Tuesday, June 28, 2011

Setiap Orang Pasti Buat Silap

Assalamualaikum ...

Baru je rasa lega teramat sangat sebab hutang dengan KASTAM untuk cukai perkhidmatan dah selesai semuanya .. bulan nie bukan bulan bayar cukai .. tapi  bulan depan ..cukai perkhidmatan dibayar 2 bulan sekali .. tapi disebabkan income ngam ngam tangguhkan dulu KASTAM tu..hikhik..maka terjadi lah penalty kat situ ..

sekarang tak de hutang dah dgn KASTAM .. walaupun agak terasa dgn penalty yg agak banyak..tapi nak buat macam mana kan .. siapa yg isi form CP No.1 tentu arif pasal nie..kenaikan 10% untuk setiap bulan kelewatan..maksimum 50% .. kalau yang tahun lepas punya sah-sah la denda 50% ..katalah kena bayar 30 ribu..bila plus penalti 50% jd kena bayar 45 ribu ..huhu...

tapi..lega tak berpanjangan ...

bila office boy bawak balik salinan borang yg dah dibayar .. tiba-tiba terlintas .. yaya bayar untuk dua syarikat ..sekeping cek tu dah cukup signature cuma yang satu lagi rasa was-was ..mcm seorang je sign..tertinggal satu sign .. aduhh..parah berul la ..

yaya call la KASTAM nak confirm .. sah! ada satu sign je .. tanya KASTAM boleh tak ambil sekejap nak sign then hantar balik..dia cakap tak boleh..dah kira penerimaan ..huhu...

nak tak nak kena bg tahu kat seorang lagi director aka my head department aka akauntan syarikat .. gerun jugak nak berdepan dgn head yaya nie..(lelaki..workaholic )...bila cakap kat dia...nasib dia just cakap..'tak pe..nanti saya pergi KASTAM sign cek tu' ...

walaupun dah settle masalah..tapi tetap rasa tak patut buat silap macam tu ..tak ke menyusahkan boss..huhu..

kenapa la boleh cuai sampai macam tu sekali ...lepas nie nak isi form SOCSO pulak..due Khamis nie..mohon jauh dari sebarang kesilapan ..kalau company lain SOCSO biasanya HR yang handle kan .. tapi kat sini yaya buat untuk 6 company ..tapi tak pe..yaya suka .. ^^

harap bg mereka yg susah sangat nak hulurkan pertolongan time org lain banyak keje..fikir-fikir kanlah ..kita keje makan gaji .. kalau tak suka..resign ...tak de sape memaksa..(keje yaya semua P&C..mmg tak boleh  mintak tolong orang..^^) ingat gaji dapat bulan-bulan tu nak bagi family makan..jadi darah daging..jgn sampai jd tak berkat pulak ...*peringatan utk diri sendiri jugak ...

nota : Ya Allah.. kuatkanlah ingatanku .. permudahkan aku dalam menjalani kehidupan seharian ... terangkan hatiku dalam menunaikan tanggungjawab sebagai seorang pekerja ... semoga rahmat Mu sentiasa bersamaku ..amin...amin.. ya rabbal alamin ...











9 comments:

  1. kadang2 mmg kita ada tersilap..lumrah kehidupan kan!

    ReplyDelete
  2. xpelah kak.. asalkan kita bebas dari hutang piutang..hehe

    ReplyDelete
  3. semua orang pernah buat kesilapan kan?walau berhati2 macam mana pon...kalau dah takdir,silap jugak..huhu

    ReplyDelete
  4. sabar sis...biasalah tu...tiada siapa yg sempurna...tp tiap kali lepas ter'buat silap..make sure kita sentiasa beringat...moga2 benda ni tak berulang lagi...betul tak? cheeesss...

    ReplyDelete
  5. sy pon pernah buat silap..nk nanges behenti keje rs..hahaha..mlampau..bila dh pikir mcm2 takut kt bos..skali alahaiiii..bende kecik je..pastu terus lega..hehehe

    yaya..follow me again using dis tip ya..tq

    pegi ke dashboard dier>under blogs>click add>type sy punyer url>click next>click ok

    ReplyDelete
  6. lovely blog! if u r interested, u can visit our blog to join our baby clothes giveaway at www.bbluvsme.blogspot.com.

    BB Luvs Me
    www.bbluvsme.com

    ReplyDelete
  7. kesian akak moge moge diberkati ye:)
    dan berhati hati.. betul semua org buat silap.xpe:)

    ReplyDelete
  8. salam kenal..

    dah follow awak...

    jemput ke blog saya..

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  9. baiknya bos tu... memahami dan tak byk songeh...

    ReplyDelete

TQVM ye sudi komen.. sayang korang ! ^^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...