Saturday, September 3, 2011

Resepi : Biskut Chipsmore aka Chocolate Chips


Assalamualaikum ...

Just nak share beberapa biskut raya yg sempat buat untuk raya aidilfitri kali nie .. bila dah drop receipe kat sini next time senang sikit kalau nak membuatnya lagi..tak yah dah search sana searh sini..search kat blog sendiri je..yaya nie koleksi resepi cara filing nyer tak berapa nak kemas..haha..mula la tak jumpa cari masa nak buat..last-last kena search tenet lagi ..kertas resepi yang banyak-banyak tu kalau hilang pun xpe dah lepas nie ..sory xde backlink..betul tak sure ambik mana resepi nie ... 

nie nak tunjuk biskut chipsmore .. biskut choc chips sebenarnya ..mula-mula tu nak buat cam cookies kat famous amos tu..tapi bila dah siap bakar try rasa..alamak..sebijik cm rasa chipsmore..maka yaya pun tukar la nama cookies nie...^^

gajus panggang agak mahal yer kawan-kawan sekalian..RM 20 utk 300 gm..lepas tawar menawar kat Pasar Payang tu dapat la kurang 2 hinggit .. so gajus tak cukup gram tapi coklat chip mmg lebih gram...^^

 yaya buat 2 adunan..so dapat la banyak sikit ..sebekas rumah mak..sebekas rumah mertua..dan dlm bekas purple tu utk diri sendiri..makan-makan di masa depan..bukan buat raya..hihi...

Jom semak resepi ...

Bahan-bahan :

450 gm tepung gandum
1 biji telur
250 gm mentega
115 gm gula halus
110 gm gula perang
100 gm choc chips
3 sb serbuk koko
250 gm gajus - panggang dan cincang
1 sk baking soda

Cara - cara :

1) pukul mentega bersama gula halus hingga kembang
2) masukkan telur dan pukul lagi
3) masukkan tepung dan baking soda yang telah diayak sedikit demi sedikit - i tak ayak pon
4) masukkan choc chip dan gajus
5) bulat kecik-kecik dan tekan guna garpu - i tekan guna jari jer....
6) bakar dlm oven dgn suhu 160c selama 15 minit - bergantung pd oven nie.. daku punya amatla lama...^^


 hah!ambek ko..gedabak besar..special request dari encik suami aka mr.tmfs ..







3 comments:

  1. Dah cuba 2x. Alhamdulillah, best sgt2. Thanks 4 sharing this resepi =)
    kt ganu, mane nk cari choco cips dan bhn2 utk wt kek dan biskut? sush sgt nk cari. huhu.
    klu kt sarawk, memg sgt seng nk cari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ja..
      biasa yaya beli kat Giant je..choc chips van houten tu..
      kedai kek kat bandar KT nie yg glemernya kedai Soya Mee tu la..kat Jalan Tok Lam

      Delete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...