FB

Wednesday, July 6, 2011

Senarai Barang Sambut Kelahiran Orang Baru

Assalamualaikum ...


bakal PM tahun 2050 .... 


Anak saudara bakal dapat anak ... tumpang gembira tak terkata .. due date pun tak lama dah ... bulan depan kan ? nie anak sulung ..memang excited kemain lagi rasanya.. tapi yaya lupa pulak nak tanya girl or boy..tak tertanya pulak jantina baby ..sure dah scan kan ...

yaya dulu baju baby  semua beli warna putih..tak pun krim ..baby coat pun warna putih..kelambu baby pun warna putih ... alas getah pun putih .... nak nampak suci gitu...hihi ...^^

jadi yaya nak kongsi la list or panduan yang yaya gunakan masa nak bershopping barang baby dulu ... ambik kat internet tapi lupa dah kat mana ...list nie penting ...sebab kadang2 tu kita tak tersedar apa barang yang patut ada...

1) Kelengkapan Menyusui / Makan :
Botol Susu - 2 botol
Puting Susu - 2 buah
Berus Botol - 1 buah
Tempat makan plastik ( pinggan, sudu, gelas) - @ 1 buah
tambahan dr yaya ^^ : beli pam elektrik kalau anda ibu bekerja - cari double pumping ..dicadangkan spectra 3
tambahan dari yaya ^^  : beli liquid cleanser utk cuci botol susu .. susu badan agak berlemak ..yaya guna pureen je...boleh buat cuci buah ngn sayur jugak..hihi


2)Pakaian
Lampin - 12 helai
T- shirt / kemeja (pilih bahan yang lembut dan tidak panas) - 12 helai
Seluar pendek - 12 helai
Seluar panjang - 12 helai
Barut bayi - 5 helai
Topi bayi - 2 buah
Sarung tangan - 5 pasang
Sarung kaki - 5 pasang
Sweater / Jaket - 1 helai
Pampers - 5 pek (newborn)
Kasut bayi (diperbuat dari kain atau bulu) - 3 pasang

3) Kelengkapan Tidur
Cadar - 2 helai
Selimut - 1 helai
Selimut bayi - 1 helai
Blue Liner - 1 helai - alas getah ...
Lapisan kain untuk alas Blue Liner - 10 helai
Bantal panjang - 1 pasang

4) Perabot
Tempat tidur bayi - 1 buah
Tilam kecil - 1 buah
Kerusi makan (jika perlu) - 1 buah


5) Kelengkapan Mandi
Besen mandi bayi - 1 buah
Sabun bayi - 1 buku
Syampu dan perapi - 1 botol
Minyak bayi (Baby Oil) - 1 botol
Sikat rambut bayi (lembut) - 1 buah
Kain lap mandi - 2 helai
Tuala - 2 helai
Pemotong Kuku - 1 batang
Bola Kapas (Cotton Ball) - 1 bungkus

6) Kelengkapan Lain
Bakul Pakaian Bayi - 1 buah
Kereta Sorong Bayi - 1 buah
Beg bayi - 1 buah
Termos air panas - 1 buah
Tempat duduk bayi di kereta - 1 buah
Kain dukung bayi (Pilih yang sesuai untuk anda dan bayi) - 1 buah


nie pulak list barang yang kena siap sedia dalam kereta ..letak dalam satu beg ..sebab walaupun doktor dah jangka tarikh kelahiran persiapan tetap kena lakukan..standby dlm kereta awal-awal ..supaya senang bila sampai masa nanti..tak de la kelam kabut suami ...

Untuk Ibu:
Pra-kelahiran:
- Kain batik
- Selipar
- Stokin
- Buat santai – buku , majalah atau radio
- Makanan ringan - roti, buah, kurma
- tambahan dari yaya ^^ : 3 in 1 nestum ..hihi

 Pasca Kelahiran:
- Perlengkapan mandi (Tuala, berus gigi, pencuci muka)
- Perlengkapan kecantikan
- Baju yang akan digunakan untuk pulang (pilih yang longgar dan butang di depan agar mudah untuk menyusukan bayi)
- tambahan dari yaya^^ : pad/tuala wanita - bawa yg tebal dan panjang ... hospital punya jenis ada tali dan susah nak pakai..

Untuk Bayi :
- Selimut  dan Pakaian 
- Sarung tangan dan stokin
- Sweater
- Botol dan susu (kebiasaannya, pihak hospital akan memberikan susu kepada bayi sebaik bayi dilahirkan ) - bg susu badan jerrr

Untuk Ayah :
- Kamera/Handycam
- Bateri /Charger
- Pakaian - kain pelikat untuk solat ...
- Makanan ringan - hmm..suruh suami makan siap-siap sebelum masuk labor room ^^
- Buku atau majalah sebagai bahan bacaan saat istirehat.



nanti kalo nak ke hospital tu jgn lupa bawak buku rekod merah tu ..kad pengenalan pun jgn lupa bawak.. barang kemas dan barang berharga tinggal jekat rumah..kad kredit pun tak payah bawak..kan ada yang bershopping sakan time korang nak beranak..kihkih ...

14 comments:

  1. nice info yaya..LM pun dulu cr gak kat tenet kelengkapan bayi ni...sbb walau dah byk kali bersalin takut ada benda tercicir nak beli

    ReplyDelete
  2. thanks kak yaya sbb sudi syer list ni.

    terus saya kopipes url ni n bg kat kakak ipar saya....

    dia due bulan 10 ni... anak sulung diorang... cucu sulung my mom...

    hehehe...

    ReplyDelete
  3. wahh, bagusnya info ni... thanx yeh... boleh buat persediaan awal nih...


    Segmen Simple : Jom Komen Entry Saya

    ReplyDelete
  4. wah... banyak tu ..kna wat persediaan sblum kawin lgi ni klo cmni ^^

    ReplyDelete
  5. hehehe. blog itu dirahsiakan, kesian dia nnti hehe

    ReplyDelete
  6. good list.. mmg kne ade list, kdg2 tu benda remeh temeh yg slalu leka... sy pon wat camtu gak tiap kali pregy.. (munyik mcm dah byk kali la plak) hehehehe...

    ReplyDelete
  7. thanks yaya for the info. berguna utk saye nti. ;)

    ReplyDelete
  8. xsbr nya nk kawen kak yaya. nk rasai pengalaman mcm tu. :D

    ReplyDelete
  9. Hurmmm.seronok n teruja bila bz buat persiapan ni..hilang sikit debaran bersalin tuh..

    ReplyDelete
  10. Wah byk nye brg nak disediakan ye kak...huhuhu...

    Jom kak komen entri yana

    "SEGMEN SIMPLE : JOM KOMEN ENTRY SAYA ..."

    ReplyDelete
  11. wow..nak copy lah list ni..hehe..:)

    nad promot blog anda di sini..:)

    Miss Nadya Promote Blog Part 12

    ReplyDelete
  12. fuhh.. pnjgnye list.. smakin besar tnggungjawab bile dh ade ank ye..

    ReplyDelete
  13. bagus info ni utk para bakal bapa2..hehe

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...