lepas bayar gaji tak sibuk sangat..SOCSO pun due akhir bulan.. service tax akhir bulan..EPF tengah bulan .. hari-hari selain tu sibuk update akaun.. key in memanjang..cari duit lagi...dah ade duit pulak sibuk pelan nak habiskan duit..income tax,hutang piutang segala bagai...

macam nie la kalau terjebak dgn kerja-kerja akaun..kadang tu senak kepala sampai ke rumah..kena ingat banyak perkara...benda 5 tahun lepas pun orang boleh tanya lagi...kalau jadi gini memang tersangat senak..

dulu kat sekolah ambik sains tulen tp menggatal ambik extra subjek..tambah prinsip akaun...kan skang dah best fren dgn kalkulator ...hahha..tapi yaya enjoy dgn kerja yaya...

yaya bukan suka sangat ambik masa kat ofis bukak internet...time yaya nak rest 2 3 minit tu la yaya klik internet baca apa patut ... mmg ade open tab utk blog..tapi biar macam tu je..setakat tengok gitu je ..sebab ada jugak rasa bersalah dlm diri nie..takut tak berkat gaji dapat bulan-bulan ..susah jugak kan kalau bos tak redha..

persoalannya ... macam mana yaya nak berblog dgn jayanya ????

jawapannya..korban sikit masa tidur untuk update blog.....^___^












Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...