Tuesday, October 4, 2011

Kaedah Mendidik Anak

Assalamualaikum ...



Kaedah mendidik anak :

  • memberi nasihat
  • bercerita
  • cuba mengaitkan dengan pengalaman yang lepas
  • memberi teguran dengan cara yang baik
  • bermain dan bergurau dengan anak-anak
  • menggunakan kaedah praktikal dan latihan dalam mendidik anak-anak
  • menjadi teladan buat anak-anak
  • memberi galakan dan amaran
  • tidak berlebihan dalam suruhan dan gesaan
  • ambil berat kebajikan anak-anak
  • asuh minda
  • solat yang berterusan

sumber : solusi


korang selalu atau pernah apply tak kaedah-kaedah yang kat atas tu ?

yaya baru anak sorang ...pulak tu kecik lagi jadi tak banyak masalah kat situ ^^..tapi apa yang kita buat memang jadi ikutan dia..contohnya lepas mandi kita ambik wuduk..bila dia dah selalu perhatikan kita so melekat la dalam kepala dia..sekarang bila mandikan wafiq dia akan cakap 'wafiq nak ambik wuduk dulu'..cara berwuduk pun ok je yaya tengok..perlahan-lahan cuci tangan..berkumur..bersih muka, telinga..walaupun tak ikut tertib tp at least Alhamdulillah dia tahu apa itu wuduk...

sekarang bila dengar azan wafiq akan duduk diam..habis azan terus tadah tangan..bedoa..terkumat kamit..apa yg didoanya pun yaya tak tahu ^^

apa yg penting persekitaran pembesaran anak...budak2 cepat terpengaruh...

sekarang nie kuat tengok tv...kalau yaya duk rumah sendiri rasanya tak nak beli tv  tu...hihi...dah tahu jap lagi ada deego..lepas deego ada dora..lepas dora ada real monster..dah hafal budak tu..haish...tu baru cerita kegemaran dia...yg iklan seksi2 tu macam mana? tak kan citer terus menerus tanpa iklan..bankrup stesen tv tu...




nota kechik : 'ibu..wafiq nak tengok berita adik' ..(berita adik kt tv 9 tu....)..yaya tanya nape..tau apa dia jawab?? ' sebab lepas tu ada wonderpets'.... aduhaiiiii........





7 comments:

  1. waiz pon lening asyik tgk tv jer...
    ish pening

    ReplyDelete
  2. yaya umah akak, remote astro anak yang pegang.. dah pandai pulak baca info tu, aduh, memang lepas satu chanel katun ke satu chanel.. memang la tengok tivi tak bagus, tapi kan, anak akak banyak belajar english words dari tivi. cikgu tanya, akak ada ajar dia membaca english book ke kat rumah.. akak kata tak, dia belajar ngan tivi.. hihi.. tapi apa pun, too much tivi still not good..

    ReplyDelete
  3. betul3... budak2 sekarang ni cepat pantai dan mudah terpengaruh.. comelnyer..

    http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. wida : tu la pasal..citer kartun memanjang...

    ReplyDelete
  5. Anaa : kak..ok la anak akak belajar english tp anak yaya terpengaruh loghat..ikut macam dlm tv cakap..cakap macam budak duk kolumpo nun..haha..padahal org ganu jer..

    ReplyDelete
  6. nazira : tu la...kena pantau selalu...

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.