FB

Tuesday, October 18, 2011

Kek Batik Lagi

Assalamualaikum ...

Petang semalam balik je dari ofis singgah rumah mak kejap... pastu balik rumah mertua...yaya kan weekdays duk rumah mertua..nasib tak jauh mana..Kg Nibong dengan Durian Burung tu tak la jauh sangat..tu la untungnya dapat jodoh dekat2 nie..hihi..tempat keje yaya pulak tengah-tengah...untung ahkak...hihi...

sampai je rumah mertua..tukar baju terus buat kek batik..mr.tmfs dah seminggu lebih mintak kek batik..weekend baru nie projek kuih kukus bawabg goreng tu...so petang semalam buat jugak la kek batik tu utk dia..nasib senang nak buat...

elok je kek tu dipenyekkan dalam loyang terus azan magrib...time to buka puasa la pulak...duk rumah mertua tak gaduh sangat la balik nak masak..mak mertua yaya dah siap masak...sonang den ^^


yg nie tapau nak bawak ofis...

kek batik ku tak comel mana..tetapi tetap diidam suami ^^ teringat revolusi kek batik..kalau dulu buat lapis demi lapis..susun biskut cantik2..pastu letak coklat cair...lepas tu susun biskut lagi...ulang2 proses tu sampai biskut dengan coklat cair tu abis...sekarang makin senang buat biskut nie..semua campak masuk kuali...lepas tu masuk loyang..sejukkan...

nak tau cara yaya buat ?

mai nak ajar resepi kek batik paling ringkas..(kalau korang tau ada lagi cara paling ringkas sila inform ye ^^)

Bahan2:

3/4 butter 250 gm
1/2 cawan milo
1/2 cawan serbuk koko
1 tin susu pekat..kalau yg besar guna 3/4 je
1 biji telur
1 paket biskut - dipatahkan ..

Cara :
- masukkan semua dalam kuali..pastu masukkan biskut..kalau suka lepas tutup api tu boleh masukkan 1 cawan nestum...(makin sedap kalau tambah nestum ...)...letak semua dalam loyang dan sejukkan dlm peti ais..siap!


* yaya guna 1 buku butter tu..malas nak simpan sikit2 dalam peti...korang pandai2 la lebihkan  milo dan koko tu ....^^ lebihkan sikit2 aje..dlm 3/4 cawan koko dan 3/4 cawan milo..macam tu la lebih kurang :)














11 comments:

  1. kalau resepi wida x letak telur..
    sedapnya, dah lah hujan ni..lapar pulak tgk kek batik yaya.
    pos kat panji alam sikit..hehe

    ReplyDelete
  2. kegemaran LM juga nih..kadang2 kurangkan susu dan tambah horliks. sedapppp

    ReplyDelete
  3. @wida : next time kalau xde telur boleh jer la yaya buat kek nie...asal menjadi kan..

    ReplyDelete
  4. @LM : horlicks ?? gud gud..boleh yaya tiru idea nie len kali..hihi

    ReplyDelete
  5. @LM : horlicks ?? gud gud..boleh yaya tiru idea nie len kali..hihi

    ReplyDelete
  6. prince pernah mkn kek lapis tu..mmg prince suke..

    ReplyDelete
  7. dah lama x makan kek lapis...x biasa buat pun :((

    ReplyDelete
  8. perghhh..mggiurkan lak tgk kek ni..lma xmkn

    ReplyDelete
  9. uish.. dh lma nk makan kek batik secara bebanyak ni.. kalo beli 2hinggit pun sikit je..

    ReplyDelete
  10. uish.. dh lma nk makan kek batik secara bebanyak ni.. kalo beli 2hinggit pun sikit je..

    ReplyDelete
  11. kalau teringin nak makan mestio suruh adik no.4 saya buatkan..hehe

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...