Monday, January 31, 2011

HeartBeat | Sila Berhati - Hati

Siapa yang dah letak HeartBeat (HB) kat blog ???

nie Yaya pun baru sedar...

DI INGATKAN ....

sekarang nie kalao korang perasaan banner HB tu macam kat bawah ni :



tengok betul-betul apa yang tak kena dengan banner tu ???

still tak nampak ???

meh sini rapat-rapat nak habaq mai....

promote untuk Valentine Day....

dah tu apa yg tak kena ???

ish korang nie tak paham2 lagi...

Umat Islam kan tak boleh raikan Valentine Day...

nie nak promote bagai....mmg can not laaaa.....

ye la...Februari nanti kan perayaan tu...

So inisiatifnya....

Yaya tukar banner tu jadi link..

tengok kat sidebar Yaya

jangan tengok je...klik la..hahha...

nanti lepas Valentine Day tu boleh pakai banner tu balik...

so...uollsss......

please alert okey???


Ron 97 Naik Seposen

tak de perasaan dah bila dengar pasal minyak naik lagi..
Yaya pengguna Ron 97
ikut suka la....kita layan je...
biar ler kepala nie dah 360 darjah berpusing pikir duit...
biar ler rambut nie muda2 dah beruban pikir bajet bulanan..hihi..
org besar dah tetapkan...
Yaya org kecik ikut aje...


Mr. TMFS... gi keje kita naik mo
to kapcai ye...
hujan renyai-renyai kita naik motor jugak..hahha...
hujan ribut baru naik kereta...
bawak anak baru cari kereta..
dah minyak n
aik....
ini sj caranya...

dah dasar orang kecik Yaya oi...
tak yah la nak membebel...
redha dalam keterpaksaan aje laa...haha...





RON97 up 10 sen/L at midnight, sources say

RON97 is subject to a managed float. — Reuters pic



KUALA LUMPUR, Jan 31 — The price of RON97 petrol will be increased by 10 sen to RM2.50 effective midnight, according to industry sources.

The price of the premium fuel was last raised on January 4, also by 10 sen.

The government announced on July 16 last year that the price of RON97 will be subjected to a managed float to reflect the price of oil on the global market.

The latest increase will, however, not affect other fuels.

The base grade RON95 petrol remains at RM1.90 per litre, diesel at RM1.80 per litre, and LPG at RM1.90 per kg. The government currently subsidises 30 sen of the RON 95 fuel cost.

The Najib administration has opted to gradually slash subsidies as a way to reduce government deficit.

The government’s Performance Management and Delivery Unit (Pemandu) had said last year that savings from fuel subsidy cuts amounted to about RM3 billion last year. This number will rise to RM14 billion this year, RM21 billion in 2012, RM29.5 billion in 2013, and RM35 billion in 2014.

Sumber : S I N I



3 I D I O T S

nie kisah sabtu lepas ye..baru nak share..korang dah pernah tengok 3 idiots???..filem nie dah lama release..Disember 2009..tapi nie baru tengok. Dah lama tak layan Hindustan..hari tu time blogwalking ..( tak ingat dah blog mana ) ada akak nie dia kata 3 Idiots nie best sangat. Yaya dah tengok dan ... tersangatlah bestnye!!! betul... tak tipu..hihi..


Pelakom utama Aamir Khan...mamat nie memang buat Yaya sentap time tengok cerita Mann..hihi..dah la hensem...acting pun best. Yaya start minat Aamir Khan bila tengok cerita Mann..Mann adalah filem terbaek hindustan alaf baru..bukan Yaya kata macam tu..tp arwah ayah Yaya..arwah menitis airmata tengok citer Mann..dia kata dalam banyak-banyak citer hindustan alaf baru nie..yg nie paling menyentuh perasaan..hihi...dulu masa filem hitam putih filem Bobby la yg sering orang tua sekarang duk bercakap...
back to 3 idiots....hihi...



3 idiots nie kisah dia gila-gila sikit..kisah 3 orang sahabat belajar engineering...Aamir Khan kira student paling terer dan paling nakal...kawan dia yang dua orang tu lak paling corot dalam kelas...citer nie tengah-tengah duk melawak sekelip mata je emo korang leh transform..dan dan menitik airmata...

citer ni dia flashback balik kisah diorg after 10 years..ada sorang tu bet ngan Aamir Khan nak tengok siapa paling berjaya after 10 years...


wahhh...smart giler Aamir Khan dalam citer nie...siap jd student tu..langsung tak terserlah ke'tua'an dia....


tak nak la citer panjang-panjang...sila tengok sendiri la yer..tapi gerenti best!! citer ikut taste Yaya..tapi lain orang lain taste kan...tengok sendiri dan nilaikan sendiri...hihi...




Bloglist Iqbalhakimi | jom terbang!!

aikk...keciknye header....

tak pe..try upload lg satu...


yg nie besar sikit...hihi...


sebenarnya...ni ha...nak join Bloglist Iqbalhakimi | jom terbang!!

Syarat-syarat Pun Sonanggg....


-letak header blog iqbalhakimi
-buat entri bertajuk : Bloglist Iqbalhakimi | jom terbang!!
-buat simple entri mengenai blog iqbalhakimi ini
-kalau berminat boleh jadi "mereka terhebat" kat blog iqbalhakimi
-tinggalkan link pada bahagian komen ini.
-nyatakan kategori anda :


-pelajar ( lelaki atau perempuan )
-bekerja ( lelaki atau perempuan )
-yang tak bekerja pun boleh join..contoh : suri rumah

tarikh tutup pada 2 hb February 2011(12.01 tengah malam)..



Iqbal...akak kategori bekerja - perempuan ye !!!

kalao korang teringin nak join jom terbang ke bloq Iqbal !!!





Sunday, January 30, 2011

Selamat Pagi Sayang

Pagi ahad yang indah...ceria-ceriakan diri sendiri...nanti sampai ofis ada bacaan Yassin ramai-ramai...rutin wajib setiap pagi ahad...

bila cerita pasal pagi..teringat pulak kat lagu nie...hihi...
biasa pagi-pagi kat Sinar FM ada lagu nie...

Selamat Pagi Sayang - Noor Kumalasari

Selamat pagi sayang

Baru sekejap kita bertemu
Engkau datang membawa
Sekuntum mawar merah
Pagi menjadi indah

Selamat pagi sayang
Semalam pun kita berjumpa
Engkau datang bersama
Sejambak mawar biru
Resah berubah rindu

Beribu batu
Rasa kau dekat di sisi
Kita berlari
Menyapa bayu pagi
Burung yang terbang
Turut berkicau
Berkicau keriangan

Sayang selamat pagi
Apa khabar engkau di sana
Kan ku tunggu kau datang
Walau di dalam mimpi
Hatiku kan bernyanyi


Friday, January 28, 2011

I Think I Am Green Lover

Cuti hujung minggu yang sedikit kalut...tak terfikir nak potong rambut Wafiq hari nie..aleh-aleh nanny Wafiq kejut Yaya yg sedang tidur..konon menyusukan Wafiq..dgn ibunya sekali tertido..mr.tmfs gi solat jumaat time tu.. nanny Wafiq cakap cepat la potong rambut Wafiq sementara Wafiq tido....pakai mesin cukur rambut....dah jd cam kojek je Wafiq tu..

sempat sebelah kepala je potong..then Wafiq terjaga..terbantut projek potong rambut..memang tak leh potong time dia jaga..sayang sangat ngan rambut dia gamaknya..bunyi mesin je start mengamuk..

dah la ada janji ngan ONEYANI and CHE KU BEE jap lagi...nak gi tengok 2 org ofismate yg baru tambah cahayamata..tak kan nak kuar ngan rambut Wafiq separuh botak separuh lagi rambut pacak??? nak tak nak kena buat jugak..mengamuk sakan Wafiq..berpeluh budak tu..kesian dia...tapi nasib baik tak lama..Yaya pasang lagu Tobat Maksiat tru phone..Wafiq layan..menjadi trick..haha!!..then ade cerita Diego kat tv..Wafiq layan cite tu..senang keje..hihi...pukul 3 jugak baru selesai...

Kata pergi tengok orang beranak..tapi gambar baby tak ambik pun..apa daaa..gambar hadiah yang bagi kat baby je ada...hihi...


yang nie untuk anak Mr. RCR ...Nurul Hannan namanya...


yang nie untuk Nur Musyirah Hakima ...anak Mrs. FAM


korang tengok betul-betul 2 pic atas tu ...baju dekat-dekat sama kan..hihi..berkenan betul dengan baju-baju tu...warna hijaunya betul-betul memikat kalbu..kalau la ade untuk baby boy sah-sah Yaya dah belikan satu untuk Wafiq...display lat situ semua baju gegirl....huhu..sedey..

terus gi kaunter nak bayar..tapi tersinggah la pulak kat satu bin baby nie..erm..biasalah perempuan kan..eh warna sama ngan baju 2 pasang yang kat atas tu..brand pun sama...tapi size M...mana muat...cari punya cari...mmg ade satu tu je...Yaya cari lagi..mmg tak ade..tp tetap tak puas hati..gi tanya promoter ..dia pulak yang tolong carikan..memang sah tak de..huhu...sedey lagi....

so..redha aje la...mmg tak de rezeki Wafiq...kali nie terus gi kaunter nak bayar... tapi baru dua langkah melangkah....

' kak..kak...nie ade satu..tersesat sini..ada org letak sini....tapi size XL '
....sambil dia tunjuk baju tu kat Yaya..dah senyum simpul time tu..hihi...tengok XL tak de la besar sangat...


akhirnya...ada rezeki untuk Wafiq....hihi...


comel kan...memang boleh gila sekejap kalau tengok baju baby...


pergi tengok baby pakai baju nie..tak tau la Mr. RCR and Mrs. Fam perasan ke tak baju yang Wafiq pakai tu sama dengan present dalam paper bag tu..hehe...
Wafiq sampai rumah terus tido...mengantuk sangat tu sbb gara-gara tidur siang dia diganggu...


p/s :



perasan tak kat sidebar blog nie...
Yaya dah letak HeartBeat
korang pun jom la register
tak menganggu akaun Nuff korang
tak tarik status Glitterati


Hsue Craft 2011 Giveaway

Yaya nak join giveaway from :

http://hsue82.blogspot.com

hadiah - hadiah memang menarik perhatian

hasil kerja tangan Pn. Suhaila sendiri..khas utk pemenang...


1st Giveaway Prize

2nd Giveaway Prize


3rd Giveaway Prize


cute - cute kan hadiah

kalau nak hadiah tu jom join ...

cepat serbu S I N I !!!

cabutan akan dibuat pada 21.02.2011




Thursday, January 27, 2011

No Story To Story

ntah ape2 je tajuk..dah 2 hari tak post entri..sebok tahap gaban!.. kalao tak bz idea lak tak nak menjelma..nie pun tengah bz check account 2010..lepas raya cina internal audit dah nak datang ofis..nie Yaya berhenti rehat jap wat keje..kasi bernafas dgn tenang sambil post entri..hihi..

saje nak tepek gambar Wafiq..nie gambar terbaru..tak sedar ada dalam my pocket camera..sape yang ambik pic nie pun tak tau..mr.tmfs kut...dah berseranggah gigi..semalam dah ada cubaan nak menggigit pipi Yaya yg sedang dalam cubaan nak tidur..tapi tiap-tiap malam tidur lambat sebab Wafiq tak nak tidur lagi..dia jeles tengok Yaya pejam mata..boleh dia nak gigit pipi..huhu! seb baik cepat sedar..air liur dia je penuh kat pipi Yaya nie...



pic nie lak..huhu..oshu dia punya keje..Wafiq relakan je ape org buat kat dia..hihi..kesian anak ibu kena dera ngn pak sedara dia...tak pe Wafiq..nanti bila Wafiq dah besar...Wafiq buat serangan balas kat Oshu...hihi...


Monday, January 24, 2011

Pic Lama Mengusik Kenangan...

Sekarang nie dah jarang-jarang on facebook..ntah la rasa bosan dah main facebook..hihi..tapi td terdetik nak on..tengok2 Yaya di tag lagi oleh seorang kawan masa sekolah rendah..eh..tadika pun sekali rupanya dengan dia nie..betul Yaya tak ingat..ingatkan sekolah rendah baru kenal dia..betul-betul tak ingat dia time tadika...


gambar nie tak de dalam koleksi Yaya..anyway thanks Azimah sudi upload gambo comel nih.hihi..hampir tak kenal dengan diri sendiri..haha..seb baek Aimah dah tolong tag kan part muka Yaya..kalao tak jenuh gak mencari diri sendiri...masih ingat-ingat lupa nama kawan-kawan dalam pic tu...nak tau Yaya mana satu ?? rambut paling panjang tuuu...hahha...nak gelak.



hihi...siap ade nota tu...ye..kitorg belajar kat Tabika Kg Nibong tahun 1988...aku ingat lagi sorang cikgu tu kami panggil cikgu Coh...nama betul lupa la pulak... sekarang dia dah kehilangan dua belah kaki dia akibat kencing manis...



nie pulak masa darjah 6..kelas 6 biru..kelas budak2 pandai..kelas no.1..haha..tak ingat nama teacher pakai baju hijau tu..tp yg warna biru tu aku ingat..ingat sebab dia garang teramat sangat! Teacher Soh Hian Gim...sape tak siapkan keje sekolah dia bagi kena pulas kat pusat..haha..aku tak pernah..aku budak baik..haha!..time aku kawen dia datang...dia ingat aku sampai sekarang..still mengajar kat sekolah tu lagi...



nie pun time darjah 6...ahli kelas 6 biru nie kebanyakannya tak bertukar...budak sama je dari darjah satu sampai abis sekolah...kenal dari tadika sama pun ramai..yg dapat no corot 2 3 orang tu je yg turun kelas..ganti lak ngan 2 3 budak kelas lain...tapi yang dapat no.1 dari darjah 1 sampai darjah 6 org sama.....banyak terer la dia...barisan belakang paling kanan..Abdul Wahab Mohd..skang dah jd doktor..kawen pun dengan doktor..

time nie kumpulan 4U2C ngn KRU tengah hot...siap pecah dua kumpulan..ade leader tu..hari2 duk bawa ape2 je pasal kumpulan yg diminati nak menunjuk kat kumpulan satu lagi....masa nie kat sekolah aku glemer ngan buku lirik lagu..haha..bulu log tebal tuh!

dengan FB laa kami menjejak kasih...dah ramai yg kawen..ada jd cikgu..doktor..businessman..semua dengan kerjaya masing2..pernah plan nak reunion tapi tak menjadi...huhu..




p/s : rindu korang sume...





Wafiq 1 tahun 6 bulan

Khamis lepas dah pergi inject Wafiq untuk cucuk untuk usia setahun enam bulan...Inject Dtap , Hib & Pollo, semua dalam satu suntikan. Wafiq masuk tunggu dalam klinik kejap je, terus doctor panggil masuk..Masuk je dalam bilik doktor, Wafiq terus kena timbang.Jom tengok perkembangan berat Wafiq dalam masa setahun setengah nie...

  • 16/07/09 - 1st day - 3.61 kg - tinggi 50 cm
  • 27/07/09 - 3.7 kg
  • 5/08/09 - 3.8 kg
  • 16/08/09 - sebulan - 4.2 kg
  • 14/09/09 - 5.9 kg
  • 13/10/09 - 7.1 k.g
  • 16/11/09 - 8.5 kg *
  • 15/12/09 - 9.2 kg *
  • 13/01/10 - 6 bulan - 9.85 kg * tinggi 70 cm
  • 02/08/10 - setahun - 11.7 kg
  • 20/01/11 - setahun 6 bulan - 13.2 kg
yang bertanda * tu maknanya OBESITI !!!! anak i OBES u !!! hahha... graph dah masuk kawasan merah...doktor siap buat rekod lain untuk tengok perkembangan berat Wafiq...bahaya katanya kalau berat terus naik...dah nak wat cam mana selera Wafiq besau benorr!!! seb baik skang pandai diet..diet?? haha..tak de makna ye Wafiq... selera makan tetap besauuu!!! tapi selang seli dgn melompat..so ok la...tak de la sampai gedebabb..hihi..

berbalik citer pasal gi klinik...masa nak suntik, 2 org kena pegang Wafiq. Ibu pegang badan dan ayah pegang kaki.Masa kena inject tu je Wafiq menjerit, lepas cabut jarum injection, terus berhenti menangis..huhu.Siap main lari-lari lagi dalam bilik doktor. Wafiq siap dapat 2 biji gula-gula lagi daripada pembantu doktor.sekejap je kami kat klinik tu..dia utamakan kanak-kanak kut...hihi...tak lupa mintak resit nak claim ngn majikan..haha!!

malam tu Wafiq tidur lena jer..bangun pagi esoknya seb baik dia cergas macam biasa..tak demam...Alhamdulillah...


keras otot2 lengan ibu semata-mata nak ambik pose nie..haha!!! ...

Sunday, January 23, 2011

Bibir Oh Bibir

Rasanya musim tengkujuh baru jer berlalu..baru seminggu dua nie hampir panas setiap hari..nak kata panas melampau tak la..tapi bibir bnie dah kering teramat sanagt..padahal dah minum banyak air..siap ade tonsil lagi..adushhh...nak gosok gigi pun payah...

cakap bab gogok gigi..ntah ler aku mengelamun time mandi ke ape pg td...bila gosok gigi rasa sedap semacam je ubat gigi tu..nasib baik aku sedar cepat..kalau tak harus aku telan buih-buih ubat gigi dalam mulut tu..erkkk..uwekss..haha! rupa-rupanya aku terambil ubat gigi Wafiq..Kodomo Lion perasa oren..patut ah sedappp...hihi...



Air masak dalam bekas ni la aku minum setiap hari..kat rumah pun ada satu...satu bekas penuh setiap hari...1.8 liter tuh...nak bekas tu gi cari kat Cosway..haha..iklan tak berbayorr...

tapi pesal bibir aku kering...pedih semacam dah nie..bukan setakat pedih tp rasa bibir nie tebal pelik jer..hihi...tak kan 1.8 liter air tak cukup lagi..tu siang hari jer tu..time ofis jer..kat rumah minum air lagi...

aku ingat lagi before this ade check ngan herbal life..dia kata badan aku ngan berat aku nie perlu 2 liter sehari...masa aki check tu kandungan air dalam badan memuaskan...

oh cik bibir...cepatla ko lembab balik....huhu....


Saturday, January 22, 2011

Operasi Memontelkan Badan

Nie cerita lunch hari khamis baru nie..biarlah dah 2 hari berlalu..nak jugak story kat sini...hihi...memori ngn kawan2 haruslah dibadikan kat sini okeh..Yaya , Kak Ha<--- ofismate , n Sue<--- x-ofismate gi makan kat Secret Recipe..rasa macam baru lagi pergi..nie pergi lagi...

nie Yaya punya...Prawn Macaroni Cheese...tengok cheese tu , melimpah ruah! i like! kalau sesape nak membesarkan size badan bolah makan setiap hari...hihi!!


memang sedap!!! tengok cheese siap boleh main tarik2...haha! meatball tu tak disertakan ye..Sue campak sebiji dari pinggan dia bagi kat Yaya...tapi kalau nak makan nie pastikan perut korang betul-betul kosong.. makan dengan pantas okeh! kalau tak nanti makan tak habis..ye la dah nama cheese..lama2 muak jugak rasanya... Yaya makan tak habis...tinggal sket je..dah tak leh nak sumbat..bukan membazir tapi nak buat macam mana dah perut nie kecik..hihi..


nie la Sue...dia nie la yang call ajak gi makan kat SR...dia makan Spaghetti Meat Balls...aku dah pernah makan nie...boleh tahan sedap!


Spaghetti Bolognese Cheese ..yang nie Kak Ha yang order...pun Yaya dah pernah order before nie... seb baik la order ice lemon tea...hilang rasa muak cheese kat tekak ..hikhik...eh! pic kak ha lupa nak ambik!


nie pencuci mulut..kek Chocolate Indulgence! rasa mmg mabeles!!! 1st time try...mula2 tu ingat nak order kek sorang satu..tapi kesain kat waiter duk menunggu kami berfikir nak order kek ape..last2 ambik kek nie je..haha! tapi ok la..slice dia besar jugak..ke silap potong?? haha!!

so..harga untuk :

Prawn Macaroni Cheese + Spaghetti Bolognese Cheese + Spaghetti Meatball + 2 ice lemon tea + Water Melon Juice + Chocolate Indulgence = RM 79.25 includes service charge n tax kerajaan barisan nasional.hihi...



Friday, January 21, 2011

TQ TQ

cam ne nak decorate hiasan dalaman rumah ek ?
nak beli sofa yg macam mn ye ?
living room area nak letak lampu yang mcm mn ye ?
carpet lak warna ape sesuai kalo ruang rumah kaler hitam ?
ish...ade ke ruang rumah warna hitam ???
ade...mmg ada...warna hitam mmg lawa gila ...
tak caye ?
meh nak tunjuk bukti..hihi...
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~

jom pakat gegar : http://ekspresiruang.blogspot.com


TQ SUDI JADI FOLLOWER HTTP://DIARIIBUWAFIQ.BLOGSPOT.COM

YG KE -
200 !!!




100 blog sudah..tinggal lagi 501 blog

nie baru nak post entri..dari td duk berblog walking...naik mengah nak sampai blog ke-100! sure korang heran kan pesal Yaya rajin sangat nie blogwalking...bukan ape dah dapat list dari SINI ... so kena la gi singgah rumah kawan-kawan...nombor Yaya sendiri yg ke - 242 ...comel nombor..hihi ..segmen nie anjuran Mr . Ben...

ziarah dengan bawak trafik..hihi..bukan tangan kosong tau..balik mmg dgn tangan kosong...tapi tak pe..(dgn harapan dorang akan dtg jenguk Yaya kat pondok usang nie...:-p) ...bukannya nak hidang makan...biskut meri ngn air sirap pun cukup la...tapi ... ni yg malas nak citer nie...

baru singgah 100 blog...

  • macam2 lagu Yaya dengar - adushhh !!!!
  • loading time - adushhh !!!!
  • nak comment then ade word verification - adushhh !!!!

masih 501 blog menanti..tu pun kalau senarai tak bertambah..tapi segmen Jom Gegar Blog belum tutup lg..ntah larat ke tidak nak berkenal-kenalan ngn kawan-kawan baru tu..hihi...



Thursday, January 20, 2011

Senarai Kutipan Tertinggi Filem Malaysia Untuk 2010


1. NGANGKUNG - RM8.2 million

2. HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH - RM7.74 million* (still showing)

3. ADNAN SEMPIT - RM7.66 million

4. KL DRIFT 2 - RM5.67 million

5. LAGENDA BUDAK SETAN - RM4.28 million

6. JANGAN PANDANG BELAKANG CONGKAK 2 - RM4.23 million

7. TIGER WOOHOO - RM4 million

8. V3:SAMSENG JALANAN - RM3.88 million

9. NIYANG RAPIK - RM3.72 million

10. ICE KACANG PUPPY LOVE - RM3.6 million

11. CUTI-CUTI CINTA - RM3.17 million

12. MAGIKA - RM3.14 million

13. MANTRA - RM2.74 million

14. SENARIO ASAM GARAM - RM2.47 million

15. ZOO - RM2.17 million

16. LU PIKIRLAH SENDIRI - RM2.15 million

17. SEMERAH CINTA STILETTO - RM2.13 million

18. AKU MASIH DARA - RM2.05 million

19. KECOH BETUL - RM2.03 million

20. LELIO POPO - RM2 million (estimated)

21. 4 MADU - RM1.82 million

22. DAMPING MALAM - RM1.65 million* (still showing)

23. JANIN - RM1.42 million

24. APPALAM - RM800,000 (estimated)

25. AKU TAK BODOH - RM740,000

26. ANDARTU TERLAMPAU: 21 HARI MENCARI SUAMI - RM560,000

27. 2 ALAM - RM440,000

28. 2 HATI 1 JIWA - RM400,000

29. ESTET - RM350,000

30. BELUKAR - 300,000

31. HOOPERZ - RM290,000

32. KAPOWW!! - RM270,000

33. CRAYON - RM53,000

34. THE KILLER CLOWN - Less than RM50,000




Trivia:

1. The top three movies are also the top three local movies of all time (without making allowances for inflation, of course).

2. The film at #5 is the biggest hit movie to ever be made from a novel.

3. There are three hit movies in the Chinese language (#7, #10 and #20); this is the first time there has been even one.

4. The most successful studio would appear to be Metrowealth, which has 5 out of the Top 10 (#1, #3, #6, #8 and #9).



Sumber : FINAS


Bloglist QDA

Kali nie Yaya nak join segmen untuk jadi bloglist adik comel nie...header and template blog Qaseh Dalia Adelia pun secomel tuan dia...cool je..sejuk je mata orang yang menyinggah kat situ ...

tarikh tutup sehingga Sabtu nie.. nak join gi singgah blog QDA ...

Wednesday, January 19, 2011

JOM GEGAR BLOG

Yaya join lagi segmen Ben Ashaari !!!
Jom pakat join ramai - ramai !!!

Mungkin Begini La Kita Sebenarnya ...

Mungkin kisah nie agak panjang...tapi tak rugi membaca kisah seorang hamba Allah ini...sebab...mungkin begini la kita sebenarnya...






Apabila Allah menentukan sesuatu ke atas kita, percayalah itu adalah yang terbaik. Hanya mata kita yang diseliputi dengan nafsu yang tidak dapat melihat kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian. Mengapa sukar bagi kita untuk redha kepada kejadian Allah? 'Grass is always greener on the other side'. Kan ? Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik dari apa yang kita miliki.

Sedang Nabi saw telah menasihatkan agar kita melihat orang yang dibawah. Jangan melihat orang lebih tinggi kerana itu akan membuat kita tidak bersyukur. Dan itulah masalahnya pada diri kita. Kita sentiasa mengejar peluang yang lebih baik. Sentiasa mahukan yang lebih banyak. Saya sendiri mengalami perkara ini. Dan saya percaya ramai yang turut mengalaminya. Siapa yang tak nak gaji besar, kan ?

Masa saya grad, ekonomi negara benar-benar sedang menjunam. Saya ke hulu ke hilir mencari kerja. Akhirnya saya bekerja sebagai operator di kilang metal stamping. Gaji RM400 sebulan. Tiada OT. Tolak itu, tolak ini, dapatlah RM350. Hm... Cukup? Dah tentu tidak. Ketika itu saya hanya memiliki sebuah motor Yamaha 110SS hadiah ayah sempena dia dapat EPF. Isi minyak dengan makan dah habis. Ketika itu saya fikir, dapat gaji RM750 pun jadilah.

Kemudian saya bekerja sebagai Lab Technician. Betul-betul saya dapat RM750. Cukup? Tak juga. Masa tu saya mula terfikir. Dapat gaji RM1500 pun dah cukup. Allah tunaikan lagi. Bekerja pula di petrochemical plant. Sebagai trainee, dapat la RM1500 sebulan. Ya Allah... tak cukup juga. Sebab masa tu saya dah beli kereta Iswara. Saya fikir, dapat RM2500 cukup la. Tapi bila dapat banyak tu, saya tukar kereta pula. Kesimpulannya tak cukup juga!

Memang takkan cukup. Nafsu itu adalah benda yang paling besar! Sekarang,
ketika kawan-kawan saya berlumba masuk syarikat lain yang offer gaji 2 - 3 kali ganda, saya tetap di sini. Kalau ada yang bertanya kenapa saya tak ikut mereka, senang saya katakan. Saya selesa di sini. Kalau solat saya panjang, bos tak pernah marah. Sedang rakan-rakan saya di syarikat baru dibenarkan solat hanya dalam masa 5 minit sahaja.

Kini saya dah pandai mengatakan cukup. Cukuplah sebanyak ini yang Allah beri. Sekiranya diberi lebih, Alhamdulillah. Sekiranya semakin kurang, semoga Allah perkuatkan iman saya menghadapi dugaan mendatang. Yang penting bagi saya, apa yang saya perolehi ini halal dan diberkati. Pesan Nabi saw kepada Saiyidina Ali ra supaya jangan menghitung rezeki untuk hari esok kerana Allah menurunkan rezeki pada tiap-tiap hari . Ini benar-benar terkesan dalam hati saya.

Tapi bukan bererti kita tak boleh mengejar yang lebih baik. Kejarlah dunia
seperti akan hidup 1000 tahun lagi. Tapi dunia itu ibarat bayang2. Makin dikejar makin ia lari. Kejarlah akhirat seperti akan mati esok hari. Kerana akhirat itu umpama matahari. Makin kita kejar akhirat (matahari),dunia (baying-bayang) akan mengejar kita. Rezeki itu hak Allah maka bermohonlah kepada Yang Memilikirezeki itu. Kerana tiada rezeki untuk kita tanpa ada izin dariNya.

Terjadi kepada kenalan saya. Dengan gaji RM1000 sebulan, nak bayar ansuran rumah, nak isi minyak motor yang makin naik, duit lampin anak, duit makan, tinggal pula di JB, memang tak cukup. Sering dia mengeluh. Di tempat kerjanya pula dah lama hadkan OT. Kesian dia. Selalu dia cakap dia nak cari kerja lain. Dah banyak dia apply tapi tak dapat-dapat sebab tiada kelulusan dan umur pun dah makin lanjut.

Atau setidak-tidaknya dapat banyak OT. Saya katakan padanya, besar periuk besarlah kerak. Sekarang dia pakai motor. Kalau gaji besar lagi, mungkin dia pakai kereta. Besar mana pun tetap tak cukup. Tapi... Masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Akhirnya Allah tunaikan permintaannya. Tiba-tiba dia dapat banyak sangat OT. Hari-hari balik rumah sampai tengah malam. Langsung tak rehat. Main dengan anak pun 2 -3 minit masa pagi sebelum ke tempat kerja.

Bila jumpa, dia cakap dah penat. Tak larat nak OT. Saya ketawakan dia.
Bukankah ini yang dia minta? Ya, katanya. Tapi dia dah tak larat. Hari Ahad je dia dapat rehat. Bila nak main-main dengan anak? Kesian anaknya. Ke masjid pun hari Jumaat saja sekarang ni... Saya katakan padanya, kita takboleh dapat segala-galanya. Dia nak duit, Allah bagi duit. Tapi dia hilang kehidupan dan masa dengan anaknya. Itu adalah permintaannya. Bersyukurlah Allah telah menunaikan..

Kalau nak dikongsi, terlalu banyak rasanya apa yang saya lalui. Saya pasti,
Saudara-saudara semua juga ada lalui perkara yang sama. Di sini, bukan niat saya nak mengajar. Bukan juga nak menunjuk pandai. Saya hanya mengajak saudara-saudara sekalian terutamanya diri saya sendiri untuk berfikir. Apa yang kita buru? Apa yang kita cari? Apa yang kita dapat? Berapa kali pernah kita bersyukur dan berapa kali pernah kita katakan cukup?

Cukup atau tidak apa yang kita ada, bergantung kepada cukup atau tidak kita bersyukur ke hadrat Allah. Juga bergantung cukup atau tidak kita tambat nafsu kita. Yang penting tiap kali selepas solat, berdoalah pohonkan Allah berikan yang terbaik buat kita. Nabi saw pernah memberitahu, orang yang tidak berdoa selepas solat adalah orang yang sombong. Dalam hadith yang lain, Baginda saw berkata orang yang sombong adalah syirik kerana hanya Allah yang layak untuk bersifat sombong.

Wallahu'alam.

Ya Allah! Ampunkanlah kami ya Allah. Selama ini kami leka. Selama ini kami lalai dalam mengejar nikmat dunia hingga kami lupa janji nikmat syurga Mu. Cukupkanlah kami dengan apa yang Kau beri. Dan jadikanlah kami insan yang tahu bersyukur. Amin... Ya Rabbal 'Alamin...




Akhir kata, berlajarlah untuk berkata CUKUP....ALHAMDULILLAH ......












Monday, January 17, 2011

Mencegah Denggi : Tersangat Senang...Sila Buat...

FIGHTING DENGUE MUST START AT EVERY HOME


Nie nak bg tau cara untuk memerangkap nyamuk...apa yang diperlukan cuma :
1) botol plastik - tak kisah la botol Coca Cola ke ...Pepsi ke...
2) air
3) gula perang
4) yis


Step 1 : Potong botol kepada 2 bahagian ... both of parts nak guna ye... :-)
Step 2 : Cairkan gula perang dalam air panas...biarkan sejuk...
Step 3 : Masukkan yis ke dalam gula perang tu...(carbon dioxide will form..this will attract the mosquitos)



step 4: masukkan campuran gula perang+yis ke dalam bahagian bawah botol...
step 5: balut botol dengan pembalut warna gelap..lepas tu ambil bahagian atas botol dan halakan muncung botol tu ke bahagian bawah...like a funnel okay?



then ... SIAP !!!


letak botol di sudut rumah....

dalam masa 2 minggu anda akan terkejut tengok nyamuk2 terperangkap kat situ...


p/s : yaya tak buat lagi...tak tau la berkesan ke tidak...tapi tak salah mencuba....:-p




Sunday, January 16, 2011

Setahun Sudah Berlalu

HAPPY 1ST BIRTHDAY
for
http://diariibuwafiq.blogspot.com


Pejam celik pejam celik dah setahun...kejap je masa berlalu...hari nie genap setahun setahun usia blog nie..kalau korang nak tahu macam mana boleh tercipta blog nie boleh baca S I N I ...

so harapannya dengan blog nie kenalan Yaya di alam maya nie akan sentiasa bertambah...



kita kawan baik-baik...jangan gaduh - gaduh...saling bertukar - tukar pendapat...ada salah boleh tegur..:-)

Saturday, January 15, 2011

Contest Cintai Alam Sekitar

Tun Dr Mahathir pernah berkata : ''tidak ada manusia yang berhati batu hingga tidak sedikit pun mencintai tanah tumpah darahnya''

Langkah - Langkah Untuk Menangani Pencemaran Alam Sekitar :

Pelbagai pihak perlu memainkan peranan dalam menangani isu pencemaran alam sekitar.


IBU BAPA

  1. Ibu bapa memainkan peranan yang terutama dalam mengatasi pencemaran alam sekitar kerana mereka adalah contoh kepada anak mereka.
  2. Ibu bapa perlu mengwujudkan suasana bersih dalam rumah mereka dan menegur sikap anak mereka yang membuang sampah sarap di merata tempat.
  3. Ibu bapa juga harus bersama-sama anak mereka apabila membuat aduan pencemaran alam sekitar supaya mereka akan tahu bahawa perkara itu adalah perkara yang salah.


GURU

  1. Sentiasa menerapkan nilai murni sayangkan alam sekitar dikalangan pelajar.
  2. Menekankan kebaikan kitar semula dan mendidik pelajar cara kitar semula yang betul.


PEMIMPIN SETEMPAT ATAU KETUA KAMPUNG

  1. Pemimpin setempat perlu mengadakan kempen-kempen kebersihan atau gotong-royong untuk menjaga kebersihan tempat itu.
  2. Pemimpin setempat pun perlu memantau atau memeriksa tempat pembuangan sampah di kawasannya.
  3. Memantau pembakaran sampah sarap di kawasan terbuka. Tindakan susulan perlu diambil seperti memberi teguran pada permulaan ataupun disusuli dengan denda sekiranya masih ingkar.

MEDIA MASSA

  1. Media massa memainkan peranan yang besar kerana ianya dapat menyampaikan maklumat dengan cara cepat dan mudah.
  2. Media massa perlu menjalankan kempen-kempen kesedaran dan memaparkan kesan-kesan yang datang kerana pencemaran hanya untuk menyedarkan masyarakat.

KEMENTERIAN PELAJARAN

  1. Kementerian pelajaran juga memainkan peranan dalam mengatasi masalah tersebut dengan menyampaikan kepentingannya alam sekitar kepada pelajar-pelajar dan generasi muda. Sekolah-sekolah perlu mengwujudkan suasana bersih di sekolah dan mengadakan kempen kebersihan.

KERAJAAN

  1. Kerajaan memainkan peranan yang besar sekali kerana mereka adalah pihak-pihak yang berkuasa.
  2. Kerajaan perlu mengadakan ceramah-ceramah tentang kesan pencemaran alam sekitar untuk membuka mata masyarakat.
  3. Kerajaan juga perlu memantau kawasan pembuangan sampah sarap dan sisa toksik.
  4. Kerajaan perlu mengawal perlepasan asap dan pembuangan toksik bahan kilang dengan efektif. Pengawalan ini boleh dilakukan menerusi tindakan menguatkuasakan undang-undang terutama meningkatkan aspek dendaan dan hukuman penjara kepada pesalah.
  5. Kerajaan perlu mengetatkan peraturan. Rakyat negara ini pasti akan berasa takut apabila mendengar bahawa hukuman mencemarkan alam begitu berat sehingga mereka tidak lagi berani mencemarkan alam.
  6. Kerajaan perlu menambah jumlah pegawai penguatkuasa untuk mampu mengesan lalu mengambil tindakan terhadap pihak yang melakukan pencemaran alam ini.
  7. Membuat kempen kesedaran yang efektif dengan memokuskan golongan muda terutama yang masih berada di bangku sekolah kerana golongan inilah yang akan mewarisi alam sekitar kita. Kesedaran ketika masih muda menjadikan rakyat kita boleh melakukan sesuatu apabila mereka dewasa kelak terutama untuk memastikan alam sentiasa bersih dan berkekalan.



- SEKIAN -

Kalau korang pun teringin nak join K L I K S I N I ...


Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...