Wednesday, October 19, 2011

Aku Dan Mereka

Assalamualaikum ....





Pengalaman 1 :

Sedih rasanya bila dapat tahu perihal seorang sahabat..yaya kategori dia sebagai sahabat ye..bukan kawan..kawan rapat pun bukan..sebabnya kami berdua teramat rapat..persahabatan selama 3 tahun pertama mmg banyak teruji..saling menghormati..saling menasihati...

Sekarang dia sedang sakit..sakit tak menentu..ada masanya sihat..dan ada masanya dia sakit..ntah apa penyakit pun tak tau..tiba2 je leher dia akan rasa panas dan gatal2..leher dia akan jadi serupa katak gomok..membesar...terpaksa cuti emergency..keje pun terpaksa on off..nasib baik bos memahami..bila leher dia dh ok boleh dtg keje tp kesan menggeleber tu tetap ada...nasib pakai tudung..boleh la cover leher dia tu..

Dulu..hampir saban hari kami ke hulu ke hilir bersama..kawan yaya nie jenis mulut cepat sikit..mmg dia ada kuasa nak tegur orang bawahan..mmg dia tegur org yg semamangnya buat salah tp caranya saja yang tak kena..rasanya semua org takut dia..depan berkawan belakang mengutuk dia ..cuma yaya je buat berani tegur dia..baru je dia start nk marh staff time meronda yaya dh tegur dia..mintak dia jgn marah depan org ramai..ada baiknya panggil masuk bilik je..beratus kali jugak rasanya ayat macam tu keluar dari mulut yay nie..haha.

Yaya selalu jugak marah dia..tak berkenan dgn sikap dia yg lepas mulut tu..tp disebabkan ikatan sahabat kami kuat..walaupun dia selalu jugak terasa hati dgn yaya tp dia tak simpan dlm hati..sebabnya yaya tau dia fikir balik apa yg yaya kata..dan rasanya cuma yaya je yg berani tegur dia..hihi...dia garang oiiii....
Tp bila yaya dah pilih cabang lain..tinggal dia seorang...tak de sape lagi yang berani tegur dia tatkala dia start nk marah org..tak de sape yang berani nk nasihat dia.....hati dia sangat baik tp mulut dia saja yang tak leh nk tahan..bukannya dia sebut perkataan tak elok tp dia menegur kesalahan staff dia depan staff lain..
Sedih yaya tau dia sakit...org kata terkena buatan..entah la...

Pengalaman 2 :

Apa guna berkawan kalau tak menegur kesilapn kawan? Apa guna berkawan kalau depan bermuka2 belakang mengata? Apa guna berkawan kalau tak sayang kawan? Apa guna berkawan kalau sanggup tengok kawan buat salah?

Tp sekarang dah tak boleh pakai semua tu..Tak payahla kita berlagak baik nak nasihatkan kawan...tak payahla kita menyibuk nak tunaikan tanggungjawab sebagai seorang kawan..penerimaan org cerdik pandai lg pintar cukup berbeza.. Ditegur dikatanya kita menyibuk...disuruhnya kita cermin balik diri kita... Kalau betul kita pun ada buat silap kenapa tak tegur dulu? Mungkin dia tak anggap kita kawan sebab tu apa faedahnya dia nak ambil peduli pasal kita kalau kita buat silap kan. Tapi kita yang anggap dia kawan nie gatal mulut menegur kesilapan dia....

Baru kenal siapa lawan siapa kawan...nak memaafkan pun rasa tak ikhlas apatah lg untuk berkawan semula...


Kesimpulan dari pengalaman :

1) sangat senang mencari kawan tp sangat susah mencari sahabat..

2) kalau sayang sahabat , sahabat akan saling nasihat menasihati

3) kalau sayang kawan jangan ringan mulut pergi tegur kesalahan mereka sebab kawan bila-bila mase je dorang akan transform jd musuh...hihi...

4) kalau tak nak kawan korang jd musuh korang perlu ada telinga yg kebal..hati yang keras...sebab bila orang lain mengutuk mengata kawan korang, korang tak kan rasa hape pun..tak perlu ambik fedulikk!!! tapi kalau korang bersahabat itu menjadi tanggungjawab utk saling menegur...



nota : teramat susah nak memahami makhluk bernama kawan nie...nampaknya daku kena start practise 'kau kau , aku aku' dengan mereka-mereka ini... kau buat hal kau..aku buat hal aku.... erkkk boleh ke gitu ?





7 comments:

  1. memang sangat susah mencari sahabat sejati sekarang ni... kawan ketawa melambak, kawan menangis, dan kawan yang saling ingat mengingatkan boleh dikira dengan jari... apa pun, kita kenalah berhat-hati dalam memilih kawan..

    ReplyDelete
  2. saya ramai kenalan..tapi memang susah nak cari kawan...

    ReplyDelete
  3. sukar nk dpt ssahabat.mlh blm jmp.pernah ada seseorang yg LM anggap sahabat.dia pun camtu gak, kata sahabat.tup2 bila bg tau dia buat camtu buat LM terguris..dia terus mengamuk..huhuhu

    ReplyDelete
  4. sahabat sejati mmg sukar di cari..huhu..tapi yeke kena buatan org tu..ada yg makan hati agaknya kot..hope kawan akak tu cpt sembuh..

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...