FB

Thursday, December 1, 2011

Ubi Setela


Assalamualaikum ...

Ubi setela..[org ganu read as : ubi setele ] nama samaran lain ubi setela ialah ubi jawa, ubi ketela, ubi rambat (gigih cari info kat wiki ..haha) .. tapi semua nama tu tak berapa komersial..cuba sebut ubi keledek..hah! tau pun korang..haha...musim hujan nie best makan ubi rebus plus kopi panas..fuh..semestinya makan sampai tak sedar diri..duk suap je dalam mulut sampai tak terbilang berapa ketul dah masuk mulut..ubi kayu rebus pun best jugak tapi banyak pantang larang la pulak..jadi racun kalau salah makan..ce cuba try test (maknanya cuma satu iatu CUBA..^^) makan ubi kayu dengan panadol ke..ubat spital ke..tengok apa jadi...hihi...

tapi nie nak cite pasal ubi setela..semalam mr.tmfs kena keje luar..rasanya dalam 2 3 minggu nie memang keje luar..round2 satu Terengganu nie..habis semua Pusat Kegiatan Guru dia terjah..hihi..semalam ke Jerteh..yaya awal2 lagi dah pesan beli ubi setela..musim sejuk nie memang mengidam makan benda2 cenggini..(lempeng nyiur pun best nih..adoyai..haha)...

kat kuala nie bukannya tak de ubi setela nie..area jalan ke Manir tu ade je org jual ubi tepi jalan..tapi dengarnya mahal..musim hujan makin laris..permintaan menggunung tu yg memanjat harga agaknya..haha...


nie la rupa ubi setela yg mr.tmfs beli..ce teke ce teke brape RM ubi banyak gini? tak yah meneka la sebab sure ramai salah teka..kihkih..2 plastik besar ubi setela nie ongkosnya cuma RM6! murah kan ?

cuma ada pic ubi fresh..projek merebus belum jalan..esok jumaat adalah weekend..jd esok saje la makan ubi rebus...^^



pssstt : tak teringin makan ubi rebus ke ? ^^




6 comments:

  1. Mak Oii...sedapnya... Idea yg menarik nie... Bolehlah nak buat weekend nie...

    ReplyDelete
  2. teringin ubi kayu rebus dan ubi kayu ketuk ^_^

    ReplyDelete
  3. Teringin!kena gi terjah rumah sis ni..hehehe

    ReplyDelete
  4. pehh..mmg best giler,kalo balik ganu musim ujan ni..sume ubi keluar..ubi keling,ubi itik ada,ubi stele ade,ubi kaki gajah pon ade..mmg layanzzz...;)

    ReplyDelete
  5. sedapnya kalau buat goreng ubi^^

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...